2020. január 5., vasárnap

Red velvet torta "kis" lányomnak :)

Úgy egyeztünk kicsi lányommal csütörtökön, amikor elment itthonról, hogy a tortája meglepi lesz. Preferenciája csak annyi volt, hogy nehogy egy gramm csoki is belekerüljön (ti. a barna csokoládéra gondolt, azt tortában egyáltalán nem szereti, meg a csokis, barna lapokat), azonkívül bármilyen lehet. Nos, amikor megláttam valakinél egy mákos sütit, rögtön arra gondoltam, azt csinálom meg tortába álmodva. Aztán mégis jobbnak láttam megkérdezni a lányomat, mit szól hozzá... Nem! - volt a határozott válasz. - Akkor diós? Nem, az sem jó. És gesztenyés se legyen!
No, erre varrjál gombot, gondoltam, csokis ne, gesztenyés, diós, mákos, ne, hát akkor mi a franc legyen? Reggel 9 óra is elmúlt már, és nekem még ötletem sem volt, milyen tortát csináljak, nemhogy meglegyen már! És nagy tanácstalanságomban azt a fantáziadús szót írtam be a keresőbe, hogy: torták. Egy kattintás, kettő, három, és egyszercsak valahogy szembejött velem egy vörösbársonytorta. Abban a pillanatban el is dőlt, hogy milyen torta fog készülni. Megnéztem néhány receptet, végül egy angol nyelvű blog receptjét jegyeztem le magamnak átkonvertálva a bögréket grammra és dl-re, de bevallom, nem vagyok maradéktalanul elégedett vele.  Az a fő bajom, hogy nem lett puha, könnyű a tészta, inkább tömény, ahogy errefelé hívjuk, szalonnás. Igaz, ahogy nekem kiadta az átalakított értékeket, úgy nem tudtam volna kivitelezni, hiszen 5 dl joghurt és 5 dl kávé járt volna bele, és úgy már egy híg lötty lett volna belőle, de nem baj, következő alkalommal majd magam kísérletezem ki a dolgokat. De az íze összességében véve isteni volt. Még apósom is, aki nincs túl nagy barátságban a tortákkal, megevett egy szeletet belőle. Szerencsére, nem lett túl édes.


Red velvet torta

Hozzávalók (24 cm-es formához): 50 dkg liszt, 3 evőkanál kakaópor, ¼ teáskanál só, 3 teáskanál sütőpor, 22 dkg vaj, 20 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 4 tojás, 3,3 dl vert tej (vagy hígabb joghurt), 1,5 dl feketekávé, 1-2 teáskanál piros zselés ételfesték, pici vaj;
a krémhez: 30 dkg fehér csokoládé, 2+4 dl édesítetlen habtejszín, 2 tasak habfixáló, 10+10 dkg vaj, 35 dkg mascarpone, 1 narancs reszelt héja.

Elkészítése: A krémhez az összetördelt fehér csokoládét mikróban összeolvasztjuk 2 dl tejszínnel és 10 dkg vajjal. Simára keverjük, hagyjuk langyosra hűlni, majd hűtőben vagy fagyasztóban jól kihűtjük. A lapokhoz a lisztet, a kakaóport, a sót meg a sütőport összevegyítjük egy tálban. A vajat kézi mixer segítségével habosra keverjük a cukorral meg a vaníliás cukorral, majd egyenként eldolgozzuk a tojásokkal is. A vajas keverékbe beleforgatjuk a liszt felét, majd hozzáadjuk az ételfestéket, illetve felváltva a vert tejet és a maradék lisztet. Végül, amikor már jól elkevertük, kicsinként eldolgozzuk benne a forró kávét is. Két 24 cm-es tortaforma aljára sütőpapírt vágunk, az oldalait pedig megkenjük vajjal. A masszát elosztjuk a két formában, elsimítjuk, és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Miután kihűlt, mindkét lapot lapjában kettévágjuk, és megtöltjük az időközben elkészített krémmel. A maradék 4 dl tejszínt 2 tasak habfixálóval kemény habbá verjük. A jól kihűlt csokoládés keveréket kissé fehabosítjuk. A mascarponét és a puha vajat kézi mixerrel kikavarjuk, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, és rendre belekanalazzuk a csokoládés keveréket. Végül lazán beleforgatjuk a tejszínhabot is. A lapokat úgy töltjük meg a krémmel, hogy kiveszünk belőle 4-5 evőkanálnyit, azt félretesszük a habrózsákhoz, a maradékot pedig négyfelé osztjuk. 3 részt betöltünk a lapok közé, a negyedikkel bevonjuk a torta tetejét és oldalát. A tetejére krémrózsákat nyomunk, és megszórjuk kevés tésztamorzsával (amikor a lapokat kettévágjuk, a vastagabb részekről levágunk egy-két vékony darabot – kevés kell belőle).



4 megjegyzés:

Katalin írta...

Ezek szerint 12 éves lett a nagylány 😊 Isten éltesse sokáig, és kívánom hogy nagyon-nagyon sok szülinapra süssél még ilyen finom és szép tortát neki!

sedith írta...

Köszönöm szépen, Katalin! :)

Ani írta...

Sok boldogságot kívánok a kis nagylánynak. A torta szuperül néz ki. Várjuk az új változatot. :)

sedith írta...

Köszönjük, Ani! :) A nagy lányom is ilyen tortát kért majd szülinapjára, akkor majd kicsit másképp fogom próbálni. Majd beszámolok. :)

Related Posts with Thumbnails

2020. január 5., vasárnap

Red velvet torta "kis" lányomnak :)

Úgy egyeztünk kicsi lányommal csütörtökön, amikor elment itthonról, hogy a tortája meglepi lesz. Preferenciája csak annyi volt, hogy nehogy egy gramm csoki is belekerüljön (ti. a barna csokoládéra gondolt, azt tortában egyáltalán nem szereti, meg a csokis, barna lapokat), azonkívül bármilyen lehet. Nos, amikor megláttam valakinél egy mákos sütit, rögtön arra gondoltam, azt csinálom meg tortába álmodva. Aztán mégis jobbnak láttam megkérdezni a lányomat, mit szól hozzá... Nem! - volt a határozott válasz. - Akkor diós? Nem, az sem jó. És gesztenyés se legyen!
No, erre varrjál gombot, gondoltam, csokis ne, gesztenyés, diós, mákos, ne, hát akkor mi a franc legyen? Reggel 9 óra is elmúlt már, és nekem még ötletem sem volt, milyen tortát csináljak, nemhogy meglegyen már! És nagy tanácstalanságomban azt a fantáziadús szót írtam be a keresőbe, hogy: torták. Egy kattintás, kettő, három, és egyszercsak valahogy szembejött velem egy vörösbársonytorta. Abban a pillanatban el is dőlt, hogy milyen torta fog készülni. Megnéztem néhány receptet, végül egy angol nyelvű blog receptjét jegyeztem le magamnak átkonvertálva a bögréket grammra és dl-re, de bevallom, nem vagyok maradéktalanul elégedett vele.  Az a fő bajom, hogy nem lett puha, könnyű a tészta, inkább tömény, ahogy errefelé hívjuk, szalonnás. Igaz, ahogy nekem kiadta az átalakított értékeket, úgy nem tudtam volna kivitelezni, hiszen 5 dl joghurt és 5 dl kávé járt volna bele, és úgy már egy híg lötty lett volna belőle, de nem baj, következő alkalommal majd magam kísérletezem ki a dolgokat. De az íze összességében véve isteni volt. Még apósom is, aki nincs túl nagy barátságban a tortákkal, megevett egy szeletet belőle. Szerencsére, nem lett túl édes.


Red velvet torta

Hozzávalók (24 cm-es formához): 50 dkg liszt, 3 evőkanál kakaópor, ¼ teáskanál só, 3 teáskanál sütőpor, 22 dkg vaj, 20 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 4 tojás, 3,3 dl vert tej (vagy hígabb joghurt), 1,5 dl feketekávé, 1-2 teáskanál piros zselés ételfesték, pici vaj;
a krémhez: 30 dkg fehér csokoládé, 2+4 dl édesítetlen habtejszín, 2 tasak habfixáló, 10+10 dkg vaj, 35 dkg mascarpone, 1 narancs reszelt héja.

Elkészítése: A krémhez az összetördelt fehér csokoládét mikróban összeolvasztjuk 2 dl tejszínnel és 10 dkg vajjal. Simára keverjük, hagyjuk langyosra hűlni, majd hűtőben vagy fagyasztóban jól kihűtjük. A lapokhoz a lisztet, a kakaóport, a sót meg a sütőport összevegyítjük egy tálban. A vajat kézi mixer segítségével habosra keverjük a cukorral meg a vaníliás cukorral, majd egyenként eldolgozzuk a tojásokkal is. A vajas keverékbe beleforgatjuk a liszt felét, majd hozzáadjuk az ételfestéket, illetve felváltva a vert tejet és a maradék lisztet. Végül, amikor már jól elkevertük, kicsinként eldolgozzuk benne a forró kávét is. Két 24 cm-es tortaforma aljára sütőpapírt vágunk, az oldalait pedig megkenjük vajjal. A masszát elosztjuk a két formában, elsimítjuk, és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Miután kihűlt, mindkét lapot lapjában kettévágjuk, és megtöltjük az időközben elkészített krémmel. A maradék 4 dl tejszínt 2 tasak habfixálóval kemény habbá verjük. A jól kihűlt csokoládés keveréket kissé fehabosítjuk. A mascarponét és a puha vajat kézi mixerrel kikavarjuk, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, és rendre belekanalazzuk a csokoládés keveréket. Végül lazán beleforgatjuk a tejszínhabot is. A lapokat úgy töltjük meg a krémmel, hogy kiveszünk belőle 4-5 evőkanálnyit, azt félretesszük a habrózsákhoz, a maradékot pedig négyfelé osztjuk. 3 részt betöltünk a lapok közé, a negyedikkel bevonjuk a torta tetejét és oldalát. A tetejére krémrózsákat nyomunk, és megszórjuk kevés tésztamorzsával (amikor a lapokat kettévágjuk, a vastagabb részekről levágunk egy-két vékony darabot – kevés kell belőle).



4 megjegyzés:

Katalin írta...

Ezek szerint 12 éves lett a nagylány 😊 Isten éltesse sokáig, és kívánom hogy nagyon-nagyon sok szülinapra süssél még ilyen finom és szép tortát neki!

sedith írta...

Köszönöm szépen, Katalin! :)

Ani írta...

Sok boldogságot kívánok a kis nagylánynak. A torta szuperül néz ki. Várjuk az új változatot. :)

sedith írta...

Köszönjük, Ani! :) A nagy lányom is ilyen tortát kért majd szülinapjára, akkor majd kicsit másképp fogom próbálni. Majd beszámolok. :)