2009. május 19., kedd
Tárkony - sokféleképpen
Most kipróbáltam két újfajta tartosítási módot is. Az egyik a frissen fagyasztás. Arra gondoltam, ha a petrezselyem, kapor és más zöldek nagyon jól bírják a fagyasztást, a tárkonynak is bírnia kell! Kipróbálom. Majd meglátjuk, beválik-e! A szálakat jól megmostam, konyharuhára téve megszárítgattam, majd a leveleket, bóbitákat, a szárak még puha, nem fás végeit lecsipkedtem. A megmaradt szárakat félretettem. Ez volt az általános előkészület.
Tárkony-frissen
Ezután a levelek felét egyszerűen felaprítottam és egy jól záródó üvegbe tettem. Ment a fagyasztóba.
Tárkony ecetben, avagy tárkonyecet
A többi levelet belenyomkodtam abba a befőttesüvegbe, amelyben már eléggé fogytán van a tavalyi tárkonyom. Egy-két hét múlva kiürítem, hogy a régit használjam el először, de addig hagyom, hogy összeérjenek. A leveleket két részletben nyomkodtam bele az üvegbe, a két réteg közé és a tetejére pedig jócskán szórtam sót. Végül az üveget felöntöttem normál, 9%-os ecettel. A tárkonyt krumpli-, paszuly- (bab) illetve más levesekhez használom; a leveleket felaprítva szórom a tetejükre, a tárkonyízű ecettel pedig savanyítom őket.
Tárkonyízű olaj
No, ez a legújabb "kitalációm" és tulajdonképpen ettől várok a legtöbbet. Izgulok, hogy milyen lesz, hogy egyáltalán jó lesz-e.
A félretett tárkonyszárakat egyenként kissé megveregettem a húspotyolóval (klopfolóval), hogy a rostok megszakadjanak és jobban kiengedjék aromájukat, de azért nem vertem őket szét! Egy félliteres üvegbe tettem őket, plusz még vagy 3-4 szebb, félretett bóbitát, és felöntöttem olívaolajjal. Csak egyszerűen a kamrába tettem, remélem nem lesz semmi baja. Salátákhoz szándékszom majd használni, bízom benne, hogy beválnak a hozzá fűzött reményeim.
Fokhagymás olaj
Ha már ennyire benne voltam az eltevésekben, egy másik régi kívánságomat is teljesítettem. Egy jó nagy fej fokhagymát megtisztítottam, a cikkeket a kés lapjával kissé szétnyomtam és beletettem egy üvegcsébe. Néhány szem koriandermagot szórtam rá és ezt is felöntöttem olívaolajjal. Nos, remekül sikerült, tegnap már ezzel locsoltam meg a túrós laskát (túrós tészta) és isteni volt a fokhagyma diszkrét ízével.
Egyelőre ennyit tettem el "jövőre", de ebből a jövő évre ténylegesen, azt hiszem, csak az ecetes tárkonyból fog maradni, mert csak az olyan szapora, abból lehet egyszerre csak keveset használni. A következő akcióm a "tavaszi fűszerkeverék" lesz, de idén, a száraz idő miatt a kertek sokkal lassabban adják az ajándékaikat, úgyhogy majd az Édesanyáméknál tett következő látogatás után készül el az.
2009. május 19., kedd
Tárkony - sokféleképpen
Most kipróbáltam két újfajta tartosítási módot is. Az egyik a frissen fagyasztás. Arra gondoltam, ha a petrezselyem, kapor és más zöldek nagyon jól bírják a fagyasztást, a tárkonynak is bírnia kell! Kipróbálom. Majd meglátjuk, beválik-e! A szálakat jól megmostam, konyharuhára téve megszárítgattam, majd a leveleket, bóbitákat, a szárak még puha, nem fás végeit lecsipkedtem. A megmaradt szárakat félretettem. Ez volt az általános előkészület.
Tárkony-frissen
Ezután a levelek felét egyszerűen felaprítottam és egy jól záródó üvegbe tettem. Ment a fagyasztóba.
Tárkony ecetben, avagy tárkonyecet
A többi levelet belenyomkodtam abba a befőttesüvegbe, amelyben már eléggé fogytán van a tavalyi tárkonyom. Egy-két hét múlva kiürítem, hogy a régit használjam el először, de addig hagyom, hogy összeérjenek. A leveleket két részletben nyomkodtam bele az üvegbe, a két réteg közé és a tetejére pedig jócskán szórtam sót. Végül az üveget felöntöttem normál, 9%-os ecettel. A tárkonyt krumpli-, paszuly- (bab) illetve más levesekhez használom; a leveleket felaprítva szórom a tetejükre, a tárkonyízű ecettel pedig savanyítom őket.
Tárkonyízű olaj
No, ez a legújabb "kitalációm" és tulajdonképpen ettől várok a legtöbbet. Izgulok, hogy milyen lesz, hogy egyáltalán jó lesz-e.
A félretett tárkonyszárakat egyenként kissé megveregettem a húspotyolóval (klopfolóval), hogy a rostok megszakadjanak és jobban kiengedjék aromájukat, de azért nem vertem őket szét! Egy félliteres üvegbe tettem őket, plusz még vagy 3-4 szebb, félretett bóbitát, és felöntöttem olívaolajjal. Csak egyszerűen a kamrába tettem, remélem nem lesz semmi baja. Salátákhoz szándékszom majd használni, bízom benne, hogy beválnak a hozzá fűzött reményeim.
Fokhagymás olaj
Ha már ennyire benne voltam az eltevésekben, egy másik régi kívánságomat is teljesítettem. Egy jó nagy fej fokhagymát megtisztítottam, a cikkeket a kés lapjával kissé szétnyomtam és beletettem egy üvegcsébe. Néhány szem koriandermagot szórtam rá és ezt is felöntöttem olívaolajjal. Nos, remekül sikerült, tegnap már ezzel locsoltam meg a túrós laskát (túrós tészta) és isteni volt a fokhagyma diszkrét ízével.
Egyelőre ennyit tettem el "jövőre", de ebből a jövő évre ténylegesen, azt hiszem, csak az ecetes tárkonyból fog maradni, mert csak az olyan szapora, abból lehet egyszerre csak keveset használni. A következő akcióm a "tavaszi fűszerkeverék" lesz, de idén, a száraz idő miatt a kertek sokkal lassabban adják az ajándékaikat, úgyhogy majd az Édesanyáméknál tett következő látogatás után készül el az.
6 megjegyzés:
- duende írta...
-
Én is csinálok! :)
- 2009. május 19. 18:08
- BeckZsu írta...
-
Nálam nagyon jól működik a fagyasztás a tárkonynál és más fűszernövényeknél is. Még kakukkfüvet, bazsalikomot, oreganót is fagyasztok a szokásosakon kívül.
- 2009. május 19. 21:51
- sedith írta...
-
Duende, hajrá!:)
Zsu, kakukkfüvet én is fagyasztottam meg rozmaringot. De szerintem bármilyen ilyen zöldfűszer jól bírja.
A tárkonyt mibe szoktad így használni? - 2009. május 19. 22:08
- Kati írta...
-
Milyen ügyes vagy! Én max. gyümölcsbefőtett szoktam eltenni. Pedig már annyi mindent akartam... :s
- 2009. május 19. 23:47
- sedith írta...
-
Ó, Kati, hát ez semmiség! A gyümölcsbefőtthöz képest! Én sok mindent szoktam tenni, befőtteket, savanyúságokat, lekvárokat, paradicsomlevet, ketchupot, és még amiket kitalálok közbe-közbe. De csak rendre, sorban, az idények szerint. Úgyhogy most még csak a kezdet volt. :)
Puszillak! - 2009. május 20. 8:04
- BeckZsu írta...
-
A fagyasztottat ugyanúgy használom, mint a frisset, raguba, levesbe, zöldségeshez, húsoshoz is, de mindig sokkal több terem, mint amit el tudok fogyasztani, pedig fűnek-fának adok belőle gyökerestől is, de úgy látszik, jól érzi magát, szaporodik :)
- 2009. május 20. 21:57
6 megjegyzés:
Én is csinálok! :)
Nálam nagyon jól működik a fagyasztás a tárkonynál és más fűszernövényeknél is. Még kakukkfüvet, bazsalikomot, oreganót is fagyasztok a szokásosakon kívül.
Duende, hajrá!:)
Zsu, kakukkfüvet én is fagyasztottam meg rozmaringot. De szerintem bármilyen ilyen zöldfűszer jól bírja.
A tárkonyt mibe szoktad így használni?
Milyen ügyes vagy! Én max. gyümölcsbefőtett szoktam eltenni. Pedig már annyi mindent akartam... :s
Ó, Kati, hát ez semmiség! A gyümölcsbefőtthöz képest! Én sok mindent szoktam tenni, befőtteket, savanyúságokat, lekvárokat, paradicsomlevet, ketchupot, és még amiket kitalálok közbe-közbe. De csak rendre, sorban, az idények szerint. Úgyhogy most még csak a kezdet volt. :)
Puszillak!
A fagyasztottat ugyanúgy használom, mint a frisset, raguba, levesbe, zöldségeshez, húsoshoz is, de mindig sokkal több terem, mint amit el tudok fogyasztani, pedig fűnek-fának adok belőle gyökerestől is, de úgy látszik, jól érzi magát, szaporodik :)
Megjegyzés küldése