2018. július 11., szerda

Vajas-mézes-fokhagymás halfilé


Otthon vagy a szabadban - egyaránt élvezhető halas fogás


Vajas-mézes-fokhagymás halfilé 

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy halfilé (lazac, nílusi süllő, bármi), só, bors, 4 teáskanál olívaolaj;
az öntethez: 10 dkg vaj, 2 evőkanál méz, 5 cikk fokhagyma, 1 kis csokor petrezselyemzöld, citromlé, só, bors.

Elkészítése:  A halfilét papírtörlővel szárazra törölgetjük, megszórjuk sóval és borssal, majd mindegyiket meglocsoljuk 1-1 teáskanál olívaolajjal, és jól elkenjük rajta. Felforrósított grillrácson 2-3 percig sütjük egyik oldalán, majd megfordítjuk, és a másik oldalon is készre sütjük. Lapáttal óvatosan leszedjük, hogy nehogy szétessen, tálra helyezzük, és leöntjük a fokhagymás-mézes öntettel. Ehhez először a vajat megbarnítjuk. A vajat kockára vágjuk, serpenyőbe tesszük, megolvasztjuk, majd kis lángon hagyjuk forrni. Közben felhabosodik, de ott hagyjuk a lángon, és néha megkavarva, 5-6 percig hagyjuk így forrni. Amikor szép  dióbarna színű lett, hozzáadjuk a mézet, az összezúzott fokhagymát meg az aprított petrezselyemzöldet, 1-2 evőkanál citromlevet, illetve nagyon kevés vizet, és addig főzzük, amíg szósz sűrűségű nem lesz (max.2-3 perc). Megsózzuk, ízlés szerint utánaízesítünk citromlével, és a halra öntjük. Bármilyen körettel, salátával kínálhatjuk, de önmagában is finom.

Megjegyzés: Ha a szabadban szeretnénk ezt a halételt elkészíteni, jobb, ha az öntetet elkészítjük otthon, a helyszínen pedig csak a halat sütjük meg. Ha netán az öntet kihűl, és kissé megvastagszik, hőálló csészében vagy tálban feltehetjük a  grillrácsra is felmelegedni. A halat nem kell sokkal a sütés előtt befűszerezni, mert a só sok vizet szív ki belőle, és kiszárad, nem lesz annyira élvezhető.

ÉÍ - 2018/NYÁR



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2018. július 11., szerda

Vajas-mézes-fokhagymás halfilé


Otthon vagy a szabadban - egyaránt élvezhető halas fogás


Vajas-mézes-fokhagymás halfilé 

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy halfilé (lazac, nílusi süllő, bármi), só, bors, 4 teáskanál olívaolaj;
az öntethez: 10 dkg vaj, 2 evőkanál méz, 5 cikk fokhagyma, 1 kis csokor petrezselyemzöld, citromlé, só, bors.

Elkészítése:  A halfilét papírtörlővel szárazra törölgetjük, megszórjuk sóval és borssal, majd mindegyiket meglocsoljuk 1-1 teáskanál olívaolajjal, és jól elkenjük rajta. Felforrósított grillrácson 2-3 percig sütjük egyik oldalán, majd megfordítjuk, és a másik oldalon is készre sütjük. Lapáttal óvatosan leszedjük, hogy nehogy szétessen, tálra helyezzük, és leöntjük a fokhagymás-mézes öntettel. Ehhez először a vajat megbarnítjuk. A vajat kockára vágjuk, serpenyőbe tesszük, megolvasztjuk, majd kis lángon hagyjuk forrni. Közben felhabosodik, de ott hagyjuk a lángon, és néha megkavarva, 5-6 percig hagyjuk így forrni. Amikor szép  dióbarna színű lett, hozzáadjuk a mézet, az összezúzott fokhagymát meg az aprított petrezselyemzöldet, 1-2 evőkanál citromlevet, illetve nagyon kevés vizet, és addig főzzük, amíg szósz sűrűségű nem lesz (max.2-3 perc). Megsózzuk, ízlés szerint utánaízesítünk citromlével, és a halra öntjük. Bármilyen körettel, salátával kínálhatjuk, de önmagában is finom.

Megjegyzés: Ha a szabadban szeretnénk ezt a halételt elkészíteni, jobb, ha az öntetet elkészítjük otthon, a helyszínen pedig csak a halat sütjük meg. Ha netán az öntet kihűl, és kissé megvastagszik, hőálló csészében vagy tálban feltehetjük a  grillrácsra is felmelegedni. A halat nem kell sokkal a sütés előtt befűszerezni, mert a só sok vizet szív ki belőle, és kiszárad, nem lesz annyira élvezhető.

ÉÍ - 2018/NYÁR



Nincsenek megjegyzések: