A kész mézeskalácsból isteni fára akasztható szaloncukor is készülhet. Nálunk nagyon ízlett a próbaadag, úgyhogy valószínű lesz az ünnepre is.
Szaloncukor
mézeskalácsból
Hozzávalók: 25
dkg sült mézeskalács, 1 dl tej vagy feketekávé, 3 evőkanál olaj, 1-2 evőkanál
savanykás lekvár, 5 dkg mazsola; a bevonáshoz: 10-10 dkg fehér és étcsokoládé,
2-2 teáskanál olaj ; további kellékek: fehér színű sütőpapír, alufólia.
Elkészítése: A
mazsolát beáztatjuk a tejbe vagy a kávéba. A mézeskalácsot megdaráljuk vagy
lereszeljük, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot. Lekvárból annyit adagolunk
hozzá, amennyitől jól formázható masszát kapunk. Jól összegyúrjuk, majd
kisujjnyi vastagságú rudacskákat sodrunk belőle, tányérra tesszük, és betesszük
a fagyasztóba. Miután jól megdermedtek, a rudacskákat belemártjuk az időközben 2-2
teáskanál olajjal felolvasztott csokoládékhoz, és rácsra tesszük lecsepegni. A
hűtőben vagy a fagyasztóban hagyjuk őket teljesen megdermedni. Ezután méretre
vágott sütőpapír- és alufóliadarabokba csomagoljuk, a kilógó fehér papírt
ollóval bevagdossuk.
Megjegyzés: A rudacskákat 2 fogpiszkáló
segítségével könnyen belemárthatjuk az olvasztott csokoládéba. A masszából
sütigolyók is készülhetnek. Gombócokat formázunk, kidermesztjük, megmártjuk
csokoládéban, végül pedig megszórjuk különféle szórócukrokkal. Sütinyalókához a
kész golyókat nyársakra tűzzük. KT - 2016/12
1 megjegyzés:
Nagyon jó ötlet, szépek lettek! És persze nagyon finomak lehetnek :-)
Megjegyzés küldése