Vadnyúlsült ribizlizselével
Hozzvalók (6-8 személyre): 1 jókora vadnyúl combjai, lapockái és gerince, 5 dl fehérbor, kevés olaj;
a fűszerkeverékhez: 1-1 evőkanál borókabogyó, koriandermag és só, 1-1 teáskanál őrölt bors és csípős pirospaprika, 3 babérlevél;
a
ribizlimártáshoz: 20 dkg fagyasztott ribizli, 1-2 evőkanál xilit (cukor), só, 1
evőkanál étkezési keményítő.
Elkészítése: A
borókabogyót, a koriandermagot és az összetört babérlevelet mozsárba tesszük és
jól megtörjük. Összevegyítjük a többi fűszerrel, majd alaposan megszórjuk vele
a nyúldarabokat. Meglocsoljuk 3-4 evőkanál olajjal, jól átforgatjuk, és
legalább 1 napig pácolódni hagyjuk. Ezután aláöntjük a bort meg kevés vizet,
lefedjük, és 140 fokos sütőben 4-5 órán át hagyjuk párolódni. Ekkor megfordítjuk
és 180 fokra emelt hőn, de szintén lefedve további kb. 1 óráig sütjük. Ekkorra már
biztos elkészült, ha szeretnénk, rápiríthatunk, de vigyázat, mert könnyen
kiszáradhat. Az időközben elkészített krumplipürével és ribizlizselével kínáljuk.
Ha nincs ribizlizselénk üvegben, készíthetünk mártást is: a fagyasztott ribizlit
főni tesszük kevés vízzel, sóval és 1 evőkanál cukorral, majd 1-2 percnyi főzés
után besűrítjük a kevés vízzel elkevert keményítővel. Tetszés szerint hígítjuk,
jól kiforraljuk, majd ízlés szerint édesítjük még.
1 megjegyzés:
Nagyon finom lehetett! Házi nyulat párszor készítettem már, de vadat még nem. Szerencsés vagy, hogy hozzájutottál, én sem utasítottam volna vissza 😊
Megjegyzés küldése