2019. december 28., szombat

Tojásos-spenótos fasírttekercs

Itt egy másik tekercs is. Ez már húsos. Alternatíva az aprófasírtra. De alternatíva akár az egyben sült stefániavagdaltra is. :)


Tojásos-spenótos fasírttekercs


Hozzávalók: 75 dkg darált csirkehús (lehet más is), 15 dkg száraz kenyér, 1 kisebb hagyma, 5 cikk fokhagyma, diónyi friss gyömbér, 1 tojás, 1-1 teáskanál szárított bazsalikom és oregánó, zsemlemorzsa, só, bors, 2-3 evőkanál olaj;
a spenótos réteghez: 30 dkg krumpli, 45 dkg fagyasztott leveles spenót (vagy friss), 1 tojássárgája, só, bors, szerecsendió, kevés olaj, esetleg zsemlemorzsa;
a töltelékhez: 3 főtt tojás, 1 kisebb piros húsú kápia paprika, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 10 dkg tehéntúró, joghurt, só, bors.

Elkészítése: A száraz kenyeret beáztatjuk, majd hozzámorzsoljuk a csirkehúshoz. A hagymát, fokhagymát és gyömbért finomra reszeljük, és hozzáadjuk a masszához a tojással és a fűszerekkel együtt. Jól összedolgozzuk, majd ha szükséges, annyi zsemlemorzsát dolgozunk bele, hogy formáját jól megtartó masszává váljon. Amíg a többi réteg elkészül, hidegre tesszük. A krumplit meghámozzuk, és sós vízben puhára főzzük, a kiolvadt spenótot kevés felforrósított olajra dobjuk, és addig pároljuk míg a folyadék teljesen el nem párolog róla. Villával megtörjük a krumplit, összevegyítjük a spenóttal, eldolgozzuk benne a tojássárgáját, és ízlés szerint sóval, borssal, illetve szerecsendióval ízesítjük. (Nekem nem kellett morzsa bele, de ha netán túl lágy, lehet használni 1-2 kanállal.) A töltelékhez a főtt tojást lereszeljük a nagy lyukú reszelőn, a kápiát nagyon kicsi kockákra vágjuk, a petrezselyemzöldet pedig finomra aprítjuk. Elkeverjük a túróval, joghurttal krémesre dolgozzuk (nem kell nagyon ellágyítani), majd sóval, borssal ízesítjük. Egy nagy, erős alufóliadarabot leterítünk, ráteszünk egy ugyanakkora sütőpapírt is, amit jól bekenünk olajjal. Ráhelyezzük a húsmasszát, letakarjuk egy másik sütőpapírral, és sodrófával 1 ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk. Ekkor a felső sütőpapírt levesszük, a húsra pedig rákenjük a spenótos masszát, majd az egyik hosszanti felére vastag csíkban ráhalmozzuk a tojásos krémet. A sütőpapír és az alufólia segítségével szorosan feltekerjük, két végét jól megszorítjuk-csavarjuk, majd tepsibe helyezzük, 2-3 pohár vizet öntünk alá, és 180 fokos sütőben kb. 1,5 órán át sütjük-pároljuk. Ekkor kivesszük, a fóliát és a sütőpapírt felszakítjuk, a tekercset jól kitakarjuk, és 220 fokra emelt hőn 10-15 perc alatt (vagy amennyi szükséges) pirosra sütjük. Miután kivesszük, hagyjuk kihűlni, és amikor teljesen hideg, akkor szeleteljük. Feltétként is fogyasztható bármilyen körettel, de hidegen is nagyon finom. Sőt. 😊



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2019. december 28., szombat

Tojásos-spenótos fasírttekercs

Itt egy másik tekercs is. Ez már húsos. Alternatíva az aprófasírtra. De alternatíva akár az egyben sült stefániavagdaltra is. :)


Tojásos-spenótos fasírttekercs


Hozzávalók: 75 dkg darált csirkehús (lehet más is), 15 dkg száraz kenyér, 1 kisebb hagyma, 5 cikk fokhagyma, diónyi friss gyömbér, 1 tojás, 1-1 teáskanál szárított bazsalikom és oregánó, zsemlemorzsa, só, bors, 2-3 evőkanál olaj;
a spenótos réteghez: 30 dkg krumpli, 45 dkg fagyasztott leveles spenót (vagy friss), 1 tojássárgája, só, bors, szerecsendió, kevés olaj, esetleg zsemlemorzsa;
a töltelékhez: 3 főtt tojás, 1 kisebb piros húsú kápia paprika, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 10 dkg tehéntúró, joghurt, só, bors.

Elkészítése: A száraz kenyeret beáztatjuk, majd hozzámorzsoljuk a csirkehúshoz. A hagymát, fokhagymát és gyömbért finomra reszeljük, és hozzáadjuk a masszához a tojással és a fűszerekkel együtt. Jól összedolgozzuk, majd ha szükséges, annyi zsemlemorzsát dolgozunk bele, hogy formáját jól megtartó masszává váljon. Amíg a többi réteg elkészül, hidegre tesszük. A krumplit meghámozzuk, és sós vízben puhára főzzük, a kiolvadt spenótot kevés felforrósított olajra dobjuk, és addig pároljuk míg a folyadék teljesen el nem párolog róla. Villával megtörjük a krumplit, összevegyítjük a spenóttal, eldolgozzuk benne a tojássárgáját, és ízlés szerint sóval, borssal, illetve szerecsendióval ízesítjük. (Nekem nem kellett morzsa bele, de ha netán túl lágy, lehet használni 1-2 kanállal.) A töltelékhez a főtt tojást lereszeljük a nagy lyukú reszelőn, a kápiát nagyon kicsi kockákra vágjuk, a petrezselyemzöldet pedig finomra aprítjuk. Elkeverjük a túróval, joghurttal krémesre dolgozzuk (nem kell nagyon ellágyítani), majd sóval, borssal ízesítjük. Egy nagy, erős alufóliadarabot leterítünk, ráteszünk egy ugyanakkora sütőpapírt is, amit jól bekenünk olajjal. Ráhelyezzük a húsmasszát, letakarjuk egy másik sütőpapírral, és sodrófával 1 ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk. Ekkor a felső sütőpapírt levesszük, a húsra pedig rákenjük a spenótos masszát, majd az egyik hosszanti felére vastag csíkban ráhalmozzuk a tojásos krémet. A sütőpapír és az alufólia segítségével szorosan feltekerjük, két végét jól megszorítjuk-csavarjuk, majd tepsibe helyezzük, 2-3 pohár vizet öntünk alá, és 180 fokos sütőben kb. 1,5 órán át sütjük-pároljuk. Ekkor kivesszük, a fóliát és a sütőpapírt felszakítjuk, a tekercset jól kitakarjuk, és 220 fokra emelt hőn 10-15 perc alatt (vagy amennyi szükséges) pirosra sütjük. Miután kivesszük, hagyjuk kihűlni, és amikor teljesen hideg, akkor szeleteljük. Feltétként is fogyasztható bármilyen körettel, de hidegen is nagyon finom. Sőt. 😊



Nincsenek megjegyzések: