Imádom, amikor sok-sok finom, színes alapanyag áll rendelkezésemre, olyankor aztán "alkotok". Persze, nem kell mindig ki tudja milyen "sophistiqué" ételekre gondolni, néha egy egyszerű leves is szívet-lelket melengető fogás lehet. Ez az alábbi éppen ilyen volt.
Zöldséges cukkinikrémleves
Hozzávalók 4 személyre: 1 sárgarépa, 2 hagyma, 5 cikk fokhagyma, 3 krumpli, 1 piros húsú kápia paprika, 40 dkg cukkini, 2 marék madárbegysaláta vagy spenót, 1 dl tejszín (nálam szójatejszín volt), 4-5 evőkanál olívaolaj, só, citromlé.
Elkészítése: A felforrósított olívaolajon megdinszteljük a kis kockára vágott sárgarépát meg a csíkokra vágott hagymát. Ezután hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, a zúzott fokhagymát meg a felszeletelt paprikát, átforgatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi csak éppen ellepi. Megsózzuk, és addig főzzük, míg a zöldségek félpuhára nem főnek (10 - max.15 perc). Ekkor hozzáadjuk a felszeletelt cukkinit, ha nagyon muszáj, még öntünk rá kevés vizet, és további 5-7 percig főzzük, vagy amíg a cukkini roppanosra nem fő. Ekkor a leve nagyrészét leszűrjük, hozzáadjuk a több vízben megmosott madárbegysalátát, és blenderben vagy botmixerrel simára turmixoljuk. Visszaöntjük az edénybe, hozzákeverjük a tejszínt, tetszés szerint hígítjuk a leszűrt lével (ha nem elég, további vízzel hígítjuk), és kavargatva felforraljuk. 2-3 lobbanás után félrevesszük a lngról, ízlés szerint utánasózunk, és citromlével ízesítjük. Tálaláskor tejszíncseppekkel díszítve, vagy főtt tojással kínáljuk.
Megjegyzés: A zöldségek aránya tetszés szerint módosítható, sőt egyéb zöldségeket is használhatunk hozzá. Zöldségek és tejszín nélkül is készülhet. A krumplit azért nem érdemes kihagyni belőle: krémessé, tartalmassá válik tőle.
NÚ - 2019/ápr.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2019. március 24., vasárnap
Zöldséges cukkinikrémleves
Imádom, amikor sok-sok finom, színes alapanyag áll rendelkezésemre, olyankor aztán "alkotok". Persze, nem kell mindig ki tudja milyen "sophistiqué" ételekre gondolni, néha egy egyszerű leves is szívet-lelket melengető fogás lehet. Ez az alábbi éppen ilyen volt.
Zöldséges cukkinikrémleves
Hozzávalók 4 személyre: 1 sárgarépa, 2 hagyma, 5 cikk fokhagyma, 3 krumpli, 1 piros húsú kápia paprika, 40 dkg cukkini, 2 marék madárbegysaláta vagy spenót, 1 dl tejszín (nálam szójatejszín volt), 4-5 evőkanál olívaolaj, só, citromlé.
Elkészítése: A felforrósított olívaolajon megdinszteljük a kis kockára vágott sárgarépát meg a csíkokra vágott hagymát. Ezután hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, a zúzott fokhagymát meg a felszeletelt paprikát, átforgatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi csak éppen ellepi. Megsózzuk, és addig főzzük, míg a zöldségek félpuhára nem főnek (10 - max.15 perc). Ekkor hozzáadjuk a felszeletelt cukkinit, ha nagyon muszáj, még öntünk rá kevés vizet, és további 5-7 percig főzzük, vagy amíg a cukkini roppanosra nem fő. Ekkor a leve nagyrészét leszűrjük, hozzáadjuk a több vízben megmosott madárbegysalátát, és blenderben vagy botmixerrel simára turmixoljuk. Visszaöntjük az edénybe, hozzákeverjük a tejszínt, tetszés szerint hígítjuk a leszűrt lével (ha nem elég, további vízzel hígítjuk), és kavargatva felforraljuk. 2-3 lobbanás után félrevesszük a lngról, ízlés szerint utánasózunk, és citromlével ízesítjük. Tálaláskor tejszíncseppekkel díszítve, vagy főtt tojással kínáljuk.
Megjegyzés: A zöldségek aránya tetszés szerint módosítható, sőt egyéb zöldségeket is használhatunk hozzá. Zöldségek és tejszín nélkül is készülhet. A krumplit azért nem érdemes kihagyni belőle: krémessé, tartalmassá válik tőle.
NÚ - 2019/ápr.
Zöldséges cukkinikrémleves
Hozzávalók 4 személyre: 1 sárgarépa, 2 hagyma, 5 cikk fokhagyma, 3 krumpli, 1 piros húsú kápia paprika, 40 dkg cukkini, 2 marék madárbegysaláta vagy spenót, 1 dl tejszín (nálam szójatejszín volt), 4-5 evőkanál olívaolaj, só, citromlé.
Elkészítése: A felforrósított olívaolajon megdinszteljük a kis kockára vágott sárgarépát meg a csíkokra vágott hagymát. Ezután hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, a zúzott fokhagymát meg a felszeletelt paprikát, átforgatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi csak éppen ellepi. Megsózzuk, és addig főzzük, míg a zöldségek félpuhára nem főnek (10 - max.15 perc). Ekkor hozzáadjuk a felszeletelt cukkinit, ha nagyon muszáj, még öntünk rá kevés vizet, és további 5-7 percig főzzük, vagy amíg a cukkini roppanosra nem fő. Ekkor a leve nagyrészét leszűrjük, hozzáadjuk a több vízben megmosott madárbegysalátát, és blenderben vagy botmixerrel simára turmixoljuk. Visszaöntjük az edénybe, hozzákeverjük a tejszínt, tetszés szerint hígítjuk a leszűrt lével (ha nem elég, további vízzel hígítjuk), és kavargatva felforraljuk. 2-3 lobbanás után félrevesszük a lngról, ízlés szerint utánasózunk, és citromlével ízesítjük. Tálaláskor tejszíncseppekkel díszítve, vagy főtt tojással kínáljuk.
Megjegyzés: A zöldségek aránya tetszés szerint módosítható, sőt egyéb zöldségeket is használhatunk hozzá. Zöldségek és tejszín nélkül is készülhet. A krumplit azért nem érdemes kihagyni belőle: krémessé, tartalmassá válik tőle.
NÚ - 2019/ápr.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése