Hát olyasmival, hogy erdei gomba, fürjtojás, prézligombóc... Jól hangzik, nemde? És amilyen jól hangzik, annyira finom is. Próbáljátok csak ki! :)
A terítéket karácsonyosra vettem, hiszen én két legyet kell, hogy üssek egy csapásra: jól is lakjunk, és a lapokba is legyenek receptjeim. :) Ez majd a decemberi-karácsonyi lapszámok egyikébe megy.
Tárkonyos csirkeleves extrákkal
Hozzávalók 4 személyre: 1 csirkefarhát és 2 csirkeszárny, vagy 1 csirkemell bőrével együtt, 2 sárgarépa, 1 hagyma, 3 dkg rizs, 1 dkg szárított erdei gomba, 1/4 piros húsú paprika, 1 tojássárgája, 3-4 evőkanál tejföl, 2 nagy evőkanál aprított ecetes tárkony, aprított petrezselyemzöld, 3-4 evőkanál tárkonyecet, 12 fürjtojás, só; a gombóchoz: 1 tojás, 1 tojásfehérje, 3 evőkanál zsemlemorzsa, só, bors, 1 evőkanál aprított petrezselyemzöld.
Elkészítése: A csirkehúst főni tesszük, a keletkezett habot leszedjük, majd miután megfőtt, tálra szedjük, és hagyjuk kihűlni. A gombát beáztatjuk kevés langyos vízbe. A fürjtojásokat 3 perc alatt keményre főzzük. A zöldségeket meghámozzuk, a sárgarépát kicsi kockákra, a hagymát csíkokra vágjuk. A húslevet újból fölforraljuk, megsózzuk, beledobjuk a zöldségeket, majd kb. 5-6 perc után a kissé összeaprított gombát meg a rizst, illetve a gomba átszűrt áztatólevét. További 10-15 percig főzzük, vagy amíg minden meg nem puhul. A végén beledobjuk a nagyon kicsi kockákra vágott paprikát is. A tojássárgáját elkeverjük a tejföllel, kevés forró lével hőkiegyenlítjük, és a leveshez öntjük. Összeforrósítjuk, de már nem forraljuk fel. Beletesszük a tárkonyt meg a petrezselyemzöldet, és tárkonyecettel ízesítjük. Amíg a leves fő, elkészítjük a gombócot: a tojást és a tojásfehérjét felverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd belekavarjuk a petrezselyemzöldet meg a zsemlemorzsát. Jól összedolgozzuk, majd apróbb diónyi gombócokat formálunk belőle, és enyhén sós vízben néhány perc alatt kifőzzük. Miután a leves elkészült, a gombócokat és a csontokról leszedett - vagy csirkemell esetében - a kockára vágott húst is belerakjuk. Tálaláskor félbevágott fürjtojásokat is teszünk mindenki tányérjába.
KT - 2015/12
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2015. november 4., szerda
Tárkonyos csirkeleves extrákkal
Hát olyasmival, hogy erdei gomba, fürjtojás, prézligombóc... Jól hangzik, nemde? És amilyen jól hangzik, annyira finom is. Próbáljátok csak ki! :)
A terítéket karácsonyosra vettem, hiszen én két legyet kell, hogy üssek egy csapásra: jól is lakjunk, és a lapokba is legyenek receptjeim. :) Ez majd a decemberi-karácsonyi lapszámok egyikébe megy.
Tárkonyos csirkeleves extrákkal
Hozzávalók 4 személyre: 1 csirkefarhát és 2 csirkeszárny, vagy 1 csirkemell bőrével együtt, 2 sárgarépa, 1 hagyma, 3 dkg rizs, 1 dkg szárított erdei gomba, 1/4 piros húsú paprika, 1 tojássárgája, 3-4 evőkanál tejföl, 2 nagy evőkanál aprított ecetes tárkony, aprított petrezselyemzöld, 3-4 evőkanál tárkonyecet, 12 fürjtojás, só; a gombóchoz: 1 tojás, 1 tojásfehérje, 3 evőkanál zsemlemorzsa, só, bors, 1 evőkanál aprított petrezselyemzöld.
