2019. december 15., vasárnap

Lencsés-padlizsános rakottas


A szilveszterre való tekintettel jöhet a lencse is. Ez az étel tökletes lehet bárkinek, de főleg azoknak, akik nem esznek húst. A tejföl és a sajt helyettesítésével pedig vegánná is alakítható. Mindenesetre, emlékszem (hiszen még a nyáron készíettem ezt), hogy nekem nagyon ízlett a kombináció, és számomra még a hús sem hiányzott belőle. Csak kár, hogy nekem csak megkóstolni volt szabad akkor. 


Lencsés-padlizsános rakottas 

Hozzávalók (5-8 személyre): 50 dkg zöld lencse, 20 dkg vörös lencse, 2 hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 3 paradicsom, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 evőkanál tejföl, só, bors, 1/2 teáskanál őrölt kömény, 3 padlizsán, 25 dkg sajt, olaj, zsemlemorzsa.

Elkészítése: A zöld lencsét hideg vízbe áztatjuk, legalább 1-2 órára, majd tiszta hideg vízben, só nélkül puhára főzzük. A padlizsánt megmossuk, meghámozzuk, hozzában 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk, és sütőpapíros tepsire fektetjük. A szeletek mindkét oldalát megkenjük olajjal, és 220 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Kevés felforrósított olajon megdinszteljük a felaprított hagymát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a kis kockákra vágott paradicsomot, és addig rotyogtatjuk, míg a paradicsom kezd szétfőni (kb. 10 perc). Ekkor beletesszük a jól megmosott vörös lencsét, fölöntjük 1 csésze vízzel, enyhén megsózzuk-borsozzuk, majd közepes lángon, néha megkavarva addig főzzük, amíg a lencse is meg nem puhul, illetve sűrű szósszá nem válik (ha kell, még öntünk hozzá vizet). Ekkor beletesszük a leszűrt zöld lencsét meg a tejfölt, ha szükséges kevés vizet is öntünk hozzá, és jól felrotyogtatjuk. Egy hőálló tálat kikenünk olajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, és lerétegezzük benne a hozzávalókat: padlizsán, lencsés ragu, reszelt sajt, padlizsán, ragu, padlizsán sajtszeletek sorrendben. Forró sütőben kb. 20 perc alatt összesütjük.

KAL - 2020.



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2019. december 15., vasárnap

Lencsés-padlizsános rakottas


A szilveszterre való tekintettel jöhet a lencse is. Ez az étel tökletes lehet bárkinek, de főleg azoknak, akik nem esznek húst. A tejföl és a sajt helyettesítésével pedig vegánná is alakítható. Mindenesetre, emlékszem (hiszen még a nyáron készíettem ezt), hogy nekem nagyon ízlett a kombináció, és számomra még a hús sem hiányzott belőle. Csak kár, hogy nekem csak megkóstolni volt szabad akkor. 


Lencsés-padlizsános rakottas 

Hozzávalók (5-8 személyre): 50 dkg zöld lencse, 20 dkg vörös lencse, 2 hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 3 paradicsom, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 evőkanál tejföl, só, bors, 1/2 teáskanál őrölt kömény, 3 padlizsán, 25 dkg sajt, olaj, zsemlemorzsa.

Elkészítése: A zöld lencsét hideg vízbe áztatjuk, legalább 1-2 órára, majd tiszta hideg vízben, só nélkül puhára főzzük. A padlizsánt megmossuk, meghámozzuk, hozzában 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk, és sütőpapíros tepsire fektetjük. A szeletek mindkét oldalát megkenjük olajjal, és 220 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Kevés felforrósított olajon megdinszteljük a felaprított hagymát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a kis kockákra vágott paradicsomot, és addig rotyogtatjuk, míg a paradicsom kezd szétfőni (kb. 10 perc). Ekkor beletesszük a jól megmosott vörös lencsét, fölöntjük 1 csésze vízzel, enyhén megsózzuk-borsozzuk, majd közepes lángon, néha megkavarva addig főzzük, amíg a lencse is meg nem puhul, illetve sűrű szósszá nem válik (ha kell, még öntünk hozzá vizet). Ekkor beletesszük a leszűrt zöld lencsét meg a tejfölt, ha szükséges kevés vizet is öntünk hozzá, és jól felrotyogtatjuk. Egy hőálló tálat kikenünk olajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, és lerétegezzük benne a hozzávalókat: padlizsán, lencsés ragu, reszelt sajt, padlizsán, ragu, padlizsán sajtszeletek sorrendben. Forró sütőben kb. 20 perc alatt összesütjük.

KAL - 2020.



Nincsenek megjegyzések: