2016. március 16., szerda

Tavaszi bárányfejleves

Menthetetlenül közeleg a húsvét. Míg egyes vidékeken főleg a sonkás és tojásos finomságok kerülnek terítékre ilyenkor, minálunk nem lehet ünnep bárányhús nélkül. Legyen az sült, drob, tojásos bárány, pörkölt, vagy bármilyen leves, egyszerűen nem hiányozhat az asztalról. Bárányfejből - bár hagyományos étel volt régebb - még sosem főztem levest annál az egyszerű oknál fogva, hogy sosem jutottam hozzá. De a tavalyi bárány fejestől jött hozzánk, így aztán adott volt, hoyg végre én is bárányfejlevest készítek. Méghozzá jó tavasziasan, friss zöldekkel! :) 



Tavaszi bárányfejleves

Hozzávalók 5-6 személyre: 1 jól megtisztított bárányfej, 3-4 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kisebb zellergumó, 2 csokor újhagyma, 1 csokor medvehagyma vagy 2-3 szál új fokhagyma, 5 dkg rizs, 2 tojássárgája, 20 dkg tejföl, só, ecet.

Elkészítése: A bárányfejet hideg vízben főni tesszük, majd lehabozzuk, megsózzuk, és csendes tűzön majdnem puhára főzzük. Hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott gyökereseket, majd 10 perc főzés után a felkarikázott újhagymát (szárával együtt) meg a rizst. További 10-15 percig főzzük, majd legírozzuk a tejföllel és kevés forró lével elkevert tojássárgájával. Jól összeforrósítjuk, de már vigyázunk, hogy ne forrjon fel. Szükség szerint utánasózunk, ecettel enyhén megsavanyítjuk, illetve megszórjuk a felaprított medvehagymával.

EK - 2016/3



Ciorbă de primăvară din cap de miel

Paştele la noi nu poate să treacă fără să avem la masă bucate din carne de miel. Fripturi, ciorbe, tocăniţe sau mai multe feluri de drob (unele reţete sunt traduse şi în limba română), ele nu pot lipsi de pe masa de Paşte. Sper să vă dau şi vouă câteva idei bune. 

Ingrediente pt. 5-6 persoane: 1 cap de miel bine curăţat, 3-4 morcovi, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 ţelină mai mică, 2 legături ceapă verde, 1 legătură leurdă sau 2-3 fire usturoi verde, 50 g orez, 2 gălbenuşuri de ou, 200 g smântână, sare, oţet. 

Prepararea: Se pune la fiert capul de miel în apă rece. Când a dat în clocot, se spumeză, se sărează puţin şi la foc mic se fierbe aproape de tot. Se adaugă rădăcinoasele tăiate fideluţă, iar după 10 minute se adaugă ceapa tăiată rondele (cu tot cu partea verde) şi orezul. Dupá 10-15 minute se drege ciorba cu smântâna amestecată cu gălbenuşurile şi puţină zeamă fierbinte, se lasă să se înfierbânteze puţin, dar nu se mai aduce la fierbere, deoarece oul se poate tăia. Se potriveşte de sare, se mai acreşte cu puţin oţet dacă este nevoie şi se presară cu leurda tocată mărunt. 




2016. március 14., hétfő

Sonkakrémes spenótrolád

Elsősorban a tavasz, másodsorban a húsvét jegyében készült... Nagyon finom, nagyon mutatós, igazi étvágygerjesztő falatok.


Sonkakrémes spenótrolád

Hozzávalók 1 rúdhoz a tésztához: 30 dkg spenót, 4 tojás, ½ mokkáskanál só, 1 csapott teáskanál sütőpor, 1 evőkanál ecet, 5-6 evőkanál liszt, 4-5 cikk fokhagyma; a töltelékhez: 25 dkg sonka, 3 púpozott evőkanál liszt, 4 dl tej, 1 kicsike hagyma, 3-4 evőkanál tejszín, só, bors, ½ teáskanál csípős pirospaprika.


Elkészítése: A spenótot váltott vízben megmossuk, majd lobogó vízbe dobjuk, és kb. 5 percig főzzük. Leszűrjük, hagyjuk kihűlni, majd jó alaposan kinyomkodjuk és leturmixoljuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a sóval, majd beleforgatjuk a tojássárgáját, az ecettel leoltott sütőport, a spenótpürét, a zúzott fokhagymát meg a lisztet, és óvatosan simára keverjük. Sütőpapírral bélelt kb. 25x35 cm-es tepsibe öntjük, elsimítjuk, és 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Papírostól feltekerjük, úgy hagyjuk kihűlni. A lisztből és a tejből sűrű pépet főzünk, hagyjuk kihűlni. A sonkát késes aprítóban krémesre aprítjuk a hagymával együtt, majd hozzáadjuk a kihűlt péphez, és elkavarjuk. Szükség szerint kevés tejszínnel lazítjuk (ne hígítsuk el), illetve sóval, borssal és csípős pirospaprikával ízesítjük. A tésztalapot kivesszük a papírból, rásimítjuk a krémet, felgöngyöljük, majd fóliába tekerve néhány órára hűtőbe tesszük. Végül kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és zöldségek kíséretében kínáljuk. Svédasztalon is kitűnő. 

KT - 2016/3


2016. március 13., vasárnap

Olajbogyós-krémes, rántott hústekercs

Elővettem egy adag hústbécsi szeletnek, de olyan hatalmas, gyönyörű szeletek lettek belőle, hogy egyszerűen sajnáltam csak úgy kirántani őket. A töltelék pedig abból született, amit éppen találtam a hűtőben-kamrában. A végeredmény pedig.... hmmm... magától beszélt. :)


Olajbogyós-krémes, rántott hústekercs

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg - 1 kg növendék- vagy borjúhús, só, bors, pirospaprika, fokhagymapor, 2-3 csipetnyi őrölt kömény; a töltelékhez: 1 tojás, 15 dkg mascarpone (tehéntúró is jó), 2 marék mag nélküli zöld olajbogyó, 1/2-1 piros kápia paprika, 1 lila hagyma, só, bors, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa; a panírozáshoz-sütéshez: liszt, 3-4 tojás, só, bors, zsemlemorzsa, bő olaj.

Elkészítése: A hússzeleteket jól kiklopfoljuk, majd megszórjuk a felsorolt fűszerek keverékével. A töltelékhez az olajbogyót kissé összeaprítjuk, amjd hozzáadjuk a finomra vágott hagymát és a kis kockákra vágott paprikát. Simára keverjük a mascarponéval meg a nyers tojással, sóval és borssal ízesítjük, majd 2-3 evőkanálnyi zsemlemorzsával "összefogjuk". A hússzeletekre egy-egy evőkanálnyi krémet kenünk, szorosan föltekerjük, majd lisztbe, ízesített felvert tojásba, illetve zsemlemorzsába forgatjuk, és forró bő olajban, de kis lángon szép aranybarnára sütjük. Rézsútosan szeletelve kínáljuk bármilyen köret és/vagy saláta kíséretében.

KAL - 2017.

2016. március 12., szombat

Kalácsnyuszik


Nyuszi ül a fűben, avagy aranyos kalácsnyuszikák

Hozzávalók kb. 25 darabhoz: 50 dkg liszt, 10-15 dkg cukor, 2 tojássárgája, 1,5 teáskanál őrölt kardamom, ½- ½ teáskanál só és kurkuma, 7,5 dkg vaj, 2,5 dkg friss élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál liszt, 3 dl tej; továbbá: egész szegfűszeg vagy csokoládécsepp.

Elkészítése:
              1.      Az élesztőt tálkába morzsoljuk, hozzáadjuk az 1-1 evőkanál cukrot és lisztet meg a langyos tejet, és hagyjuk felfutni. Ezután a többi hozzávalóval összegyúrjuk, és jól megdagasztjuk. Félretesszük, és letakarva, langyos helyen hagyjuk duplájára kelni.
              2.      Lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd 4-5 dkg-os darabokra vágjuk. Gömbbé alakítjuk, majd mindegyiket elvágjuk kettőbe úgy, hogy az egyik fele kissé nagyobb legyen. Mindegyik darabot szép gömböcskévé formázzuk.
              3.      Ezután a gömböcskéket kissé megsodorjuk úgy, hogy egyik végük gömbölyű, másik elhegyesedő legyen.
              4.      A „cseppecskéket” elhegyesedő végüknél kezdve konyhai ollóval kb. feléig bevágjuk.
              5.      A nagyobbik darabot kissé szétnyitjuk száraival magunk felé, a kisebbiket pedig ellentétes irányban egyszerűen ráhelyezzük-fektetjük.
              6.      Szegfűszegből szemeket tehetünk a nyuszinak, ezeket a nyers tésztába nyomjuk bele. Ha csokoládécseppet használunk, azt a megsült, forró tésztára helyezzük rá. Kissé megolvad, és ezennel rá is tapad a tésztára.
              7.      Az összerakott nyuszikákat sütőpapíros tepsire helyezzük, és 180 fokra előmelegített sütőben  15-20 perc alatt megsütjük. Igyekezzünk minél hamarabb dolgozni, hogy a nyuszik ne keljenek túl, különben megtörténhet, hogy elmozdul-eldől egymásról a két tésztadarab.


Megjegyzés: Aki szeretné, porcukorral megszórva is kínálhatja, de nélküle is elég édes. 

FI - 2016/3


Kukoricalisztes palacsinta - Scovergi cu mălai

Ez a recept egy régi román szakácskönyvből való. Bár eleinte kissé kételkedtem a sikerében a nagyon kevés sikér miatt, de végül nagyon jól, finomra sikerült. Vastagabb a normális hígpalacsintánál, ennélfogva tartalmasabb, laktatóbb is. 


Kukoricalisztes palacsinta 

Hozzávalók: 2,5 dl víz, 6 dkg vaj, 20 dkg kukoricaliszt (finomabb szemcséjű a daránál), 5 dkg finomliszt, 3 házi tojás, 1 csipet só, 2-3 csésze tej (6-7 dl); továbbá: olaj vagy zsír a sütéshez, sűrű lekvár a tálaláshoz.


Elkészítése: A kétféle lisztet összevegyítjük. Egy edényben főni tesszük a vizet a sóval meg a vajjal, majd amikor fölforrt, az edényt félrevesszük, és az összes lisztet egyből beleöntjük. Fakanállal gyorsan elkavarjuk, és néhány percig hűlni hagyjuk. Ezután egyenként beledolgozzuk a tojásokat, a következőt csak azután adjuk hozzá, miután az előzővel jól eldolgoztuk. Kicsinként hozzáöntjük a tejet, és állandóan kavargatva sűrű palacsintatésztává dolgozzuk. Forró serpenyőbe kevés olajat vagy zsírt teszünk, és egy-egy jó merőkanálnyi adagot öntünk bele a masszából. Vastagabbak lesznek a szokásos hígpalacsintánál. Csak akkor fordítjuk meg lapát segítségével, amikor a szélei kezdenek felkunkorodni. Kb. 1 percig sütjük a másik oldalán is. Lekvárral megkenve, tetszés szerint porcukorral megszórva (vagy sem), hideg tejjel kínáljuk.

EK - 2016/4




Scovergi cu mălai

Ingrediente: 250 ml apă, 60 g unt, 200 g făină de mălai, 50 g făină albă, 1 praf de sare, 3 ouă de casă, 2-3 ceşti lapte; alte ingrediente: 250 g marmeladă sau dulceaţă mai groasă, puţină untură sau ulei pentru prăjit.  
Prepararea: Se amestecă mălaiul cu făina albă. Se pun într-o cratiţă apa, sarea ş untul. Se pune la foc, iar când dau în clocot, se ia cratiţa la o parte şi se toarnă făina, toată odată. Se amestecă repede cu lingura de lemn, şi se lasă să se răcorească puţin. Se pun ouăle unul câte unul, frecându-se bine cu fiecare în parte. Se subţiază cu lapte, turnând câte puţin pentru a nu face cocoloaşe. Se adaugă lapte până ce se obţine o compoziţie puţin mai groasă ca cea pentru clătitele obişnuite. Se ia cu polonicul din compoziţie şi se toarnă în tigaia în care s-a încins untură sau ulei. Se pune mai mult decât la clătitele obişnuite, încât să iasă puţin mai groase. Se co la foc potrivit spre mic, şi se întorc numai când marginea începe să li se ridice de jur împrejur. Se lasă la prăjit cca. 1 minut şi pe cealaltă parte. Se ung cu marmeladă sau dulceaţă, se răsucesc şi se servesc presărate cu zahăr pudră (sau fără) alături de lapte rece.

2016. március 11., péntek

Mókás zöldségállatkák - katicabogár és méhecske (vagy darázs?)

A mókás töltött tojások le sem csúsznának, ha valami finom kísérő nem lenne mellettük. Kislányaim epekedve, nyálcsorgatva bámulták, ahogyan készülnek (tojás- és zldségállatkák egyaránt), és hogy hamarabb felfalhassák, jobbnak látták azt is, ha segítenek. :) Szóval akár közösen is csinálhatjuk, rájuk lehet bízni a díszítést, úgy lesz a legszebb, ahogyan ők megálmodják. Csak tegyük az alapanyagokat a kezük ügyébe, illetve ha még nem elég nagyok, a vágásoknál segítsünk mi nekik. Meglepődünk, micsoda kreatív, fantáziadús eredméynek születnek majd. :)




Katicabogár és méhecske vagy darázs zöldségekből

Hogy a töltött tojás jobban csússzon, kísérőkre, finom friss zöldségekre is szükségünk van. Ezek is kívánatosabbak, ha aranyos állatkaruhába öltöztetjük őket.

Hozzávalók tetszés szerint a katicabogarakhoz: koktélparadicsom, fekete olajbogyó, kevés vaj: a méhecskéhez/darázshoz: kimagozott fekete és zöld olajbogyó, sajtszeletek és vagy sárgarépa; továbbá: saláta- vagy petrezselyemlevelek.

Elkészítése: A koktélparadicsomot kettévágjuk, majd mindegyik fél paradicsomot a közepénél bevágjuk kb. háromnegyedéig. Kissé széthúzzuk, majd fekete olajbogyó végéből fejet teszünk neki, amit fogpiszkálóval rögzítünk. A tetejére pici olajbogyódarabkákat helyezünk, illetve fogpiszkáló segítségével puha vajból szemeket teszünk az olajbogyó-fejre. A méhecskékhez 1-2 mm vastagon felszeleteljük a kétféle olajbogyót, majd zebrásan összerakunk néhányat. Fogpiszkálóval óvatosan megtűzzük. Sajtból vagy sárgarépából szárnyakat vágunk ki, majd tányérra helyezzük őket, és mindegyik közepére egy-egy fekete-zöld „testet” helyezünk. Salátalevelekkel vagy petrezselyemlevéllel díszítjük.


KT - 2016/3


2016. március 10., csütörtök

Mókás tojásállatkák - nyuszi, egér és csibe

Feltartóztathatatlanul közeleg a húsvét. Jobb, ha elébe megyünk, és máris gyűjteni kezdjük az ötleteket..... :)


Egér, csibe és nyuszika, azaz töltött tojás háromféle ízben

Hozzávalók 4-5 személyre: - a kolbászos ízűhöz: 8 dkg házi füstölt kolbász, 1 teáskanál darált sós paprika, ½ teáskanál csípős pirospaprika, 1-2 evőkanál tejföl; a sonkás-tormáshoz: 10 dkg sonka, 1-2 evőkanál ecetes torma, 1-2 evőkanál tejföl, só, bors; a sajtos-tárkonyoshoz: 10 dkg reszelt sajt, 1-2 evőkanál tejföl, 1 nagy csipet ecetes tárkony aprítva, 1 evőkanál aprított petrezselyemzöld, só, bors; továbbá: 9 tojás, zöldségek: sárgarépa, piros paprika, uborka, szemes bors vagy borókabogyó, néhány szegfűszeg, petrezselyemzöld levélnyele vagy metélőhagyma, salátalevelek.

Elkészítése: A tojásokat kb. 8 perc alatt keményre főzzük, majd azonnal hideg vizet engedünk rá, és kihűtjük. Mindegyiket meghámozzuk, majd kettévágjuk: 3-at keresztben, 6-at pedig hosszában. 3-3-nak a sárgáját a különféle töltelékekhez adjuk. A töltelékek hozzávalóit külön-külön a 3-3 tojássárgájával összeturmixoljuk, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, illetve a tejfölt is aszerint adagoljuk, hogy mennyire krémesre szeretnénk. A tojásfehérjéket tetszés szerint megtöltjük a krémekkel (ha valami marad, azt kenyérre is kenhetjük), kidíszítjük állatkáknak, majd salátalevelekkel bélelt tálra helyezzük. Az egérkékhez vékonyra szeletelt sárgarépára, szegfűszegre, piros paprikára, illetve petrezselyemszárakra van szükségünk. A nyuszikat uborkával, paprikával és sárgarépával díszítjük, a szemüket valamilyen bogyóból rakjuk ki. A csibéket a legegyszerűbb kivitelezni: kis háromszögre vágott paprikadarabra és petrezselyem levélnyélre van szükségünk. A szemeket szintén valamilyen bogyóból oldjuk meg. A képen látható módon vagy fantáziánk szerint dolgozunk.

KT - 2016/3




2016. március 7., hétfő

Zöldséges tésztasaláta levesben főtt kakascombbal

Mi legyen a levesben főtt zöldséggel és hússal? Hát ez. :)
8 kakascombom volt, múltkor kaptam nénémtől, igazi, gabonán nőtt házi majorság (baromfi). Ezt vettem elő a tegnapi húsleveshez. A zöldségből pedig a franciasaláta - böff - mintájára készíettem egy salátát, amihez azonban nem krumplit használtam, hanem főtt tésztát.


Zöldséges tésztasaláta levesben főtt kakascombbal

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg apróbb csigatészta, 1 adag levesben főtt zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zellergumó), 1 kápia paprika, 4-5 savanyú uborka, 1 darabka friss uborka, 1 lila hagyma, 1 adag félperces majonéz, 2-3 evőkanál sűrű joghurt, só, citromlé; a tálaláshoz: főtt kakascomb, pirospaprika, bors.

Elkészítése: A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és folyó víz alatt kihűtjük. Hagyjuk jól lecsepegni. A zöldségeket kockára vágjuk, hozzáadjuk a tésztához, majd elkeverjük a majonézzel meg a joghurttal, és tetszés szerint ízesítjük. A húst jól átforrósítjuk, megszórjuk pirospaprikával meg borssal, és a salátával tálaljuk.

KAL - 2017.

2016. március 6., vasárnap

Grillezett csirkecomb grépfrútos édeskömény-salátával, azaz GRILLSZEZON: ON!

Ma "hivatalosan" is beindítottuk a 2016-os grillévadot. Azért hivatalosan is, mert ma izzítottuk be rendesen a grillezőt, a múltkori szalonnasütés csak amolyan gyors, hirtelen ötlettől vezérelt akció volt. A kicsontozott csirkcombok a Görögországból hozott gyros- és souvlaki-fűszer keverékéből kaptak egy jó kis réteget, a mellé tálalt saláta pedig úgy passzolt hozzá, mintha mindig is együtt tálaltam volna őket. Pedig abszolút fogalmam sem volt, milyen lesz majd a végredmény. De minden elképzelést felülmúlt.



Grillezett csirkecomb grépfrútos édesköménysalátával

Hozzávalók 4 személyre: 4-8 kicsontozott csirkecomb, gyros- és souvlaki-fűszer (vagy bármi más, sima só és bors is jó), kevés olaj; a salátához: 3 sárgarépa, 1 nagy édesköménygumó, 1 arasznyi póréhagyma, 1-2 rózsaszín grépfrút húsa, petrezselyemzöld; az öntethez: 2 diónyi friss gyömbér, kevés aprított szárított csípős paprika, 1 teáskanál só, 2 teáskanál cukor, 3-4 teáskanál citromlé, 2 evőkanál szezámolaj, 2-3 evőkanál napraforgóolaj, víz.

Elkészítése: A húst megmossuk, megtörölgetjük, majd gazdagon megszórjuk a fűszerek keverékével, illetve meglocsoljuk kevés olajjal. Felforrósított grillrácson lassan, többször átforgatva, hogy kellőképpen átsüljön, szép piros-ropogósra sütjük. A salátához a sárgarépát vékonyan felkarikázzuk, az édesköményt és a póréhagymát vékony szeletekre vágjuk, a grépfút lehártyázott húsát pedig darabokra tördeljük. Tálba tesszük, és lazán összeforgatjuk Az öntethez finomra reszeljük a gyömbért, elkeverjük a csípős paprikával meg a többi hozzávalóval. Ráöntjük a salátára, összekavarjuk, és a megsült hús mellé tálaljuk. A petrezselyemzöldet tetszés szerint aprítva belekeverjük, vagy a tetejére szórjuk.

KAL - 2017.

Finna néni tavaszi levese, by Brindás János

Ilyen néven lesz megtalálható a recept Brindás János mesterszakács hamarosan megjelenő recepteskönyvében. A fotó az enyém, mivel én készítettem el a leírás alapján. Hogy mitől kapta a tavaszi jelzőt, nem igazán tudom, de hoyg egy nagyon-nagyon finom leves függetlenül attól, hogy mi a neve, azt garantálhatom!!!


Finna néni tavaszi levese

Hozzávalók - az eredetinél kisebb adaghoz, kb. 5-6 személyre: 3 jókora sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 hagyma, só, kevés ecet, petrezselyemzöld, 2-3 evőkanál olaj; a gombóchoz: 40 dkg darált disznó- vagy marhahús, 1 kisebb tojás, 1 hagyma, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, só, bors.

Elkészítése: A zöldségeket kis kockákra vágjuk, a hagymát finomra aprítjuk. A felforrósított olajon kissé megdinszteljük a hagymát és a sárgarépát, majd felöntjük kb. 2 l vízzel, enyhén megsózzuk, majd miután felforrt, beletesszük a petrezselyemgyökeret is. Ezalatt összeállítjuk a gombócot: A húst összekeverjük a finomra aprított hagymával, a tojással meg a zsemlemorzsával, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd diónyi gombócokat formálunk belőle, és beletesszük a levesbe. Legalább 15 percig főzzük (a marhahúsnak lehet több idő kell), majd a levest szükség szerint hígítjuk még, illetve utánasózunk. kevés ecettel igazítunk az ízén, de nem kell savanyúnak lennie (még savanykásnak sem), csupán a zöldségek édességét ellensúlyozzuk egy kicsit. Miután jól kiforraltuk és megízesítettük, megszórjuk aprított petrezselyemzölddel, és tálalható is.

2016. március 5., szombat

Epres-ordakrémes diótekercs

Hogy ez a sütemény milyen finom volt, annak a leírására nincsenek is szavak. Csak úgy tudhatjátok meg, ha ti is elkészítitek, de azt garantálom, hogy nem bánjátok meg.


Epres-ordakrémes diótekercs

Hozzávalók 1 tekercshez: 5 tojásfehérje, 5 csapott evőkanál cukor, 10 evőkanál őrölt dió, 2 csapott evőkanál liszt, 1 csipet só; a krémhez: 25 dkg orda, 5 dkg mascarpone (1 nagy evőkanálnyi), 2 tasak vaníliás cukor, 2 csapott evőkanál cukor, 2 dl habtejszín, 15-20 dkg friss eper; a díszítéshez: 1 dl habtejszín, eper, porcukor, citromfűlevél.

Elkészítése: A tojásfehérjét felverjük a sóval, majd a kanalanként hozzáadott cukorral kemény habbá verjük. Beleforgatjuk a dióbelet meg a lisztet, és nagy méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe (pl. gáztepsi) simítjuk. 160 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen kb. 10 perc alatt megsütjük. Miután megsült, kivesszük, a papírt óvatosan lehúzzuk róla, majd a papír segítségével szorosan feltekerjük. Amíg hűl, elkészítjük a krémet. A tejszínt kemény habbá verjük. Az ordát simára keverjük a mascarponéval meg a kétféle cukorral, majd lazán beleforgatjuk a tejszínhabot is. Az epret megmossuk, mérettől függően egészben, félbe vagy négybe vágva használjuk fel. A kihűlt piskótát óvatosan kibontjuk, rákenjük a krémet, arra a felére, ahonnan elkezdjük tekerni, szorosan egymás mellé sorba helyezzük az eperdarabokat, és feltekerjük. A sütőpapírba csomagolva hidegbe tesszük néhány órára. Tálalás előtt finoman megszórjuk porcukorral, a tetejére habrózsákat nyomunk tejszínhabból, illetve eperrel és citromfűlevélkékkel díszítjük.

Megjegyzés: Orda helyett ricotta is használható, de ajánlatos legalább két dobozzal indítani úgy, hogy jól kicsepegtetjük. Mivel a ricotta sokkal lágyabb az ordánál, a krémnek nem lenne tartása ha a dobozból kivéve azonnal felhasználnánk.

Ha valaki ricottát sem tud beszerezni, akkor azt mondom, Isten neki, csak mascarponéval is elkészítheti, biztos finom is lenne, de nem lenne meg ez az aromája. Vagyis nem ugyanilyen lenne.

KT - 2016/4



2016. március 4., péntek

Zöldséges kenyér

Bár első ránézésre talán furcsának tűnhet, de bizton állíthatom, hogy az egyik legfinomabb ízű, legszaftosabb kenyér, amit valaha sütöttem, és kóstoltam. A zöldségek íze nem ütközik ki a végeredményben, kerek egészet alkotnak. Nagylányom, aki a főtt zöldségeket nem szereti, azt mondta: úgyis tudom, hogy van benne murok, de akkor is nagyon finom. :) 


Zöldséges kenyér

Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 30 dkg kenyérliszt, 10 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 evőkanál só, 1 dl tej, 10 g szárított élesztő (kb. 1 evőkanál), 1 evőkanál cukor, kb. 2 dl langyos víz, 5 dkg sárgarépa, 8 dkg krumpli, 10 dkg zsenge tök, 3+1 evőkanál olívaolaj, 1 marék aprított káposzta, kevés liszt.

Elkészítése:

1.      A zöldségeket meghámozzuk, sós vízben puhára főzzük, és hagyjuk kihűlni.
2.      A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot, majd belekeverjük az élesztőt, és langyos helyen hagyjuk felfutni.
3.      Tálba mérjük a liszteket, és hozzáadjuk a sót.
4.      A liszthez adjuk a villával összetört zöldségeket, az élesztős tejet, a 3 evőkanál olívaolajat és annyi vizet, amennyivel nem túl kemény, de rugalmas tésztát dagasztunk.
5.      Sima, hólyagos tésztát dagasztunk belőle, majd a liszttel kissé megszórt tálba helyezzük.
6.      Langyos helyen, letakarva, hagyjuk jól megkelni.
7.      Előkészítünk egy kb. 5 l-es lábost, az aljára sütőpapírt vágunk, beleszórjuk az aprított káposztát, és rálocsoljuk a maradék olívaolajat. Miután a tészta megkelt, enyhén lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, és beletesszük a káposztás lábosba. Éles pengével tetszés szerint vágásokat ejtünk rajta. További 25-30 percig kelesztjük.
8.      Miután megkelt, 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és légkeverésen 40-45 percig sütjük. Az idő lejárta után óvatosan kiborítjuk, és ha az alját is meg szeretnénk pirítani-kérgesíteni, edény nélkül visszatoljuk a sütőbe 5-10 percre.
9.      Rácsra téve hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük, és fogyasztjuk.

Megjegyzés: A zöldségek víztartalmának, illetve a lisztek minőségének függvényében kissé változhat a szükséges vízmennyiség. A langyos vízből ezért ajánlatos először csak kb. 1,5 dl-t hozzáönteni, a maradékot pedig kicsinként adagolni. Az is megtörténhet, hogy 2 dl-nél egy picivel több kellhet.

FI - 2016/4
BA - 2017/11


2016. március 3., csütörtök

Sűrű paradicsomleves, zöldségekkel

Ha paradicsomlevest főzök, általában nem faxnizom túl: azért esik rá a választásom, hogy gyorsan kedvencet "varázsoljak" az asztalra. Bár azért akárhogy is igyekeznék, továbbra sem sikerül kétszer ugyanazt a paradicsomlevest főzni... :P
Nos, a múlt héten egy másfajta állagú paradicsomlevesre vágyam, gazdagabbra, sűrűbbre. És ez lett belőle. Nincs benne liszt, a pépesített zöldségek adják a sűrűségét. Nagyon finom volt. A fotóért elnézést kérek, éhesek voltunk, csak ennyire futotta... :P


Sűrű paradicsomleves, zöldségekkel

Hozzávalók 4 személyre: 1 darabka póréhagyma zöldjével együtt, 1 nagyobbacska sárgarépa, 1 hámozottparadicsom-konzerv, 2-3 dl házi paradicsomlé, néhány evőkanál tejföl vagy 1 dl tejszín, cérnametélt (avagy vékonylaska), olaj, só, fruktóz (cukor), és ha tetszik, aprított kapor (én csak utólag tettem annak, aki kért).

Elkészítése: Az olajat felforrósítjuk, megdinszteljük rajta az apróra vágott póréhagymát és a finomra reszelt sárgarépát. Miután kissé összeestek, hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, felöntjük kevés vízzel, enyhén megsózzuk, és kb. 10 percig főzzük közepes lángon, lefedve. Ekkor félrevesszük, botmixerrel simára turmixoljuk, majd hozzáadjuk a paradicsomlevet meg a tejfölt, vízzel tetszés szerint hígítjuk, és felforraljuk. Amikor felforrt, beleteszünk 1-2 maréknyi cérnametéltet, és még 1-2 percig főzzük. Utánaízesítünk sóval, és fruktózzal vagy cukorral tetszés szerint édesítjük. Tálaláskor megszórhatjuk friss kaporral is.

KAL - 2017.

2016. március 2., szerda

Ázsiai zöldségek tenger gyümölcseivel

Maga az étel gyorsan elkészül, a hozzávalók előkészítése, felaprítása azonban igényel egy kis időt.... Viszont, ha van egy ügyes kiskukta, aki zöldséget hámoz, és ad a kezed alá, illetve egy jó kis reszelő, amivel pikk-pakk gyufaszálra vágod őket, akkor ez a része sem olyan megerőltető.
Talán valami köret is elkélne mellé, pl. főtt rizs, vagy üvegtészta, de a férjem szerint nem kell elrontani semmivel, inkább kevesebbel beérni. :) Mi hárman ettük, de az adag igazából csak két(felnőtt)személyes.


Ázsiai zöldségek tenger gyümölcseivel

Hozzávalók 2 személyre: 30 dkg tenger gyümölcsei koktél, 3 sárgarépa, 1/2 kígyóuborka vagy 1 kisebb cukkini, kb. 50 dkg zsenge tök, 1 vékony szál póréhagyma, 8-10 cikk fokhagyma, 2 diónyi friss gyömbér, 1 kápia paprika, 2-3 evőkanál olívaolaj, 1-2 evőkanál szezámolaj, 2 evőkanál napraforgóolaj, 1-2 evőkanál szójaszósz, 1-2 evőkanál kagylószósz, 1 evőkanál méz, 3-4 evőkanál rizsecet, só, bors, esetleg csilipehely.

Elkészítése: A zöldségeket előkészítjük, a póréhagymát, a fokhagymát és a gyömbért finomra aprítjuk, a többit gyufaszál vastagságúra vágjuk. Az olajokat felforrósítjuk, rádobjuk a póréhagymát, nagy lángon dinszteljük egy keveset, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért. Kb. 1 perc után következik a sárgarépa, majd további 1-1 perc különbséggel a paprika és a tökfélék. Közben állandóan kavargatjuk, és a lángot is jó nagyra hagyjuk. Amikor a leve kezd elpárologni (1-2 perc), hozzáadjuk a tenger gyümölcseit, és folytonosan keverve 2-3 percig pirítjuk még. Végül ráöntjük a szószokat, a mézet meg az ecetet, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, jól összekavarjuk, és tálalhatjuk. Aprított koriandert vagy petrezselyemzöldet is tehetünk bele.

EK - 2016/6

2016. március 1., kedd

Kapros ordakrém - Urdă cu mărar

Egyszerű és gyors kennivaló, ám annak, aki szereti az ordát, annál finomabb. :) A recept gyakori a Felső-Maros menti románságnál. Mivel a hegyi emberek főleg pásztorkodásból élnek (jórészük ma is ezzel foglalkozik), a tej és tejtermékek mindennaposak az étrendjükben. Az orda, a sajtkészítés finom mellékterméke, pedig külön csemege. Sokoldalú, mert semleges ízének köszönhetően mind sós, mind pedig édes étel készíthető belőle.

Kapros ordakrém

Hozzávalók 2 személyre: 1 evőkanál vaj, 20 dk friss orda, 1 evőkanál tejföl, só, bors, aprított kapor, esetleg zöldhagyma.

Elkészítése: A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a villával összetort ordát meg a tejfölt, és kavargatva addig melegítjük, amíg kérmes nem lesz. Sóval, borssal kaporral ízesítjük. Ha szeretnénk, aprított zöldhagymát is tehetünk bele.

EK - 2016/4


Urdă cu mărar

Ingrediente pentru 2 persoane: 1 lingură unt, 200 g urdă proaspătă, 1 lingură smântână, sare, piper, mărar tocat, eventual ceapă verde.

Prepararea: Se topeşte untul într-o crăticioară, se adaugă urda zdrobită cu furculiţa şi smântâna. Se amestecă încontinuu la foc mic, până ce compoziţia devine cremoasă. Se asezonează cu sare, piper şi mărar. După gust se poate pune şi ceapă verde tocată.