Elkészítése: A csirkehúst főni tesszük, a keletkezett habot leszedjük, majd miután megfőtt, tálra szedjük, és hagyjuk kihűlni. A gombát beáztatjuk kevés langyos vízbe. A fürjtojásokat 3 perc alatt keményre főzzük. A zöldségeket meghámozzuk, a sárgarépát kicsi kockákra, a hagymát csíkokra vágjuk. A húslevet újból fölforraljuk, megsózzuk, beledobjuk a zöldségeket, majd kb. 5-6 perc után a kissé összeaprított gombát meg a rizst, illetve a gomba átszűrt áztatólevét. További 10-15 percig főzzük, vagy amíg minden meg nem puhul. A végén beledobjuk a nagyon kicsi kockákra vágott paprikát is. A tojássárgáját elkeverjük a tejföllel, kevés forró lével hőkiegyenlítjük, és a leveshez öntjük. Összeforrósítjuk, de már nem forraljuk fel. Beletesszük a tárkonyt meg a petrezselyemzöldet, és tárkonyecettel ízesítjük. Amíg a leves fő, elkészítjük a gombócot: a tojást és a tojásfehérjét felverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd belekavarjuk a petrezselyemzöldet meg a zsemlemorzsát. Jól összedolgozzuk, majd apróbb diónyi gombócokat formálunk belőle, és enyhén sós vízben néhány perc alatt kifőzzük. Miután a leves elkészült, a gombócokat és a csontokról leszedett - vagy csirkemell esetében - a kockára vágott húst is belerakjuk. Tálaláskor félbevágott fürjtojásokat is teszünk mindenki tányérjába.
KT - 2015/12
A terítéket karácsonyosra vettem, hiszen én két legyet kell, hogy üssek egy csapásra: jól is lakjunk, és a lapokba is legyenek receptjeim. :) Ez majd a decemberi-karácsonyi lapszámok egyikébe megy.
Tárkonyos csirkeleves extrákkal
Hozzávalók 4 személyre: 1 csirkefarhát és 2 csirkeszárny, vagy 1 csirkemell bőrével együtt, 2 sárgarépa, 1 hagyma, 3 dkg rizs, 1 dkg szárított erdei gomba, 1/4 piros húsú paprika, 1 tojássárgája, 3-4 evőkanál tejföl, 2 nagy evőkanál aprított ecetes tárkony, aprított petrezselyemzöld, 3-4 evőkanál tárkonyecet, 12 fürjtojás, só; a gombóchoz: 1 tojás, 1 tojásfehérje, 3 evőkanál zsemlemorzsa, só, bors, 1 evőkanál aprított petrezselyemzöld.
Elkészítése: A csirkehúst főni tesszük, a keletkezett habot leszedjük, majd miután megfőtt, tálra szedjük, és hagyjuk kihűlni. A gombát beáztatjuk kevés langyos vízbe. A fürjtojásokat 3 perc alatt keményre főzzük. A zöldségeket meghámozzuk, a sárgarépát kicsi kockákra, a hagymát csíkokra vágjuk. A húslevet újból fölforraljuk, megsózzuk, beledobjuk a zöldségeket, majd kb. 5-6 perc után a kissé összeaprított gombát meg a rizst, illetve a gomba átszűrt áztatólevét. További 10-15 percig főzzük, vagy amíg minden meg nem puhul. A végén beledobjuk a nagyon kicsi kockákra vágott paprikát is. A tojássárgáját elkeverjük a tejföllel, kevés forró lével hőkiegyenlítjük, és a leveshez öntjük. Összeforrósítjuk, de már nem forraljuk fel. Beletesszük a tárkonyt meg a petrezselyemzöldet, és tárkonyecettel ízesítjük. Amíg a leves fő, elkészítjük a gombócot: a tojást és a tojásfehérjét felverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd belekavarjuk a petrezselyemzöldet meg a zsemlemorzsát. Jól összedolgozzuk, majd apróbb diónyi gombócokat formálunk belőle, és enyhén sós vízben néhány perc alatt kifőzzük. Miután a leves elkészült, a gombócokat és a csontokról leszedett - vagy csirkemell esetében - a kockára vágott húst is belerakjuk. Tálaláskor félbevágott fürjtojásokat is teszünk mindenki tányérjába.
KT - 2015/12
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése