2009. március 1., vasárnap
VKF! XXIII. – Szemes eszme (Magvas gondolatok)
De eledelemet nem ettem e hetekben.
Emellett nem lehet szemmel sem ennem,
Mert "metszetet" lehetetlen betennem.
Eszperente nyelven receptemet netre nem vethetem,
De esedezem neked: engedj engem „versenyre” kelnem,
Mert esztelen tett lenne receptem elveszne.
……
Eledelem nem tetszene, felejtsd el, persze!
Tökmagos töltött káposzta
Hozzávalók: 50 dkg hámozott tökmag, 1 szép szál sárgarépa, 2 fej hagyma, 1 közepes zellergumó, 1 db. krumpli, 1 csésze rizs, só, bors, 2-3 ek. paradicsomlé, olaj, 1 babérlevél, 1 ág csombor (borsikafű), 1 nagyobb fej friss vagy savanyú káposzta.
Elkészítés: A tökmagot ledarálom és összevegyítem a lereszelt répával, zellerrel és krumplival, illetve az apróra vágott hagymával. 1-2 ek. olajon a száraz rizset fehéredésig pirítom, majd a zöldségekhez adom. Ráöntöm a paradicsomlevet, ízlés szerint sózom és borsozom, majd jól összekavarom. A friss káposztát leforrázom vagy a savanyú káposztát hideg vízben kiáztatom és a leveleknek a vastag részét lenyesem, azaz leormózom. Én friss káposztával szeretem, így hamarabb is megfő, de ki-ki ízlése szerint készítheti. Az masszát betöltöm a káposztalevelekbe. A fazék alját megszórom vágott káposztával (A káposzta belseje, ahol már felhasználhatatlanok a levelek amúgyis megmarad, ezt fel lehet vágni.), majd az elkészült töltött leveleket belerakom, körkörösen. Közéjük helyezem a babérlevelet és a csombort, majd annyi forrásban lévő vízzel öntöm fel, hogy ellepje. Lassú tűzön, lefedve, kb. 40-45 percig főzöm. Mivel én szeretem paradicsomosan, az utolsó 10 percben még szoktam hozzáönteni paradicsomlevet, de nyugodtan el is lehet hagyni. Tálaláskor tejföllel öntjük le.
Ez a fajta töltött káposzta igazán finom, Férjecskémnek még jobban is ízlett a hagyományosnál. (Mondjuk azt csak egyszer eszik egy évben, karácsonykor…) Igaz, hogy csak egyszer készítettem el eddig, de valamikor nemsokára beütemezem. Hogy miért csak egyszer csináltam? Nagyon egyszerű az oka: untam félkiló tökmagot meghámozni, ugyanis bármennyire is kerestem, sosem találtam hámozott tökmagot. De nemrég a Metroban felfedeztem, hogy ilyen is létezik, csak a város másik végében van és ritkábban jutunk oda el. Ahogy megfőzöm, rögtön teszem a fotót is róla. Bátorkodtam megírni ezt a bejegyzést, de ha kép nélkül nem érvényes egy „pályamű”, akkor nem kell tudomást venni róla.
2009. március 1., vasárnap
VKF! XXIII. – Szemes eszme (Magvas gondolatok)
De eledelemet nem ettem e hetekben.
Emellett nem lehet szemmel sem ennem,
Mert "metszetet" lehetetlen betennem.
Eszperente nyelven receptemet netre nem vethetem,
De esedezem neked: engedj engem „versenyre” kelnem,
Mert esztelen tett lenne receptem elveszne.
……
Eledelem nem tetszene, felejtsd el, persze!
Tökmagos töltött káposzta
Hozzávalók: 50 dkg hámozott tökmag, 1 szép szál sárgarépa, 2 fej hagyma, 1 közepes zellergumó, 1 db. krumpli, 1 csésze rizs, só, bors, 2-3 ek. paradicsomlé, olaj, 1 babérlevél, 1 ág csombor (borsikafű), 1 nagyobb fej friss vagy savanyú káposzta.
Elkészítés: A tökmagot ledarálom és összevegyítem a lereszelt répával, zellerrel és krumplival, illetve az apróra vágott hagymával. 1-2 ek. olajon a száraz rizset fehéredésig pirítom, majd a zöldségekhez adom. Ráöntöm a paradicsomlevet, ízlés szerint sózom és borsozom, majd jól összekavarom. A friss káposztát leforrázom vagy a savanyú káposztát hideg vízben kiáztatom és a leveleknek a vastag részét lenyesem, azaz leormózom. Én friss káposztával szeretem, így hamarabb is megfő, de ki-ki ízlése szerint készítheti. Az masszát betöltöm a káposztalevelekbe. A fazék alját megszórom vágott káposztával (A káposzta belseje, ahol már felhasználhatatlanok a levelek amúgyis megmarad, ezt fel lehet vágni.), majd az elkészült töltött leveleket belerakom, körkörösen. Közéjük helyezem a babérlevelet és a csombort, majd annyi forrásban lévő vízzel öntöm fel, hogy ellepje. Lassú tűzön, lefedve, kb. 40-45 percig főzöm. Mivel én szeretem paradicsomosan, az utolsó 10 percben még szoktam hozzáönteni paradicsomlevet, de nyugodtan el is lehet hagyni. Tálaláskor tejföllel öntjük le.
Ez a fajta töltött káposzta igazán finom, Férjecskémnek még jobban is ízlett a hagyományosnál. (Mondjuk azt csak egyszer eszik egy évben, karácsonykor…) Igaz, hogy csak egyszer készítettem el eddig, de valamikor nemsokára beütemezem. Hogy miért csak egyszer csináltam? Nagyon egyszerű az oka: untam félkiló tökmagot meghámozni, ugyanis bármennyire is kerestem, sosem találtam hámozott tökmagot. De nemrég a Metroban felfedeztem, hogy ilyen is létezik, csak a város másik végében van és ritkábban jutunk oda el. Ahogy megfőzöm, rögtön teszem a fotót is róla. Bátorkodtam megírni ezt a bejegyzést, de ha kép nélkül nem érvényes egy „pályamű”, akkor nem kell tudomást venni róla.
5 megjegyzés:
- benciga írta...
-
Jó kis böjti recept, olajtök-magból is lehet csinálni? (Az héj nélküli, zöldes-fekete tökmag.)
- 2009. március 1. 18:23
- duende írta...
-
Nagyon szellemes! :) Irtó jópofa a versike, gratulálok! :))
És a recept is nagyszerű. És az új dizájn... irto szuper! )Jobban tetszik, mit a régi, sokkal! :)) ) - 2009. március 1. 21:51
- Gelvia írta...
-
Kukk be hozzám :)
- 2009. március 2. 8:57
- sedith írta...
-
Benciga, valóban éppen illik ehhez az időszakhoz! SZerintem bármelyik tökmag jó, sőt, ha esetleg intenzívebb az íze is, akkor annál jobb, mert érződik, hogy miből van!:)
Köszi, hogy benéztél!:) - 2009. március 4. 9:15
- sedith írta...
-
Duende, köszi a "look" dicséretét! Nekem is tetszik, bár végül rájöttem, hoyg nem igazán talál a blogom "szellemiségéhez" ez az angol szöveg. De egyelőre meghagyom, HA értenék hozzá, most szerkeszthetnék egy ilyesmit magyar szöveggel és akkor minden jó lenne. Amúgyis a blogom legelső címe az volt, hoyg Mit főztem ma?
- 2009. március 4. 9:18
5 megjegyzés:
Jó kis böjti recept, olajtök-magból is lehet csinálni? (Az héj nélküli, zöldes-fekete tökmag.)
Nagyon szellemes! :) Irtó jópofa a versike, gratulálok! :))
És a recept is nagyszerű. És az új dizájn... irto szuper! )Jobban tetszik, mit a régi, sokkal! :)) )
Kukk be hozzám :)
Benciga, valóban éppen illik ehhez az időszakhoz! SZerintem bármelyik tökmag jó, sőt, ha esetleg intenzívebb az íze is, akkor annál jobb, mert érződik, hogy miből van!:)
Köszi, hogy benéztél!:)
Duende, köszi a "look" dicséretét! Nekem is tetszik, bár végül rájöttem, hoyg nem igazán talál a blogom "szellemiségéhez" ez az angol szöveg. De egyelőre meghagyom, HA értenék hozzá, most szerkeszthetnék egy ilyesmit magyar szöveggel és akkor minden jó lenne. Amúgyis a blogom legelső címe az volt, hoyg Mit főztem ma?
Megjegyzés küldése