2015. február 10., kedd
Tehénketorta - avagy pillecukorkrémes torta mangóval
Tehénketorta - avagy pillecukorkrémes torta mangóval
Hozzávalók 26 cm-es formához:
- a lapokhoz: 4 tojás, 4 evőkanál víz, 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt;
- a krémhez: 1 l habtejszín, 14 dkg pillecukor, 25 g zselatinpor, 2 tasak habfixáló, kevés piros ételfesték;
- a locsoláshoz: 2 dl víz, 1 evőkanál cukor, 1/2 citrom leve;
- továbbá: 1 mangó, 10 dkg fehér csokoládé, 2 dl habtejszín, 1 evőkanál porcukor, 1-2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 1 tasak habfixáló, 10 dkg natúr marcipán, zöld ételfesték, kakaópor, kevés narancshéj, kandírozott cseresznye.
Elkészítése: A lapok hozzávalóiból 2 darab kéttojásos piskótát sütünk. Kemény habbá verjük a 2 tojásfehérjét 2 evőkanál vízzel és a rendre hozzáadott cukorral, majd óvatosan beleforgatjuk a lisztet is. 26 cm-es, sütőpapírral bélelt formába simítjuk, és 180 fokos sütőben 8-12 percig sütjük. A krémhez fölforrósítunk 4 dl tejszínt, belekeverjük a pillecukrot, majd addig kavarjuk, amíg a pillecukor teljesen meg nem olvad benne. Ha szükséges, időnként mikróban vagy gőz fölött újra melegítjük egy keveset. Miután egyneművé dolgoztuk, hagyjuk jól kihűlni, majd hűtőszekrényben behűtjük. Végül kézi mixerrel habosra keverjük. A maradék habtejszínt felverjük a habfixálóval. 60 ml hideg vízbe beáztatjuk a zselatinport, majd kis lángon, állandóan kavargatva megolvasztjuk. Összekeverjük néhány evőkanálnyi tejszínhabbal, és a többi tejszínhabbal együtt összeforgatjuk a pillecukros krémmel. A locsolás hozzávalóiból limonádét készítünk, a mangót meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk. Meglocsoljuk az egyik piskótalapot a limonádé felével, rákenjük a krém felét, kirakjuk szorosan mangószeletekkel, majd rásimítjuk a többi krémet, és befedjük a másik, meglocsolt piskótával. A tetejére rákenjük a mikróban megolvasztott fehér csokoládét, a torta szélét pedig bevonjuk a kevés porcukorral és habfixálóval felvert, kakaóval világosra színezett tejszínhabbal. A marcipánból egy-egy kis darabkát zöldre, illetve barnára festünk, a többiből pedig tetszés és kézügyesség szerint megformázzuk a tehénkét. Ezután fantáziánk szerint kidíszítjük a tortát: a zöldből füvet csinálunk, a barnából foltosra színezzük a tehenet, illetve színes hozzávalókból (piros, sárga, narancssárga, zöld) virágokat szórunk a "rétre".
HÚSV. - 2015.
2015. február 10., kedd
Tehénketorta - avagy pillecukorkrémes torta mangóval
Tehénketorta - avagy pillecukorkrémes torta mangóval
Hozzávalók 26 cm-es formához:
- a lapokhoz: 4 tojás, 4 evőkanál víz, 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt;
- a krémhez: 1 l habtejszín, 14 dkg pillecukor, 25 g zselatinpor, 2 tasak habfixáló, kevés piros ételfesték;
- a locsoláshoz: 2 dl víz, 1 evőkanál cukor, 1/2 citrom leve;
- továbbá: 1 mangó, 10 dkg fehér csokoládé, 2 dl habtejszín, 1 evőkanál porcukor, 1-2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 1 tasak habfixáló, 10 dkg natúr marcipán, zöld ételfesték, kakaópor, kevés narancshéj, kandírozott cseresznye.
Elkészítése: A lapok hozzávalóiból 2 darab kéttojásos piskótát sütünk. Kemény habbá verjük a 2 tojásfehérjét 2 evőkanál vízzel és a rendre hozzáadott cukorral, majd óvatosan beleforgatjuk a lisztet is. 26 cm-es, sütőpapírral bélelt formába simítjuk, és 180 fokos sütőben 8-12 percig sütjük. A krémhez fölforrósítunk 4 dl tejszínt, belekeverjük a pillecukrot, majd addig kavarjuk, amíg a pillecukor teljesen meg nem olvad benne. Ha szükséges, időnként mikróban vagy gőz fölött újra melegítjük egy keveset. Miután egyneművé dolgoztuk, hagyjuk jól kihűlni, majd hűtőszekrényben behűtjük. Végül kézi mixerrel habosra keverjük. A maradék habtejszínt felverjük a habfixálóval. 60 ml hideg vízbe beáztatjuk a zselatinport, majd kis lángon, állandóan kavargatva megolvasztjuk. Összekeverjük néhány evőkanálnyi tejszínhabbal, és a többi tejszínhabbal együtt összeforgatjuk a pillecukros krémmel. A locsolás hozzávalóiból limonádét készítünk, a mangót meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk. Meglocsoljuk az egyik piskótalapot a limonádé felével, rákenjük a krém felét, kirakjuk szorosan mangószeletekkel, majd rásimítjuk a többi krémet, és befedjük a másik, meglocsolt piskótával. A tetejére rákenjük a mikróban megolvasztott fehér csokoládét, a torta szélét pedig bevonjuk a kevés porcukorral és habfixálóval felvert, kakaóval világosra színezett tejszínhabbal. A marcipánból egy-egy kis darabkát zöldre, illetve barnára festünk, a többiből pedig tetszés és kézügyesség szerint megformázzuk a tehénkét. Ezután fantáziánk szerint kidíszítjük a tortát: a zöldből füvet csinálunk, a barnából foltosra színezzük a tehenet, illetve színes hozzávalókból (piros, sárga, narancssárga, zöld) virágokat szórunk a "rétre".
HÚSV. - 2015.
2 megjegyzés:
-
-
Szia! Megkérdezhetem, milyen állaga lett az így készült krémnek? Jól gondolom, hogy a tejszín miatt kicsit krémesebb-habosabb? Vagy "kemény", mint a pillecukor? Szerinted ha omlós sütidarabkákat kevernék bele, azok kemények maradnának?
Köszi előre is! :) - 2015. június 18. 9:54
- sedith írta...
-
Szia, Ancsa!
A krém valóban habos volt, de nem mondhatnám krémesnek, hiszen a pillecukor és a zselatin is segített, hogy jól vágható állaga legyen. A végére nekem már annyira dermedt, hogy alig tudtam a tetejét elsimítani. Hogy az omlós sütidarabkákkal (amolyan kekszdarabka-félére gondolsz?) valójában mi történne, nem tudnám megmondani, de szerintem van esély rá, hogy ropogósak maradjanak. Ha nagyobb darabokat tennél, szerintem legalább a közepük ropogós maradna. De ha netalántán nem így lenne, ne haragudj rám! :) - 2015. június 19. 16:56
2 megjegyzés:
Szia! Megkérdezhetem, milyen állaga lett az így készült krémnek? Jól gondolom, hogy a tejszín miatt kicsit krémesebb-habosabb? Vagy "kemény", mint a pillecukor? Szerinted ha omlós sütidarabkákat kevernék bele, azok kemények maradnának?
Köszi előre is! :)
Szia, Ancsa!
A krém valóban habos volt, de nem mondhatnám krémesnek, hiszen a pillecukor és a zselatin is segített, hogy jól vágható állaga legyen. A végére nekem már annyira dermedt, hogy alig tudtam a tetejét elsimítani. Hogy az omlós sütidarabkákkal (amolyan kekszdarabka-félére gondolsz?) valójában mi történne, nem tudnám megmondani, de szerintem van esély rá, hogy ropogósak maradjanak. Ha nagyobb darabokat tennél, szerintem legalább a közepük ropogós maradna. De ha netalántán nem így lenne, ne haragudj rám! :)
Megjegyzés küldése