2009. május 25., hétfő

Fokhagymás-kapros tökfőzelék

Sajnos, kép nélküli lesz ez a bejegyzésem, mert Férjecském magával vitte a gépet Dunafotózáshoz. A receptem viszont olyan jól sikerült, hogy kár lenne, ha feledésbe merülne, ami - fotó híján - nagyonis valószínű lenne. Habár, amilyen jó lett, biztos még megismétlem!

Ez a főzelék egyrészt azért is olyan jó, mert a 15 perces kategóriába tartozik - amíg megoldottam az angol házimat, kész is lett :D - másrészt pedig isteni illata, íze volt. Kicsi adagot készítettem, csak éppen, hogy elég volt hármunknak, mindenesetre, ha még lett volna, én szívesen sepertem volna befelé. Fokhagymásan még nem csináltam, de úgy gondoltam, hogy nagyon jó íze lehetne tőle, így az utolsó újfokhagymát is felhasználtam már.

Tökfőzelék
1 fej hagymát apróra vágtam és kevés olajon megdinszteltem. Közben egy szál újfokhagymát is feldaraboltam (a fej részét kb. a hagymával azonos méretűre, a szárát és a zöldjét karikára) és a hagyma mellé dobtam. ezzel már csak annyit dinszteltem tovább, míg a jól megmosott, de nem hámozott zsenge tököt a nagylyukú reszelőn lereszeltem. Kb. félkilós volt a tök és reszelés után azonnyomban ment a fokhagymás hagymára. Kicsit kevergettem, míg elkezdett levet ereszteni, majd picit megsóztam. Lefedtem, és kb. 8-10 percig hagytam párolódni saját levében. Végül mégis öntöttem rá 1 dl-nyi vizet, mert még kellett ennyi lé ahhoz, hogy elkészüljön. Nem főtt meg nagyon, hanem amolyan roppanós-puha maradt.
Ezután megszórtam két csapott ek-nyi liszttel és hagytam kicsit rottyanni, majd összekevertem. Felengedtem egy pohárnyi aludttejjel vegyes tejföllel (ez abból a tejszínből készül, amit én leöntök a tejről, amit hoznak, így az alján mindig meghúzódik kétujjnyi aludttej is), belekavartam a tegnap esti maradék tejfölös muzsdéjt is és még egy kevés vízzel hígítottam. Jól kiforraltam, eközben pedig apróra vágtam egy csokor kaprot és beleforgattam a főzelékbe. Sóval, citromlével igazítottam még az ízén és már ehető is volt. Hmm, még most is érzem az ízét a számban!
Aki igényli, eheti sült kolbásszal, fasírttal, tükörtojással vagy amivel éppen akarja, de én ezúttal nem akartam, hogy bármi is "elrontsa" az ízét.

8 megjegyzés:

duende írta...

Az egyik legkedvencebb ételem a tökfőzelék! :) Benne van nálam a top 10-ben! :)

A levesed elmarad ma, rájöttem, hogy otta friss borsó a hűtőmben.
És képzeld, arra is rájöttem, hogy készítettem nagyon hasonlót én már, saját kútfőből! A sóskalevesemet polentavirággal. Majdnem detto olyan, mint a salátaleves! :)

sedith írta...

És még kapros is, igaz? Mondtam én, hyog imádom a kaprot!

A salátalevest én is van, hoyg kombinálom sóskával, ha éppen sikerül szerezni. Csak ekkor már nem savanyítom, mert eléggé savanyú lesz. Sőt, spenóttal is lehet vegyíteni, vagy akár mindhárom növényből készíteni. Csak a spenótot és a sóskát valamivel később kell beletenni. Emlkészem amúgy a múltkori levesedre és a gyönyörű virágokra!:) MAjd egyszer ezt is kipróbálod, amikor nem megy kárba más hozzávalód!:)
Puszi

Kati írta...

Jé! Milyen jó, hoyg ti is főztök salátalevest!!! Igaz, hogy mi szinte teljesen másképp, de a lényeg,hogy akinek mondom, mindenki csodálkozik. És a családon - nem a mostanin :p - kívül szinte senki nme szereti. :s Mi tejfölös lepénnyel esszük. :)

A rántotta pedig a mi "plackynkhoz" hasonlít egy kicsit. :)

A "ötfűszerbe" fahéj is került, jól olvasom? :o Hűha, az azért - szerintem - elég merész a borssal, meg a fokhagymával...
A kacsahússal kapcsolatos "aggályaidat" megértem. Én még átsütve is a régi "tollvánkosok"/"dunyhák" szagát érzem az ízében. :p

A tökfőzelék nekem is az egyik kedvencem. Habár fokhagymásan még nem próbáltam. Nálunk pörkölttel eszik. :)

duende írta...

Nézz be hozzám, légyszi! :)

KataKonyha írta...

Edit, én is majdnem így főzöm a tökfőzeléket, csak fokhagymát nem szoktam beletenni, de ha mondod, hogy jó, tán kipróbálom. Egyszer majd beírom, hogy én milyen ízesítésekkel próbálkoztam egyik nyáron... és mind jó volt!

sedith írta...

