2020. január 3., péntek

Vadnyúlsült ribizlizselével

Ez a vadnyúl csak úgy az ölembe pottyant. :) Álmomban sem gondoltam volna, hogy újévkor nyulat fogunk majd enni, annak is a vadabb fajtáját, de legalább a babonák nem térnek ki rá, nem is kapar hátra, hem is kaparja el a szerencsét, inkább jó nagyot ugrik előre, úgyhogy újévkor megehetőnek nyilvánítottuk. :) (Meg különben sem érdekelnek a babonák, már annyiszor ettünk csirkét szilveszter-újévkor, hogy eddig már régen templom egerei kellene, hogy legyünk, ha igazak lennének a hiedelmek :D ) Na szóval, csak úgy kaptam egy sms-t, hogy lenne egy vadnyúl, és érdekelne-e. Naná, hogy érdekelt. Isteni sült és leves lett belőle, és a sült maradékából még lesz valami. Merthogy jó nagy volt ez a nyúl (fogalmam sincs, hány kiló lehetett, de 3-4 biztos megvolt.)


Vadnyúlsült ribizlizselével

Hozzvalók (6-8 személyre): 1 jókora vadnyúl combjai, lapockái és gerince, 5 dl fehérbor, kevés olaj;
a fűszerkeverékhez: 1-1 evőkanál borókabogyó, koriandermag és só, 1-1 teáskanál őrölt bors és csípős pirospaprika, 3 babérlevél;
a ribizlimártáshoz: 20 dkg fagyasztott ribizli, 1-2 evőkanál xilit (cukor), só, 1 evőkanál étkezési keményítő.

Elkészítése: A borókabogyót, a koriandermagot és az összetört babérlevelet mozsárba tesszük és jól megtörjük. Összevegyítjük a többi fűszerrel, majd alaposan megszórjuk vele a nyúldarabokat. Meglocsoljuk 3-4 evőkanál olajjal, jól átforgatjuk, és legalább 1 napig pácolódni hagyjuk. Ezután aláöntjük a bort meg kevés vizet, lefedjük, és 140 fokos sütőben 4-5 órán át hagyjuk párolódni. Ekkor megfordítjuk és 180 fokra emelt hőn, de szintén lefedve további kb. 1 óráig sütjük. Ekkorra már biztos elkészült, ha szeretnénk, rápiríthatunk, de vigyázat, mert könnyen kiszáradhat. Az időközben elkészített krumplipürével és ribizlizselével kínáljuk. Ha nincs ribizlizselénk üvegben, készíthetünk mártást is: a fagyasztott ribizlit főni tesszük kevés vízzel, sóval és 1 evőkanál cukorral, majd 1-2 percnyi főzés után besűrítjük a kevés vízzel elkevert keményítővel. Tetszés szerint hígítjuk, jól kiforraljuk, majd ízlés szerint édesítjük még.

1 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon finom lehetett! Házi nyulat párszor készítettem már, de vadat még nem. Szerencsés vagy, hogy hozzájutottál, én sem utasítottam volna vissza 😊

Related Posts with Thumbnails

2020. január 3., péntek

Vadnyúlsült ribizlizselével

Ez a vadnyúl csak úgy az ölembe pottyant. :) Álmomban sem gondoltam volna, hogy újévkor nyulat fogunk majd enni, annak is a vadabb fajtáját, de legalább a babonák nem térnek ki rá, nem is kapar hátra, hem is kaparja el a szerencsét, inkább jó nagyot ugrik előre, úgyhogy újévkor megehetőnek nyilvánítottuk. :) (Meg különben sem érdekelnek a babonák, már annyiszor ettünk csirkét szilveszter-újévkor, hogy eddig már régen templom egerei kellene, hogy legyünk, ha igazak lennének a hiedelmek :D ) Na szóval, csak úgy kaptam egy sms-t, hogy lenne egy vadnyúl, és érdekelne-e. Naná, hogy érdekelt. Isteni sült és leves lett belőle, és a sült maradékából még lesz valami. Merthogy jó nagy volt ez a nyúl (fogalmam sincs, hány kiló lehetett, de 3-4 biztos megvolt.)


Vadnyúlsült ribizlizselével

Hozzvalók (6-8 személyre): 1 jókora vadnyúl combjai, lapockái és gerince, 5 dl fehérbor, kevés olaj;
a fűszerkeverékhez: 1-1 evőkanál borókabogyó, koriandermag és só, 1-1 teáskanál őrölt bors és csípős pirospaprika, 3 babérlevél;
a ribizlimártáshoz: 20 dkg fagyasztott ribizli, 1-2 evőkanál xilit (cukor), só, 1 evőkanál étkezési keményítő.

Elkészítése: A borókabogyót, a koriandermagot és az összetört babérlevelet mozsárba tesszük és jól megtörjük. Összevegyítjük a többi fűszerrel, majd alaposan megszórjuk vele a nyúldarabokat. Meglocsoljuk 3-4 evőkanál olajjal, jól átforgatjuk, és legalább 1 napig pácolódni hagyjuk. Ezután aláöntjük a bort meg kevés vizet, lefedjük, és 140 fokos sütőben 4-5 órán át hagyjuk párolódni. Ekkor megfordítjuk és 180 fokra emelt hőn, de szintén lefedve további kb. 1 óráig sütjük. Ekkorra már biztos elkészült, ha szeretnénk, rápiríthatunk, de vigyázat, mert könnyen kiszáradhat. Az időközben elkészített krumplipürével és ribizlizselével kínáljuk. Ha nincs ribizlizselénk üvegben, készíthetünk mártást is: a fagyasztott ribizlit főni tesszük kevés vízzel, sóval és 1 evőkanál cukorral, majd 1-2 percnyi főzés után besűrítjük a kevés vízzel elkevert keményítővel. Tetszés szerint hígítjuk, jól kiforraljuk, majd ízlés szerint édesítjük még.

1 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon finom lehetett! Házi nyulat párszor készítettem már, de vadat még nem. Szerencsés vagy, hogy hozzájutottál, én sem utasítottam volna vissza 😊