Related Posts with Thumbnails

2016. március 16., szerda

Tavaszi bárányfejleves

Menthetetlenül közeleg a húsvét. Míg egyes vidékeken főleg a sonkás és tojásos finomságok kerülnek terítékre ilyenkor, minálunk nem lehet ünnep bárányhús nélkül. Legyen az sült, drob, tojásos bárány, pörkölt, vagy bármilyen leves, egyszerűen nem hiányozhat az asztalról. Bárányfejből - bár hagyományos étel volt régebb - még sosem főztem levest annál az egyszerű oknál fogva, hogy sosem jutottam hozzá. De a tavalyi bárány fejestől jött hozzánk, így aztán adott volt, hoyg végre én is bárányfejlevest készítek. Méghozzá jó tavasziasan, friss zöldekkel! :) 



Tavaszi bárányfejleves

Hozzávalók 5-6 személyre: 1 jól megtisztított bárányfej, 3-4 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kisebb zellergumó, 2 csokor újhagyma, 1 csokor medvehagyma vagy 2-3 szál új fokhagyma, 5 dkg rizs, 2 tojássárgája, 20 dkg tejföl, só, ecet.

Elkészítése: A bárányfejet hideg vízben főni tesszük, majd lehabozzuk, megsózzuk, és csendes tűzön majdnem puhára főzzük. Hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott gyökereseket, majd 10 perc főzés után a felkarikázott újhagymát (szárával együtt) meg a rizst. További 10-15 percig főzzük, majd legírozzuk a tejföllel és kevés forró lével elkevert tojássárgájával. Jól összeforrósítjuk, de már vigyázunk, hogy ne forrjon fel. Szükség szerint utánasózunk, ecettel enyhén megsavanyítjuk, illetve megszórjuk a felaprított medvehagymával.

EK - 2016/3



Ciorbă de primăvară din cap de miel

Paştele la noi nu poate să treacă fără să avem la masă bucate din carne de miel. Fripturi, ciorbe, tocăniţe sau mai multe feluri de drob (unele reţete sunt traduse şi în limba română), ele nu pot lipsi de pe masa de Paşte. Sper să vă dau şi vouă câteva idei bune. 

Ingrediente pt. 5-6 persoane: 1 cap de miel bine curăţat, 3-4 morcovi, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 ţelină mai mică, 2 legături ceapă verde, 1 legătură leurdă sau 2-3 fire usturoi verde, 50 g orez, 2 gălbenuşuri de ou, 200 g smântână, sare, oţet. 

Prepararea: Se pune la fiert capul de miel în apă rece. Când a dat în clocot, se spumeză, se sărează puţin şi la foc mic se fierbe aproape de tot. Se adaugă rădăcinoasele tăiate fideluţă, iar după 10 minute se adaugă ceapa tăiată rondele (cu tot cu partea verde) şi orezul. Dupá 10-15 minute se drege ciorba cu smântâna amestecată cu gălbenuşurile şi puţină zeamă fierbinte, se lasă să se înfierbânteze puţin, dar nu se mai aduce la fierbere, deoarece oul se poate tăia. Se potriveşte de sare, se mai acreşte cu puţin oţet dacă este nevoie şi se presară cu leurda tocată mărunt. 




2016. március 14., hétfő

Sonkakrémes spenótrolád

Elsősorban a tavasz, másodsorban a húsvét jegyében készült... Nagyon finom, nagyon mutatós, igazi étvágygerjesztő falatok.


Sonkakrémes spenótrolád

Hozzávalók 1 rúdhoz a tésztához: 30 dkg spenót, 4 tojás, ½ mokkáskanál só, 1 csapott teáskanál sütőpor, 1 evőkanál ecet, 5-6 evőkanál liszt, 4-5 cikk fokhagyma; a töltelékhez: 25 dkg sonka, 3 púpozott evőkanál liszt, 4 dl tej, 1 kicsike hagyma, 3-4 evőkanál tejszín, só, bors, ½ teáskanál csípős pirospaprika.


Elkészítése: A spenótot váltott vízben megmossuk, majd lobogó vízbe dobjuk, és kb. 5 percig főzzük. Leszűrjük, hagyjuk kihűlni, majd jó alaposan kinyomkodjuk és leturmixoljuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a sóval, majd beleforgatjuk a tojássárgáját, az ecettel leoltott sütőport, a spenótpürét, a zúzott fokhagymát meg a lisztet, és óvatosan simára keverjük. Sütőpapírral bélelt kb. 25x35 cm-es tepsibe öntjük, elsimítjuk, és 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Papírostól feltekerjük, úgy hagyjuk kihűlni. A lisztből és a tejből sűrű pépet főzünk, hagyjuk kihűlni. A sonkát késes aprítóban krémesre aprítjuk a hagymával együtt, majd hozzáadjuk a kihűlt péphez, és elkavarjuk. Szükség szerint kevés tejszínnel lazítjuk (ne hígítsuk el), illetve sóval, borssal és csípős pirospaprikával ízesítjük. A tésztalapot kivesszük a papírból, rásimítjuk a krémet, felgöngyöljük, majd fóliába tekerve néhány órára hűtőbe tesszük. Végül kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és zöldségek kíséretében kínáljuk. Svédasztalon is kitűnő. 

KT - 2016/3


2016. március 13., vasárnap

Olajbogyós-krémes, rántott hústekercs

Elővettem egy adag hústbécsi szeletnek, de olyan hatalmas, gyönyörű szeletek lettek belőle, hogy egyszerűen sajnáltam csak úgy kirántani őket. A töltelék pedig abból született, amit éppen találtam a hűtőben-kamrában. A végeredmény pedig.... hmmm... magától beszélt. :)


Olajbogyós-krémes, rántott hústekercs

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg - 1 kg növendék- vagy borjúhús, só, bors, pirospaprika, fokhagymapor, 2-3 csipetnyi őrölt kömény; a töltelékhez: 1 tojás, 15 dkg mascarpone (tehéntúró is jó), 2 marék mag nélküli zöld olajbogyó, 1/2-1 piros kápia paprika, 1 lila hagyma, só, bors, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa; a panírozáshoz-sütéshez: liszt, 3-4 tojás, só, bors, zsemlemorzsa, bő olaj.

Elkészítése: A hússzeleteket jól kiklopfoljuk, majd megszórjuk a felsorolt fűszerek keverékével. A töltelékhez az olajbogyót kissé összeaprítjuk, amjd hozzáadjuk a finomra vágott hagymát és a kis kockákra vágott paprikát. Simára keverjük a mascarponéval meg a nyers tojással, sóval és borssal ízesítjük, majd 2-3 evőkanálnyi zsemlemorzsával "összefogjuk". A hússzeletekre egy-egy evőkanálnyi krémet kenünk, szorosan föltekerjük, majd lisztbe, ízesített felvert tojásba, illetve zsemlemorzsába forgatjuk, és forró bő olajban, de kis lángon szép aranybarnára sütjük. Rézsútosan szeletelve kínáljuk bármilyen köret és/vagy saláta kíséretében.

KAL - 2017.

2016. március 12., szombat

Kalácsnyuszik


Nyuszi ül a fűben, avagy aranyos kalácsnyuszikák

Hozzávalók kb. 25 darabhoz: 50 dkg liszt, 10-15 dkg cukor, 2 tojássárgája, 1,5 teáskanál őrölt kardamom, ½- ½ teáskanál só és kurkuma, 7,5 dkg vaj, 2,5 dkg friss élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál liszt, 3 dl tej; továbbá: egész szegfűszeg vagy csokoládécsepp.

Elkészítése:
              1.      Az élesztőt tálkába morzsoljuk, hozzáadjuk az 1-1 evőkanál cukrot és lisztet meg a langyos tejet, és hagyjuk felfutni. Ezután a többi hozzávalóval összegyúrjuk, és jól megdagasztjuk. Félretesszük, és letakarva, langyos helyen hagyjuk duplájára kelni.
              2.      Lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd 4-5 dkg-os darabokra vágjuk. Gömbbé alakítjuk, majd mindegyiket elvágjuk kettőbe úgy, hogy az egyik fele kissé nagyobb legyen. Mindegyik darabot szép gömböcskévé formázzuk.
              3.      Ezután a gömböcskéket kissé megsodorjuk úgy, hogy egyik végük gömbölyű, másik elhegyesedő legyen.
              4.      A „cseppecskéket” elhegyesedő végüknél kezdve konyhai ollóval kb. feléig bevágjuk.
              5.      A nagyobbik darabot kissé szétnyitjuk száraival magunk felé, a kisebbiket pedig ellentétes irányban egyszerűen ráhelyezzük-fektetjük.
              6.      Szegfűszegből szemeket tehetünk a nyuszinak, ezeket a nyers tésztába nyomjuk bele. Ha csokoládécseppet használunk, azt a megsült, forró tésztára helyezzük rá. Kissé megolvad, és ezennel rá is tapad a tésztára.
              7.      Az összerakott nyuszikákat sütőpapíros tepsire helyezzük, és 180 fokra előmelegített sütőben  15-20 perc alatt megsütjük. Igyekezzünk minél hamarabb dolgozni, hogy a nyuszik ne keljenek túl, különben megtörténhet, hogy elmozdul-eldől egymásról a két tésztadarab.


Megjegyzés: Aki szeretné, porcukorral megszórva is kínálhatja, de nélküle is elég édes. 

FI - 2016/3


Kukoricalisztes palacsinta - Scovergi cu mălai

Ez a recept egy régi román szakácskönyvből való. Bár eleinte kissé kételkedtem a sikerében a nagyon kevés sikér miatt, de végül nagyon jól, finomra sikerült. Vastagabb a normális hígpalacsintánál, ennélfogva tartalmasabb, laktatóbb is. 


Kukoricalisztes palacsinta 

Hozzávalók: 2,5 dl víz, 6 dkg vaj, 20 dkg kukoricaliszt (finomabb szemcséjű a daránál), 5 dkg finomliszt, 3 házi tojás, 1 csipet só, 2-3 csésze tej (6-7 dl); továbbá: olaj vagy zsír a sütéshez, sűrű lekvár a tálaláshoz.


Elkészítése: A kétféle lisztet összevegyítjük. Egy edényben főni tesszük a vizet a sóval meg a vajjal, majd amikor fölforrt, az edényt félrevesszük, és az összes lisztet egyből beleöntjük. Fakanállal gyorsan elkavarjuk, és néhány percig hűlni hagyjuk. Ezután egyenként beledolgozzuk a tojásokat, a következőt csak azután adjuk hozzá, miután az előzővel jól eldolgoztuk. Kicsinként hozzáöntjük a tejet, és állandóan kavargatva sűrű palacsintatésztává dolgozzuk. Forró serpenyőbe kevés olajat vagy zsírt teszünk, és egy-egy jó merőkanálnyi adagot öntünk bele a masszából. Vastagabbak lesznek a szokásos hígpalacsintánál. Csak akkor fordítjuk meg lapát segítségével, amikor a szélei kezdenek felkunkorodni. Kb. 1 percig sütjük a másik oldalán is. Lekvárral megkenve, tetszés szerint porcukorral megszórva (vagy sem), hideg tejjel kínáljuk.

EK - 2016/4




Scovergi cu mălai

Ingrediente: 250 ml apă, 60 g unt, 200 g făină de mălai, 50 g făină albă, 1 praf de sare, 3 ouă de casă, 2-3 ceşti lapte; alte ingrediente: 250 g marmeladă sau dulceaţă mai groasă, puţină untură sau ulei pentru prăjit.  
Prepararea: Se amestecă mălaiul cu făina albă. Se pun într-o cratiţă apa, sarea ş untul. Se pune la foc, iar când dau în clocot, se ia cratiţa la o parte şi se toarnă făina, toată odată. Se amestecă repede cu lingura de lemn, şi se lasă să se răcorească puţin. Se pun ouăle unul câte unul, frecându-se bine cu fiecare în parte. Se subţiază cu lapte, turnând câte puţin pentru a nu face cocoloaşe. Se adaugă lapte până ce se obţine o compoziţie puţin mai groasă ca cea pentru clătitele obişnuite. Se ia cu polonicul din compoziţie şi se toarnă în tigaia în care s-a încins untură sau ulei. Se pune mai mult decât la clătitele obişnuite, încât să iasă puţin mai groase. Se co la foc potrivit spre mic, şi se întorc numai când marginea începe să li se ridice de jur împrejur. Se lasă la prăjit cca. 1 minut şi pe cealaltă parte. Se ung cu marmeladă sau dulceaţă, se răsucesc şi se servesc presărate cu zahăr pudră (sau fără) alături de lapte rece.

2016. március 11., péntek

Mókás zöldségállatkák - katicabogár és méhecske (vagy darázs?)

A mókás töltött tojások le sem csúsznának, ha valami finom kísérő nem lenne mellettük. Kislányaim epekedve, nyálcsorgatva bámulták, ahogyan készülnek (tojás- és zldségállatkák egyaránt), és hogy hamarabb felfalhassák, jobbnak látták azt is, ha segítenek. :) Szóval akár közösen is csinálhatjuk, rájuk lehet bízni a díszítést, úgy lesz a legszebb, ahogyan ők megálmodják. Csak tegyük az alapanyagokat a kezük ügyébe, illetve ha még nem elég nagyok, a vágásoknál segítsünk mi nekik. Meglepődünk, micsoda kreatív, fantáziadús eredméynek születnek majd. :)




Katicabogár és méhecske vagy darázs zöldségekből

Hogy a töltött tojás jobban csússzon, kísérőkre, finom friss zöldségekre is szükségünk van. Ezek is kívánatosabbak, ha aranyos állatkaruhába öltöztetjük őket.

Hozzávalók tetszés szerint a katicabogarakhoz: koktélparadicsom, fekete olajbogyó, kevés vaj: a méhecskéhez/darázshoz: kimagozott fekete és zöld olajbogyó, sajtszeletek és vagy sárgarépa; továbbá: saláta- vagy petrezselyemlevelek.

Elkészítése: A koktélparadicsomot kettévágjuk, majd mindegyik fél paradicsomot a közepénél bevágjuk kb. háromnegyedéig. Kissé széthúzzuk, majd fekete olajbogyó végéből fejet teszünk neki, amit fogpiszkálóval rögzítünk. A tetejére pici olajbogyódarabkákat helyezünk, illetve fogpiszkáló segítségével puha vajból szemeket teszünk az olajbogyó-fejre. A méhecskékhez 1-2 mm vastagon felszeleteljük a kétféle olajbogyót, majd zebrásan összerakunk néhányat. Fogpiszkálóval óvatosan megtűzzük. Sajtból vagy sárgarépából szárnyakat vágunk ki, majd tányérra helyezzük őket, és mindegyik közepére egy-egy fekete-zöld „testet” helyezünk. Salátalevelekkel vagy petrezselyemlevéllel díszítjük.


KT - 2016/3


2016. március 10., csütörtök

Mókás tojásállatkák - nyuszi, egér és csibe

Feltartóztathatatlanul közeleg a húsvét. Jobb, ha elébe megyünk, és máris gyűjteni kezdjük az ötleteket..... :)


Egér, csibe és nyuszika, azaz töltött tojás háromféle ízben

Hozzávalók 4-5 személyre: - a kolbászos ízűhöz: 8 dkg házi füstölt kolbász, 1 teáskanál darált sós paprika, ½ teáskanál csípős pirospaprika, 1-2 evőkanál tejföl; a sonkás-tormáshoz: 10 dkg sonka, 1-2 evőkanál ecetes torma, 1-2 evőkanál tejföl, só, bors; a sajtos-tárkonyoshoz: 10 dkg reszelt sajt, 1-2 evőkanál tejföl, 1 nagy csipet ecetes tárkony aprítva, 1 evőkanál aprított petrezselyemzöld, só, bors; továbbá: 9 tojás, zöldségek: sárgarépa, piros paprika, uborka, szemes bors vagy borókabogyó, néhány szegfűszeg, petrezselyemzöld levélnyele vagy metélőhagyma, salátalevelek.

Elkészítése: A tojásokat kb. 8 perc alatt keményre főzzük, majd azonnal hideg vizet engedünk rá, és kihűtjük. Mindegyiket meghámozzuk, majd kettévágjuk: 3-at keresztben, 6-at pedig hosszában. 3-3-nak a sárgáját a különféle töltelékekhez adjuk. A töltelékek hozzávalóit külön-külön a 3-3 tojássárgájával összeturmixoljuk, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, illetve a tejfölt is aszerint adagoljuk, hogy mennyire krémesre szeretnénk. A tojásfehérjéket tetszés szerint megtöltjük a krémekkel (ha valami marad, azt kenyérre is kenhetjük), kidíszítjük állatkáknak, majd salátalevelekkel bélelt tálra helyezzük. Az egérkékhez vékonyra szeletelt sárgarépára, szegfűszegre, piros paprikára, illetve petrezselyemszárakra van szükségünk. A nyuszikat uborkával, paprikával és sárgarépával díszítjük, a szemüket valamilyen bogyóból rakjuk ki. A csibéket a legegyszerűbb kivitelezni: kis háromszögre vágott paprikadarabra és petrezselyem levélnyélre van szükségünk. A szemeket szintén valamilyen bogyóból oldjuk meg. A képen látható módon vagy fantáziánk szerint dolgozunk.

KT - 2016/3




2016. március 7., hétfő

Zöldséges tésztasaláta levesben főtt kakascombbal

Mi legyen a levesben főtt zöldséggel és hússal? Hát ez. :)
8 kakascombom volt, múltkor kaptam nénémtől, igazi, gabonán nőtt házi majorság (baromfi). Ezt vettem elő a tegnapi húsleveshez. A zöldségből pedig a franciasaláta - böff - mintájára készíettem egy salátát, amihez azonban nem krumplit használtam, hanem főtt tésztát.


Zöldséges tésztasaláta levesben főtt kakascombbal

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg apróbb csigatészta, 1 adag levesben főtt zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zellergumó), 1 kápia paprika, 4-5 savanyú uborka, 1 darabka friss uborka, 1 lila hagyma, 1 adag félperces majonéz, 2-3 evőkanál sűrű joghurt, só, citromlé; a tálaláshoz: főtt kakascomb, pirospaprika, bors.

Elkészítése: A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és folyó víz alatt kihűtjük. Hagyjuk jól lecsepegni. A zöldségeket kockára vágjuk, hozzáadjuk a tésztához, majd elkeverjük a majonézzel meg a joghurttal, és tetszés szerint ízesítjük. A húst jól átforrósítjuk, megszórjuk pirospaprikával meg borssal, és a salátával tálaljuk.

KAL - 2017.

2016. március 6., vasárnap

Grillezett csirkecomb grépfrútos édeskömény-salátával, azaz GRILLSZEZON: ON!

Ma "hivatalosan" is beindítottuk a 2016-os grillévadot. Azért hivatalosan is, mert ma izzítottuk be rendesen a grillezőt, a múltkori szalonnasütés csak amolyan gyors, hirtelen ötlettől vezérelt akció volt. A kicsontozott csirkcombok a Görögországból hozott gyros- és souvlaki-fűszer keverékéből kaptak egy jó kis réteget, a mellé tálalt saláta pedig úgy passzolt hozzá, mintha mindig is együtt tálaltam volna őket. Pedig abszolút fogalmam sem volt, milyen lesz majd a végredmény. De minden elképzelést felülmúlt.



Grillezett csirkecomb grépfrútos édesköménysalátával

Hozzávalók 4 személyre: 4-8 kicsontozott csirkecomb, gyros- és souvlaki-fűszer (vagy bármi más, sima só és bors is jó), kevés olaj; a salátához: 3 sárgarépa, 1 nagy édesköménygumó, 1 arasznyi póréhagyma, 1-2 rózsaszín grépfrút húsa, petrezselyemzöld; az öntethez: 2 diónyi friss gyömbér, kevés aprított szárított csípős paprika, 1 teáskanál só, 2 teáskanál cukor, 3-4 teáskanál citromlé, 2 evőkanál szezámolaj, 2-3 evőkanál napraforgóolaj, víz.

Elkészítése: A húst megmossuk, megtörölgetjük, majd gazdagon megszórjuk a fűszerek keverékével, illetve meglocsoljuk kevés olajjal. Felforrósított grillrácson lassan, többször átforgatva, hogy kellőképpen átsüljön, szép piros-ropogósra sütjük. A salátához a sárgarépát vékonyan felkarikázzuk, az édesköményt és a póréhagymát vékony szeletekre vágjuk, a grépfút lehártyázott húsát pedig darabokra tördeljük. Tálba tesszük, és lazán összeforgatjuk Az öntethez finomra reszeljük a gyömbért, elkeverjük a csípős paprikával meg a többi hozzávalóval. Ráöntjük a salátára, összekavarjuk, és a megsült hús mellé tálaljuk. A petrezselyemzöldet tetszés szerint aprítva belekeverjük, vagy a tetejére szórjuk.

KAL - 2017.

Finna néni tavaszi levese, by Brindás János

Ilyen néven lesz megtalálható a recept Brindás János mesterszakács hamarosan megjelenő recepteskönyvében. A fotó az enyém, mivel én készítettem el a leírás alapján. Hogy mitől kapta a tavaszi jelzőt, nem igazán tudom, de hoyg egy nagyon-nagyon finom leves függetlenül attól, hogy mi a neve, azt garantálhatom!!!


Finna néni tavaszi levese

Hozzávalók - az eredetinél kisebb adaghoz, kb. 5-6 személyre: 3 jókora sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 hagyma, só, kevés ecet, petrezselyemzöld, 2-3 evőkanál olaj; a gombóchoz: 40 dkg darált disznó- vagy marhahús, 1 kisebb tojás, 1 hagyma, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, só, bors.

Elkészítése: A zöldségeket kis kockákra vágjuk, a hagymát finomra aprítjuk. A felforrósított olajon kissé megdinszteljük a hagymát és a sárgarépát, majd felöntjük kb. 2 l vízzel, enyhén megsózzuk, majd miután felforrt, beletesszük a petrezselyemgyökeret is. Ezalatt összeállítjuk a gombócot: A húst összekeverjük a finomra aprított hagymával, a tojással meg a zsemlemorzsával, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd diónyi gombócokat formálunk belőle, és beletesszük a levesbe. Legalább 15 percig főzzük (a marhahúsnak lehet több idő kell), majd a levest szükség szerint hígítjuk még, illetve utánasózunk. kevés ecettel igazítunk az ízén, de nem kell savanyúnak lennie (még savanykásnak sem), csupán a zöldségek édességét ellensúlyozzuk egy kicsit. Miután jól kiforraltuk és megízesítettük, megszórjuk aprított petrezselyemzölddel, és tálalható is.

2016. március 5., szombat

Epres-ordakrémes diótekercs

Hogy ez a sütemény milyen finom volt, annak a leírására nincsenek is szavak. Csak úgy tudhatjátok meg, ha ti is elkészítitek, de azt garantálom, hogy nem bánjátok meg.


Epres-ordakrémes diótekercs

Hozzávalók 1 tekercshez: 5 tojásfehérje, 5 csapott evőkanál cukor, 10 evőkanál őrölt dió, 2 csapott evőkanál liszt, 1 csipet só; a krémhez: 25 dkg orda, 5 dkg mascarpone (1 nagy evőkanálnyi), 2 tasak vaníliás cukor, 2 csapott evőkanál cukor, 2 dl habtejszín, 15-20 dkg friss eper; a díszítéshez: 1 dl habtejszín, eper, porcukor, citromfűlevél.

Elkészítése: A tojásfehérjét felverjük a sóval, majd a kanalanként hozzáadott cukorral kemény habbá verjük. Beleforgatjuk a dióbelet meg a lisztet, és nagy méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe (pl. gáztepsi) simítjuk. 160 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen kb. 10 perc alatt megsütjük. Miután megsült, kivesszük, a papírt óvatosan lehúzzuk róla, majd a papír segítségével szorosan feltekerjük. Amíg hűl, elkészítjük a krémet. A tejszínt kemény habbá verjük. Az ordát simára keverjük a mascarponéval meg a kétféle cukorral, majd lazán beleforgatjuk a tejszínhabot is. Az epret megmossuk, mérettől függően egészben, félbe vagy négybe vágva használjuk fel. A kihűlt piskótát óvatosan kibontjuk, rákenjük a krémet, arra a felére, ahonnan elkezdjük tekerni, szorosan egymás mellé sorba helyezzük az eperdarabokat, és feltekerjük. A sütőpapírba csomagolva hidegbe tesszük néhány órára. Tálalás előtt finoman megszórjuk porcukorral, a tetejére habrózsákat nyomunk tejszínhabból, illetve eperrel és citromfűlevélkékkel díszítjük.

Megjegyzés: Orda helyett ricotta is használható, de ajánlatos legalább két dobozzal indítani úgy, hogy jól kicsepegtetjük. Mivel a ricotta sokkal lágyabb az ordánál, a krémnek nem lenne tartása ha a dobozból kivéve azonnal felhasználnánk.

Ha valaki ricottát sem tud beszerezni, akkor azt mondom, Isten neki, csak mascarponéval is elkészítheti, biztos finom is lenne, de nem lenne meg ez az aromája. Vagyis nem ugyanilyen lenne.

