2015. október 29., csütörtök

Zöld paradicsom nyersen, egészben

Ezt a zöld paradicsomot nagyjából a hordós savanyúság mintájára tettem el, csak nem vegyesen egyéb zöldségekkel, hanem önmagában, és egy kicsit módosítottam az ízesítők arányát. Rengeteg paradicsomunk termett az idén, legaláb 4-5-ször főztünk paradicsomlevet meg ketchup-ot, mégis két hatalmas kosárnyi zöld paradicsomunk is lett. Volt, ami hibás volt, és volt még egy csomó a futó paradicsomokon (kemény, húsos fajta, leginkább a lucullushoz hasonlít, csak nem csúcsos, hanem gömbölyű végű, és nem annyira hosszú), illetve a koktélparadicsomok tövein. Nem hagytunk kárba veszni semmit. A szép, ép és kemény darabok egészben mentek üvegbe, amiben volt egy kis hiba, az már a vágottba ment, vagy hagymával és csípős paprikával, egy másik savanyúságba. Volt egy edénynyi rózsaszínes-narancsos félérett példány is, amit félretettem és is csípőssel való eltevéshez, de amíg rájuk került a sor, szépen majdnem beértek, úgyhogy végül paradicsomlevet főztem belőle, illetve egy részéből baszalikomos paprikakrémet is készítettem. Valamikor, szép sorjában, a blogra is jó lenne, ha felkerülnének... :) Kezdem az elsővel... :)


Zöld paradicsom nyersen, egészben

Hozzávalók : 5 kg ép, hibátlan, kemény húsú zöld paradicsom, 3 l víz, 2,5 dl ecet, 12 dkg jódmentes só, 20 dkg cukor, szalicil, zellerzöld, friss torma, szárított csombor, esetleg fokhagymacikkek, szemes bors, babérlevél.

Elkészítése: A paradicsomot több vízben alaposan megmossuk. Az üvegek aljára zellerzöldet, hasított tormát, babérlevelet és csombort teszünk, ha szeretnénk, fokhagymacikkeket is használhatunk, majd beletesszük a zöld paradicsomot, minél jobban kihasználva a helyet. Miután az üveg megtelt, a tetejére szemes borsot, illetve szalicilt szórunk, majd felöntjük a cukorral, sóval és ecettel ízesített vízzel. A kupakokat rácsavarjuk, és az üvegeket tepsire helyezzük. megtörténhet, hogy 1-2 nap után a leve "fölforr", de békén kell hagyni, néhány nap után letisztul, és akkor lehet az üvegeket a kamrába tenni.

Megjegyzés: Szalicilből egy 3 l-es üveghez kb. 1/2 mokkáskanálnyit használunk, a 7,5 dl-eshez 1 késhegynyit. Ha másfajta méretű üvegeink vannak, próbáljuk arányosan kiszámítani, mennyire van szükség.

EK - 2016/9


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2015. október 29., csütörtök

Zöld paradicsom nyersen, egészben

Ezt a zöld paradicsomot nagyjából a hordós savanyúság mintájára tettem el, csak nem vegyesen egyéb zöldségekkel, hanem önmagában, és egy kicsit módosítottam az ízesítők arányát. Rengeteg paradicsomunk termett az idén, legaláb 4-5-ször főztünk paradicsomlevet meg ketchup-ot, mégis két hatalmas kosárnyi zöld paradicsomunk is lett. Volt, ami hibás volt, és volt még egy csomó a futó paradicsomokon (kemény, húsos fajta, leginkább a lucullushoz hasonlít, csak nem csúcsos, hanem gömbölyű végű, és nem annyira hosszú), illetve a koktélparadicsomok tövein. Nem hagytunk kárba veszni semmit. A szép, ép és kemény darabok egészben mentek üvegbe, amiben volt egy kis hiba, az már a vágottba ment, vagy hagymával és csípős paprikával, egy másik savanyúságba. Volt egy edénynyi rózsaszínes-narancsos félérett példány is, amit félretettem és is csípőssel való eltevéshez, de amíg rájuk került a sor, szépen majdnem beértek, úgyhogy végül paradicsomlevet főztem belőle, illetve egy részéből baszalikomos paprikakrémet is készítettem. Valamikor, szép sorjában, a blogra is jó lenne, ha felkerülnének... :) Kezdem az elsővel... :)


Zöld paradicsom nyersen, egészben

Hozzávalók : 5 kg ép, hibátlan, kemény húsú zöld paradicsom, 3 l víz, 2,5 dl ecet, 12 dkg jódmentes só, 20 dkg cukor, szalicil, zellerzöld, friss torma, szárított csombor, esetleg fokhagymacikkek, szemes bors, babérlevél.

Elkészítése: A paradicsomot több vízben alaposan megmossuk. Az üvegek aljára zellerzöldet, hasított tormát, babérlevelet és csombort teszünk, ha szeretnénk, fokhagymacikkeket is használhatunk, majd beletesszük a zöld paradicsomot, minél jobban kihasználva a helyet. Miután az üveg megtelt, a tetejére szemes borsot, illetve szalicilt szórunk, majd felöntjük a cukorral, sóval és ecettel ízesített vízzel. A kupakokat rácsavarjuk, és az üvegeket tepsire helyezzük. megtörténhet, hogy 1-2 nap után a leve "fölforr", de békén kell hagyni, néhány nap után letisztul, és akkor lehet az üvegeket a kamrába tenni.

Megjegyzés: Szalicilből egy 3 l-es üveghez kb. 1/2 mokkáskanálnyit használunk, a 7,5 dl-eshez 1 késhegynyit. Ha másfajta méretű üvegeink vannak, próbáljuk arányosan kiszámítani, mennyire van szükség.

EK - 2016/9


Nincsenek megjegyzések: