2015. november 23., hétfő

Tojással töltött fasírt

A gasztrobloggerségnek, bár méginkább a gasztomagazinnál való munkának az a "hátulütője", hogy ritkábban készülnek nálunk a klasszikus fogások. Vagy ha készülnek is, nem mindig hagyományos módon, valamivel mindig megbolondítom, valamit változtatok rajta, hiszen ugyanazt a receptet nem lehet olyan sokszor "eladni"! Ha nem találnék ki állandóan újabb és újabb recepteket, ha nem kombinálnék, variálnék, változtatnék állandóan, nem lennének új receptjeim. Pedig azért nagyon sokszor főzöm én is a megszokott ételeinket, amelyekről nem készítek fotót. Így aztán néha rájövök, hogy egy-egy klasszikus ételem, amit időnként megfőzök-megsütök, fel sem került még a blogra, s akkor igyekszem pótolni a mulasztást. Ilyen ez a tojásos egyben sült fasírt is, amit én csirkéből szoktam készíteni, de bármilyen más darált hús jó hozzá. És természetesen, azért ebbe a receptbe is behoztam egy kis csavart, mert eredetileg nem kell a formát császárszalonnával kibélelni... Hidegtálakon is jól mutat, de körettel kínálva kitűnő feltét is.


Tojással töltött fasírt

Hozzávalók 1 rúdhoz: 70 dkg darált hús, 15 dkg száraz kenyér, 1 nyers tojás, 1 kisebb hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, só, bors, őrölt kömény, 6-7 főtt tojás, 10-15 dkg bacon, esetleg 1-2 evőkanál olaj.

Elkészítése: A száraz kenyeret hideg vízbe áztatjuk, a főtt tojásokat meghámozzuk. A darált húshoz adjuk a lereszelt hagymát, a darabosra vágott fokhagymát, a nyers tojást meg a kifacsart, jól összemorzsolt vagy ledarált kenyeret, majd sóval, borssal és őrölt köménnyel ízesítjük. Egy kalács- vagy őzgerincformát kibélelünk vékony baconszeletekkel úgy, hogy kissé fedjék egymást, majd a formába simítjuk a massza kb. kétharmadát, és mélyedést csinálunk a közepébe. A főtt tojásoknak levágunk egy-egy keveset mindkét végéből, majd a mélyedésbe fektetjük, szorosan egymás mellé. Befedjük a maradék húsmasszával, szépen elegyengetjük, majd a lelógó baconszeleteket ráhajtjuk a húsra. 190 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.

Tipp: Ha szeretnénk, óvatosan hőálló edényre borítjuk a formából, és visszatesszük néhány percre a sütőbe, hogy a teteje megpiruljon.

Megjegyzés: Ha a lelógó baconszeletek nem takarják el a húsmasszát, megkenjük kevés olajjal, így nem szárad ki. A fasírtot bacon nélkül is készíthetjük. Ebben az esetben a formát is ki kell kenni olajjal vagy vajjal.


KT - 2015/12
BA - HUSV/2017

1 megjegyzés:

Katalin írta...

Ezt mi is nagyon szeretjük, bár elég ritkán kerül rá a sor :-)
Nagyon guszta lett a tiéd! Finom lehet a szalonnával, én nem szoktam rátenni, de legközelebb megpróbálom így!

Related Posts with Thumbnails

2015. november 23., hétfő

Tojással töltött fasírt

A gasztrobloggerségnek, bár méginkább a gasztomagazinnál való munkának az a "hátulütője", hogy ritkábban készülnek nálunk a klasszikus fogások. Vagy ha készülnek is, nem mindig hagyományos módon, valamivel mindig megbolondítom, valamit változtatok rajta, hiszen ugyanazt a receptet nem lehet olyan sokszor "eladni"! Ha nem találnék ki állandóan újabb és újabb recepteket, ha nem kombinálnék, variálnék, változtatnék állandóan, nem lennének új receptjeim. Pedig azért nagyon sokszor főzöm én is a megszokott ételeinket, amelyekről nem készítek fotót. Így aztán néha rájövök, hogy egy-egy klasszikus ételem, amit időnként megfőzök-megsütök, fel sem került még a blogra, s akkor igyekszem pótolni a mulasztást. Ilyen ez a tojásos egyben sült fasírt is, amit én csirkéből szoktam készíteni, de bármilyen más darált hús jó hozzá. És természetesen, azért ebbe a receptbe is behoztam egy kis csavart, mert eredetileg nem kell a formát császárszalonnával kibélelni... Hidegtálakon is jól mutat, de körettel kínálva kitűnő feltét is.


Tojással töltött fasírt

Hozzávalók 1 rúdhoz: 70 dkg darált hús, 15 dkg száraz kenyér, 1 nyers tojás, 1 kisebb hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, só, bors, őrölt kömény, 6-7 főtt tojás, 10-15 dkg bacon, esetleg 1-2 evőkanál olaj.

Elkészítése: A száraz kenyeret hideg vízbe áztatjuk, a főtt tojásokat meghámozzuk. A darált húshoz adjuk a lereszelt hagymát, a darabosra vágott fokhagymát, a nyers tojást meg a kifacsart, jól összemorzsolt vagy ledarált kenyeret, majd sóval, borssal és őrölt köménnyel ízesítjük. Egy kalács- vagy őzgerincformát kibélelünk vékony baconszeletekkel úgy, hogy kissé fedjék egymást, majd a formába simítjuk a massza kb. kétharmadát, és mélyedést csinálunk a közepébe. A főtt tojásoknak levágunk egy-egy keveset mindkét végéből, majd a mélyedésbe fektetjük, szorosan egymás mellé. Befedjük a maradék húsmasszával, szépen elegyengetjük, majd a lelógó baconszeleteket ráhajtjuk a húsra. 190 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.

Tipp: Ha szeretnénk, óvatosan hőálló edényre borítjuk a formából, és visszatesszük néhány percre a sütőbe, hogy a teteje megpiruljon.

Megjegyzés: Ha a lelógó baconszeletek nem takarják el a húsmasszát, megkenjük kevés olajjal, így nem szárad ki. A fasírtot bacon nélkül is készíthetjük. Ebben az esetben a formát is ki kell kenni olajjal vagy vajjal.


KT - 2015/12
BA - HUSV/2017

1 megjegyzés:

Katalin írta...

Ezt mi is nagyon szeretjük, bár elég ritkán kerül rá a sor :-)
Nagyon guszta lett a tiéd! Finom lehet a szalonnával, én nem szoktam rátenni, de legközelebb megpróbálom így!