2018. szeptember 28., péntek

Rácsos szilvás pite


Igaz, hogy a szilva a kertekben már letermett, de a piacon, boltokban még lehet kapni. Amúgy más gyümölccsel is elkészíthető. 


Rácsos szilvás pite 

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt (ebből 20 dkg teljes kiőrlésű volt), 15 dkg sertészsír vagy vaj, 10 dkg cukor, 1 csipet só, 1 teáskanál sütőpor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 tojás, kb. 2,5 dl joghurt vagy aludttej;
a töltelékhez: 1,5 kg szilva, 10 dkg cukor, 1 teáskanál fahéj, ½ teáskanál őrölt kardamom;
továbbá: 2 csapott evőkanál búzadara, 1 tojássárgája, 2-3 evőkanál tej, porcukor.

Elkészítése: A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a zsiradékkal, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a sütőport meg a vaníliás cukrot, majd a tojás és a joghurt hozzáadásával gyors mozdulatokkal összeállítjuk. 20-30 percre hidegbe tesszük, majd kettéosztjuk,  az egyik felét kb. ½ cm vastagra nyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük. Rászórjuk a búzadarát is. A kimagozott, elfelezett szilvát elkeverjük a cukorral, a fahéjjal meg a kardamommal, és egyenletesen eloszlatjuk a tészta tetején. A maradék tésztából rudacskákat sodrunk, és berácsozzuk vele a sütemény tetejét. A tojássárgáját elkeverjük a tejjel, és megkenjük vele a tésztarácsokat. 170 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen kb. 30 percig sütjük, vagy amíg a teteje szép aranybarnára nem sül. Miután kihűlt, porcukorral meghintve tálaljuk.

KAL - 2019.



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2018. szeptember 28., péntek

Rácsos szilvás pite


Igaz, hogy a szilva a kertekben már letermett, de a piacon, boltokban még lehet kapni. Amúgy más gyümölccsel is elkészíthető. 


Rácsos szilvás pite 

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt (ebből 20 dkg teljes kiőrlésű volt), 15 dkg sertészsír vagy vaj, 10 dkg cukor, 1 csipet só, 1 teáskanál sütőpor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 tojás, kb. 2,5 dl joghurt vagy aludttej;
a töltelékhez: 1,5 kg szilva, 10 dkg cukor, 1 teáskanál fahéj, ½ teáskanál őrölt kardamom;
továbbá: 2 csapott evőkanál búzadara, 1 tojássárgája, 2-3 evőkanál tej, porcukor.

Elkészítése: A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a zsiradékkal, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a sütőport meg a vaníliás cukrot, majd a tojás és a joghurt hozzáadásával gyors mozdulatokkal összeállítjuk. 20-30 percre hidegbe tesszük, majd kettéosztjuk,  az egyik felét kb. ½ cm vastagra nyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük. Rászórjuk a búzadarát is. A kimagozott, elfelezett szilvát elkeverjük a cukorral, a fahéjjal meg a kardamommal, és egyenletesen eloszlatjuk a tészta tetején. A maradék tésztából rudacskákat sodrunk, és berácsozzuk vele a sütemény tetejét. A tojássárgáját elkeverjük a tejjel, és megkenjük vele a tésztarácsokat. 170 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen kb. 30 percig sütjük, vagy amíg a teteje szép aranybarnára nem sül. Miután kihűlt, porcukorral meghintve tálaljuk.

KAL - 2019.



Nincsenek megjegyzések: