Csőben sült padlizsán
Hozzávalók (3-4
személyre): 2-3 közepes padlizsán, 4-5 közepes paradicsom, 50 dkg
darált hús, 1 hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 1,5
dl paradicsomlé, 2 dl tej vagy tejszín, 3-4 evőkanál tejföl, 30
dkg sajt, só, bors, olaj, cukor, zsemlemorzsa.
Elkészítése: A
padlizsánt hámozva vagy hámozás nélkül kb. 7-8 mm vastag
karikákra vágjuk, besózzuk és állni hagyjuk kb. 1 órát, míg
jól kiengedi a levét. Ezután szűrőbe téve folyó víz alatt
hirtelen átöblítjük, majd jól lerázzuk. Sütőpapíros tepsire
helyezzük a padlizsánkarikákat, mindkét oldalukat vékonyan
lekenjük olajjal, és 220 fokos sütőben, egyszer megforgatva,
20-25 perc alatt megsütjük. Amíg a padlizsán áll és sül,
megcsináljuk a mártást. A hagymát finomra aprítjuk,
megdinszteljük kevés olajon, majd rátesszük a darált húst, és
állandóan kavargatva, morzsásra pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, és
addig pároljuk kevés vizet öntögetve hozzá, amíg a hús el nem
készül. Ekkor beletesszük a zúzott fokhagymát, majd rászórjuk
a lisztet, elkeverjük, és felengedjük a tejjel/tejszínnel. Miután
egyet-kettőt forr, beleöntjük a paradicsomlevet is, illetve ha
kell, vízzel hígítjuk. Jól kiforraljuk, miközben sóval,
borssal, ízlés szerinti cukorral ízesítjük.
Egy hőálló tálat
kikenünk olajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, és lerakjuk benne a
padlizsánkarikák felét. Ráhelyezzük a 3-4 mm vastag karikákra
vágott paradicsomot, ráöntjük a húsos mártás felét, majd
megszórjuk a lereszelt sajt felével. Megismételjük a rétegezést
a maradék hozzávalókkal, majd 190 fokos sütőbe toljuk és 20-25
percig sütjük. Melegen-hidegen egyaránt finom étel.
NÚ - 2019/AUG.27.
1 megjegyzés:
Hm...ki kell próbáljam!!
Megjegyzés küldése