2016. január 19., kedd

Kacsacomb fokhagymás sült káposztával

A kacsacomb is finom volt, vitán felüli, de ez a káposzta azt hiszem a legfinomabb étel, amit valaha káposztából ettem. Érdekesen jutottam "a recept" birtokába egy volt interjúalanyom (vagy felesége) által. A részletek hosszasak lennének, elég lesz annyi, hogy nagyon-nagyon köszönöm nekik az ötletet, mert elérték azt, amit én eddig sosem: nagylányom megkóstolta a káposztát, s bár egy fél karikánál többet nem evett meg (no, de ne is legyek telhetetlen így elsőre, nemde?), azt mondta, hoyg nagyon finom. :) Köszi, Lehel és Imola! :)


Kacsacomb fokhagymás sült káposztával

Hozzávalók 4 személyre: 4 konyhakész egész kacsacomb (nagyobb étkűeknek arányosan növelve az adagot), só, bors, morzsolt (szurokfű) oregánó, 2 evőkanál balzsamecet, 4 evőkanál olívaolaj, húsleves vagy víz; a körethez: 2 kisebb, tömött fej káposzta (kb. 1,5 kg), só, bors, morzsolt szurokfű, 5-6 cikk fokhagyma, 7-8 evőkanál napraforgóolaj.

Elkészítése: A combokat megszórjuk sóval, borssal és szurokfűvel, majd forró, száraz serpenyőben hirtelen megkapatjuk őket először bőrös felükön, majd a másik oldalukon is. Áttesszük hőálló tálba bőrös felükkel fölfelé, és megkenjük a balzsamecet és olívaolaj keverékével. Óvatosan aláöntünk kevés húslevest vagy vizet, lefedjük, és 180 fokos sütőben, légkeverésen kb. 1,5 órán át sütjük-pároljuk. Ha szükséges, a folyadékot pótoljuk, illetve ha maradt még ecetes pác, akkor még rákenhetjük. A káposzta külső leveleit leszedjük, jól megmossuk, majd kb. 1 ujjnyi vastag karikákra vágjuk. Egyik felüket megszórjuk sóval és borssal, illetve átdörzsöljük egy kettévágott fokhagymacikkel, majd sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. A maradék fokhagymát összezúzzuk, és kezünkkel jól rádörzsöljük a káposztakarikákra. Ezen oldalukat is megfűszerezzük sóval, borssal, illetve szurokfűvel, alaposan meglocsoljuk olajjal, majd 220 fokos sütőben sütjük kb. 30-35 percig, ha azta szeretnénk, hogy a káposzta még kissé roppanós legyen, illetve 45-50 percig, ha puhábbra szeretnénk. Előre is el lehet készíteni, tálaláskor csak kissé átmelegítjük.

KAL - 2017.

4 megjegyzés:

Katalin írta...

De érdekes ez a sült káposzta! El tudom képzelni, hogy milyen finom volt :-)

sedith írta...

Katalin, tényleg az volt, próbáld ki, hátha nektek is bejön. :)

Ági írta...

Nagy kedvet csináltál hozzá. Mi az a szurokfű? Az nagyon kell hozzá, mert akkor beszerzem.

Ágnes

sedith írta...

Ági, biztos van neked otthon szurokfű, mert nem más, mint az oregánó (írtam is. :)) De ha nem szeretitek, bármi mással helyettesíthető, ami ínyetekre való. :)

Related Posts with Thumbnails

2016. január 19., kedd

Kacsacomb fokhagymás sült káposztával

A kacsacomb is finom volt, vitán felüli, de ez a káposzta azt hiszem a legfinomabb étel, amit valaha káposztából ettem. Érdekesen jutottam "a recept" birtokába egy volt interjúalanyom (vagy felesége) által. A részletek hosszasak lennének, elég lesz annyi, hogy nagyon-nagyon köszönöm nekik az ötletet, mert elérték azt, amit én eddig sosem: nagylányom megkóstolta a káposztát, s bár egy fél karikánál többet nem evett meg (no, de ne is legyek telhetetlen így elsőre, nemde?), azt mondta, hoyg nagyon finom. :) Köszi, Lehel és Imola! :)


Kacsacomb fokhagymás sült káposztával

Hozzávalók 4 személyre: 4 konyhakész egész kacsacomb (nagyobb étkűeknek arányosan növelve az adagot), só, bors, morzsolt (szurokfű) oregánó, 2 evőkanál balzsamecet, 4 evőkanál olívaolaj, húsleves vagy víz; a körethez: 2 kisebb, tömött fej káposzta (kb. 1,5 kg), só, bors, morzsolt szurokfű, 5-6 cikk fokhagyma, 7-8 evőkanál napraforgóolaj.

Elkészítése: A combokat megszórjuk sóval, borssal és szurokfűvel, majd forró, száraz serpenyőben hirtelen megkapatjuk őket először bőrös felükön, majd a másik oldalukon is. Áttesszük hőálló tálba bőrös felükkel fölfelé, és megkenjük a balzsamecet és olívaolaj keverékével. Óvatosan aláöntünk kevés húslevest vagy vizet, lefedjük, és 180 fokos sütőben, légkeverésen kb. 1,5 órán át sütjük-pároljuk. Ha szükséges, a folyadékot pótoljuk, illetve ha maradt még ecetes pác, akkor még rákenhetjük. A káposzta külső leveleit leszedjük, jól megmossuk, majd kb. 1 ujjnyi vastag karikákra vágjuk. Egyik felüket megszórjuk sóval és borssal, illetve átdörzsöljük egy kettévágott fokhagymacikkel, majd sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. A maradék fokhagymát összezúzzuk, és kezünkkel jól rádörzsöljük a káposztakarikákra. Ezen oldalukat is megfűszerezzük sóval, borssal, illetve szurokfűvel, alaposan meglocsoljuk olajjal, majd 220 fokos sütőben sütjük kb. 30-35 percig, ha azta szeretnénk, hogy a káposzta még kissé roppanós legyen, illetve 45-50 percig, ha puhábbra szeretnénk. Előre is el lehet készíteni, tálaláskor csak kissé átmelegítjük.

KAL - 2017.

4 megjegyzés:

Katalin írta...

De érdekes ez a sült káposzta! El tudom képzelni, hogy milyen finom volt :-)

sedith írta...

Katalin, tényleg az volt, próbáld ki, hátha nektek is bejön. :)

Ági írta...

Nagy kedvet csináltál hozzá. Mi az a szurokfű? Az nagyon kell hozzá, mert akkor beszerzem.

Ágnes

sedith írta...

Ági, biztos van neked otthon szurokfű, mert nem más, mint az oregánó (írtam is. :)) De ha nem szeretitek, bármi mással helyettesíthető, ami ínyetekre való. :)