Ez tulajdonképpen nem az én receptem, bár az elkészítésében nekem is volt részem. Azért mégis közzéteszem, mert nagyon aktuális hozzávalókból készül, és olyan finom, hogy kár lenne, ha kimaradna. A recept édesapám első unokatestvéréé, Annus nénié, és benne van a májusi Erdélyi konyhában, az Asztalon kínált Erdély című rovatomban:
Epres-rebarbarás
kavart sütemény
Hozzávalók: 50
dkg eper, 30 dkg rebarbara, 10 + 20 dkg cukor, 4 egész tojás, 28 dkg (2 kis
doboz) joghurt, 1,2 dl olaj, 1 tasak vaníliás cukor, 3 teáskanál cukrozott,
reszelt narancshéj, 1 tasak sütőpor, 1 csipet só, 40 dkg liszt, porcukor.
Elkészítése: Az
epret megmossuk, szárát lecsipkedjük, majd feldaraboljuk. A rebarbarát
meghámozzuk (nem muszáj), és ujjnyi széles darabokra vágjuk. A kétféle gyümölcsöt tálba
tesszük, rászórjuk a 10 dkg cukrot, óvatosan összeforgatjuk, majd állni
hagyjuk. Egy tálban habosra kavarjuk az egész tojásokat a cukorral, majd a
felsorolás sorrendjében – a porcukor kivételével – rendre hozzáadjuk a többi
hozzávalót, és alaposan összekeverjük. A gyümölcsöket szűrőbe tesszük, hogy
levük lecsepegjen. A masszát kikent-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt magas
falú tepsibe öntjük, a tetején szétoszlatjuk a cukrozott gyümölcskeveréket,
majd forró sütőbe toljuk, és mérsékelt hőmérsékleten 25-30 percig, tűpróbáig
sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálaláskor porcukorral szórjuk meg.
Tipp: A megmaradt cukros gyümölcsszörpöt vízzel felhígítva el lehet fogyasztani.
EK - 2014/5
EK - 2014/5
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése