Egy egyszerű kis karalábéleves, amiben a töltött karalábé "melléktermékét", azaz a kivájt karalábéhúst hasznosítottam. (Tudom, azt bele szokás főzni az ételbe, de nálam valahogy az nem passzolt.) Lehet hússal is készíteni, de így magában is nagyon finom, üdítő-melengető tavaszi-nyári leveske.
Karalábéleves
Hozzávalók 5-6
személyre: 45 dkg karalábé (kb. 2 darab), 1-2 sárgarépa, 1 hagyma, 5 dkg rizs,
1 csapott evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 1-2 szál lestyán, 1 csokor
petrezselyemzöld, só, 3-4 evőkanál olaj, citromlé vagy almaecet.
Elkészítése: A
finomra aprított hagymát megdinszteljük a felforrósított olajon, majd
hozzáadjuk a szeletekre vágott sárgarépát, és együtt dinszteljük tovább. A
karalábét tetszés szerint daraboljuk, és azt is hozzáadjuk. Felöntjük annyi
vízzel, amennyi jól ellepi, megsózzuk, és közepes lángon, fedő alatt kb. 15
percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a rizst, és addig főzzük tovább, amíg minden
teljesen meg nem puhul. Végül a lisztet simára keverjük a tejszínnel és kevés
vízzel, a leveshez öntjük, és jól kiforraljuk. Utánasózunk, citromlével
ízesítjük, és megszórjuk finomra aprított lestyánnal és petrezselyemzölddel.
KT - 2014/8
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése