2018. július 18., szerda

Kolbászos krumplileves


Teljesen a véletlen műve, hogy ez a recept is kolbászos. :) De ha gyors, laktató, amolyan "húsízű" levesre vágyunk, akkor ez egy nagyon jó választás. 


Kolbászos krumplileves

Hozzávalók (4 személyre): 20 dkg házi füstölt kolbász, 2 sárgarépa, 60 dkg krumpli, 1 hagyma, 1 tojássárgája, 2 dl tejföl, friss bazsalikom vagy ecetes tárkony, só, borecet, olaj.

Elkészítése: A leveshez kevés olajon megdinszteljük a finomra aprított hagymát, majd megfuttatjuk rajta a kolbászkarikákat. A kolbászt ezután kiszedjük és félretesszük. A visszamaradt zsiradékra dobjuk a sárgarépát, 2-3 percig dinszteljük, majd felöntjük lobogó vízzel (pl. vízforralóban 1-2 perc alatt fölforraljuk), és kb. 5 percig főzzük. Ekkor beletesszük a krumplikockákat, ízlés szerint megsózzuk, és készre főzzük. Amikor a krumpli félpuha, beletesszük a kiszedett kolbászt is, és azzal együtt főzzük készre. A tojássárgáját elkeverjük a tejföllel meg kevés forró lével, majd a leveshez öntjük, de már nem forraljuk. Aprított bazsalikomlevéllel vagy ecetes tárkonnyal ízesítjük. Ha nem elég savanyú, kevés ecettel savanyíthatjuk még.


EK - 2018/8
BA - 2018/9


Ciorbă de cartofi cu cârnaţi

Ingrediente pentru 4 persoane: 200 g cârnaţi de casă afumaţi, 2 morcovi, 600 g cartofi, 1 ceapă, 1 gălbenuş de ou, 200 ml smântână, busuioc proaspăt sau tarhon în oţet, sare, oţet din vin, ulei.


Prepararea: Se căleşte ceapa tocată mărunt în puţin ulei încins. Se adaugă rondelele subţiri de cârnaţi, se prăjesc şi se scot. Se adaugă morcovii tăiaţi cubuleţe, se călesc 2-3 minute, după care se toarnă apă clocotită şi se fierbe cca. 5 minute. Se adaugă apoi cartofii, cârnaţii prăjiţi, se sărează şi se fierbe până ce totul se găteşte. Gălbenuşul se freacă cu smântâna şi cu puţină zeamă fierbinte, se adaugă la ciorbă, se lasă pe foc încă 1-2 minute, dar nu se mai lasă să fiarbă. Se asezonează cu busuioc sau tarhon în oţet după gust. Dacă ciorba nu e destul de acră se mai poate acri cu puţin oţet din vin sau zeamă de lămâie. 



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2018. július 18., szerda

Kolbászos krumplileves


Teljesen a véletlen műve, hogy ez a recept is kolbászos. :) De ha gyors, laktató, amolyan "húsízű" levesre vágyunk, akkor ez egy nagyon jó választás. 


Kolbászos krumplileves

Hozzávalók (4 személyre): 20 dkg házi füstölt kolbász, 2 sárgarépa, 60 dkg krumpli, 1 hagyma, 1 tojássárgája, 2 dl tejföl, friss bazsalikom vagy ecetes tárkony, só, borecet, olaj.

Elkészítése: A leveshez kevés olajon megdinszteljük a finomra aprított hagymát, majd megfuttatjuk rajta a kolbászkarikákat. A kolbászt ezután kiszedjük és félretesszük. A visszamaradt zsiradékra dobjuk a sárgarépát, 2-3 percig dinszteljük, majd felöntjük lobogó vízzel (pl. vízforralóban 1-2 perc alatt fölforraljuk), és kb. 5 percig főzzük. Ekkor beletesszük a krumplikockákat, ízlés szerint megsózzuk, és készre főzzük. Amikor a krumpli félpuha, beletesszük a kiszedett kolbászt is, és azzal együtt főzzük készre. A tojássárgáját elkeverjük a tejföllel meg kevés forró lével, majd a leveshez öntjük, de már nem forraljuk. Aprított bazsalikomlevéllel vagy ecetes tárkonnyal ízesítjük. Ha nem elég savanyú, kevés ecettel savanyíthatjuk még.


EK - 2018/8
BA - 2018/9


Ciorbă de cartofi cu cârnaţi

Ingrediente pentru 4 persoane: 200 g cârnaţi de casă afumaţi, 2 morcovi, 600 g cartofi, 1 ceapă, 1 gălbenuş de ou, 200 ml smântână, busuioc proaspăt sau tarhon în oţet, sare, oţet din vin, ulei.


Prepararea: Se căleşte ceapa tocată mărunt în puţin ulei încins. Se adaugă rondelele subţiri de cârnaţi, se prăjesc şi se scot. Se adaugă morcovii tăiaţi cubuleţe, se călesc 2-3 minute, după care se toarnă apă clocotită şi se fierbe cca. 5 minute. Se adaugă apoi cartofii, cârnaţii prăjiţi, se sărează şi se fierbe până ce totul se găteşte. Gălbenuşul se freacă cu smântâna şi cu puţină zeamă fierbinte, se adaugă la ciorbă, se lasă pe foc încă 1-2 minute, dar nu se mai lasă să fiarbă. Se asezonează cu busuioc sau tarhon în oţet după gust. Dacă ciorba nu e destul de acră se mai poate acri cu puţin oţet din vin sau zeamă de lămâie. 



Nincsenek megjegyzések: