2016. december 6., kedd

Babérleveles pityókaleves

Még sosem főztem ilyet. Mármint, hogy pont ilyet. Már sokszor készült babérleveles krumplileves, de sosem ezt a nagyanyáim és édesanyám által is készített egyszerű, hétköznapi változatát. Ahányszor elhatároztam, hogy ilyet főzök, mindig elragadott a hév, és mindig megtoldottam még valami ezzel-azzal, hol murkot (sárgarépa), hol egyéb zöldséget is, hol darált paprikát, hol rizst, hol mittudommit téve még bele. No, de mst azt mondtam: elkészítem. És lőn. Nagyon finom, egyszerű, de nagyszerű és laktató leves. És télen-nyáron étlapon lehet.


Babérleveles pityókaleves

Hozzávalók 4-5 személyre: 6 nagyobbacska krumpli (kb. 1-1,2 kg), 1 hagyma, 4-5 babérlevél, 1,5 evőkanál liszt, 1/2 dl olaj, 1 csapott teáskanál pirospaprika (elhagyható - a mamáim sosem tettek bele), só, ecet, esetleg petrezselyemzöld; a tálaláshoz: tejföl, csípős paprika, vereshagyma (lila hagyma).

Elkészítése: Felforralunk kb. 3 liter vizet, majd beletessszük a meghámozott, kockára vágott krumplit, a babérlevelet, és a meghámozott, de egészben hagyott hagymát. Enyhén megsózzuk, és közepes lángon addig főzzük, míg a krumpli jól meg nem puhul (max. 15-20 perc). Az olajat fölforrósítjuk, beleszórjuk a lisztet, hagyjuk felhabzani, majd félrevesszük, és elkeverjük benne a pirospaprikát. A leveshez öntjük, miközben azt folyamatosan kavarjuk, végül kevés forró levet öntünk a rántásos edénybe és azt is visszatöltjük a leveshez. Jól kiforraljuk, további sóval és ecettel ízesítjük. Ha szeretnénk, megszórhatjuk petrezselyemzölddel. Tejfölt kínálunk mellé, illetve csípős paprikával vagy lila hagymával (ezt a húgomtól tanultam, ő szokta mindig úgy enni:)), kenyérrel ehetjük.
KT - 2017/1


13 megjegyzés:

Unknown írta...

Köszönöm, ma ezt főzöm.

sedith írta...

Egészségetekre, remélem ízleni fog! :)

Unknown írta...

Nagyon finom! En is most készítettem el.Szuper!!

Unknown írta...

Szuper! Ma én is ezt főztem!!

sedith írta...

Egészségükre! :)

Sanci írta...

Enis el készítettem és nagyon finom lett! Én meg tettem bele füstölt kolbászt!

Unknown írta...

Lehet bele tenni disznóhust amit kockára vágva teszünk bele

sedith írta...

Kedves Névtelen, persze, lehet húst is főzni bele. De régebb mamám és édesanyám, bizony, nem hússal készítette, ha kellett egy gyors, laktató leves. De persze, főzték hússal is, füstölt csonttal, mikor mivel. :)

Unknown írta...

Mos csinálom jónak tűnik.

sedith írta...

Kedves Névtelen! Milyen lett a leves, hogy ízlett? Ízlett-e? :)

Névtelen írta...

Igen

Unknown írta...

Pontosan! Másként nem is krumpli leves, ha nincs benne fűstölt csont, vagy valami fűstőlt dolog.🤗😉

Névtelen írta...

Köszönöm szépen ma ezt fogom főzni rég nem volt!Egyszerű és biztos finom is!😋

Related Posts with Thumbnails

2016. december 6., kedd

Babérleveles pityókaleves

Még sosem főztem ilyet. Mármint, hogy pont ilyet. Már sokszor készült babérleveles krumplileves, de sosem ezt a nagyanyáim és édesanyám által is készített egyszerű, hétköznapi változatát. Ahányszor elhatároztam, hogy ilyet főzök, mindig elragadott a hév, és mindig megtoldottam még valami ezzel-azzal, hol murkot (sárgarépa), hol egyéb zöldséget is, hol darált paprikát, hol rizst, hol mittudommit téve még bele. No, de mst azt mondtam: elkészítem. És lőn. Nagyon finom, egyszerű, de nagyszerű és laktató leves. És télen-nyáron étlapon lehet.


Babérleveles pityókaleves

Hozzávalók 4-5 személyre: 6 nagyobbacska krumpli (kb. 1-1,2 kg), 1 hagyma, 4-5 babérlevél, 1,5 evőkanál liszt, 1/2 dl olaj, 1 csapott teáskanál pirospaprika (elhagyható - a mamáim sosem tettek bele), só, ecet, esetleg petrezselyemzöld; a tálaláshoz: tejföl, csípős paprika, vereshagyma (lila hagyma).

Elkészítése: Felforralunk kb. 3 liter vizet, majd beletessszük a meghámozott, kockára vágott krumplit, a babérlevelet, és a meghámozott, de egészben hagyott hagymát. Enyhén megsózzuk, és közepes lángon addig főzzük, míg a krumpli jól meg nem puhul (max. 15-20 perc). Az olajat fölforrósítjuk, beleszórjuk a lisztet, hagyjuk felhabzani, majd félrevesszük, és elkeverjük benne a pirospaprikát. A leveshez öntjük, miközben azt folyamatosan kavarjuk, végül kevés forró levet öntünk a rántásos edénybe és azt is visszatöltjük a leveshez. Jól kiforraljuk, további sóval és ecettel ízesítjük. Ha szeretnénk, megszórhatjuk petrezselyemzölddel. Tejfölt kínálunk mellé, illetve csípős paprikával vagy lila hagymával (ezt a húgomtól tanultam, ő szokta mindig úgy enni:)), kenyérrel ehetjük.
KT - 2017/1


13 megjegyzés:

Unknown írta...

Köszönöm, ma ezt főzöm.

sedith írta...

Egészségetekre, remélem ízleni fog! :)

Unknown írta...

Nagyon finom! En is most készítettem el.Szuper!!

Unknown írta...

Szuper! Ma én is ezt főztem!!

sedith írta...

Egészségükre! :)

Sanci írta...

Enis el készítettem és nagyon finom lett! Én meg tettem bele füstölt kolbászt!

Unknown írta...

Lehet bele tenni disznóhust amit kockára vágva teszünk bele

sedith írta...

Kedves Névtelen, persze, lehet húst is főzni bele. De régebb mamám és édesanyám, bizony, nem hússal készítette, ha kellett egy gyors, laktató leves. De persze, főzték hússal is, füstölt csonttal, mikor mivel. :)

Unknown írta...

Mos csinálom jónak tűnik.

sedith írta...

Kedves Névtelen! Milyen lett a leves, hogy ízlett? Ízlett-e? :)

Névtelen írta...

Igen

Unknown írta...

Pontosan! Másként nem is krumpli leves, ha nincs benne fűstölt csont, vagy valami fűstőlt dolog.🤗😉

Névtelen írta...

Köszönöm szépen ma ezt fogom főzni rég nem volt!Egyszerű és biztos finom is!😋