2015. november 4., szerda

Tárkonyos csirkeleves extrákkal

Hát olyasmival, hogy erdei gomba, fürjtojás, prézligombóc... Jól hangzik, nemde? És amilyen jól hangzik, annyira finom is. Próbáljátok csak ki! :)
A terítéket karácsonyosra vettem, hiszen én két legyet kell, hogy üssek egy csapásra: jól is lakjunk, és a lapokba is legyenek receptjeim. :) Ez majd  a decemberi-karácsonyi lapszámok egyikébe megy.


Tárkonyos csirkeleves extrákkal

Hozzávalók 4 személyre: 1 csirkefarhát és 2 csirkeszárny, vagy 1 csirkemell bőrével együtt, 2 sárgarépa, 1 hagyma, 3 dkg rizs, 1 dkg szárított erdei gomba, 1/4 piros húsú paprika, 1 tojássárgája, 3-4 evőkanál tejföl, 2 nagy evőkanál aprított ecetes tárkony, aprított petrezselyemzöld, 3-4 evőkanál tárkonyecet, 12 fürjtojás, só; a gombóchoz: 1 tojás, 1 tojásfehérje, 3 evőkanál zsemlemorzsa, só, bors, 1 evőkanál aprított petrezselyemzöld.

Elkészítése: A csirkehúst főni tesszük, a keletkezett habot leszedjük, majd miután megfőtt, tálra szedjük, és hagyjuk kihűlni. A gombát beáztatjuk kevés langyos vízbe. A fürjtojásokat 3 perc alatt keményre főzzük. A zöldségeket meghámozzuk, a sárgarépát kicsi kockákra, a hagymát csíkokra vágjuk. A húslevet újból fölforraljuk, megsózzuk, beledobjuk a zöldségeket, majd kb. 5-6 perc után a kissé összeaprított gombát meg a rizst, illetve a gomba átszűrt áztatólevét. További 10-15 percig főzzük, vagy amíg minden meg nem puhul. A végén beledobjuk a nagyon kicsi kockákra vágott paprikát is. A tojássárgáját elkeverjük a tejföllel, kevés forró lével hőkiegyenlítjük, és a leveshez öntjük. Összeforrósítjuk, de már nem forraljuk fel. Beletesszük a tárkonyt meg a petrezselyemzöldet, és tárkonyecettel ízesítjük. Amíg a leves fő, elkészítjük a gombócot: a tojást és a tojásfehérjét felverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd belekavarjuk a petrezselyemzöldet meg a zsemlemorzsát. Jól összedolgozzuk, majd apróbb diónyi gombócokat formálunk belőle, és enyhén sós vízben néhány perc alatt kifőzzük. Miután a leves elkészült, a gombócokat és a csontokról leszedett - vagy csirkemell esetében - a kockára vágott húst is belerakjuk. Tálaláskor félbevágott fürjtojásokat is teszünk mindenki tányérjába.

KT - 2015/12

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2015. november 4., szerda

Tárkonyos csirkeleves extrákkal

Hát olyasmival, hogy erdei gomba, fürjtojás, prézligombóc... Jól hangzik, nemde? És amilyen jól hangzik, annyira finom is. Próbáljátok csak ki! :)
A terítéket karácsonyosra vettem, hiszen én két legyet kell, hogy üssek egy csapásra: jól is lakjunk, és a lapokba is legyenek receptjeim. :) Ez majd  a decemberi-karácsonyi lapszámok egyikébe megy.


Tárkonyos csirkeleves extrákkal

Hozzávalók 4 személyre: 1 csirkefarhát és 2 csirkeszárny, vagy 1 csirkemell bőrével együtt, 2 sárgarépa, 1 hagyma, 3 dkg rizs, 1 dkg szárított erdei gomba, 1/4 piros húsú paprika, 1 tojássárgája, 3-4 evőkanál tejföl, 2 nagy evőkanál aprított ecetes tárkony, aprított petrezselyemzöld, 3-4 evőkanál tárkonyecet, 12 fürjtojás, só; a gombóchoz: 1 tojás, 1 tojásfehérje, 3 evőkanál zsemlemorzsa, só, bors, 1 evőkanál aprított petrezselyemzöld.

Elkészítése: A csirkehúst főni tesszük, a keletkezett habot leszedjük, majd miután megfőtt, tálra szedjük, és hagyjuk kihűlni. A gombát beáztatjuk kevés langyos vízbe. A fürjtojásokat 3 perc alatt keményre főzzük. A zöldségeket meghámozzuk, a sárgarépát kicsi kockákra, a hagymát csíkokra vágjuk. A húslevet újból fölforraljuk, megsózzuk, beledobjuk a zöldségeket, majd kb. 5-6 perc után a kissé összeaprított gombát meg a rizst, illetve a gomba átszűrt áztatólevét. További 10-15 percig főzzük, vagy amíg minden meg nem puhul. A végén beledobjuk a nagyon kicsi kockákra vágott paprikát is. A tojássárgáját elkeverjük a tejföllel, kevés forró lével hőkiegyenlítjük, és a leveshez öntjük. Összeforrósítjuk, de már nem forraljuk fel. Beletesszük a tárkonyt meg a petrezselyemzöldet, és tárkonyecettel ízesítjük. Amíg a leves fő, elkészítjük a gombócot: a tojást és a tojásfehérjét felverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd belekavarjuk a petrezselyemzöldet meg a zsemlemorzsát. Jól összedolgozzuk, majd apróbb diónyi gombócokat formálunk belőle, és enyhén sós vízben néhány perc alatt kifőzzük. Miután a leves elkészült, a gombócokat és a csontokról leszedett - vagy csirkemell esetében - a kockára vágott húst is belerakjuk. Tálaláskor félbevágott fürjtojásokat is teszünk mindenki tányérjába.

KT - 2015/12

Nincsenek megjegyzések: