2015. november 9., hétfő

Hagymás-ordás bóc vagy csamó (hagymás-ordás puliszkagombóc)

A Marosmentén - legalábbis a Felső-Marosmentén, ahol én lakom - tudvalevőleg „a” betűsen beszélnek. Amolyan „lapas marasmentiesen”. Ezért aztán nem szabad furcsának lennie a címben szereplő „csamó” szónak sem, hiszen csak egyszerűen a csomót jelöli. Ami a Marosmentén egy olyan eledel, amit forró puliszkából készítenek úgy, hogy egy fészekfélét csinálnak belőle, a közepét pedig megtöltik túróval vagy ordával. S majd befedik újabb adag forró puliszkával, és az egészet szép, kerek csomóvá, azaz csamóvá formázzák. A bóc kifejezés érdekes módon nem a puliszkagombóc rövidüléséből származik, hanem a románból átvett szó. A „boţ” a románban labdát, galacsint jelent, a bóc formája és elkészítési módja pedig éppen erre utal. Túrós csamó már szerepel a blogomon. 


Hagymás-ordás bóc vagy csamó 
(hagymás-ordás puliszkagombóc)

Hozzávalók 4 személyre: 1,2 l víz, 25-30 dkg kukoricaliszt, 60 dkg orda, 1 csokor zöldhagyma vagy 1 nagyobbacska lila hagyma ( nálunk vereshagyma), só, kevés olaj.

Elkészítése: A vizet fölforraljuk, megsózzuk, majd állandóan kavargatva beleszórjuk a kukoricalisztet, és sűrű kásává, azaz puliszkává főzzük. Az ordát szétmorzsoljuk, és összegyúrjuk 3-4 evőkanál olajjal, kevés sóval, illetve a felaprított zöldhagymával (zöld részével együtt). A puliszkát négyfelé osztjuk, vizezett vagy olajozott evőkanál segítségével mélyedést készítünk bele, a fészkekben eloszlatjuk az ízesített ordát, majd a puliszkát úgy igazítjuk, hogy az ordát teljesen befedjük vele. Szép kerekre formázzuk. Ezt már kézzel kell végezni. Eredetileg a kész bócot a kályha platniján (vagyis a sparhelt tetején) kissé meg is sütötték, így a benne lévő túró jól meg tudott olvadni. Az orda azonban nem olvad, nem lesz nyúlós, de jó, ha átmelegszik, sokkal finomabb lesz. Hideg tejföllel, vagy valamilyen savanyúsággal is kínálható. 

Megjegyzés: Az itteni kukoricalisztnek semmi köze ahhoz a kukoricaliszthez, amit főzőműsorokban neveznek néha így, és inkább keményítőnek látszik. A mi kukoricalisztünk a sima, malomban megőrölt kukoricából származik, és sokkal finomabb szemcséjű, mint a boltban kapható kukoricadara. Ebben benne van a kukorica korpájának is egy része. Az ebből készült puliszka teljesen más, krémesebb még akkor is, ha teljesen szeletelhető állagúra is főzzük vagy hűl. 
Székely Kalendárium/2016

Egyéb csamós fotók. Ritkán esszük, de nagyon szeretjük. :) 


Maroshévíz - 2013. aug. 30.

Maroshévíz - 2014. aug. 16.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2015. november 9., hétfő

Hagymás-ordás bóc vagy csamó (hagymás-ordás puliszkagombóc)

A Marosmentén - legalábbis a Felső-Marosmentén, ahol én lakom - tudvalevőleg „a” betűsen beszélnek. Amolyan „lapas marasmentiesen”. Ezért aztán nem szabad furcsának lennie a címben szereplő „csamó” szónak sem, hiszen csak egyszerűen a csomót jelöli. Ami a Marosmentén egy olyan eledel, amit forró puliszkából készítenek úgy, hogy egy fészekfélét csinálnak belőle, a közepét pedig megtöltik túróval vagy ordával. S majd befedik újabb adag forró puliszkával, és az egészet szép, kerek csomóvá, azaz csamóvá formázzák. A bóc kifejezés érdekes módon nem a puliszkagombóc rövidüléséből származik, hanem a románból átvett szó. A „boţ” a románban labdát, galacsint jelent, a bóc formája és elkészítési módja pedig éppen erre utal. Túrós csamó már szerepel a blogomon. 


Hagymás-ordás bóc vagy csamó 
(hagymás-ordás puliszkagombóc)

Hozzávalók 4 személyre: 1,2 l víz, 25-30 dkg kukoricaliszt, 60 dkg orda, 1 csokor zöldhagyma vagy 1 nagyobbacska lila hagyma ( nálunk vereshagyma), só, kevés olaj.

Elkészítése: A vizet fölforraljuk, megsózzuk, majd állandóan kavargatva beleszórjuk a kukoricalisztet, és sűrű kásává, azaz puliszkává főzzük. Az ordát szétmorzsoljuk, és összegyúrjuk 3-4 evőkanál olajjal, kevés sóval, illetve a felaprított zöldhagymával (zöld részével együtt). A puliszkát négyfelé osztjuk, vizezett vagy olajozott evőkanál segítségével mélyedést készítünk bele, a fészkekben eloszlatjuk az ízesített ordát, majd a puliszkát úgy igazítjuk, hogy az ordát teljesen befedjük vele. Szép kerekre formázzuk. Ezt már kézzel kell végezni. Eredetileg a kész bócot a kályha platniján (vagyis a sparhelt tetején) kissé meg is sütötték, így a benne lévő túró jól meg tudott olvadni. Az orda azonban nem olvad, nem lesz nyúlós, de jó, ha átmelegszik, sokkal finomabb lesz. Hideg tejföllel, vagy valamilyen savanyúsággal is kínálható. 

Megjegyzés: Az itteni kukoricalisztnek semmi köze ahhoz a kukoricaliszthez, amit főzőműsorokban neveznek néha így, és inkább keményítőnek látszik. A mi kukoricalisztünk a sima, malomban megőrölt kukoricából származik, és sokkal finomabb szemcséjű, mint a boltban kapható kukoricadara. Ebben benne van a kukorica korpájának is egy része. Az ebből készült puliszka teljesen más, krémesebb még akkor is, ha teljesen szeletelhető állagúra is főzzük vagy hűl. 
Székely Kalendárium/2016

Egyéb csamós fotók. Ritkán esszük, de nagyon szeretjük. :) 


Maroshévíz - 2013. aug. 30.

Maroshévíz - 2014. aug. 16.


Nincsenek megjegyzések: