2019. március 9., szombat

Fűszeres rizs zöld raguval

Valami kimondottan arab ízvilágú átelre vágytam, és nem tudom, hogy az alapanyagok jellemzőek-e igazából az arab konyhára (a rizs kivételével, mert az igen), de nem is érdekel, és ez nem is fontos. A lényeg, hogy azt ettem, amit kívántam, és szerintem nagyon jóra is sikeredett. :) Laktató és nem mellesleg egészséges is. Jaj, és SZÍNES, amit imádtam benne. :)


Fűszeres rizs zöld raguval

Hozzávalók a raguhoz: 2 újhagyma, 3-4 cikk fokhagyma, 1 karcsú cukkini (30 dkg), 20 dkg brokkoli, 20 dkg kalette (fodros kelbimbó), 1 teáskanál gyömbérpor (friss gyömbér még jobb), 1/2 teáskanál őrölt római kömény, 1/4 mokkáskanál harisszapor vagy csilipehely, só, 4-5 evőkanál olívaolaj;
a körethez: 40 dkg rizs,  3-4 evőkanál olívaolaj, 1-1 teáskanál kurkumapor és kuszkuszfűszer, 1/2 teáskanál füstölt pirospaprika, 1/2 teáskanál harisszapor, só, 1 liter víz.

Elkészítése: A rizshez felforrsítjuk az olajat egy edényben, beletesszük a rizst, és fedéredésig pirítjuk. Ekkor rászórjuk a porfűszereket, elkavarjuk, majd azonnal felöntjük a vízzel. Ízlés szerint megsózzuk, majd nem túl nagy lángon, lefedve, készre főzzük. A raguhoz a felforrósított olívaolajon megdinszteljük a felaprított újhagymát és fokhagymát, majd hozzáadjuk a hosszában elnegyedelt, majd kb. 1/2 cm vastagon felszeletelt cukkinit. nagy lángon állandóan kavargatva pirítjuk, majd beletesszük a kis rózsákra szedett karfiolt és az alaposan megmosott, lecsepegtetett fodros kelbimbót. Megszórjuk sóval és a fűszerekkel, egyszer-kétszer nagyon pici vizet öntünk alá, és továbbra is nagy lángon, állandóan kevergetve addig pároljuk, míg a brokkoli és a kelbimbó is enyhén megpuhul, de még azért roppanós marad. Petrezselyem- vagy korianderzölddel, esetleg pirított napraforgómaggal megszórva kínáljuk.

Megjegyzés: Fűszerekből mindenki azt használ, ami ízlik neki. Harisszapor helyett simán lehet csilit használni, vagy igazi harisszapasztát. Én még meglocsoltam kevés szójajoghurttal is. A fotón ez viszont nem látszik, mert utólag jutott eszembe.

NÚ-2019/márc.



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2019. március 9., szombat

Fűszeres rizs zöld raguval

Valami kimondottan arab ízvilágú átelre vágytam, és nem tudom, hogy az alapanyagok jellemzőek-e igazából az arab konyhára (a rizs kivételével, mert az igen), de nem is érdekel, és ez nem is fontos. A lényeg, hogy azt ettem, amit kívántam, és szerintem nagyon jóra is sikeredett. :) Laktató és nem mellesleg egészséges is. Jaj, és SZÍNES, amit imádtam benne. :)


Fűszeres rizs zöld raguval

Hozzávalók a raguhoz: 2 újhagyma, 3-4 cikk fokhagyma, 1 karcsú cukkini (30 dkg), 20 dkg brokkoli, 20 dkg kalette (fodros kelbimbó), 1 teáskanál gyömbérpor (friss gyömbér még jobb), 1/2 teáskanál őrölt római kömény, 1/4 mokkáskanál harisszapor vagy csilipehely, só, 4-5 evőkanál olívaolaj;
a körethez: 40 dkg rizs,  3-4 evőkanál olívaolaj, 1-1 teáskanál kurkumapor és kuszkuszfűszer, 1/2 teáskanál füstölt pirospaprika, 1/2 teáskanál harisszapor, só, 1 liter víz.

Elkészítése: A rizshez felforrsítjuk az olajat egy edényben, beletesszük a rizst, és fedéredésig pirítjuk. Ekkor rászórjuk a porfűszereket, elkavarjuk, majd azonnal felöntjük a vízzel. Ízlés szerint megsózzuk, majd nem túl nagy lángon, lefedve, készre főzzük. A raguhoz a felforrósított olívaolajon megdinszteljük a felaprított újhagymát és fokhagymát, majd hozzáadjuk a hosszában elnegyedelt, majd kb. 1/2 cm vastagon felszeletelt cukkinit. nagy lángon állandóan kavargatva pirítjuk, majd beletesszük a kis rózsákra szedett karfiolt és az alaposan megmosott, lecsepegtetett fodros kelbimbót. Megszórjuk sóval és a fűszerekkel, egyszer-kétszer nagyon pici vizet öntünk alá, és továbbra is nagy lángon, állandóan kevergetve addig pároljuk, míg a brokkoli és a kelbimbó is enyhén megpuhul, de még azért roppanós marad. Petrezselyem- vagy korianderzölddel, esetleg pirított napraforgómaggal megszórva kínáljuk.

Megjegyzés: Fűszerekből mindenki azt használ, ami ízlik neki. Harisszapor helyett simán lehet csilit használni, vagy igazi harisszapasztát. Én még meglocsoltam kevés szójajoghurttal is. A fotón ez viszont nem látszik, mert utólag jutott eszembe.

NÚ-2019/márc.



Nincsenek megjegyzések: