2019. december 18., szerda

Vadas marhaszelet nokedlivel


Igazi ínyencség a klasszikus ízek kedvelőinek. 


Vadas marhaszelet nokedlivel

Hozzávalók (5-6 személyre): 1 kg marhahús (hátszín vagy felsál) só, bors, szárított, morzsolt kakukkfű, olívaolaj vagy sertészsír, liszt; 2 vöröshagyma, 3 sárgarépa, 1 petrzselyemgyökér, 1 kisebb zellergumó, 1 piros húsú paprika, 5-6 cikk fokhagyma, 2 evőkanál paradicsompüré, petrezselyemzöld, só, bors, olívaolaj, pici cukor;
a nokedlihez: 3 tojás, kb. 50 dkg liszt, só, víz, petrezselyemzöld, 5-7 dkg vaj.

Elkészítése: A húst ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, megszórjuk sóval, borssal és kakukkfűvel, majd lisztbe forgatjuk, és felforrósított zsiradékon mindkét oldalán hirtelen megpirítjuk, majd kiszedjük és félretesszük. A visszamaradt zsiradékban megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd rendre hozzáadjuk a kis kockákra vágott többi zöldséget, és néhány percig együtt pároljuk. Sóval, borssal ízesítjük, majd ráhelyezzük a hússzeleteket, aláöntünk annyi vizet, amennyi a húst éppencsak ellepi, és nem túl nagy lángon, lefedve, néha megrázogatva 1-1,5 órán át pároljuk. Ha a folyadék elpárolog, kevés forró vízzel pótoljuk. Az utolsó 10 percben hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. Végül, ha a hús már megpuhult, a szeleteket óvatosan kiszedjük és melegen tartva félretesszük. A visszamaradt zöldségeket botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a paradicsompürét, tetszés szerint vízzel hígítjuk, és jól kiforraljuk. Ízlés szerint utánasózunk, illetve kevés cukorral igazítunk az ízén. A nokedlihez a tojást simára keverjük a liszttel, sóval és annyi vízzel, amennyitől a tésztánk amolyan szottyanós lesz, majd nokedliszaggatóval fővő sós vízbe szaggatjuk. Amikor a nokedlik feljöttek a víz felszínére, szűrőkanállal kiszedjük, és átforgatjuk a felforrósított vajon. Megszórjuk aprított petrezselyemzölddel, majd a hússzeletekkel és a zöldségmártással tálaljuk.

UaCS - 2019/dec.



2 megjegyzés:

Ani írta...

Finom lehet így is a vadas. Mi zsemlegombóccal készítjük. A nokedli családi szokás, vagy így főzik arrafelé?

sedith írta...

A nokedli nagyon ritka errefelé, inkább főtt tésztával eszik, kínálják. Én is nagyon ritkán szoktam nokedlit készíteni. :)
Egyszer csináltam zsemlegombócot, nekem túl macerás. :P

Related Posts with Thumbnails

2019. december 18., szerda

Vadas marhaszelet nokedlivel


Igazi ínyencség a klasszikus ízek kedvelőinek. 


Vadas marhaszelet nokedlivel

Hozzávalók (5-6 személyre): 1 kg marhahús (hátszín vagy felsál) só, bors, szárított, morzsolt kakukkfű, olívaolaj vagy sertészsír, liszt; 2 vöröshagyma, 3 sárgarépa, 1 petrzselyemgyökér, 1 kisebb zellergumó, 1 piros húsú paprika, 5-6 cikk fokhagyma, 2 evőkanál paradicsompüré, petrezselyemzöld, só, bors, olívaolaj, pici cukor;
a nokedlihez: 3 tojás, kb. 50 dkg liszt, só, víz, petrezselyemzöld, 5-7 dkg vaj.

Elkészítése: A húst ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, megszórjuk sóval, borssal és kakukkfűvel, majd lisztbe forgatjuk, és felforrósított zsiradékon mindkét oldalán hirtelen megpirítjuk, majd kiszedjük és félretesszük. A visszamaradt zsiradékban megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd rendre hozzáadjuk a kis kockákra vágott többi zöldséget, és néhány percig együtt pároljuk. Sóval, borssal ízesítjük, majd ráhelyezzük a hússzeleteket, aláöntünk annyi vizet, amennyi a húst éppencsak ellepi, és nem túl nagy lángon, lefedve, néha megrázogatva 1-1,5 órán át pároljuk. Ha a folyadék elpárolog, kevés forró vízzel pótoljuk. Az utolsó 10 percben hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. Végül, ha a hús már megpuhult, a szeleteket óvatosan kiszedjük és melegen tartva félretesszük. A visszamaradt zöldségeket botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a paradicsompürét, tetszés szerint vízzel hígítjuk, és jól kiforraljuk. Ízlés szerint utánasózunk, illetve kevés cukorral igazítunk az ízén. A nokedlihez a tojást simára keverjük a liszttel, sóval és annyi vízzel, amennyitől a tésztánk amolyan szottyanós lesz, majd nokedliszaggatóval fővő sós vízbe szaggatjuk. Amikor a nokedlik feljöttek a víz felszínére, szűrőkanállal kiszedjük, és átforgatjuk a felforrósított vajon. Megszórjuk aprított petrezselyemzölddel, majd a hússzeletekkel és a zöldségmártással tálaljuk.

UaCS - 2019/dec.



2 megjegyzés:

Ani írta...

Finom lehet így is a vadas. Mi zsemlegombóccal készítjük. A nokedli családi szokás, vagy így főzik arrafelé?

sedith írta...

A nokedli nagyon ritka errefelé, inkább főtt tésztával eszik, kínálják. Én is nagyon ritkán szoktam nokedlit készíteni. :)
Egyszer csináltam zsemlegombócot, nekem túl macerás. :P