2009. október 21., szerda

Törtpaszuly



Ezt az ételt még akkoriban ettük, amikor a babos zakuszkát készítettem. Sajnos eléggé ritkán kerül asztalra nálunk, pedig finom és szeretjük, csak valahogy sosem jut eszembe. Azért néha, amikor paszulyleves kerül az asztalra, több babot főzök bele és egy törtpaszulyre valót kiveszek. Úgy megfőve bezacskózom, lefagyasztom és ha ilyent akarnánk enni, akkor nem kell kivárni a főzési időt. Néha szalonnakockákkal készítem, máskor kolbászkarikákkal, de ez is egy olyan étel, ami önmagában is eléggé laktató, nem mindig szoktam húsfélét adni mellé. Azért a "paprikás pergelés", azaz a dinsztelt hagyma pirospaprikával nem hiányozhat róla.:)

Hozzávalók:
- szárazbab
- só, bors
- tej, víz
- 1 hagyma
- olaj
- pirospaprika

Elkészítés:
A babot beáztatjuk és hideg vízben odatéve, megfőzzük. Ha nem volt beáztatva, az sem baj, max. 2 óra alatt úgyis megfő, esetleg kuktában még hamarabb. Ha elkészült, akkor a levét leszűrjük és ledaráljuk. Vagy botmixerrel pépesítjük, esetleg robotgépben turmixoljuk. Nálam most az első változat volt érvényes, mert a zakuszkához úgyis le kellett darálni, ezért a pépet egy lábosba tettem és állandóan kevergetve, tejjel és vízzel mártás sűrűségűre hígítottam. Közben megsóztam és megborsoztam, végül jól kiforraltam. A hagymát meghámoztam, apróra vágtam és kevés olajon üvegesre dinszteltem. Rászórtam 1 tk. pirospaprikát, gyorsan elkevertem és felöntöttem kb. 1 dl vízzel. Néhány percet hagytam főni, amíg majdnem zsírjára sült, de azért hagytam még "levet" is neki. Ezt is megsóztam és borsot is tettem bele. Végül a tányérokba szétosztott paszuly tetejére tettem belőle egy-egy kanállal. Ha szalonnával készült volna, akkor azt először kiolvasztom és annaka zsírján pirítom meg a hagymát, a többi ugyanaz, ha meg kolbásszal, akkor a vízzel felöntés után tettem volna bele a kolbászkarikákat és valamivel több ideig főztem volna.
Általában fehérbabból szokták készíteni, hogy szép színe legyen, de nekem most egy paszulykavalkádom volt mind fajták, színek, mind pedig méret szempontjából.



Jó étvágyat!

15 megjegyzés:

Alíz írta...

Pontosan igy készitem én is és valóban nem kell hozzá semmi más, csak egy kis szalonnás-hagymás "perkelés", oszt lehet nyesni béfelé káposztacikával, vagy vereshagymával. :))) Kell is készitsek valamelyik nap.

sedith írta...

Jujj, tényleg, Alíz, azt elfelejtettem, hogy hordós savanyúkáposztával, azaz ahogy mi hívjuk káposztacikával a legfinomabb, de persze, bármiylen más savanyúsággal is jó. Én már nem emlékszem pontosan, mivel ettük, de azt hiszem, valamilyen friss salátával, mert akkoriban még szezonja volt az ilyesminek!:)
Írtam neked egy mailt. :)

Alíz írta...

:) Válaszoltam is rá. :)

gabojsza írta...

Na most hagyjátok abba, de azonnal! Ez már ember kínzás!!! Törtpaszuly, meg káposztacika...Hmmm...Pedig most ebédeltem!

KataKonyha írta...

Ó ezt én is nagyon szeretem, nálunk sült hagyma jár a tetejére:) Azt mondjátok, hogy savanyúkáposztával is jó???

szepyke írta...

Szalonnás, hagymás perkelés, meg káposzta, meg egyáltalán! Gyilkos! Komolyan mondom, gyilkos!

sedith írta...

Gabojsza, :D:D:D! Hamarosan lesz alkalmad enni egy ilyen jót! Csak káposztacika még nemigen van!:)

sedith írta...

Kata, bezony! De azért bármi mással is jó, ami az ízléseteknek megfelel!:)

sedith írta...

Hogy is van Szepy, a szalonna mehet, a paprika készít ki? Akkor hamarosan iktass be egy ilyet!
Amúgy, én ha szalonnáról beszélek, tényleg arról a hagymányos falusi fajtáról van szó, azt hiszem, te mangalicaszalonnának nevezted! Nos, nálunk nem épp mangalicák a disznók, de a szalonnájuk így is jó. És szó sincs arról, hoyg gyakran ennénk, de egy-két tábla azért elfogy évente!:)

szepyke írta...