Kati, Örülök, hyog ti is főzitek a salátalevest, és kíváncsi is vagyok, hoyg hogyan. Meg a tejfölös lepényt is. Érdekes, hoyg a levesek itt és ott nagyon másképp készülnek!!! :D

Láttam a placky-dat, a mienkbe viszont nem jár liszt, csak maguk a zöldségek. És úgy töltve, mint ti, még sosem ettem-készítettem, bár biztos, hoyg nagyon finom úgy is! Sőt, még finomabb. Mi viszont nem vagyunk annyira húsosok, ha jól vettem észre, mint ti.:)

A fahéj a húsokkal, hidd el, nagyon jól talál. Csak egy ilyen megszokott asszociáció szerintem, hogy a fahéj édes, mivel többnyire édességekhez használjuk.
Amúgy ebben a keverékben egyáltalán nem volt kiütköző az íze, mert a többi aromásabb fűszerek, amkből többet is használtam, elnyomták.
A kacsahússal kapcsolatos aggályaim csak a nyersebb húsnak szóltak :), különben én nem érzek semmi más ízt rajta, sőt, iylen szempontból nagyon is nyitott vagyok: néhány nappal ezelőtt juhhúsból főztem levest.

Látod, nekem az a furcsa, amiket te írsz, de csak mert errefelé talán senki sem úgy szokta: pl. tökfőzelék pörkölttel. Eszembe nem jutna, pedighát mindkettőt szeretem, és biztos együtt is szeretném őket. A férjem mondjuk, nem nagy főzelékes, így az ilyemit főleg akkor készítem, ha ő nincs otthon. Ha mégis, és ilyesmit főzök, ő esetleg kap mellé tükörtojást vagy kolbászt. :)
Puszi

sedith írta...

Duende, mit tartogatsz nekem már megint? Szaladok!!! :) (Bocs', hyog csak most, de tegnapelőttől Édesanyáméknál voltam a Lányokkal.)

sedith írta...

Kata, nagyon várom a tippjeidet, biztosan nagyon finomak (voltak)!
Fokhagymával eddig én sem csináltam, de nekem nagyon ízlett.
Szerintem egyszer próbáld ki kicsiben, bár biztos nem fogsz csalódni!:)

2009. május 25., hétfő

Fokhagymás-kapros tökfőzelék

Bejegyezte: sedith dátum: 23:19
Sajnos, kép nélküli lesz ez a bejegyzésem, mert Férjecském magával vitte a gépet Dunafotózáshoz. A receptem viszont olyan jól sikerült, hogy kár lenne, ha feledésbe merülne, ami - fotó híján - nagyonis valószínű lenne. Habár, amilyen jó lett, biztos még megismétlem!

Ez a főzelék egyrészt azért is olyan jó, mert a 15 perces kategóriába tartozik - amíg megoldottam az angol házimat, kész is lett :D - másrészt pedig isteni illata, íze volt. Kicsi adagot készítettem, csak éppen, hogy elég volt hármunknak, mindenesetre, ha még lett volna, én szívesen sepertem volna befelé. Fokhagymásan még nem csináltam, de úgy gondoltam, hogy nagyon jó íze lehetne tőle, így az utolsó újfokhagymát is felhasználtam már.

Tökfőzelék
1 fej hagymát apróra vágtam és kevés olajon megdinszteltem. Közben egy szál újfokhagymát is feldaraboltam (a fej részét kb. a hagymával azonos méretűre, a szárát és a zöldjét karikára) és a hagyma mellé dobtam. ezzel már csak annyit dinszteltem tovább, míg a jól megmosott, de nem hámozott zsenge tököt a nagylyukú reszelőn lereszeltem. Kb. félkilós volt a tök és reszelés után azonnyomban ment a fokhagymás hagymára. Kicsit kevergettem, míg elkezdett levet ereszteni, majd picit megsóztam. Lefedtem, és kb. 8-10 percig hagytam párolódni saját levében. Végül mégis öntöttem rá 1 dl-nyi vizet, mert még kellett ennyi lé ahhoz, hogy elkészüljön. Nem főtt meg nagyon, hanem amolyan roppanós-puha maradt.
Ezután megszórtam két csapott ek-nyi liszttel és hagytam kicsit rottyanni, majd összekevertem. Felengedtem egy pohárnyi aludttejjel vegyes tejföllel (ez abból a tejszínből készül, amit én leöntök a tejről, amit hoznak, így az alján mindig meghúzódik kétujjnyi aludttej is), belekavartam a tegnap esti maradék tejfölös muzsdéjt is és még egy kevés vízzel hígítottam. Jól kiforraltam, eközben pedig apróra vágtam egy csokor kaprot és beleforgattam a főzelékbe. Sóval, citromlével igazítottam még az ízén és már ehető is volt. Hmm, még most is érzem az ízét a számban!
Aki igényli, eheti sült kolbásszal, fasírttal, tükörtojással vagy amivel éppen akarja, de én ezúttal nem akartam, hogy bármi is "elrontsa" az ízét.

