2016. május 23., hétfő

Banános-epres joghurtkehely

Ilyen még nem volt nálunk (legalábbis, amióta én az eszemet tudom), hogy május közepére tevődjék az eperszezon. Ezelőtt két héttel még 10 lejben vettem kilóját a piacon, múlt héten pedig már 3,5-4 lejben vesztegették. 10 kilót vettem, és miután jól belakmároztunk, négyféle lekvár is született belőle. Az egyik a totális kedvenccé kinevezett banános eperlekvár, aminek mintájára egy- természetesen - kevesebb ideig főzött banános eperszószt is készítettem. Isteni páros a lightosan édesített, krémes joghurttal. Próbáljátok ki. Nagyon gyorsan elkészül, csak időben kell kigondolni, hogy fogyasztásig lehessen jól behűteni. 


Banános-epres joghurtkehely

Hozzávalók 4 adaghoz: 20 dkg sűrű görög joghurt, porcukor vagy méz (nálam xilit és sztéviapor), 2 dl habtejszín, 25 dkg eper, 1-2 jó érett banán, cukor vagy méz ízlés szerint, kevés citromlé; továbbá: 4 szem eper, menta- vagy citromfűlevél.

Elkészítése: Az epret jól megmossuk, kicsumázzuk, majd mérettől függően félbevágjuk vagy negyedeljük. Hozzáadjuk a vékonyan felkarikázott banánt meg 1 evőkanál citromlevet, és 2-3 evőkanálnyi víz hozzáadásával főni tesszük. Közben cukorral vagy mézzel ízlés szerint édesítjük (nem kell sok, a banán jól édesít), és forrástól számítva 3-4 percig főzzük. Félrevesszük, s ha szeretnénk, citromlével még igazítunk az ízén. Hagyjuk kihűlni. A joghurtot simára keverjük a porcukorral vagy mézzel, majd összeforgatjuk a kemény habbá vert tejszínnel. 4 kehelyben elosztjuk a joghurtos krémet, majd rákanalazzük a banános-epres szószt, és 2-3 óra alatt jól behűtjük. Felszeletelt eperrel és zöld levelekkel díszítjük.
KT - 2016/6



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2016. május 23., hétfő

Banános-epres joghurtkehely

Ilyen még nem volt nálunk (legalábbis, amióta én az eszemet tudom), hogy május közepére tevődjék az eperszezon. Ezelőtt két héttel még 10 lejben vettem kilóját a piacon, múlt héten pedig már 3,5-4 lejben vesztegették. 10 kilót vettem, és miután jól belakmároztunk, négyféle lekvár is született belőle. Az egyik a totális kedvenccé kinevezett banános eperlekvár, aminek mintájára egy- természetesen - kevesebb ideig főzött banános eperszószt is készítettem. Isteni páros a lightosan édesített, krémes joghurttal. Próbáljátok ki. Nagyon gyorsan elkészül, csak időben kell kigondolni, hogy fogyasztásig lehessen jól behűteni. 


Banános-epres joghurtkehely

Hozzávalók 4 adaghoz: 20 dkg sűrű görög joghurt, porcukor vagy méz (nálam xilit és sztéviapor), 2 dl habtejszín, 25 dkg eper, 1-2 jó érett banán, cukor vagy méz ízlés szerint, kevés citromlé; továbbá: 4 szem eper, menta- vagy citromfűlevél.

Elkészítése: Az epret jól megmossuk, kicsumázzuk, majd mérettől függően félbevágjuk vagy negyedeljük. Hozzáadjuk a vékonyan felkarikázott banánt meg 1 evőkanál citromlevet, és 2-3 evőkanálnyi víz hozzáadásával főni tesszük. Közben cukorral vagy mézzel ízlés szerint édesítjük (nem kell sok, a banán jól édesít), és forrástól számítva 3-4 percig főzzük. Félrevesszük, s ha szeretnénk, citromlével még igazítunk az ízén. Hagyjuk kihűlni. A joghurtot simára keverjük a porcukorral vagy mézzel, majd összeforgatjuk a kemény habbá vert tejszínnel. 4 kehelyben elosztjuk a joghurtos krémet, majd rákanalazzük a banános-epres szószt, és 2-3 óra alatt jól behűtjük. Felszeletelt eperrel és zöld levelekkel díszítjük.
KT - 2016/6



Nincsenek megjegyzések: