2015. november 26., csütörtök

Raffaello golyók

Ez a receptem nagyon régóta megvan, s abból ítélve, hogy a "tésztás füzetemben" leírt előző recept a férjem volt egyetemi társának a volt feleségétől van :P , hát gondolom, hogy ezt is tőle kaptam. Vagy sem. Nem tudom, de mindegy is. Legelőször sok-sok évvel ezelőtt próbáltam ki ('97 karácsonya előtt), anyósomnál, aki akkor még messze nem volt anyósom :) , de szeretett minden újdonságot, így hát belement a kipróbálásába. Igenám, de gondoltuk, megspórolunk egy utat a boltig, és nem kockamargarinból, hanem dobozos, kenőmargarinból készítettük. Nos, mit mondjak: abszolút finom lett, csak éppen nem akart megkeményedni. De nem törtünk mi össze emiatt, hanem az időközben megsütött mandulasütit (formában megsütött kis sütiburkok) kókuszízű krémmel töltöttük meg. És ez lett az ünnep sztárja akkor. Mandulát azóta sem sütöttem, pedig le van írva a receptje. Diócskára egyszer vetemedtem szintén évekkel ezelőtt, de sütőalkalmatosság híján azóta sem. Akkor is raffaellóval, azaz raffaellókrémmel töltöttem meg a diókat. Most viszont (és eddig sokszor, csak valamiért nem dokumentáltam) "rendesen" készítettem el, és biztos, hogy az ünnepre is fog készülni. Próbáljátok ki ti is, biztos, hogy ezután nem fog hiányozni az asztalotokról. :)


Raffaello golyók

Hozzávalók 40-50 darabhoz: 1,5 dl víz, 10 dkg cukor, 25 dkg margarin, 25 dkg tejpor, 30+5 dkg kókuszreszelék, kb. 10 dkg dió, törökmogyoró vagy mandula.


Elkészítése: A vizet a cukorral fölforraljuk, majd miután feloldódott az összes cukor, belekeverjük a margarint. Hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk a tejport, és végül a nagyobbik adag kókuszreszeléket. Ha a massza jól formázható (attól függ, mennyire hűlt ki a margarinos szirup), akkor máris formázzuk, ha esetleg túl lágy, hűtőben hűtjük még egy ideig, de ne hagyjuk teljesen megdermedni. Teáskanálnyi adagokat veszünk a masszából, a közepébe tetszés szerint dióbéldarabot, mogyorót vagy mandulát teszünk, és szép golyóvá formázzuk. Meghempergetjük kókuszreszelékben, és máris kínálhatjuk. Szép tálcára téve vagy celofánba csomagolva ajándékként is adhatjuk. 
KT - 2015/12, 

SÜTI II. - 2017.





2 megjegyzés:

Katalin írta...

De nagyon guszták!

sedith írta...

De miylen finomak is! Köszönöm! :)

Related Posts with Thumbnails

2015. november 26., csütörtök

Raffaello golyók

Ez a receptem nagyon régóta megvan, s abból ítélve, hogy a "tésztás füzetemben" leírt előző recept a férjem volt egyetemi társának a volt feleségétől van :P , hát gondolom, hogy ezt is tőle kaptam. Vagy sem. Nem tudom, de mindegy is. Legelőször sok-sok évvel ezelőtt próbáltam ki ('97 karácsonya előtt), anyósomnál, aki akkor még messze nem volt anyósom :) , de szeretett minden újdonságot, így hát belement a kipróbálásába. Igenám, de gondoltuk, megspórolunk egy utat a boltig, és nem kockamargarinból, hanem dobozos, kenőmargarinból készítettük. Nos, mit mondjak: abszolút finom lett, csak éppen nem akart megkeményedni. De nem törtünk mi össze emiatt, hanem az időközben megsütött mandulasütit (formában megsütött kis sütiburkok) kókuszízű krémmel töltöttük meg. És ez lett az ünnep sztárja akkor. Mandulát azóta sem sütöttem, pedig le van írva a receptje. Diócskára egyszer vetemedtem szintén évekkel ezelőtt, de sütőalkalmatosság híján azóta sem. Akkor is raffaellóval, azaz raffaellókrémmel töltöttem meg a diókat. Most viszont (és eddig sokszor, csak valamiért nem dokumentáltam) "rendesen" készítettem el, és biztos, hogy az ünnepre is fog készülni. Próbáljátok ki ti is, biztos, hogy ezután nem fog hiányozni az asztalotokról. :)


Raffaello golyók

Hozzávalók 40-50 darabhoz: 1,5 dl víz, 10 dkg cukor, 25 dkg margarin, 25 dkg tejpor, 30+5 dkg kókuszreszelék, kb. 10 dkg dió, törökmogyoró vagy mandula.


Elkészítése: A vizet a cukorral fölforraljuk, majd miután feloldódott az összes cukor, belekeverjük a margarint. Hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk a tejport, és végül a nagyobbik adag kókuszreszeléket. Ha a massza jól formázható (attól függ, mennyire hűlt ki a margarinos szirup), akkor máris formázzuk, ha esetleg túl lágy, hűtőben hűtjük még egy ideig, de ne hagyjuk teljesen megdermedni. Teáskanálnyi adagokat veszünk a masszából, a közepébe tetszés szerint dióbéldarabot, mogyorót vagy mandulát teszünk, és szép golyóvá formázzuk. Meghempergetjük kókuszreszelékben, és máris kínálhatjuk. Szép tálcára téve vagy celofánba csomagolva ajándékként is adhatjuk. 
KT - 2015/12, 

SÜTI II. - 2017.





2 megjegyzés:

Katalin írta...

De nagyon guszták!

sedith írta...

De miylen finomak is! Köszönöm! :)