Sedith, igen a paprikát (tv paprikát,nyersen) nem bírja az epém (helye), de pont nem érdekel, attól naponta egyet megeszem, max két napig emésztem, kit érdekel?:)

A szalonna nem kell, hogy mangalica legyen, azt az egyik bejegyzésemben mutattam,de simán "elvagyok" a normál malacok szalonnáján is!:)A fő, hogy legyen!:)
És gyerekkoromban sokszor voltam a nagyszüleimmel Dunaföldváron, ahol présházunk és szőlőnk volt. Ott azok a fajta szalonnák voltak, amik egy nagy combból voltak, és sötétre voltak füstölve. Még a mai napig is emlékszem ahogy "katonákat" gyártanak nekem kenyér, szalonna, lilahagyma.... Jesszusom, imádtam!
Azóta nem ettem olyan szalonnát! Száraz, sötét hús, iszonyat finom zsíros résszel!
Jááááááááj!:)

Kati írta...

Savanyú káposztával? Jé! El nem tudom képzelni. :-o
Mi ilyet sárgaborsóból készítünk, borsókásának hívjuk és sült kolbásszal, pecsenyével - vagy csak zsírjával - esszük. :-)

sedith írta...

Szepyke, most te kezdesz itt gyilkolászni!:) De így van, kölcsönkenyér visszajár!:)

Kati, látod, mi meg a borsót tudnánk nehezen elképzelni pürésítve!:D Bár trmészetesen, az is nagyon finom lehet!:) NAgyon el vagy tűnve, pedig nagyon várom Emmus szülinapi beszámolóját!;):)

szepyke írta...

Nem a kölcsönkenyér visszajár volt a cél!:))

Tényleg nem ettem azóta sem olyan szalonnát, pedig keresem mindenhol...:)

sedith írta...

Tudom, de muszáj volt nekem is megvádolni téged valamivel!:D:)
Puszi

Kati írta...

Edith, már készül a beszámoló, esténként tudok egy-egy mondatot hozzáírni. :-S Marcikának nem szűnnek a "fogzásos" fájdalmai, Emma meg ma reggelre betegedett meg igazából. :-( Igyekszem.

2009. október 21., szerda

Törtpaszuly

Bejegyezte: sedith dátum: 10:53


Ezt az ételt még akkoriban ettük, amikor a babos zakuszkát készítettem. Sajnos eléggé ritkán kerül asztalra nálunk, pedig finom és szeretjük, csak valahogy sosem jut eszembe. Azért néha, amikor paszulyleves kerül az asztalra, több babot főzök bele és egy törtpaszulyre valót kiveszek. Úgy megfőve bezacskózom, lefagyasztom és ha ilyent akarnánk enni, akkor nem kell kivárni a főzési időt. Néha szalonnakockákkal készítem, máskor kolbászkarikákkal, de ez is egy olyan étel, ami önmagában is eléggé laktató, nem mindig szoktam húsfélét adni mellé. Azért a "paprikás pergelés", azaz a dinsztelt hagyma pirospaprikával nem hiányozhat róla.:)

Hozzávalók:
- szárazbab
- só, bors
- tej, víz
- 1 hagyma
- olaj
- pirospaprika

Elkészítés:
A babot beáztatjuk és hideg vízben odatéve, megfőzzük. Ha nem volt beáztatva, az sem baj, max. 2 óra alatt úgyis megfő, esetleg kuktában még hamarabb. Ha elkészült, akkor a levét leszűrjük és ledaráljuk. Vagy botmixerrel pépesítjük, esetleg robotgépben turmixoljuk. Nálam most az első változat volt érvényes, mert a zakuszkához úgyis le kellett darálni, ezért a pépet egy lábosba tettem és állandóan kevergetve, tejjel és vízzel mártás sűrűségűre hígítottam. Közben megsóztam és megborsoztam, végül jól kiforraltam. A hagymát meghámoztam, apróra vágtam és kevés olajon üvegesre dinszteltem. Rászórtam 1 tk. pirospaprikát, gyorsan elkevertem és felöntöttem kb. 1 dl vízzel. Néhány percet hagytam főni, amíg majdnem zsírjára sült, de azért hagytam még "levet" is neki. Ezt is megsóztam és borsot is tettem bele. Végül a tányérokba szétosztott paszuly tetejére tettem belőle egy-egy kanállal. Ha szalonnával készült volna, akkor azt először kiolvasztom és annaka zsírján pirítom meg a hagymát, a többi ugyanaz, ha meg kolbásszal, akkor a vízzel felöntés után tettem volna bele a kolbászkarikákat és valamivel több ideig főztem volna.
Általában fehérbabból szokták készíteni, hogy szép színe legyen, de nekem most egy paszulykavalkádom volt mind fajták, színek, mind pedig méret szempontjából.



Jó étvágyat!

15 megjegyzés on "Törtpaszuly"

Alíz on 2009. október 21. 12:26 írta...

Pontosan igy készitem én is és valóban nem kell hozzá semmi más, csak egy kis szalonnás-hagymás "perkelés", oszt lehet nyesni béfelé káposztacikával, vagy vereshagymával. :))) Kell is készitsek valamelyik nap.

sedith on 2009. október 21. 12:30 írta...

Jujj, tényleg, Alíz, azt elfelejtettem, hogy hordós savanyúkáposztával, azaz ahogy mi hívjuk káposztacikával a legfinomabb, de persze, bármiylen más savanyúsággal is jó. Én már nem emlékszem pontosan, mivel ettük, de azt hiszem, valamilyen friss salátával, mert akkoriban még szezonja volt az ilyesminek!:)
Írtam neked egy mailt. :)

Alíz on 2009. október 21. 12:51 írta...

:) Válaszoltam is rá. :)

gabojsza on 2009. október 21. 15:40 írta...

Na most hagyjátok abba, de azonnal! Ez már ember kínzás!!! Törtpaszuly, meg káposztacika...Hmmm...Pedig most ebédeltem!

KataKonyha on 2009. október 21. 19:14 írta...

Ó ezt én is nagyon szeretem, nálunk sült hagyma jár a tetejére:) Azt mondjátok, hogy savanyúkáposztával is jó???

szepyke on 2009. október 21. 20:40 írta...

Szalonnás, hagymás perkelés, meg káposzta, meg egyáltalán! Gyilkos! Komolyan mondom, gyilkos!

sedith on 2009. október 21. 22:10 írta...

Gabojsza, :D:D:D! Hamarosan lesz alkalmad enni egy ilyen jót! Csak káposztacika még nemigen van!:)

sedith on 2009. október 21. 22:11 írta...

Kata, bezony! De azért bármi mással is jó, ami az ízléseteknek megfelel!:)

sedith on 2009. október 21. 22:13 írta...

Hogy is van Szepy, a szalonna mehet, a paprika készít ki? Akkor hamarosan iktass be egy ilyet!
Amúgy, én ha szalonnáról beszélek, tényleg arról a hagymányos falusi fajtáról van szó, azt hiszem, te mangalicaszalonnának nevezted! Nos, nálunk nem épp mangalicák a disznók, de a szalonnájuk így is jó. És szó sincs arról, hoyg gyakran ennénk, de egy-két tábla azért elfogy évente!:)

szepyke on 2009. október 21. 22:31 írta...

Sedith, igen a paprikát (tv paprikát,nyersen) nem bírja az epém (helye), de pont nem érdekel, attól naponta egyet megeszem, max két napig emésztem, kit érdekel?:)

A szalonna nem kell, hogy mangalica legyen, azt az egyik bejegyzésemben mutattam,de simán "elvagyok" a normál malacok szalonnáján is!:)A fő, hogy legyen!:)
És gyerekkoromban sokszor voltam a nagyszüleimmel Dunaföldváron, ahol présházunk és szőlőnk volt. Ott azok a fajta szalonnák voltak, amik egy nagy combból voltak, és sötétre voltak füstölve. Még a mai napig is emlékszem ahogy "katonákat" gyártanak nekem kenyér, szalonna, lilahagyma.... Jesszusom, imádtam!
Azóta nem ettem olyan szalonnát! Száraz, sötét hús, iszonyat finom zsíros résszel!
Jááááááááj!:)

Kati on 2009. október 22. 11:30 írta...

Savanyú káposztával? Jé! El nem tudom képzelni. :-o
Mi ilyet sárgaborsóból készítünk, borsókásának hívjuk és sült kolbásszal, pecsenyével - vagy csak zsírjával - esszük. :-)

sedith on 2009. október 22. 12:59 írta...

Szepyke, most te kezdesz itt gyilkolászni!:) De így van, kölcsönkenyér visszajár!:)

Kati, látod, mi meg a borsót tudnánk nehezen elképzelni pürésítve!:D Bár trmészetesen, az is nagyon finom lehet!:) NAgyon el vagy tűnve, pedig nagyon várom Emmus szülinapi beszámolóját!;):)

szepyke on 2009. október 22. 13:02 írta...

Nem a kölcsönkenyér visszajár volt a cél!:))

Tényleg nem ettem azóta sem olyan szalonnát, pedig keresem mindenhol...:)

sedith on 2009. október 22. 13:30 írta...

Tudom, de muszáj volt nekem is megvádolni téged valamivel!:D:)
Puszi

Kati on 2009. október 23. 11:03 írta...

Edith, már készül a beszámoló, esténként tudok egy-egy mondatot hozzáírni. :-S Marcikának nem szűnnek a "fogzásos" fájdalmai, Emma meg ma reggelre betegedett meg igazából. :-( Igyekszem.

Related Posts with Thumbnails