2018. szeptember 29., szombat

Lucskos töltött káposzta

Sosem ettem eddig ilyent, csak hallottam róla. Ha jól emlékszem, húgom mesélte, hogy egy osztálykiránduláson a volt oszija kínálta ilyennel őket. De tudtam, hogy csak finom lehet, hiszen külön-külön mindkét káposztás ételt szeretem. Éppen ezért, múltkor, amikor főztem egy jókora adag töltött káposztát, egy részét végül megcsináltam lucskos töltött káposztának. Nem csalódtam, isteni volt. Próbáljátok ki ti is. Csirke helyett lehet hagyományosan, disznóból is. A sok zöldség meg azért került bele, hogy a kissé megkeményedő csirkehúst kellően lazítsa. Isteni lett.


Lucskos töltött káposzta

Hozzávalók 8-10 személyre: 70 dkg darált csirkehús, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 15 dkg zellergumó, 2 hagyma, 1 karcsú tök vagy cukkini, 3 cikk fokhagyma, 1-2 evőkanál paprikalekvár, 15 dkg rizs, 3-4 evőkanál zsemlemorzsa (ha szükséges) só, bors, 2 közepes fej káposzta (kb. 35 megfelelő méretű levél), 5 dl paradicsomlé, 3-4 evkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, szárított csombor, olaj, só, bors, ecet.

Elkészítése: Egy nagy edényben vizet forralunk, jól megsózzuk-ecetezzük, és ebben megforrázzuk a káposztafejeket. A leveleket folyamatosan lefejtjük a fejről, vastag erezetüket kivágjuk, és félretesszük. A töltelékhez a zöldségeket konyhai robottal finomra aprítjuk, vagy ennek híján lereszeljük. Kevés olajon megdinszteljük a keveréket, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a paprikalekvárt meg a rizst, és további 5 percig dinszteljük. Ezután összekeverjük a darált hússal meg az aprított petrezselyemzökddel, ha túl lágy, kevés morzsát is dolgozunk bele, majd ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük (legyen jó sós, a rizs még felveszi). A tölteléket betöltjük a levelekbe. A megmaradt káposztabelsőket legyaluljuk, és felét az edény aljára szórjuk. Ezután körkörösen belehelyezzük a megtöltött káposztákat, végül befedjük a maradék vágott káposztával, középre pedig egy ágacska szárított csombort nyomunk. Ráöntjük a paradicsomlevet, felöntjük a felforralt forrázóvízzel (annyival, amennyi szükséges, hogy a töltelékeket jól ellepje), és lefedve főzzük kb. 2 órán át. Amikor minden megfőtt, a káposztát leszűrjük, a levét felfogjuk. Kevés olajon megfuttatjuk a lisztet, majd folyamatosan kavarva felöntjük a leszűrt lével - ha szükséges vízzel is pótoljuk. Ráöntjük a káposztára (majdnem el kellene lepnie), és hagyjuk néhányat rotyogni. Tejföllel kínáljuk.

EK - 2018/11.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2018. szeptember 29., szombat

Lucskos töltött káposzta

Sosem ettem eddig ilyent, csak hallottam róla. Ha jól emlékszem, húgom mesélte, hogy egy osztálykiránduláson a volt oszija kínálta ilyennel őket. De tudtam, hogy csak finom lehet, hiszen külön-külön mindkét káposztás ételt szeretem. Éppen ezért, múltkor, amikor főztem egy jókora adag töltött káposztát, egy részét végül megcsináltam lucskos töltött káposztának. Nem csalódtam, isteni volt. Próbáljátok ki ti is. Csirke helyett lehet hagyományosan, disznóból is. A sok zöldség meg azért került bele, hogy a kissé megkeményedő csirkehúst kellően lazítsa. Isteni lett.


Lucskos töltött káposzta

Hozzávalók 8-10 személyre: 70 dkg darált csirkehús, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 15 dkg zellergumó, 2 hagyma, 1 karcsú tök vagy cukkini, 3 cikk fokhagyma, 1-2 evőkanál paprikalekvár, 15 dkg rizs, 3-4 evőkanál zsemlemorzsa (ha szükséges) só, bors, 2 közepes fej káposzta (kb. 35 megfelelő méretű levél), 5 dl paradicsomlé, 3-4 evkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, szárított csombor, olaj, só, bors, ecet.

Elkészítése: Egy nagy edényben vizet forralunk, jól megsózzuk-ecetezzük, és ebben megforrázzuk a káposztafejeket. A leveleket folyamatosan lefejtjük a fejről, vastag erezetüket kivágjuk, és félretesszük. A töltelékhez a zöldségeket konyhai robottal finomra aprítjuk, vagy ennek híján lereszeljük. Kevés olajon megdinszteljük a keveréket, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a paprikalekvárt meg a rizst, és további 5 percig dinszteljük. Ezután összekeverjük a darált hússal meg az aprított petrezselyemzökddel, ha túl lágy, kevés morzsát is dolgozunk bele, majd ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük (legyen jó sós, a rizs még felveszi). A tölteléket betöltjük a levelekbe. A megmaradt káposztabelsőket legyaluljuk, és felét az edény aljára szórjuk. Ezután körkörösen belehelyezzük a megtöltött káposztákat, végül befedjük a maradék vágott káposztával, középre pedig egy ágacska szárított csombort nyomunk. Ráöntjük a paradicsomlevet, felöntjük a felforralt forrázóvízzel (annyival, amennyi szükséges, hogy a töltelékeket jól ellepje), és lefedve főzzük kb. 2 órán át. Amikor minden megfőtt, a káposztát leszűrjük, a levét felfogjuk. Kevés olajon megfuttatjuk a lisztet, majd folyamatosan kavarva felöntjük a leszűrt lével - ha szükséges vízzel is pótoljuk. Ráöntjük a káposztára (majdnem el kellene lepnie), és hagyjuk néhányat rotyogni. Tejföllel kínáljuk.

EK - 2018/11.


Nincsenek megjegyzések: