2012. január 13., péntek

Pácolt pulykacomb narancsos gránátalmaszósszal

Múltkor vettem alsó pulykacombot, és másnap már el is készítettem belőle egy adagot. Isteni lett, a fanyar-savanykás gránátalmaszósz pedig tökéletesen harmonizált vele.



Pácolt pulykacomb narancsos gránátalmaszósszal

Hozzávalók: 4 alsó pulykacomb, só, olaj, 1-2 dl bor (nálam éppen fehérbor volt - tokaji sárgamuskotály); a páchoz: 5 dl víz, 2 evőkanál szárított sós zöldségkeverék (az ételízesítő alapja) vagy ételízesítő, 2 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál pitypangméz (hmm, hogy létezik, hogy nem tettem fel a blogba???) vagy rendes méz, 1 citrom héja, 5-6 cikk zúzott fokhagyma, 1-2 babérlevél, 1 kávéskanál szerecsendió; a mártáshoz: 1 gránátalma, 1 narancs, 1 csapott evőkanál étkezési keményítő, só, cukor, gyömbérpor, szerecsendió, fahéj ízlés szerint.

Elkészítése:
A combokat megmossuk, megszárítgatjuk, és sóval enyhén bedörzsöljük. A páchoz felforraljuk a vizet, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és hagyjuk egyet-kettőt lobbanni. A forró levet tálba öntjük, és óvatosan belehelyezzük a combokat. Igyekezzünk, hogy jól ellepje a pác a húst, de ha mégsem, akkor rendszeresen forgassuk meg benne. 5-6 órán át hagyjuk pácolódni hűvös helyen, de egy egész éjszaka sem árt neki.:) Ezután a combokat kiszedjük a pácból, hőálló tálba helyezzük, meglocsoljuk 2-3 evőkanál olajjal, ráöntjük a bort, illetve még 1-2 dl-t a leszűrt pácléből, lefedjük, és forró sütőben 1-1 óra 15 percen át pároljuk. Ekkor levesszük az edény fedelét, és még 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük. Közben többször locsoljuk meg a visszamaradt pecsenyelével, hogy a húsok ne száradjanak ki.
A mártáshoz citrusszorítóval kifacsarjuk a narancs és a gránátalma levét, serpenyőbe öntjük, és felforraljuk. Ekkor hozzákeverjük a kevés hideg vízzel elkevert keményítőt, és addig főzzük, amíg besűrűsödik. Sóval, nagyon kevés cukorral, fahéjjal, gyömbérrel és szerecsendióval fűszerezzük ízlés szerint.
Húsnapon fogyasztható.

HÚSV. - 2012.

7 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Nagyon guszta a tálalás.

Éva írta...

Guszta! Nagyon finom lehet az íze!

Évi - Ízek és utazások írta...

Új vagyok itt. Nagyon tetszenek a receptek. :) Biztos kipróbálok majd többet is belőlük. :)

Évi

trollanyu írta...

Ínyenc falatok:) Nagyon tetszik, különleges párosítás.

Elisabeth írta...

Nagyon finom, es elegans talalas!

4Gyerek írta...

nálam még csiszolódik a gránátalma szósz. elviekben már összeállt, de tuti módosulást szenved ha nekiállok.
azért kóstolásnak belenyomtam volna az orrom a tányérotokhoz.

Alíz, Erdélyből írta...

Nagyon különleges és szép a tálalás. :)

Related Posts with Thumbnails

2012. január 13., péntek

Pácolt pulykacomb narancsos gránátalmaszósszal

Múltkor vettem alsó pulykacombot, és másnap már el is készítettem belőle egy adagot. Isteni lett, a fanyar-savanykás gránátalmaszósz pedig tökéletesen harmonizált vele.



Pácolt pulykacomb narancsos gránátalmaszósszal

Hozzávalók: 4 alsó pulykacomb, só, olaj, 1-2 dl bor (nálam éppen fehérbor volt - tokaji sárgamuskotály); a páchoz: 5 dl víz, 2 evőkanál szárított sós zöldségkeverék (az ételízesítő alapja) vagy ételízesítő, 2 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál pitypangméz (hmm, hogy létezik, hogy nem tettem fel a blogba???) vagy rendes méz, 1 citrom héja, 5-6 cikk zúzott fokhagyma, 1-2 babérlevél, 1 kávéskanál szerecsendió; a mártáshoz: 1 gránátalma, 1 narancs, 1 csapott evőkanál étkezési keményítő, só, cukor, gyömbérpor, szerecsendió, fahéj ízlés szerint.

Elkészítése:
A combokat megmossuk, megszárítgatjuk, és sóval enyhén bedörzsöljük. A páchoz felforraljuk a vizet, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és hagyjuk egyet-kettőt lobbanni. A forró levet tálba öntjük, és óvatosan belehelyezzük a combokat. Igyekezzünk, hogy jól ellepje a pác a húst, de ha mégsem, akkor rendszeresen forgassuk meg benne. 5-6 órán át hagyjuk pácolódni hűvös helyen, de egy egész éjszaka sem árt neki.:) Ezután a combokat kiszedjük a pácból, hőálló tálba helyezzük, meglocsoljuk 2-3 evőkanál olajjal, ráöntjük a bort, illetve még 1-2 dl-t a leszűrt pácléből, lefedjük, és forró sütőben 1-1 óra 15 percen át pároljuk. Ekkor levesszük az edény fedelét, és még 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük. Közben többször locsoljuk meg a visszamaradt pecsenyelével, hogy a húsok ne száradjanak ki.
A mártáshoz citrusszorítóval kifacsarjuk a narancs és a gránátalma levét, serpenyőbe öntjük, és felforraljuk. Ekkor hozzákeverjük a kevés hideg vízzel elkevert keményítőt, és addig főzzük, amíg besűrűsödik. Sóval, nagyon kevés cukorral, fahéjjal, gyömbérrel és szerecsendióval fűszerezzük ízlés szerint.
Húsnapon fogyasztható.

HÚSV. - 2012.

7 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Nagyon guszta a tálalás.

Éva írta...

Guszta! Nagyon finom lehet az íze!

Évi - Ízek és utazások írta...

Új vagyok itt. Nagyon tetszenek a receptek. :) Biztos kipróbálok majd többet is belőlük. :)

Évi

trollanyu írta...

Ínyenc falatok:) Nagyon tetszik, különleges párosítás.

Elisabeth írta...

Nagyon finom, es elegans talalas!

4Gyerek írta...

nálam még csiszolódik a gránátalma szósz. elviekben már összeállt, de tuti módosulást szenved ha nekiállok.
azért kóstolásnak belenyomtam volna az orrom a tányérotokhoz.

Alíz, Erdélyből írta...

Nagyon különleges és szép a tálalás. :)