2009. március 19., csütörtök
"Gombás göngyölt husi"
Ne feledjétek, holnap este van A nagy étteremalakítás Giannival!!!
“A disznó vagy a pulykamell szeleteket kicsit meg kell ütni hogy szép nagy szeletek legyenek, fel lehessen a töltelékkel tekerni. Sózni kell, picit borsozni, majd állni hagyni. Addig elkészíted a tölteléket bele. Én 6 göngyölt husihoz 60dkg csiperke gombát megpucolok nagyon apróra felkockázok, lajon lepirítom, hogy az összes levét kiengedje. 2 óriási hagymafejet szintén olajon lepirítani nagyon apróra összevágva. 7 tojást keményre megfőzni és apróra összekockázni (én a tojásszeletelővel szoktam) keresztben is rácsukom a szeletelőt, gyorsan megvan. A lepirított hagymát, a létől leszűrt, lepirított gombát és az apróra összekockázott tojást összekeverni pici sót és borsot tenni bele, meg kell kóstolni, azért érződjön egy picit a bors is és a só is, de ne legyen nagyon sós vagy borsos.
A töltelékkel megtölteni a nagy szelet husikat és szépen feltekerni, fogpiszkálóval megtűzni hogy ne folyjon ki a töltelék belőle.
Tepsibe rakni, kevés olajat önteni alá, a tetejét alufóliával lefedni és közepes tűzön sütni kb. 1 órán át, a gomba miatt sok lé ki fog még mindig folyni. Ezt leönteni róla 1 óra múlva. A fóliát már nem kell rá visszatenni egy nagy doboz tejföllel leönteni, sütni még így is kb 20 percig, addig /mi trappista/sajtot reszelni, a sajttal bőven megszórni és pirosra sütni.
Sültkrumplival tálalni.
Jó étvágyat!”
Ez volt a recept, amit Kati, egy volt fórumos társam kb. 3 évvel ezelőtt leírt. Azonnyomban kipróbáltam, Férjecském kommentárja pedig az volt hozzá, hogy mondd meg a barátnődnek, hogy ilyen recepteket máskor is osszon meg veled! És, fene tudja hogy’, de e kedvező fogadtatás ellenére, egyszer sem készült azóta a fogás. Aztán tegnapelőtt olvastam Gabojszánál a gombás hústekercset és rögtön beugrott nekem ez a recept. Tegnap, húsnapom lévén, be is iktattam. Igaz, a leírtakat nem követtem teljes mértékben, mert már nem jutott az időm, hogy újraolvassam, így csak “gyerekkori” emlékeimre hagyatkoztam, de meglepetten vettem tudomásul, hogy egész jól emlékeztem rá. Most teljesen más arányokkal dolgoztam.
5 nagy hússzeletem volt. A só és bors mellett megszórtam még egy kevés fokhagymaporral is. Nem szabad elfokhagymázni! 1 nagy hagymát megdinszteltem és 2!!! db. gombát jó apróra vágtam (pedig hetet vettem hozzá, de nem kellett ennyi) és a hagymával együtt pirítottam. Nem túl sokat, a levét még nem engedte ki, amikor félrevettem a lángról és a három nagyon apróra feldarabolt főtt, kemény tojást belekevertem. Hogy krémesebb legyen, megszórtam egy ek. rizsliszttel és fellazítottam 3 ek. tejföllel. Sóztam, borsoztam. Megtöltöttem vele a húsokat, mindegyikbe jó púpozott ek-nyi tölteléket tettem és még maradt is. Egy tepsibe helyeztem őket és meglocsoltam olajjal. Azért én öntöttem alá 1 dl-nyi vizet is, mert 2 gomba, tudtam, hogy nem enged túl sok levet, bár azért engedett. Végül leöntöttem tejföllel és megszórtam 1 ek. prézlivel, hogy szép pirosra süljön. Sajtot nem tettem rá, mert fölöslegesnek tartottam. Így is nagyon finom volt. Azért a töltelékből kifolyt egy nagyon kevés, de isteni mártás keletkezett belőle a húsok körül. Vacsorára azt ettem kenyérrel mártogatva. Szalmakrumplival tálaltam és, ki-ki kedve szerint, céklasalátával vagy savanyúuborkával ette.
A képen az eredeti, főtt céklából készült saláta látható; Édesanyám jóvoltából készült el, ugyanis készen megfőzve, felszeletelve és félig ízesítve küldte el Aniékkal. Nekem már csak be kellett fejezni.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2009. március 19., csütörtök
"Gombás göngyölt husi"
Ne feledjétek, holnap este van A nagy étteremalakítás Giannival!!!
“A disznó vagy a pulykamell szeleteket kicsit meg kell ütni hogy szép nagy szeletek legyenek, fel lehessen a töltelékkel tekerni. Sózni kell, picit borsozni, majd állni hagyni. Addig elkészíted a tölteléket bele. Én 6 göngyölt husihoz 60dkg csiperke gombát megpucolok nagyon apróra felkockázok, lajon lepirítom, hogy az összes levét kiengedje. 2 óriási hagymafejet szintén olajon lepirítani nagyon apróra összevágva. 7 tojást keményre megfőzni és apróra összekockázni (én a tojásszeletelővel szoktam) keresztben is rácsukom a szeletelőt, gyorsan megvan. A lepirított hagymát, a létől leszűrt, lepirított gombát és az apróra összekockázott tojást összekeverni pici sót és borsot tenni bele, meg kell kóstolni, azért érződjön egy picit a bors is és a só is, de ne legyen nagyon sós vagy borsos.
A töltelékkel megtölteni a nagy szelet husikat és szépen feltekerni, fogpiszkálóval megtűzni hogy ne folyjon ki a töltelék belőle.
Tepsibe rakni, kevés olajat önteni alá, a tetejét alufóliával lefedni és közepes tűzön sütni kb. 1 órán át, a gomba miatt sok lé ki fog még mindig folyni. Ezt leönteni róla 1 óra múlva. A fóliát már nem kell rá visszatenni egy nagy doboz tejföllel leönteni, sütni még így is kb 20 percig, addig /mi trappista/sajtot reszelni, a sajttal bőven megszórni és pirosra sütni.
Sültkrumplival tálalni.
Jó étvágyat!”
Ez volt a recept, amit Kati, egy volt fórumos társam kb. 3 évvel ezelőtt leírt. Azonnyomban kipróbáltam, Férjecském kommentárja pedig az volt hozzá, hogy mondd meg a barátnődnek, hogy ilyen recepteket máskor is osszon meg veled! És, fene tudja hogy’, de e kedvező fogadtatás ellenére, egyszer sem készült azóta a fogás. Aztán tegnapelőtt olvastam Gabojszánál a gombás hústekercset és rögtön beugrott nekem ez a recept. Tegnap, húsnapom lévén, be is iktattam. Igaz, a leírtakat nem követtem teljes mértékben, mert már nem jutott az időm, hogy újraolvassam, így csak “gyerekkori” emlékeimre hagyatkoztam, de meglepetten vettem tudomásul, hogy egész jól emlékeztem rá. Most teljesen más arányokkal dolgoztam.
5 nagy hússzeletem volt. A só és bors mellett megszórtam még egy kevés fokhagymaporral is. Nem szabad elfokhagymázni! 1 nagy hagymát megdinszteltem és 2!!! db. gombát jó apróra vágtam (pedig hetet vettem hozzá, de nem kellett ennyi) és a hagymával együtt pirítottam. Nem túl sokat, a levét még nem engedte ki, amikor félrevettem a lángról és a három nagyon apróra feldarabolt főtt, kemény tojást belekevertem. Hogy krémesebb legyen, megszórtam egy ek. rizsliszttel és fellazítottam 3 ek. tejföllel. Sóztam, borsoztam. Megtöltöttem vele a húsokat, mindegyikbe jó púpozott ek-nyi tölteléket tettem és még maradt is. Egy tepsibe helyeztem őket és meglocsoltam olajjal. Azért én öntöttem alá 1 dl-nyi vizet is, mert 2 gomba, tudtam, hogy nem enged túl sok levet, bár azért engedett. Végül leöntöttem tejföllel és megszórtam 1 ek. prézlivel, hogy szép pirosra süljön. Sajtot nem tettem rá, mert fölöslegesnek tartottam. Így is nagyon finom volt. Azért a töltelékből kifolyt egy nagyon kevés, de isteni mártás keletkezett belőle a húsok körül. Vacsorára azt ettem kenyérrel mártogatva. Szalmakrumplival tálaltam és, ki-ki kedve szerint, céklasalátával vagy savanyúuborkával ette.
A képen az eredeti, főtt céklából készült saláta látható; Édesanyám jóvoltából készült el, ugyanis készen megfőzve, felszeletelve és félig ízesítve küldte el Aniékkal. Nekem már csak be kellett fejezni.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése