2009. július 22., szerda
Befőzések - uborka télire
Voltak évek, amikor Pikant Fix-szel tettem el a savanyúságaimat, de azt tapasztaltam, hogy azzal csupán következő évig bírják, ha véletlenül tovább maradt egy-egy üveg, már nagyon fura csípős íze lett és ki kellett dobnom. Ígyhát már tavaly is visszatértem az én jól bevált, anyósomtól tanult receptemhez, amivel nemcsak uborkát lehet eltenni télire, hanem bármilyen más zöldséget is. Szoktam is vegyes "hordós" zöldségeket eltenni, amibe az égvilágon mindenfélét beleteszek, amit találok a kertben vagy a piacon. No, de most csak uborkáról írok, a vegyes majd ezután jön valamikor.
A LÉ
Nagy adagot írok, így van nekem leírva, de természetesen, arányosan csökkenteni is lehet attól függően, hoyg mennyi eltenni való zöldségünk van. Én a 20 kilónyi uborkámhoz 9 liter vízből készítettem a marinádot, de maradt meg belőle. Sebaj. Jól záródó üvegbe töltöm és a következő akciókor csak előveszem és felhasználom, tehát nem megy kárba. De ha így van, keverek hozzá egy késhegynyi szalicilt is, hoyg biztosan ne főjön fel
10 l vízben feloldunk 40 dkg (lehetőleg) jódmentes sót, 70 dkg cukrot (ha valaki nem szereti túl édesen, kevesebbet is tehet, de így nagyon finom) és 2 l ecetet. Ennyi. Az üvegekbe külön teszek fűszereket és egy-egy fél teáskanálnyi szalicilt, így jobban el tudom osztani.
Az üvegek töltése:
Az aljukra szoktam szórni-tenni mindenféle fűszernövényt vagy -magot. Ezúttal tettem bele szemes borsot, babérlevelet, mutármagot, koriandermagot, 1 tk-nyi szárított zellerlevelet, 2 l-es üvegekbe 2 szem szegfűborsot (3 l-esbe 3-at, 5-ösbe 5-öt), egy-egy jókora ág csombort (borsikafű), szárított kaporszárat, illetve megtisztított, felhasított tormát. Ebből lehet jó sokat tenni, nagyon finom lesz tőle, én most csak épphogy tettem, mert nem volt túl sok belőle. Az uborkákat jó szorosan belegyömöszöltem az üvegekbe, szórtam rájuk egy kevés szalicilt és felöntöttem az elkészíett páclével. Rájukcsavartam a fedeleket és tepsibe állítva a konyhapulton hagytam. De mehet a kamrába is, természetesen, csupán arra kell vigyázni, hogy valami edényfélébe kell beleállítani, mert pár napig majd fog némi levet ereszteni. Aztán letisztul és évekig eláll. A tepsiket ezután ki lehet venni alóluk, az aljukat megtöröljük és kerülhetnek végleges helyükre. Én a konyhában tartom őket amíg letisztulnak és már nem engednek levet. Pillanatnyilag a kamrában sincs hidegebb.
Próbaképpen az 5 l-es üvegbe most egy tk-nyi fokhagymagranulátumot is szórtam. Kíváncsi vagyok, milyen lesz! De a múltkor készített sózott uborka nagyon finom volt fokhagymásan!
EK - 2010/9
Vágott vegyes
Nem tudom, ki hogy van vele, engem pl. nem zavar, ha nagyobb uborkákat teszek az üvegekbe, de ha van elegendő mennyiségem az aprókból, természetesen, hogy csak azokat használom fel. Viszont a nagyobbak sincsenek elkárhozva, tehát igyekszem azokból is csinálni valamit. Rendszerint hagymás uborkasalátának teszem el őket szintén télire. Mi nagyon szeretjük.
Most 5 kiló uborkám volt, hámozatlanul. És kereken 1 kiló hagymám lett hámozás után. A hagymákat félbe, majd szeletekre vágtam, az uborkát pedig héjastól legyalultam. Egy nagy tálban összekevertem őket, megszórtam 2 púpozott ek. sóval és ismét összekevertem. Amíg előkészítettem az üvegeket, hagytam őket állni. A (7 dl-es) üvegekbe szintén szórtam fűszereket (pontosan, mint az egészben eltett uborkánál, csak tormám már nem volt, és szegfűborsból 1-1 szem ment ), majd vettem egy-egy marék vágottat, valamennyire kicsavartam a levét és tettem az üvegbe. Meg kell jól tölteni őket, de nem szabad túlzottan belegyömöszölni, hogy a páclé majd jól át tudja járni őket. Amikor megteltek (5 db. övegem telt meg ebből a mennyiségből), késhegynyi szalicilt szórtam rájuk (tavaly kidobtam az összes ilyet, mert elfelejtettem tartósítót használni) és felöntöttem az egész uborkáknál is használt marináddal. Kupak rájuk és mentek a tepsikbe a nagy üvegek mellé. Szintén kb. egy hét után kerülnek majd a végleges helyükre.
Talán nem szentségtörés, ha ezt az uborkásdit a "gyors és könnyű" címkéhez is sorolnám, hiszen hosszútávon mindenféle szempontból kifizetődő. Persze, eltöltünk vele egy fél napot (két kisgyerekkel összesen két napot), ha meg kell venni az uborkát is, belekerül némi pénzbe, de ha majd télen üvegenként kell megvenni a savanyúságot, akkor érdemes elgondolkodni: nem éri meg inkább a félnapnyi munkát és az egyszerre kiadott (nagyobb) pénzösszeget, amiből a készen vásároltnak a sokkal többszörösét állíthatjuk elő? És legalább azt is tudjuk, mi van benne!
2009. július 22., szerda
Befőzések - uborka télire
Voltak évek, amikor Pikant Fix-szel tettem el a savanyúságaimat, de azt tapasztaltam, hogy azzal csupán következő évig bírják, ha véletlenül tovább maradt egy-egy üveg, már nagyon fura csípős íze lett és ki kellett dobnom. Ígyhát már tavaly is visszatértem az én jól bevált, anyósomtól tanult receptemhez, amivel nemcsak uborkát lehet eltenni télire, hanem bármilyen más zöldséget is. Szoktam is vegyes "hordós" zöldségeket eltenni, amibe az égvilágon mindenfélét beleteszek, amit találok a kertben vagy a piacon. No, de most csak uborkáról írok, a vegyes majd ezután jön valamikor.
A LÉ
Nagy adagot írok, így van nekem leírva, de természetesen, arányosan csökkenteni is lehet attól függően, hoyg mennyi eltenni való zöldségünk van. Én a 20 kilónyi uborkámhoz 9 liter vízből készítettem a marinádot, de maradt meg belőle. Sebaj. Jól záródó üvegbe töltöm és a következő akciókor csak előveszem és felhasználom, tehát nem megy kárba. De ha így van, keverek hozzá egy késhegynyi szalicilt is, hoyg biztosan ne főjön fel
10 l vízben feloldunk 40 dkg (lehetőleg) jódmentes sót, 70 dkg cukrot (ha valaki nem szereti túl édesen, kevesebbet is tehet, de így nagyon finom) és 2 l ecetet. Ennyi. Az üvegekbe külön teszek fűszereket és egy-egy fél teáskanálnyi szalicilt, így jobban el tudom osztani.
Az üvegek töltése:
Az aljukra szoktam szórni-tenni mindenféle fűszernövényt vagy -magot. Ezúttal tettem bele szemes borsot, babérlevelet, mutármagot, koriandermagot, 1 tk-nyi szárított zellerlevelet, 2 l-es üvegekbe 2 szem szegfűborsot (3 l-esbe 3-at, 5-ösbe 5-öt), egy-egy jókora ág csombort (borsikafű), szárított kaporszárat, illetve megtisztított, felhasított tormát. Ebből lehet jó sokat tenni, nagyon finom lesz tőle, én most csak épphogy tettem, mert nem volt túl sok belőle. Az uborkákat jó szorosan belegyömöszöltem az üvegekbe, szórtam rájuk egy kevés szalicilt és felöntöttem az elkészíett páclével. Rájukcsavartam a fedeleket és tepsibe állítva a konyhapulton hagytam. De mehet a kamrába is, természetesen, csupán arra kell vigyázni, hogy valami edényfélébe kell beleállítani, mert pár napig majd fog némi levet ereszteni. Aztán letisztul és évekig eláll. A tepsiket ezután ki lehet venni alóluk, az aljukat megtöröljük és kerülhetnek végleges helyükre. Én a konyhában tartom őket amíg letisztulnak és már nem engednek levet. Pillanatnyilag a kamrában sincs hidegebb.
Próbaképpen az 5 l-es üvegbe most egy tk-nyi fokhagymagranulátumot is szórtam. Kíváncsi vagyok, milyen lesz! De a múltkor készített sózott uborka nagyon finom volt fokhagymásan!
EK - 2010/9
Vágott vegyes
Nem tudom, ki hogy van vele, engem pl. nem zavar, ha nagyobb uborkákat teszek az üvegekbe, de ha van elegendő mennyiségem az aprókból, természetesen, hogy csak azokat használom fel. Viszont a nagyobbak sincsenek elkárhozva, tehát igyekszem azokból is csinálni valamit. Rendszerint hagymás uborkasalátának teszem el őket szintén télire. Mi nagyon szeretjük.
Most 5 kiló uborkám volt, hámozatlanul. És kereken 1 kiló hagymám lett hámozás után. A hagymákat félbe, majd szeletekre vágtam, az uborkát pedig héjastól legyalultam. Egy nagy tálban összekevertem őket, megszórtam 2 púpozott ek. sóval és ismét összekevertem. Amíg előkészítettem az üvegeket, hagytam őket állni. A (7 dl-es) üvegekbe szintén szórtam fűszereket (pontosan, mint az egészben eltett uborkánál, csak tormám már nem volt, és szegfűborsból 1-1 szem ment ), majd vettem egy-egy marék vágottat, valamennyire kicsavartam a levét és tettem az üvegbe. Meg kell jól tölteni őket, de nem szabad túlzottan belegyömöszölni, hogy a páclé majd jól át tudja járni őket. Amikor megteltek (5 db. övegem telt meg ebből a mennyiségből), késhegynyi szalicilt szórtam rájuk (tavaly kidobtam az összes ilyet, mert elfelejtettem tartósítót használni) és felöntöttem az egész uborkáknál is használt marináddal. Kupak rájuk és mentek a tepsikbe a nagy üvegek mellé. Szintén kb. egy hét után kerülnek majd a végleges helyükre.
Talán nem szentségtörés, ha ezt az uborkásdit a "gyors és könnyű" címkéhez is sorolnám, hiszen hosszútávon mindenféle szempontból kifizetődő. Persze, eltöltünk vele egy fél napot (két kisgyerekkel összesen két napot), ha meg kell venni az uborkát is, belekerül némi pénzbe, de ha majd télen üvegenként kell megvenni a savanyúságot, akkor érdemes elgondolkodni: nem éri meg inkább a félnapnyi munkát és az egyszerre kiadott (nagyobb) pénzösszeget, amiből a készen vásároltnak a sokkal többszörösét állíthatjuk elő? És legalább azt is tudjuk, mi van benne!
7 megjegyzés:
- szepyke írta...
-
Te jóóóóóóóóóóó ég, mennyi uborka. Hát nem kis meló, te jó Isten!:D
- 2009. július 22. 12:33
- iri írta...
-
M a elkeszult a perec nalam is,nagyon elveztek az unokak.Koszonom,sajnalom h kep nem keszulhet.A problema az h most mar a tortakat is akarjak.Hat meg meglatjuk.
- 2009. július 22. 13:11
- sedith írta...
-
Szepyke, uborkával szerencsére ez nem is olyan hatamas munka! Inkább a mosásával ment el az idő, a többi kevés volt ahhoz képest! És ez a savanyúság-mennyiség csak egy része annak, amit elfogyazstunk egy télen! De uborkából kb. ennyi marad!:)
- 2009. július 22. 14:03
- sedith írta...
-
Iri, nagyon örülök, hogy megcsináltad, és a "kosztostábor" is értékelte!:) Te is elégedett voltál vele? Finomnak találtad?
Hát akkor nincs más hátra, mint a tortákat is beütemezni valamikor!:) Nem közeleg vagy egy születésnap? ;):) - 2009. július 22. 14:04
- iri írta...
-
oh dehogy nem ,4-en(,augusztus)2 eves lesz Priszcilla,s 10-en a nagymama(enmagam) jo par evet,csak a baj hogy az rendelt akinek a szulinapja elmult.Valahogy csak megoldjuk.Mert elsejere megint gyulekezik a csalad.
Oh megannyit,szerettek a perecet. - 2009. július 22. 21:32
-
-
Hogy tud levet ereszteni?
Egészen meg van töltve?
- 2012. szeptember 3. 8:45
- sedith írta...
-
Kedves Névtelen, az így eltett uborka felforr kissé, és ilyenkor folyik ki egy kevés a levéből, ezért kell valamilyen edénybe beleállítani.
Azóta viszont egy másik receptet is kipróbáltam, ehhez az uborkát le kell egyszer forrázni, illetve a felöntőlevet is fel kell forralni és forrón ráönteni az uborkára, és ez nem ereszt már levet erjedés közben. - 2012. szeptember 3. 15:02
7 megjegyzés:
Te jóóóóóóóóóóó ég, mennyi uborka. Hát nem kis meló, te jó Isten!:D
M a elkeszult a perec nalam is,nagyon elveztek az unokak.Koszonom,sajnalom h kep nem keszulhet.A problema az h most mar a tortakat is akarjak.Hat meg meglatjuk.
Szepyke, uborkával szerencsére ez nem is olyan hatamas munka! Inkább a mosásával ment el az idő, a többi kevés volt ahhoz képest! És ez a savanyúság-mennyiség csak egy része annak, amit elfogyazstunk egy télen! De uborkából kb. ennyi marad!:)
Iri, nagyon örülök, hogy megcsináltad, és a "kosztostábor" is értékelte!:) Te is elégedett voltál vele? Finomnak találtad?
Hát akkor nincs más hátra, mint a tortákat is beütemezni valamikor!:) Nem közeleg vagy egy születésnap? ;):)
oh dehogy nem ,4-en(,augusztus)2 eves lesz Priszcilla,s 10-en a nagymama(enmagam) jo par evet,csak a baj hogy az rendelt akinek a szulinapja elmult.Valahogy csak megoldjuk.Mert elsejere megint gyulekezik a csalad.
Oh megannyit,szerettek a perecet.
Hogy tud levet ereszteni?
Egészen meg van töltve?
Kedves Névtelen, az így eltett uborka felforr kissé, és ilyenkor folyik ki egy kevés a levéből, ezért kell valamilyen edénybe beleállítani.
Azóta viszont egy másik receptet is kipróbáltam, ehhez az uborkát le kell egyszer forrázni, illetve a felöntőlevet is fel kell forralni és forrón ráönteni az uborkára, és ez nem ereszt már levet erjedés közben.
Megjegyzés küldése