2009. július 9., csütörtök

Csőben sült padlizsán

Tegnap az internetről főztem ismét.:) Ezúttal Trinity padlizsánja ragadta meg a képzeletemet. Nagyjából tartottam a receptet, csupán a sajtféleségeket módosítottam, illetve a mártást húsosan-tejszínesen-tejfölösen készítettem, és paradicsomlevet csak kb. másfél dl-nyit tettem bele, éppencsakhogy pikánssá, érdekessé tegye az ízét. Helyette paradicsomkarikákat használtam.



Csőben sült padlizsán

Hozzávalók (3-4 személyre): 2-3 közepes padlizsán, 4-5 közepes paradicsom, 50 dkg darált hús, 1 hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 1,5 dl paradicsomlé, 2 dl tej vagy tejszín, 3-4 evőkanál tejföl, 30 dkg sajt, só, bors, olaj, cukor, zsemlemorzsa.

Elkészítése: A padlizsánt hámozva vagy hámozás nélkül kb. 7-8 mm vastag karikákra vágjuk, besózzuk és állni hagyjuk kb. 1 órát, míg jól kiengedi a levét. Ezután szűrőbe téve folyó víz alatt hirtelen átöblítjük, majd jól lerázzuk. Sütőpapíros tepsire helyezzük a padlizsánkarikákat, mindkét oldalukat vékonyan lekenjük olajjal, és 220 fokos sütőben, egyszer megforgatva, 20-25 perc alatt megsütjük. Amíg a padlizsán áll és sül, megcsináljuk a mártást. A hagymát finomra aprítjuk, megdinszteljük kevés olajon, majd rátesszük a darált húst, és állandóan kavargatva, morzsásra pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk kevés vizet öntögetve hozzá, amíg a hús el nem készül. Ekkor beletesszük a zúzott fokhagymát, majd rászórjuk a lisztet, elkeverjük, és felengedjük a tejjel/tejszínnel. Miután egyet-kettőt forr, beleöntjük a paradicsomlevet is, illetve ha kell, vízzel hígítjuk. Jól kiforraljuk, miközben sóval, borssal, ízlés szerinti cukorral ízesítjük.
Egy hőálló tálat kikenünk olajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, és lerakjuk benne a padlizsánkarikák felét. Ráhelyezzük a 3-4 mm vastag karikákra vágott paradicsomot, ráöntjük a húsos mártás felét, majd megszórjuk a lereszelt sajt felével. Megismételjük a rétegezést a maradék hozzávalókkal, majd 190 fokos sütőbe toljuk és 20-25 percig sütjük. Melegen-hidegen egyaránt finom étel.

Nagyon ízlett mindannyiunknak. Lányaimmal melegen-langyosan ettük, Férjecském már kihűlve kapta, de így is ízlett neki. Szerintem még fog készülni a nyáron ez a fogás!

NÚ - 2019/AUG.27.

1 megjegyzés:

Renáta baba írta...

Hm...ki kell próbáljam!!

Related Posts with Thumbnails

2009. július 9., csütörtök

Csőben sült padlizsán

Tegnap az internetről főztem ismét.:) Ezúttal Trinity padlizsánja ragadta meg a képzeletemet. Nagyjából tartottam a receptet, csupán a sajtféleségeket módosítottam, illetve a mártást húsosan-tejszínesen-tejfölösen készítettem, és paradicsomlevet csak kb. másfél dl-nyit tettem bele, éppencsakhogy pikánssá, érdekessé tegye az ízét. Helyette paradicsomkarikákat használtam.



Csőben sült padlizsán

Hozzávalók (3-4 személyre): 2-3 közepes padlizsán, 4-5 közepes paradicsom, 50 dkg darált hús, 1 hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 1,5 dl paradicsomlé, 2 dl tej vagy tejszín, 3-4 evőkanál tejföl, 30 dkg sajt, só, bors, olaj, cukor, zsemlemorzsa.

Elkészítése: A padlizsánt hámozva vagy hámozás nélkül kb. 7-8 mm vastag karikákra vágjuk, besózzuk és állni hagyjuk kb. 1 órát, míg jól kiengedi a levét. Ezután szűrőbe téve folyó víz alatt hirtelen átöblítjük, majd jól lerázzuk. Sütőpapíros tepsire helyezzük a padlizsánkarikákat, mindkét oldalukat vékonyan lekenjük olajjal, és 220 fokos sütőben, egyszer megforgatva, 20-25 perc alatt megsütjük. Amíg a padlizsán áll és sül, megcsináljuk a mártást. A hagymát finomra aprítjuk, megdinszteljük kevés olajon, majd rátesszük a darált húst, és állandóan kavargatva, morzsásra pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk kevés vizet öntögetve hozzá, amíg a hús el nem készül. Ekkor beletesszük a zúzott fokhagymát, majd rászórjuk a lisztet, elkeverjük, és felengedjük a tejjel/tejszínnel. Miután egyet-kettőt forr, beleöntjük a paradicsomlevet is, illetve ha kell, vízzel hígítjuk. Jól kiforraljuk, miközben sóval, borssal, ízlés szerinti cukorral ízesítjük.
Egy hőálló tálat kikenünk olajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, és lerakjuk benne a padlizsánkarikák felét. Ráhelyezzük a 3-4 mm vastag karikákra vágott paradicsomot, ráöntjük a húsos mártás felét, majd megszórjuk a lereszelt sajt felével. Megismételjük a rétegezést a maradék hozzávalókkal, majd 190 fokos sütőbe toljuk és 20-25 percig sütjük. Melegen-hidegen egyaránt finom étel.

Nagyon ízlett mindannyiunknak. Lányaimmal melegen-langyosan ettük, Férjecském már kihűlve kapta, de így is ízlett neki. Szerintem még fog készülni a nyáron ez a fogás!

NÚ - 2019/AUG.27.

1 megjegyzés:

Renáta baba írta...

Hm...ki kell próbáljam!!