2019. október 13., vasárnap

Birsalmás-fügés túrólepény

Nagyon finom túrótorta vagy lepény, aminek az a legnehezebb része, hogy sütés után várni kell néhány órát, hogy lehűljön. Percek alatt összedobható, sőt, tészta nélkül is süthető (jól kikenve és megszórva a formát).


Birsalmás-fügés túrólepény

Hozzávalók 26 cm-es formához: 30 dkg vékony leveles tészta, 1 birsalma, 3 evőkanál cukor, 1-2 friss füge;
a töltelékhez: 50 dkg tehéntúró, 30 dkg mascarpone, 1-2 csipet só, 15 dkg cukor, 1 narancs és 1,5 citrom leve, 1 citrom héja, 1 tasak bourbon vaníliás cukor, 5 nem túl nagy tojás, 1-2 dl görög joghurt, 2 evőkanál kukoricakeményítő.

Elkészítése: A birsalmát alaposan megmossuk, majd négybe hasítjuk és mindegyik negyedet további 3 szeletre vágjuk. A 3 evőkanál cukrot karamellizáljuk, majd beletesszük a birsalmaszeleteket, és gyakran forgatva roppanósra pároljuk benne. Időnként egy-egy pici vizet is önthetünk alá, illetve lefedhetjük. Vigyázzunk, hogy ne főjenek szét. A fügét vékony karikákra vágjuk, a tésztával kibélelünk egy 26 cm-es piteformát, a lelógó részeket pedig levágjuk. A töltelékhez simára keverjük a túrót a mascarponéval, majd rendre hozzáadjuk a többi hozzávalót is. A tölteléket elsimítjuk a formában, a tetejét virágszerűen kirakjuk a birsszeletekkel, majd a fügeszeleteket is eloszlatjuk rajta. 190 fokra forrósított sütőben 35-40 percig sütjük, vagy amíg a töltelék közepe is kocsonyássá nem válik. A formában hagyjuk kihűlni, utána szépen szeletelhető. Tálaláskor tejszínhabot, joghurtot vagy akár karamellszószt is adhatunk mellé.

Megjegyzés: A karamellszószhoz a birs után visszamaradt karamellbe beleteszünk 1 teáskanál vajat, elkeverjük, majd felöntjük 2 dl tejszínnel, és addig forraljuk, míg egynemű nem lesz. Birs helyett almával, körtével vagy bármilyen más gyümölccsel is készíthető. De karamellizálni csak ezeket az őszieket lehet és kell.

4 megjegyzés:

Katalin írta...

Ez is egy igazi különlegesség, nagyon finom lehet 😊

Csilla írta...

Krémes vagy darabos állagú a tehéntúró?

sedith írta...

Kedves Csilla, se nem sima krém volt, se kimondottan darabos. Bolti vödrös volt, de nem a Lidl-es, az nem jó, ha sütni kell.

sedith írta...

Köszönöm, Katalin, valóban az volt. :)

Related Posts with Thumbnails

2019. október 13., vasárnap

Birsalmás-fügés túrólepény

Nagyon finom túrótorta vagy lepény, aminek az a legnehezebb része, hogy sütés után várni kell néhány órát, hogy lehűljön. Percek alatt összedobható, sőt, tészta nélkül is süthető (jól kikenve és megszórva a formát).


Birsalmás-fügés túrólepény

Hozzávalók 26 cm-es formához: 30 dkg vékony leveles tészta, 1 birsalma, 3 evőkanál cukor, 1-2 friss füge;
a töltelékhez: 50 dkg tehéntúró, 30 dkg mascarpone, 1-2 csipet só, 15 dkg cukor, 1 narancs és 1,5 citrom leve, 1 citrom héja, 1 tasak bourbon vaníliás cukor, 5 nem túl nagy tojás, 1-2 dl görög joghurt, 2 evőkanál kukoricakeményítő.

Elkészítése: A birsalmát alaposan megmossuk, majd négybe hasítjuk és mindegyik negyedet további 3 szeletre vágjuk. A 3 evőkanál cukrot karamellizáljuk, majd beletesszük a birsalmaszeleteket, és gyakran forgatva roppanósra pároljuk benne. Időnként egy-egy pici vizet is önthetünk alá, illetve lefedhetjük. Vigyázzunk, hogy ne főjenek szét. A fügét vékony karikákra vágjuk, a tésztával kibélelünk egy 26 cm-es piteformát, a lelógó részeket pedig levágjuk. A töltelékhez simára keverjük a túrót a mascarponéval, majd rendre hozzáadjuk a többi hozzávalót is. A tölteléket elsimítjuk a formában, a tetejét virágszerűen kirakjuk a birsszeletekkel, majd a fügeszeleteket is eloszlatjuk rajta. 190 fokra forrósított sütőben 35-40 percig sütjük, vagy amíg a töltelék közepe is kocsonyássá nem válik. A formában hagyjuk kihűlni, utána szépen szeletelhető. Tálaláskor tejszínhabot, joghurtot vagy akár karamellszószt is adhatunk mellé.

Megjegyzés: A karamellszószhoz a birs után visszamaradt karamellbe beleteszünk 1 teáskanál vajat, elkeverjük, majd felöntjük 2 dl tejszínnel, és addig forraljuk, míg egynemű nem lesz. Birs helyett almával, körtével vagy bármilyen más gyümölccsel is készíthető. De karamellizálni csak ezeket az őszieket lehet és kell.

4 megjegyzés:

Katalin írta...

Ez is egy igazi különlegesség, nagyon finom lehet 😊

Csilla írta...

Krémes vagy darabos állagú a tehéntúró?

sedith írta...

Kedves Csilla, se nem sima krém volt, se kimondottan darabos. Bolti vödrös volt, de nem a Lidl-es, az nem jó, ha sütni kell.

sedith írta...

Köszönöm, Katalin, valóban az volt. :)