Báránysült krumplival
Hozzávalók (4-5 személyre): kb. 1,5 kg csontos bárányhús feldarabolva (comb, lapocka, esetleg nyak);
a
fűszerkeverékhez: 1-1 teáskanál koriandermag, római kömény, fekete és zöld
bors, ½ - ½ teáskanál kurkuma, pirospaprika és csilipehely, 2 szegfűszeg, 2
teáskanál só;
továbbá:
olívaolaj, kb. 80 dkg krumpli, petrezselyemzöld.
Elkészítése: A
bárányhúst megtisztítjuk a fölösleges zsiradéktól és hártyáktól, majd alaposan
bedörzsöljük a mozsárban összetört, majd összekavart fűszerekkel. Hőálló tálba
tesszük, letakarjuk, és hagyjuk pácolódni legalább 1-2 órát. Ha van rá lehetőség,
akár egy éjszakán át is állhat hideg helyen. Sütés előtt a húst meglocsoljuk
olívaolajjal, mellé/közé pedig meghámozott és kb. ½ cm-es karikákra vágott
krumplit teszünk. A felkarikázott krumplit előzőleg egy tálban megszórjuk a
maradék fűszerkeverékkel és meglocsoljuk olívaolajjal. Lefedve 180 fokos sütőbe
toljuk kb. 60-70 percre, majd leellenőrizzük, és ha elkészült, fedő nélkül a
tetejét szép pirosra sütjük. Ha még nincs elkészülve, visszafedjük, és tovább
sütjük, amíg elkészül. Vöröskáposzta-salátával vagy bármilyen más salátával,
illetve savanyúsággal kínáljuk.
NÚ - 2019/ápr.
Friptură de miel
cu cartofi
Ingrediente
pentru 4 persoane: cca. 1,5 kg carne de miel, tăiată în bucăți (ex. pulpă, gât);
pentru amestecul
de condimente: câte 1 linguriță boabe de coriandru, chimion, piper negru și
piper verde, câte ½ linguriță pudră de turmeric, boia dulce și boia iute, 2
cuișoare, 2 lingurițe sare;
alte ingrediente:
cca. 800 g cartofi, ulei de măsline, pătrunjel verde.
Prepararea: Se
curăță și se spală carnea de miel, se usucă cu un șervet de bucătărie, după
care se condimentează cu condimentele pisate în mojar. E bine să se lase la
marinat cel puțin 1-2 ore. Înainte de coacere se pun bucățile de carne într-un
vas termorezistent, se stropesc cu ulei de măsline, iar în locurile rămase
libere între bucățile de carne se pun cartofi. Cartofii se curăță, se taie
rondele cu grosimea de cca. ½ cm, se pun într-un vas, se presară cu
condimentele rămase, se stropesc cu ulei și se amestecă bine. După aceasta se
pun în vasul de copt, lângă carne. Se acoperă vasul și se introduce în cuptorul
preîncălzit la 180 grade, se coace 60-70 minute, se verifică dacă s-a gătit
carnea, iar dacă este deja fragedă, se mai rumenește câteva minute fără capac.
Se servește cu salată de varză roșie sau cu orice altă salată sau murături după
plac.
BA- 2020/4.
2 megjegyzés:
Jól néz ki :)
Köszönöm: :)
Megjegyzés küldése