KT - 2016/4



2016. március 4., péntek

Zöldséges kenyér

Bár első ránézésre talán furcsának tűnhet, de bizton állíthatom, hogy az egyik legfinomabb ízű, legszaftosabb kenyér, amit valaha sütöttem, és kóstoltam. A zöldségek íze nem ütközik ki a végeredményben, kerek egészet alkotnak. Nagylányom, aki a főtt zöldségeket nem szereti, azt mondta: úgyis tudom, hogy van benne murok, de akkor is nagyon finom. :) 


Zöldséges kenyér

Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 30 dkg kenyérliszt, 10 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 evőkanál só, 1 dl tej, 10 g szárított élesztő (kb. 1 evőkanál), 1 evőkanál cukor, kb. 2 dl langyos víz, 5 dkg sárgarépa, 8 dkg krumpli, 10 dkg zsenge tök, 3+1 evőkanál olívaolaj, 1 marék aprított káposzta, kevés liszt.

Elkészítése:

1.      A zöldségeket meghámozzuk, sós vízben puhára főzzük, és hagyjuk kihűlni.
2.      A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot, majd belekeverjük az élesztőt, és langyos helyen hagyjuk felfutni.
3.      Tálba mérjük a liszteket, és hozzáadjuk a sót.
4.      A liszthez adjuk a villával összetört zöldségeket, az élesztős tejet, a 3 evőkanál olívaolajat és annyi vizet, amennyivel nem túl kemény, de rugalmas tésztát dagasztunk.
5.      Sima, hólyagos tésztát dagasztunk belőle, majd a liszttel kissé megszórt tálba helyezzük.
6.      Langyos helyen, letakarva, hagyjuk jól megkelni.
7.      Előkészítünk egy kb. 5 l-es lábost, az aljára sütőpapírt vágunk, beleszórjuk az aprított káposztát, és rálocsoljuk a maradék olívaolajat. Miután a tészta megkelt, enyhén lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, és beletesszük a káposztás lábosba. Éles pengével tetszés szerint vágásokat ejtünk rajta. További 25-30 percig kelesztjük.
8.      Miután megkelt, 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és légkeverésen 40-45 percig sütjük. Az idő lejárta után óvatosan kiborítjuk, és ha az alját is meg szeretnénk pirítani-kérgesíteni, edény nélkül visszatoljuk a sütőbe 5-10 percre.
9.      Rácsra téve hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük, és fogyasztjuk.

Megjegyzés: A zöldségek víztartalmának, illetve a lisztek minőségének függvényében kissé változhat a szükséges vízmennyiség. A langyos vízből ezért ajánlatos először csak kb. 1,5 dl-t hozzáönteni, a maradékot pedig kicsinként adagolni. Az is megtörténhet, hogy 2 dl-nél egy picivel több kellhet.

FI - 2016/4
BA - 2017/11


2016. március 3., csütörtök

Sűrű paradicsomleves, zöldségekkel

Ha paradicsomlevest főzök, általában nem faxnizom túl: azért esik rá a választásom, hogy gyorsan kedvencet "varázsoljak" az asztalra. Bár azért akárhogy is igyekeznék, továbbra sem sikerül kétszer ugyanazt a paradicsomlevest főzni... :P
Nos, a múlt héten egy másfajta állagú paradicsomlevesre vágyam, gazdagabbra, sűrűbbre. És ez lett belőle. Nincs benne liszt, a pépesített zöldségek adják a sűrűségét. Nagyon finom volt. A fotóért elnézést kérek, éhesek voltunk, csak ennyire futotta... :P


Sűrű paradicsomleves, zöldségekkel

Hozzávalók 4 személyre: 1 darabka póréhagyma zöldjével együtt, 1 nagyobbacska sárgarépa, 1 hámozottparadicsom-konzerv, 2-3 dl házi paradicsomlé, néhány evőkanál tejföl vagy 1 dl tejszín, cérnametélt (avagy vékonylaska), olaj, só, fruktóz (cukor), és ha tetszik, aprított kapor (én csak utólag tettem annak, aki kért).

Elkészítése: Az olajat felforrósítjuk, megdinszteljük rajta az apróra vágott póréhagymát és a finomra reszelt sárgarépát. Miután kissé összeestek, hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, felöntjük kevés vízzel, enyhén megsózzuk, és kb. 10 percig főzzük közepes lángon, lefedve. Ekkor félrevesszük, botmixerrel simára turmixoljuk, majd hozzáadjuk a paradicsomlevet meg a tejfölt, vízzel tetszés szerint hígítjuk, és felforraljuk. Amikor felforrt, beleteszünk 1-2 maréknyi cérnametéltet, és még 1-2 percig főzzük. Utánaízesítünk sóval, és fruktózzal vagy cukorral tetszés szerint édesítjük. Tálaláskor megszórhatjuk friss kaporral is.

KAL - 2017.

2016. március 2., szerda

Ázsiai zöldségek tenger gyümölcseivel

Maga az étel gyorsan elkészül, a hozzávalók előkészítése, felaprítása azonban igényel egy kis időt.... Viszont, ha van egy ügyes kiskukta, aki zöldséget hámoz, és ad a kezed alá, illetve egy jó kis reszelő, amivel pikk-pakk gyufaszálra vágod őket, akkor ez a része sem olyan megerőltető.
Talán valami köret is elkélne mellé, pl. főtt rizs, vagy üvegtészta, de a férjem szerint nem kell elrontani semmivel, inkább kevesebbel beérni. :) Mi hárman ettük, de az adag igazából csak két(felnőtt)személyes.


Ázsiai zöldségek tenger gyümölcseivel

Hozzávalók 2 személyre: 30 dkg tenger gyümölcsei koktél, 3 sárgarépa, 1/2 kígyóuborka vagy 1 kisebb cukkini, kb. 50 dkg zsenge tök, 1 vékony szál póréhagyma, 8-10 cikk fokhagyma, 2 diónyi friss gyömbér, 1 kápia paprika, 2-3 evőkanál olívaolaj, 1-2 evőkanál szezámolaj, 2 evőkanál napraforgóolaj, 1-2 evőkanál szójaszósz, 1-2 evőkanál kagylószósz, 1 evőkanál méz, 3-4 evőkanál rizsecet, só, bors, esetleg csilipehely.

Elkészítése: A zöldségeket előkészítjük, a póréhagymát, a fokhagymát és a gyömbért finomra aprítjuk, a többit gyufaszál vastagságúra vágjuk. Az olajokat felforrósítjuk, rádobjuk a póréhagymát, nagy lángon dinszteljük egy keveset, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért. Kb. 1 perc után következik a sárgarépa, majd további 1-1 perc különbséggel a paprika és a tökfélék. Közben állandóan kavargatjuk, és a lángot is jó nagyra hagyjuk. Amikor a leve kezd elpárologni (1-2 perc), hozzáadjuk a tenger gyümölcseit, és folytonosan keverve 2-3 percig pirítjuk még. Végül ráöntjük a szószokat, a mézet meg az ecetet, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, jól összekavarjuk, és tálalhatjuk. Aprított koriandert vagy petrezselyemzöldet is tehetünk bele.

EK - 2016/6

2016. március 1., kedd

Kapros ordakrém - Urdă cu mărar

Egyszerű és gyors kennivaló, ám annak, aki szereti az ordát, annál finomabb. :) A recept gyakori a Felső-Maros menti románságnál. Mivel a hegyi emberek főleg pásztorkodásból élnek (jórészük ma is ezzel foglalkozik), a tej és tejtermékek mindennaposak az étrendjükben. Az orda, a sajtkészítés finom mellékterméke, pedig külön csemege. Sokoldalú, mert semleges ízének köszönhetően mind sós, mind pedig édes étel készíthető belőle.

Kapros ordakrém

Hozzávalók 2 személyre: 1 evőkanál vaj, 20 dk friss orda, 1 evőkanál tejföl, só, bors, aprított kapor, esetleg zöldhagyma.

Elkészítése: A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a villával összetort ordát meg a tejfölt, és kavargatva addig melegítjük, amíg kérmes nem lesz. Sóval, borssal kaporral ízesítjük. Ha szeretnénk, aprított zöldhagymát is tehetünk bele.

EK - 2016/4


Urdă cu mărar

Ingrediente pentru 2 persoane: 1 lingură unt, 200 g urdă proaspătă, 1 lingură smântână, sare, piper, mărar tocat, eventual ceapă verde.

Prepararea: Se topeşte untul într-o crăticioară, se adaugă urda zdrobită cu furculiţa şi smântâna. Se amestecă încontinuu la foc mic, până ce compoziţia devine cremoasă. Se asezonează cu sare, piper şi mărar. După gust se poate pune şi ceapă verde tocată.