2018. szeptember 5., szerda

Csirkegombócleves

Gazdaságos, finom, laktató leves télen-nyáron.


Csirkegombócleves 

Hozzávalók (4 személyre): 1 csirkefarhát, 1 csirkemellcsont bőrével együtt, vagy 30 dkg csirkehús, 3 sárgarépa, 1-2 szárzeller, 1 csokor újhagyma, 1 nagy paradicsom vagy 2 dl paradicsomlé, 7 dkg rizs, 1 tojás, 1-2 evőkanál búzadara, 2 cikk fokhagyma, só, bors, citromlé.

Elkészítése:  A csirkét hideg vízben főni tesszük, megsózzuk, lehabozzuk, majd készre főzzük. A rizst is megfőzzük kevés sós vízben. A levest leszűrjük, felforraljuk, és beledobjuk a felkarikázott zöldségeket, illetve a kockára vágott hámozott paradicsomot. Ha paradicsomlevet használunk, akkor öntjük a leveshez, amikor a zöldségek megpuhultak már. A húst leszedjük a csontokról és ledaráljuk. Elkeverjük a rizzsel, a tojással meg a zúzott fokhagymával, és annyi búzadarát adunk hozzá, hogy jól formázható masszát kapjunk. Sózzuk, borsozzuk, majd gombócokat formázunk belőle, beledobjuk a levesbe, és addig főzzük tovább, amíg a gombócok feljönnek a tetejére. Utánaízesítünk, illetve ha szükséges, kevés citromlével igazítunk az ízén. Petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

KAL - 2019.
BA - 2018/10.


Supă cu perişoare de pui

Ingrediente pentru 4 persoane: 300 g carne de pui sau părţile cu os ale unui pui (spate, spinare, gât, aripi), 3 morcovi, 1-2 tulpini de apio (ţelină-tulpină), 1 legătură ceapă verde sau 1 praz mai mic, 1 roşie mare sau 200 ml bulion de roşii, 70 g orez, 1 ou, 1-2 linguri griş din grâu, 2 căţei de usturoi, sare, piper, zeamă de lămâie, pătrunjel verde.

Prepararea: Se pune la fiert carnea de pui în apă rece, se spumează, se sărează, după care se lasă la fiert până ce se găteşte. Se fierbe separat orezul în apă cu sare şi se strecoară. Se strecoară şi supa, se pune la fiert şi se adaugă legumele tăiate rondele şi roşia tăiată cubuleţe. Dacă se foloseşte bulion, se adaugă la supă doar când legumele sunt deja fierte. Carnea fiartă se dă prin maşina de tocat, se amestecă cu orezul fiert, usturoiul tocat şi oul şi se adaugă griş cât e nevoie pentru a se obţine a compoziţie bună de modelat. Se asezonează cu sare şi piper, se formează perişoare, se adaugă la supă şi se fierb până ce se ridică la suprafaţă. Dacă e nevoie se completează supa cu apă, se lasă să dea în câteva clocote, se potriveşte de sare şi se adaugă puţină zeamă de lămâie. Se serveşte presărat cu pătrunjel verde.



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2018. szeptember 5., szerda

Csirkegombócleves

Gazdaságos, finom, laktató leves télen-nyáron.


Csirkegombócleves 

Hozzávalók (4 személyre): 1 csirkefarhát, 1 csirkemellcsont bőrével együtt, vagy 30 dkg csirkehús, 3 sárgarépa, 1-2 szárzeller, 1 csokor újhagyma, 1 nagy paradicsom vagy 2 dl paradicsomlé, 7 dkg rizs, 1 tojás, 1-2 evőkanál búzadara, 2 cikk fokhagyma, só, bors, citromlé.

Elkészítése:  A csirkét hideg vízben főni tesszük, megsózzuk, lehabozzuk, majd készre főzzük. A rizst is megfőzzük kevés sós vízben. A levest leszűrjük, felforraljuk, és beledobjuk a felkarikázott zöldségeket, illetve a kockára vágott hámozott paradicsomot. Ha paradicsomlevet használunk, akkor öntjük a leveshez, amikor a zöldségek megpuhultak már. A húst leszedjük a csontokról és ledaráljuk. Elkeverjük a rizzsel, a tojással meg a zúzott fokhagymával, és annyi búzadarát adunk hozzá, hogy jól formázható masszát kapjunk. Sózzuk, borsozzuk, majd gombócokat formázunk belőle, beledobjuk a levesbe, és addig főzzük tovább, amíg a gombócok feljönnek a tetejére. Utánaízesítünk, illetve ha szükséges, kevés citromlével igazítunk az ízén. Petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

KAL - 2019.
BA - 2018/10.


Supă cu perişoare de pui

Ingrediente pentru 4 persoane: 300 g carne de pui sau părţile cu os ale unui pui (spate, spinare, gât, aripi), 3 morcovi, 1-2 tulpini de apio (ţelină-tulpină), 1 legătură ceapă verde sau 1 praz mai mic, 1 roşie mare sau 200 ml bulion de roşii, 70 g orez, 1 ou, 1-2 linguri griş din grâu, 2 căţei de usturoi, sare, piper, zeamă de lămâie, pătrunjel verde.

Prepararea: Se pune la fiert carnea de pui în apă rece, se spumează, se sărează, după care se lasă la fiert până ce se găteşte. Se fierbe separat orezul în apă cu sare şi se strecoară. Se strecoară şi supa, se pune la fiert şi se adaugă legumele tăiate rondele şi roşia tăiată cubuleţe. Dacă se foloseşte bulion, se adaugă la supă doar când legumele sunt deja fierte. Carnea fiartă se dă prin maşina de tocat, se amestecă cu orezul fiert, usturoiul tocat şi oul şi se adaugă griş cât e nevoie pentru a se obţine a compoziţie bună de modelat. Se asezonează cu sare şi piper, se formează perişoare, se adaugă la supă şi se fierb până ce se ridică la suprafaţă. Dacă e nevoie se completează supa cu apă, se lasă să dea în câteva clocote, se potriveşte de sare şi se adaugă puţină zeamă de lămâie. Se serveşte presărat cu pătrunjel verde.



Nincsenek megjegyzések: