2016. január 4., hétfő

Hájas tészta

Reţeta în limba română este mai jos. :) 

Sosem szerettem a hájast. Édesanyámmal sok-sok éven keresztül sütöttük, de valahogy csak a sütés élménye maradt meg, mintsem a sütemény íze. Mai napig azokat a sütiket szeretem, amelyekben sok a töltelék, a "száraz", üres tésztákat egy cseppet sem. Amikor felvállaltam mégis a hájas tészta megsütését, azzal a céllal tettem, hogy próbára tegyem magam: hogy képes vagyok elkészíteni, és hátha-hátha ízleni fog, mint annyy minden, amikor új esélyt adunk neki. Végül nem minden úgy lett, ahogyan elképzeltem, hiszen végül nem is annyira én készítettem, mint anyósom (csak a gyúrásba és a sütésbe segítettem be - mert közben fotóztam), de az új esélynek megvolt az eredménye, hiszen kijelenthetem, hogy ilyen finom hájas tésztát, mint ez, még sosem ettem, és most már ez marad meg ízélményként számomra, ha a hájasról esik majd szó. :) 


Hájas tészta

Hozzávalók a tésztához: 65 dkg liszt, 2 tojássárgája, 1 egész tojás, 3 evőkanál tejföl, 3 evőkanál ecet, ½ teáskanál só, 1,5-1,8 dl szénsavas víz; továbbá: 50 dkg hártyáitól megtisztított sertésháj, 15 dkg liszt, valamilyen keményebb lekvár.

Elkészítése:
1.      A hájat ledaráljuk, majd simára dolgozzuk a 15 dkg liszttel, és félretesszük (nem hidegbe). 
2.      A tésztához a lisztet deszkára mérjük, közepébe mélyedést csinálunk, hozzáadjuk a sót, a tojást, a tojássárgáját, a tejfölt meg az ecetet, és elkezdjük összekeverni. 
3.      Amikor már összedolgoztuk, kicsinként hozzáöntjük a szénsavas vizet is, és addig adagoljuk, amíg nem túl kemény, de jó rugalmas tésztát kapunk. 
4.      15-20 percig folyamatosan gyúrjuk-dagasztjuk, néha oda is csapjuk a deszkához, míg a tészta hólyagossá nem válik. 
5.      Ekkor kinyújtjuk jó vékonyra (1-2 mm), és felületének 2/3-ára rákenjük a liszttel eldolgozott háj 1/3-át úgy, hogy a tőlünk számított felső felét üresen hagyjuk. 
6.      Ezután az üresen hagyott részt magunk felé hajtjuk a tészta 1/3-áig, majd visszahajtjuk rá a hozzánk közel eső részét. 
7.      Majd a gondolatban háromfelé osztott tésztát először jobbról hajtjuk be 1/3-ig, végül a bal felét is ráhajtjuk. A tésztát fél órára-órára hűtőbe tesszük, majd - vigyzáva hogy ugyanúgy helyezzük deszkára, ahogy eredetileg volt, vagyis a balról hajtott résszel felül - ismét vékonyra nyújtjuk, az előzőleg leírt módon rákenjük a háj második harmadát, és ismét olyan sorrendben hajtogatjuk, ahogy először. Hajtogatás után a tésztát ismét hidegben pihentetjük ½-1 órát, majd a nyújtást és hajtogatást még egyszer megismételjük. 
8.      Végül a tésztát 3-4 mm vastagra nyújtjuk, forró késsel (a gázláng fölött tartjuk) kb. 3 ujjnyi széles négyzetekre vágjuk. 
9.      ½ teáskanálnyi lekvárt helyezünk mindegyik négyzet közepére, finoman kettőbe hajtjuk, és tepsibe helyezzük. 
10.  220 fokra előmelegített sütőben, légkeverés nélkül 12-15 perc alatt szép aranysárgára sütjük. A tepsit úgy toljuk a sütőbe, hogy a sütemények nyitott felükkel befele legyenek. 
11.  Ha jól dolgoztunk, és jó alapanyagokat használtunk, a sütemények mintegy könyvszerűen ki fognak nyílni, meg fognak emelkedni. 

12.  Végül megszórjuk vagy meghempergetjük őket porcukorban, és tálaljuk.  




Haioş de casă, adică prăjitură cu osânză

Ingrediente pentru aluat: 650 g făină, 2 gălbenuşuri, 1 ou întreg, 3 linguri smântână, 3 linguri oţet, 1/2 linguriţă sare, cca. 150-180 ml apă carbogazoasă; alte ingrediente: 500 g osânză de porc curăţată, 150 g făină, marmeladă sau dulceaţă mai groasă.

Prepararea: Se amestecă bine osânza dată prin maşina de tocat carne cu cele 150 g de făină şi se pune deoparte (la temperatura bucătăriei). Pentru aluat se măsoară făina pe o planşetă, se adaugă sarea, apoi oul, gălbenuşurile, smântâna şi oţetul, şi se amestecă. Se adaugă apa puţin câte puţin, încorporându-se bine. Se frământă în cca. 15-20 de minute un aluat nu prea tare, dar flexibil, până ce face cocoloaşe. Se întinde aluatul la 1-2 mm grosime şi pe circa două treimi se întinde 1/3 din osânza amestecată cu făină. Apoi se împătureşte în felul următor: prima dată se ia de sus, adică partea fără osânză, după aceea se pune peste ea partea din jos. Apoi se ia partea din dreapta, iar la sfârşit se pune şi partea din stânga. (Se vede totul bine în fotografiile de mai sus.) Se pune aluatul la frigider pentru cca. ½ de oră - 1 oră, după care se întinde iarăşi, se întinde desupra a doua parte de osânză şi se împătureşte în acelaşi mod. Se lasă iarăşi la rece, după care se repetă operaţia încă o dată. La sfârşit se întinde aluatul la cca. 3-4 mm grosime, şi cu un cuţit fierbinte se taie pătrăţele de cca.3 degete lăţime. Se pune pe fiecare câte o jumătate linguriţă de marmeladă, se îndoaie uşor şi se pun într-o tavă. Se coc în cuptorul preîncălzit la 220 grade, fără ventilaţie 10-15 minute sau până ce devin aurii. Se lasă să se răcorească, după care se pudrează cu zahăr şi se servesc.



6 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon szépek lettek ! Hájast még eddig én sem sütöttem, csupán az édesanyám által készített finom ízek emléke van bennem! /Olyat pedig már nagyon régen nem tudok enni sajnos!/

sedith írta...

Éva, akkor itt az ideje, hogy kipróbáld. :) Nem annyira nehéz, mint ammennyire időigényes. Azért azt a napot nagyjából rá kell szánni az elkészítésére. :)

Katalin írta...

Nagyon szép levelesek lettek a hájas sütijeid! Ügyesek vagytok!
Én is sütöttem egy-kétszer, de nem lett az az igazi, amit Anyukám és Nagymamám szokott sütni. Persze akkor saját, disznóvágásból származó hájból készültek, nem pedig a hentestől :-)

Hedera írta...

Kedves Edit,

gyermekkori emlékeket idézett a sok szép hájas sütemény, valamint a leírás. Engedelmeddel megosztottam saját oldalamon, természetesen forrásmegjelöléssel a sütemény receptjét.


Üdvözlettel és köszönettel Hedera

sedith írta...

Katalin, köszönjük! :)


sedith írta...

Kedves Hedera, megtisztelő a megosztásod! :) Örülök, hoyg kellemes emékeket idéztem fel benned e recept által. :)

2016. január 4., hétfő

Hájas tészta

Bejegyezte: sedith dátum: 11:51
Reţeta în limba română este mai jos. :) 

Sosem szerettem a hájast. Édesanyámmal sok-sok éven keresztül sütöttük, de valahogy csak a sütés élménye maradt meg, mintsem a sütemény íze. Mai napig azokat a sütiket szeretem, amelyekben sok a töltelék, a "száraz", üres tésztákat egy cseppet sem. Amikor felvállaltam mégis a hájas tészta megsütését, azzal a céllal tettem, hogy próbára tegyem magam: hogy képes vagyok elkészíteni, és hátha-hátha ízleni fog, mint annyy minden, amikor új esélyt adunk neki. Végül nem minden úgy lett, ahogyan elképzeltem, hiszen végül nem is annyira én készítettem, mint anyósom (csak a gyúrásba és a sütésbe segítettem be - mert közben fotóztam), de az új esélynek megvolt az eredménye, hiszen kijelenthetem, hogy ilyen finom hájas tésztát, mint ez, még sosem ettem, és most már ez marad meg ízélményként számomra, ha a hájasról esik majd szó. :) 


Hájas tészta

Hozzávalók a tésztához: 65 dkg liszt, 2 tojássárgája, 1 egész tojás, 3 evőkanál tejföl, 3 evőkanál ecet, ½ teáskanál só, 1,5-1,8 dl szénsavas víz; továbbá: 50 dkg hártyáitól megtisztított sertésháj, 15 dkg liszt, valamilyen keményebb lekvár.

Elkészítése:
1.      A hájat ledaráljuk, majd simára dolgozzuk a 15 dkg liszttel, és félretesszük (nem hidegbe). 
2.      A tésztához a lisztet deszkára mérjük, közepébe mélyedést csinálunk, hozzáadjuk a sót, a tojást, a tojássárgáját, a tejfölt meg az ecetet, és elkezdjük összekeverni. 
3.      Amikor már összedolgoztuk, kicsinként hozzáöntjük a szénsavas vizet is, és addig adagoljuk, amíg nem túl kemény, de jó rugalmas tésztát kapunk. 
4.      15-20 percig folyamatosan gyúrjuk-dagasztjuk, néha oda is csapjuk a deszkához, míg a tészta hólyagossá nem válik. 
5.      Ekkor kinyújtjuk jó vékonyra (1-2 mm), és felületének 2/3-ára rákenjük a liszttel eldolgozott háj 1/3-át úgy, hogy a tőlünk számított felső felét üresen hagyjuk. 
6.      Ezután az üresen hagyott részt magunk felé hajtjuk a tészta 1/3-áig, majd visszahajtjuk rá a hozzánk közel eső részét. 
7.      Majd a gondolatban háromfelé osztott tésztát először jobbról hajtjuk be 1/3-ig, végül a bal felét is ráhajtjuk. A tésztát fél órára-órára hűtőbe tesszük, majd - vigyzáva hogy ugyanúgy helyezzük deszkára, ahogy eredetileg volt, vagyis a balról hajtott résszel felül - ismét vékonyra nyújtjuk, az előzőleg leírt módon rákenjük a háj második harmadát, és ismét olyan sorrendben hajtogatjuk, ahogy először. Hajtogatás után a tésztát ismét hidegben pihentetjük ½-1 órát, majd a nyújtást és hajtogatást még egyszer megismételjük. 
8.      Végül a tésztát 3-4 mm vastagra nyújtjuk, forró késsel (a gázláng fölött tartjuk) kb. 3 ujjnyi széles négyzetekre vágjuk. 
9.      ½ teáskanálnyi lekvárt helyezünk mindegyik négyzet közepére, finoman kettőbe hajtjuk, és tepsibe helyezzük. 
10.  220 fokra előmelegített sütőben, légkeverés nélkül 12-15 perc alatt szép aranysárgára sütjük. A tepsit úgy toljuk a sütőbe, hogy a sütemények nyitott felükkel befele legyenek. 
11.  Ha jól dolgoztunk, és jó alapanyagokat használtunk, a sütemények mintegy könyvszerűen ki fognak nyílni, meg fognak emelkedni. 

12.  Végül megszórjuk vagy meghempergetjük őket porcukorban, és tálaljuk.  




Haioş de casă, adică prăjitură cu osânză

Ingrediente pentru aluat: 650 g făină, 2 gălbenuşuri, 1 ou întreg, 3 linguri smântână, 3 linguri oţet, 1/2 linguriţă sare, cca. 150-180 ml apă carbogazoasă; alte ingrediente: 500 g osânză de porc curăţată, 150 g făină, marmeladă sau dulceaţă mai groasă.

Prepararea: Se amestecă bine osânza dată prin maşina de tocat carne cu cele 150 g de făină şi se pune deoparte (la temperatura bucătăriei). Pentru aluat se măsoară făina pe o planşetă, se adaugă sarea, apoi oul, gălbenuşurile, smântâna şi oţetul, şi se amestecă. Se adaugă apa puţin câte puţin, încorporându-se bine. Se frământă în cca. 15-20 de minute un aluat nu prea tare, dar flexibil, până ce face cocoloaşe. Se întinde aluatul la 1-2 mm grosime şi pe circa două treimi se întinde 1/3 din osânza amestecată cu făină. Apoi se împătureşte în felul următor: prima dată se ia de sus, adică partea fără osânză, după aceea se pune peste ea partea din jos. Apoi se ia partea din dreapta, iar la sfârşit se pune şi partea din stânga. (Se vede totul bine în fotografiile de mai sus.) Se pune aluatul la frigider pentru cca. ½ de oră - 1 oră, după care se întinde iarăşi, se întinde desupra a doua parte de osânză şi se împătureşte în acelaşi mod. Se lasă iarăşi la rece, după care se repetă operaţia încă o dată. La sfârşit se întinde aluatul la cca. 3-4 mm grosime, şi cu un cuţit fierbinte se taie pătrăţele de cca.3 degete lăţime. Se pune pe fiecare câte o jumătate linguriţă de marmeladă, se îndoaie uşor şi se pun într-o tavă. Se coc în cuptorul preîncălzit la 220 grade, fără ventilaţie 10-15 minute sau până ce devin aurii. Se lasă să se răcorească, după care se pudrează cu zahăr şi se servesc.



6 megjegyzés on "Hájas tészta"

Éva on 2016. január 4. 13:04 írta...

Nagyon szépek lettek ! Hájast még eddig én sem sütöttem, csupán az édesanyám által készített finom ízek emléke van bennem! /Olyat pedig már nagyon régen nem tudok enni sajnos!/

sedith on 2016. január 4. 13:41 írta...

Éva, akkor itt az ideje, hogy kipróbáld. :) Nem annyira nehéz, mint ammennyire időigényes. Azért azt a napot nagyjából rá kell szánni az elkészítésére. :)

Katalin on 2016. január 4. 17:46 írta...

Nagyon szép levelesek lettek a hájas sütijeid! Ügyesek vagytok!
Én is sütöttem egy-kétszer, de nem lett az az igazi, amit Anyukám és Nagymamám szokott sütni. Persze akkor saját, disznóvágásból származó hájból készültek, nem pedig a hentestől :-)

Hedera írta...

Kedves Edit,

gyermekkori emlékeket idézett a sok szép hájas sütemény, valamint a leírás. Engedelmeddel megosztottam saját oldalamon, természetesen forrásmegjelöléssel a sütemény receptjét.


Üdvözlettel és köszönettel Hedera

sedith on 2016. január 14. 22:03 írta...

Katalin, köszönjük! :)


sedith on 2016. január 14. 22:04 írta...

Kedves Hedera, megtisztelő a megosztásod! :) Örülök, hoyg kellemes emékeket idéztem fel benned e recept által. :)

Related Posts with Thumbnails