2014. május 10., szombat

Sült "káizer" libazsíros pityókával

Ilyen étel is ritkán készül nálam, ezt is a férjem és nagylányom ette. Mármint a krumpliból a többiek is. A káizer kifejezés nagyon népszerű Erdélyben, tulajdonképpen így hívják románul a császárszalonnát, de mi magyarok is használjuk a németes kifejezést. Eléggé időszűkében voltam, ötletem sem volt más, így amikor a boltban megláttam a káizert, már tudtam, mit lesz a sorsa az otthon várakozó héjában főtt krumplinak. A jó húsos hasalji szalonnából (vagy szalonnás húsból) kisujjnyi vastag szeleteket kértem. Csodálkoztak is... :) Ez lett a vége. Ha van főtt krumplink, akkor az egészet 10-15 perc alatt össze lehet dobni. Néha nagyon jól jön egy-egy ilyen étel... :)
Jaj, és még valami! Múltkor - éppen amikor három istenes csokor medvehagyma fölött tanakodtam, mi legyen vele, milyen módokon tartósítsam - valakinél megláttam egy jó ötletet: a medvehagymás zsírt. Ott volt a hűtőben a libazsír, ami igazából nem szokott fogyni, mert csak ritkán esszük. Hát bemedvehagymáztam. és milyen jól tettem! A krumplihoz abból a zsírból használtam.


Sült "káizer" libazsíros pityókával

Hozzávalók 4 személyre: 8-12 szelet kisujjnyi vastag főtt császárszalonna (a szeletek hosszától függően), bors; a körethez: 60 dkg héjában főtt krumpli, 1 nagy evőkanál medvehagymás libazsír, 1 teáskanál pirospaprika, só, bors.

Elkészítése: A császárszalonnát zsiradék nélkül felforrósított serpenyőbe tesszük, és mindkét oldalát kissé megpirítjuk. Megszórjuk kevés borssal, aláöntünk kevés vizet, lefedjük, és néhány percig pároljuk. Ahogy a víz elpárolog, hagyjuk zsírjára sülni, közben többször megforgatjuk, míg szép pirosra nem sül. A meghámozott főtt krumplit nagylyukú reszelőn lereszeljük, megsózzuk, és lazán összeforgatjuk. A medvehagymás zsírt egy lábosban fölforrósítjuk, félrevesszük, hozzáadjuk a pirospaprikát, majd beletesszük a krumplit, jól elkavarjuk, és átforrósítjuk. Ha szükséges utánasózunk, illetve borssal ízesítjük. Valamilyen savanyúsággal kínáljuk.

Megjegyzés: Medvehagymás zsír helyett normál zsírt is használhatunk. Ha van medvehagymánk, ízesíthetjük a krumplit azzal, vagy ha nincs, akkor 1-2 cikk fokhagymát tehetünk bele.

FF - 2015/1

3 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon guszta lett, ezt én is szívesen megenném :-)

Kati írta...

Á, ez a káizer nálunk is nagyon menő, a férfiak imádják, én is szeretem, de azért tartózkodom tőle amióta igyekszem tartani a vonalakat :) De nagy ritkán egy kis szeletet megeszek azért:) Különleges a krumplid is :)

sedith írta...

Katalin, sajnos nem adhatok belőle, nem most készült. :) Úgyhogy magadnak kell elkészítened! :D

Kati, a krumpli az egyszerű zsíros pityóka medvehagymás változata, nem nagy cikk, mégis más a megszokottnál. :) Néha jólesik egy picit lazítani még az evésben is, nemde?
Amúgy, apropó, krumpli. Tettem el lila krumplit. :) Véletlenül kaptam egy boltban: :)

2014. május 10., szombat

Sült "káizer" libazsíros pityókával

Bejegyezte: sedith dátum: 8:51
Ilyen étel is ritkán készül nálam, ezt is a férjem és nagylányom ette. Mármint a krumpliból a többiek is. A káizer kifejezés nagyon népszerű Erdélyben, tulajdonképpen így hívják románul a császárszalonnát, de mi magyarok is használjuk a németes kifejezést. Eléggé időszűkében voltam, ötletem sem volt más, így amikor a boltban megláttam a káizert, már tudtam, mit lesz a sorsa az otthon várakozó héjában főtt krumplinak. A jó húsos hasalji szalonnából (vagy szalonnás húsból) kisujjnyi vastag szeleteket kértem. Csodálkoztak is... :) Ez lett a vége. Ha van főtt krumplink, akkor az egészet 10-15 perc alatt össze lehet dobni. Néha nagyon jól jön egy-egy ilyen étel... :)
Jaj, és még valami! Múltkor - éppen amikor három istenes csokor medvehagyma fölött tanakodtam, mi legyen vele, milyen módokon tartósítsam - valakinél megláttam egy jó ötletet: a medvehagymás zsírt. Ott volt a hűtőben a libazsír, ami igazából nem szokott fogyni, mert csak ritkán esszük. Hát bemedvehagymáztam. és milyen jól tettem! A krumplihoz abból a zsírból használtam.


Sült "káizer" libazsíros pityókával

Hozzávalók 4 személyre: 8-12 szelet kisujjnyi vastag főtt császárszalonna (a szeletek hosszától függően), bors; a körethez: 60 dkg héjában főtt krumpli, 1 nagy evőkanál medvehagymás libazsír, 1 teáskanál pirospaprika, só, bors.

Elkészítése: A császárszalonnát zsiradék nélkül felforrósított serpenyőbe tesszük, és mindkét oldalát kissé megpirítjuk. Megszórjuk kevés borssal, aláöntünk kevés vizet, lefedjük, és néhány percig pároljuk. Ahogy a víz elpárolog, hagyjuk zsírjára sülni, közben többször megforgatjuk, míg szép pirosra nem sül. A meghámozott főtt krumplit nagylyukú reszelőn lereszeljük, megsózzuk, és lazán összeforgatjuk. A medvehagymás zsírt egy lábosban fölforrósítjuk, félrevesszük, hozzáadjuk a pirospaprikát, majd beletesszük a krumplit, jól elkavarjuk, és átforrósítjuk. Ha szükséges utánasózunk, illetve borssal ízesítjük. Valamilyen savanyúsággal kínáljuk.

Megjegyzés: Medvehagymás zsír helyett normál zsírt is használhatunk. Ha van medvehagymánk, ízesíthetjük a krumplit azzal, vagy ha nincs, akkor 1-2 cikk fokhagymát tehetünk bele.

FF - 2015/1

3 megjegyzés on "Sült "káizer" libazsíros pityókával"

Katalin on 2014. május 10. 9:07 írta...

Nagyon guszta lett, ezt én is szívesen megenném :-)

Kati on 2014. május 10. 21:36 írta...

Á, ez a káizer nálunk is nagyon menő, a férfiak imádják, én is szeretem, de azért tartózkodom tőle amióta igyekszem tartani a vonalakat :) De nagy ritkán egy kis szeletet megeszek azért:) Különleges a krumplid is :)

sedith on 2014. május 10. 23:34 írta...

Katalin, sajnos nem adhatok belőle, nem most készült. :) Úgyhogy magadnak kell elkészítened! :D

Kati, a krumpli az egyszerű zsíros pityóka medvehagymás változata, nem nagy cikk, mégis más a megszokottnál. :) Néha jólesik egy picit lazítani még az evésben is, nemde?
Amúgy, apropó, krumpli. Tettem el lila krumplit. :) Véletlenül kaptam egy boltban: :)

Related Posts with Thumbnails