2016. május 3., kedd

Túrós-tojásos rózsabukta kolbásszal

Kirándulós "szendvicsünk" volt ez. Nagylányomnak és nekem is nagyon ízlett, de még az osztálytársak fogára való is volt. :) Még lesz ilyesmi, akár más töltelékkel is. A tésztája a múltkori bukta tésztája, természetesen cukor nélkül. :) 


Túrós-tojásos rózsabukta kolbásszal

Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 11 g szárított élesztő, 1 egész tojás, 2 tojássárgája, 2 csapott teáskanál só, 3 evőkanál olaj, 2,8-3 dl langyos tej; a töltelékhez: 50 dkg tehéntúró, 5 főtt tojás, 10-15 dkg házi füstölt kolbász, nyersen, 2 tojásfehérje, 1 csokor metélőhagyma, ½ csokor petrezselyemzöld, só, bors; továbbá: 1 egész tojás, esetleg magvak.

Elkészítése: A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk, majd tálba tesszük, és letakarva legalább 1 órán át kelesztjük. A töltelékhez a túrót összekeverjük a kis kockákra vágott tojással meg a szétnyomott kolbásszal, hozzáadjuk a tojásfehérjét, az aprított zöldeket, összedolgozzuk, és ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Miután a tészta megkelt, kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk, és 6 cm-es fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Minden köröcskét vékony körré nyújtjuk, majd poharat helyezünk a közepére, és körülötte 6 cikkelyre vágjuk a tésztát. A belső, átvágatlan körre halmozzuk a tölteléket, és két-két szemben lévő szirmot ráhajtunk, miközben kissé megkenegetjük felvert tojással, hogy összeragadjanak. Ezt is hagyjuk kelni, majd végül megkenjük tojással, és 20 percig sütjük 180 fokon. A szaggatás után visszamaradt tésztát összegyúrjuk és újra szaggatjuk-nyújtjuk, vagy kinyújtjuk, és négyzetekre vágva töltjük. Ha sima buktát készítenénk, a tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk, 10-12 cm-es négyzetekre vágjuk, és mindegyik közepébe egy-egy nagy evőkanálnyi tölteléket teszünk. A négyzetek szemben lévő sarkait páronként összefogjuk, jól összecsippentjük, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. 20-25 percig kelesztjük még, majd lekenjük felvert tojással, ha szeretnénk, megszórjuk magvakkal is, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranysárgára sütjük.

NÚ - 2018/SZEP.


1 megjegyzés:

Éva írta...

Finom lehetett ! Tetszik a formázási technikája!

Related Posts with Thumbnails

2016. május 3., kedd

Túrós-tojásos rózsabukta kolbásszal

Kirándulós "szendvicsünk" volt ez. Nagylányomnak és nekem is nagyon ízlett, de még az osztálytársak fogára való is volt. :) Még lesz ilyesmi, akár más töltelékkel is. A tésztája a múltkori bukta tésztája, természetesen cukor nélkül. :) 


Túrós-tojásos rózsabukta kolbásszal

Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 11 g szárított élesztő, 1 egész tojás, 2 tojássárgája, 2 csapott teáskanál só, 3 evőkanál olaj, 2,8-3 dl langyos tej; a töltelékhez: 50 dkg tehéntúró, 5 főtt tojás, 10-15 dkg házi füstölt kolbász, nyersen, 2 tojásfehérje, 1 csokor metélőhagyma, ½ csokor petrezselyemzöld, só, bors; továbbá: 1 egész tojás, esetleg magvak.

Elkészítése: A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk, majd tálba tesszük, és letakarva legalább 1 órán át kelesztjük. A töltelékhez a túrót összekeverjük a kis kockákra vágott tojással meg a szétnyomott kolbásszal, hozzáadjuk a tojásfehérjét, az aprított zöldeket, összedolgozzuk, és ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Miután a tészta megkelt, kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk, és 6 cm-es fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Minden köröcskét vékony körré nyújtjuk, majd poharat helyezünk a közepére, és körülötte 6 cikkelyre vágjuk a tésztát. A belső, átvágatlan körre halmozzuk a tölteléket, és két-két szemben lévő szirmot ráhajtunk, miközben kissé megkenegetjük felvert tojással, hogy összeragadjanak. Ezt is hagyjuk kelni, majd végül megkenjük tojással, és 20 percig sütjük 180 fokon. A szaggatás után visszamaradt tésztát összegyúrjuk és újra szaggatjuk-nyújtjuk, vagy kinyújtjuk, és négyzetekre vágva töltjük. Ha sima buktát készítenénk, a tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk, 10-12 cm-es négyzetekre vágjuk, és mindegyik közepébe egy-egy nagy evőkanálnyi tölteléket teszünk. A négyzetek szemben lévő sarkait páronként összefogjuk, jól összecsippentjük, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. 20-25 percig kelesztjük még, majd lekenjük felvert tojással, ha szeretnénk, megszórjuk magvakkal is, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranysárgára sütjük.

NÚ - 2018/SZEP.


1 megjegyzés:

Éva írta...

Finom lehetett ! Tetszik a formázási technikája!