8 megjegyzés on "Fokhagymás-kapros tökfőzelék"

duende on 2009. május 26. 9:24 írta...

Az egyik legkedvencebb ételem a tökfőzelék! :) Benne van nálam a top 10-ben! :)

A levesed elmarad ma, rájöttem, hogy otta friss borsó a hűtőmben.
És képzeld, arra is rájöttem, hogy készítettem nagyon hasonlót én már, saját kútfőből! A sóskalevesemet polentavirággal. Majdnem detto olyan, mint a salátaleves! :)

sedith on 2009. május 26. 9:36 írta...

És még kapros is, igaz? Mondtam én, hyog imádom a kaprot!

A salátalevest én is van, hoyg kombinálom sóskával, ha éppen sikerül szerezni. Csak ekkor már nem savanyítom, mert eléggé savanyú lesz. Sőt, spenóttal is lehet vegyíteni, vagy akár mindhárom növényből készíteni. Csak a spenótot és a sóskát valamivel később kell beletenni. Emlkészem amúgy a múltkori levesedre és a gyönyörű virágokra!:) MAjd egyszer ezt is kipróbálod, amikor nem megy kárba más hozzávalód!:)
Puszi

Kati on 2009. május 26. 14:42 írta...

Jé! Milyen jó, hoyg ti is főztök salátalevest!!! Igaz, hogy mi szinte teljesen másképp, de a lényeg,hogy akinek mondom, mindenki csodálkozik. És a családon - nem a mostanin :p - kívül szinte senki nme szereti. :s Mi tejfölös lepénnyel esszük. :)

A rántotta pedig a mi "plackynkhoz" hasonlít egy kicsit. :)

A "ötfűszerbe" fahéj is került, jól olvasom? :o Hűha, az azért - szerintem - elég merész a borssal, meg a fokhagymával...
A kacsahússal kapcsolatos "aggályaidat" megértem. Én még átsütve is a régi "tollvánkosok"/"dunyhák" szagát érzem az ízében. :p

A tökfőzelék nekem is az egyik kedvencem. Habár fokhagymásan még nem próbáltam. Nálunk pörkölttel eszik. :)

duende on 2009. május 27. 13:19 írta...

Nézz be hozzám, légyszi! :)

KataKonyha on 2009. május 28. 1:14 írta...

Edit, én is majdnem így főzöm a tökfőzeléket, csak fokhagymát nem szoktam beletenni, de ha mondod, hogy jó, tán kipróbálom. Egyszer majd beírom, hogy én milyen ízesítésekkel próbálkoztam egyik nyáron... és mind jó volt!

sedith on 2009. május 28. 9:23 írta...

Kati, Örülök, hyog ti is főzitek a salátalevest, és kíváncsi is vagyok, hoyg hogyan. Meg a tejfölös lepényt is. Érdekes, hoyg a levesek itt és ott nagyon másképp készülnek!!! :D

Láttam a placky-dat, a mienkbe viszont nem jár liszt, csak maguk a zöldségek. És úgy töltve, mint ti, még sosem ettem-készítettem, bár biztos, hoyg nagyon finom úgy is! Sőt, még finomabb. Mi viszont nem vagyunk annyira húsosok, ha jól vettem észre, mint ti.:)

A fahéj a húsokkal, hidd el, nagyon jól talál. Csak egy ilyen megszokott asszociáció szerintem, hogy a fahéj édes, mivel többnyire édességekhez használjuk.
Amúgy ebben a keverékben egyáltalán nem volt kiütköző az íze, mert a többi aromásabb fűszerek, amkből többet is használtam, elnyomták.
A kacsahússal kapcsolatos aggályaim csak a nyersebb húsnak szóltak :), különben én nem érzek semmi más ízt rajta, sőt, iylen szempontból nagyon is nyitott vagyok: néhány nappal ezelőtt juhhúsból főztem levest.

Látod, nekem az a furcsa, amiket te írsz, de csak mert errefelé talán senki sem úgy szokta: pl. tökfőzelék pörkölttel. Eszembe nem jutna, pedighát mindkettőt szeretem, és biztos együtt is szeretném őket. A férjem mondjuk, nem nagy főzelékes, így az ilyemit főleg akkor készítem, ha ő nincs otthon. Ha mégis, és ilyesmit főzök, ő esetleg kap mellé tükörtojást vagy kolbászt. :)
Puszi

sedith on 2009. május 28. 10:22 írta...

Duende, mit tartogatsz nekem már megint? Szaladok!!! :) (Bocs', hyog csak most, de tegnapelőttől Édesanyáméknál voltam a Lányokkal.)

sedith on 2009. május 28. 10:24 írta...

Kata, nagyon várom a tippjeidet, biztosan nagyon finomak (voltak)!
Fokhagymával eddig én sem csináltam, de nekem nagyon ízlett.
Szerintem egyszer próbáld ki kicsiben, bár biztos nem fogsz csalódni!:)

Related Posts with Thumbnails