2016. május 18., szerda

Tárkonyos leves labodával

Tavaly a férjem kapott 4-5 tő labodát, amit azért ültettünk ki a kertbe, mert az egyik legjobb természetes vakondűző. Persze, nekem nem ez a legfontosabb szempontom, hanem az, hogy nagyon jól fel lehet használni a konyhában. A lányok már megszokták érdekes színét, mármint azt, amit az elkészült ételnek kölcsönöz, így aztán gond nélkül használhatom, ma este is pl. spenót helyett labodás-tejszínes szószt csináltam a főtt tészta mellé.
Annyit még tudni kell a kerti labodáról, hogy olyan, mint a kapor, ha egyszer bekerült a kertbe, nehezen lehet szabadulni tőle, persze, csak abban az esetben, ha engedjük, hoyg felmagozzon. Akkor szétszórja magát, és másik évben szépen piroslik a kert tőle. A friss hajtásokat azonban ki kell tépni gyökerestől, amikor felhasználhatóvá cseperedtek, csupán 2-3 darabot kell meghagyni, és akkor következő évben is lesz, de mégsem lepi el teljesen a kertet.
Az egyszerű tárkonyos levest nemcsak látványra dobta fel a laboda, hanem tartalmasabbá, "haraphatóbbá" is tette. Próbáljátok ki. :)




Tárkonyos leves labodával

Hozzávalók 4 személyre: 2 kisebb sárgarépa, 8-10 dkg rizs, 2 nagy marék labodalevél (spenót vagy sóska), 1,5 dl tejföl, 3 evőkanál olaj, ecetes tárkony, tárkonyecet, só.

Elkészítése: A sárgarépát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, és a forró olajon 5-6 perc alatt megdinszteljük. Ekkor felöntjük 2-2,5 liter vízzel, enyhén megsózzuk, felforraljuk, és hozzáadjuk a rizst. Addig főzzük, míg a sárgarépa és a rizs meg nem puhul. Ekkor beletesszük a jól megmosott, összetépkedett labodát, és hagyjuk néhányat lobbanni. Ha szükséges, tetszés szerint hígítjuk még, és jól kiforraljuk. A tejfölt elkeverjük kevés forró lével, majd visszaöntjük a levesbe, és jól összemelegítjük. Ízlés szerint utánasózunk, tárkonyecettel ízesítjük, illetve megszórjuk apróra vágott ecetes tárkonnyal.

Megjegyzés: Laboda helyett spenóttal vagy sóskával is készíthetjük, sóska esetén azonban vigyázni kell a savanyítással.
EK - 2016/6
BA - 2017/4

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2016. május 18., szerda

Tárkonyos leves labodával

Tavaly a férjem kapott 4-5 tő labodát, amit azért ültettünk ki a kertbe, mert az egyik legjobb természetes vakondűző. Persze, nekem nem ez a legfontosabb szempontom, hanem az, hogy nagyon jól fel lehet használni a konyhában. A lányok már megszokták érdekes színét, mármint azt, amit az elkészült ételnek kölcsönöz, így aztán gond nélkül használhatom, ma este is pl. spenót helyett labodás-tejszínes szószt csináltam a főtt tészta mellé.
Annyit még tudni kell a kerti labodáról, hogy olyan, mint a kapor, ha egyszer bekerült a kertbe, nehezen lehet szabadulni tőle, persze, csak abban az esetben, ha engedjük, hoyg felmagozzon. Akkor szétszórja magát, és másik évben szépen piroslik a kert tőle. A friss hajtásokat azonban ki kell tépni gyökerestől, amikor felhasználhatóvá cseperedtek, csupán 2-3 darabot kell meghagyni, és akkor következő évben is lesz, de mégsem lepi el teljesen a kertet.
Az egyszerű tárkonyos levest nemcsak látványra dobta fel a laboda, hanem tartalmasabbá, "haraphatóbbá" is tette. Próbáljátok ki. :)




Tárkonyos leves labodával

Hozzávalók 4 személyre: 2 kisebb sárgarépa, 8-10 dkg rizs, 2 nagy marék labodalevél (spenót vagy sóska), 1,5 dl tejföl, 3 evőkanál olaj, ecetes tárkony, tárkonyecet, só.

Elkészítése: A sárgarépát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, és a forró olajon 5-6 perc alatt megdinszteljük. Ekkor felöntjük 2-2,5 liter vízzel, enyhén megsózzuk, felforraljuk, és hozzáadjuk a rizst. Addig főzzük, míg a sárgarépa és a rizs meg nem puhul. Ekkor beletesszük a jól megmosott, összetépkedett labodát, és hagyjuk néhányat lobbanni. Ha szükséges, tetszés szerint hígítjuk még, és jól kiforraljuk. A tejfölt elkeverjük kevés forró lével, majd visszaöntjük a levesbe, és jól összemelegítjük. Ízlés szerint utánasózunk, tárkonyecettel ízesítjük, illetve megszórjuk apróra vágott ecetes tárkonnyal.

Megjegyzés: Laboda helyett spenóttal vagy sóskával is készíthetjük, sóska esetén azonban vigyázni kell a savanyítással.
EK - 2016/6
BA - 2017/4

Nincsenek megjegyzések: