2020. május 18., hétfő

Pikáns gombapástétom

Maradékok abszolút hasznosítása..... :)
Maradt gombapaprikás, maradt néhány kanálnyi rakott krumpli, és ott volt a grillezett hús pácának a a maradéka. És isteni lett belőle a gombapástétom, amit friss zöldségekkel ettem - először csak én, mert a lányok nem eszik a gombát, a férjem pedig csak délután-este evett belőle.
Persze, a receptet nem maradékokkal írom le, hiszen kicsi a valószínűsége, hogy valakinek éppen ilyen maradékai legyenek. Méghozzá egyszerre. Ám felhasználható hozzá maradék krumplipüré, gulyás, gombapörkölt, bármi.


Pikáns gombapástétom

Hozzávalók 3-4 személyre: 35-40 dkg csiperke, 1 hagyma, 1/2 teáskanál pirospaprika, 2 szál új fokhagyma, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 2 dl tejszín, só, bors, 3-4 evőkanál olívaolaj, 2 közepes főtt krumpli, 2-3 főtt tojás, 1-2 evőkanál piri-piri szósz (vagy csiliszósz), 1-1 evőkanál teriyaki szósz és paprikalekvár, 1 teáskanál mustár.


Elkészítése: A felaprított hagymát megdinszteljük a felforrósított olívaolajon, majd rádobjuk a karikára vágott új fokhagymát, és együtt is dinszteljük egy keveset. Rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, és felöntjük 1/2 dl vízzel. Hozzáadjuk a feldarabolt gombát, beletesszük az ízesítőket (a csípős szósz, a teriyaki szósz, a paprikalekvár meg a mustár), ha szükséges, még sózzuk, illetve borsozzuk, és felöntjük a tejszínnel. Kb. 10 percig főzzük kis lángon, ezalatt meghámozzuk és feldaraboljuk a főtt krumplit meg a tojást. Mikor a gomba elkészült (és közben sűrűre főtt a szaftja), hozzáadjuk a krumplit meg a tojást, és botmixerrel összeturmixoljuk. Nem kell teljesen simára turmixolni, enyhén darabos is maradhat. Szükség szerint utánaízesítjük, majd friss vagy pirított kenyérre kenve, friss zöldségekkel kínáljuk.
Apró kenyér- vagy zöldségdarabokra nyomva hidegtálakon is jól mutatna.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2020. május 18., hétfő

Pikáns gombapástétom

Maradékok abszolút hasznosítása..... :)
Maradt gombapaprikás, maradt néhány kanálnyi rakott krumpli, és ott volt a grillezett hús pácának a a maradéka. És isteni lett belőle a gombapástétom, amit friss zöldségekkel ettem - először csak én, mert a lányok nem eszik a gombát, a férjem pedig csak délután-este evett belőle.
Persze, a receptet nem maradékokkal írom le, hiszen kicsi a valószínűsége, hogy valakinek éppen ilyen maradékai legyenek. Méghozzá egyszerre. Ám felhasználható hozzá maradék krumplipüré, gulyás, gombapörkölt, bármi.


Pikáns gombapástétom

Hozzávalók 3-4 személyre: 35-40 dkg csiperke, 1 hagyma, 1/2 teáskanál pirospaprika, 2 szál új fokhagyma, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 2 dl tejszín, só, bors, 3-4 evőkanál olívaolaj, 2 közepes főtt krumpli, 2-3 főtt tojás, 1-2 evőkanál piri-piri szósz (vagy csiliszósz), 1-1 evőkanál teriyaki szósz és paprikalekvár, 1 teáskanál mustár.


Elkészítése: A felaprított hagymát megdinszteljük a felforrósított olívaolajon, majd rádobjuk a karikára vágott új fokhagymát, és együtt is dinszteljük egy keveset. Rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, és felöntjük 1/2 dl vízzel. Hozzáadjuk a feldarabolt gombát, beletesszük az ízesítőket (a csípős szósz, a teriyaki szósz, a paprikalekvár meg a mustár), ha szükséges, még sózzuk, illetve borsozzuk, és felöntjük a tejszínnel. Kb. 10 percig főzzük kis lángon, ezalatt meghámozzuk és feldaraboljuk a főtt krumplit meg a tojást. Mikor a gomba elkészült (és közben sűrűre főtt a szaftja), hozzáadjuk a krumplit meg a tojást, és botmixerrel összeturmixoljuk. Nem kell teljesen simára turmixolni, enyhén darabos is maradhat. Szükség szerint utánaízesítjük, majd friss vagy pirított kenyérre kenve, friss zöldségekkel kínáljuk.
Apró kenyér- vagy zöldségdarabokra nyomva hidegtálakon is jól mutatna.


Nincsenek megjegyzések: