2009. január 18., vasárnap

„GOMBA”


Boróka tortája

Sokáig gondolkodtam, de mégis pár hónappal ezelőtt már kitaláltam, hogy Borókának „gombát” fogok sütni szülinapjára. Az ötletet jónak tartottam, meg is lett, de ahogy közeledett a sütés napja, mindinkább elbizonytalanodtam. Attól féltem, ugyanis, hogy a „kalap” szélei lelógnak majd és hogy így eltörik az egész tortám. Végül valóban „kucsmagomba” lett, de nem állt fenn a törés veszélye, mert jól alápockoltam babapiskóta darabokkal.

Hozzávalók:
A piskótához: 9 tojás, 9 ek. hideg víz, 18 ek. cukor, 1 cs. sütőpor, 18 ek. liszt, narancshéj, narancsaroma;
A krémhez: 75 dkg túró, 50 dkg mascarpone, 20 dkg cukor, 1 l növényi tejszínhab, narancsaroma;
Ezenkívül: olaj/vaj és liszt a tepsi kikenéséhez, kb. 40-50 db. babapiskóta, narancsaromás szirup a locsoláshoz, piros színű + néhány színes M&M cukorka a díszítéshez, egy 22 és egy 30 cm-es átmérőjű tortaforma vagy lábos.

Elkészítés:
A piskótának valókat egybe is el lehet készíteni, de én inkább külön-külön csináltam, hogy a második piskótának való ne álljon olyan sokat. 3 tojást szétválasztottam, a fehérjét pedig verni kezdtem. Amikor kezdett összeállni, rendre hozzáöntöttem 3 kanál vizet, majd szintén rendre, beleszórtam 6 kanál cukrot. Kemény habbá vertem. Közben narancsaromát is csepegtettem bele. Ezután fakanállal óvatosan belekavartam a tojások sárgáját, a reszelt narancshéjat és 6 kanál lisztet, amibe beleszórtam egy fél kiskanál sütőport is.
A masszát a kikent-kilisztezett kisebbik formába öntöttem és kb.25 perc alatt megsütöttem. Az első 5-7 percben magasabb lángon kell sütni, utána mérsékelni kell egy kicsit. Kb negyedóráig nem is szabad megnyitnia sütő ajtaját. Mielőtt kivennénk, azért érdemes tűpróbát csinálni. (Én fogpiszkálóval szoktam végezni úgy, hogy beleszúrom a tészta közepébe és ha nem ragad rá semmi, akkor megsült.)

Ugyanígy jártam el a nagyobbik piskótával is, csak azt 6 tojásból készítettem. 25-30 perc alatt sült meg. Amiben én ezt sütöttem, nem tortaforma volt, hanem a gázgrillemnek a fedője; azért választottam ezt, mert kissé öblös volt és jobban megfelelt a gomba kalapjának. De végül nyestem még le egy kicsit belőle, hogy gombásabb legyen.

A piskótalapokat kettévágtam és meglocsoltam cukorból, vízből és narancsaromából készült sziruppal. A nagyobbik piskóta alsó felét nem kell túlságosan megöntözni.

A krémhez a túrót kézi mixerrel habosra kevertem a cukorral, majd hozzáadtam a mascarponét és a felvert tejszínhab háromnegyedét. Ebbe is csepegtettem pár csepp narancsaromát.

Ezután kezdtem összellítani:
Legalul jött egy kis piskótakarika, rá krém, majd erre egy réteg babapiskóta, amit szintén meglocsoltam. (Így utólag már tudom, hogy akár bele is mártogathattam volna őket a szirupba, de féltem, hogy nehogy igen elázzanak.) Ezt a réteget is bevontam krémmel, majd jött rá a második piskótalap. Bevontam krémmel a tetejét és az oldalát is, különben később már nem fértem volna hozzá az oldalához. Ráhelyeztem a nagyobbik tortalap alját és alulról, kb. 5 centis távolságokban, megtámasztottam babapiskóta darabkákkal.

Ezután folytattam mindent, mint az alsó szintnél:
Végül a tetejét még meglocsoltam a maradék sziruppal és bevontam a maradék, simán hagyott tejszínhabbal. Így hagytam másnapig, a cukorkákat, azaz a gomba pöttyeit csak akkor tettem rá, de utólagos tapasztalatként azt javasolom, hogy inkább csak felszolgálás előtt rátenni őket, mert a tejszínhab eléggé megolvasztotta a piros mázukat és néhol picit elfolytak. A gomba tövét ki lehet rakni színes (zöld, sárga, kék, piros) cukorkákkal fű és virágok gyanánt.
Szeleteléskor a gomba fejét két széles kés vagy hosszú lapátka segítségével leemeljük (akár kétemberes művelet) és így könnyen szeletelhető. Az egyéves lányom és én:

5 megjegyzés:

Ottis írta...

Szia, jó lett nagyon a torta!Gratula!

marcsi írta...

Borókának boldog szülinapot kivánok!
Nagyon jól mutattok Ti "hárman"

gabojsza írta...

Szép lett a torta!
Borókának én is nagyon boldog szülinapot kívánok!

sedith írta...

Köszönöm a hozzászólásokat és a gratulációkat, no meg a köszöntéseket a lányom nevében!
Ottis, Marcsi, várlak máskor is! :)
Gabojsz, puszi!

emmarci írta...

Gyönyörű!Meg a kis ünnepelt is. :)

2009. január 18., vasárnap

„GOMBA”

Bejegyezte: sedith dátum: 11:11

Boróka tortája

Sokáig gondolkodtam, de mégis pár hónappal ezelőtt már kitaláltam, hogy Borókának „gombát” fogok sütni szülinapjára. Az ötletet jónak tartottam, meg is lett, de ahogy közeledett a sütés napja, mindinkább elbizonytalanodtam. Attól féltem, ugyanis, hogy a „kalap” szélei lelógnak majd és hogy így eltörik az egész tortám. Végül valóban „kucsmagomba” lett, de nem állt fenn a törés veszélye, mert jól alápockoltam babapiskóta darabokkal.

Hozzávalók:
A piskótához: 9 tojás, 9 ek. hideg víz, 18 ek. cukor, 1 cs. sütőpor, 18 ek. liszt, narancshéj, narancsaroma;
A krémhez: 75 dkg túró, 50 dkg mascarpone, 20 dkg cukor, 1 l növényi tejszínhab, narancsaroma;
Ezenkívül: olaj/vaj és liszt a tepsi kikenéséhez, kb. 40-50 db. babapiskóta, narancsaromás szirup a locsoláshoz, piros színű + néhány színes M&M cukorka a díszítéshez, egy 22 és egy 30 cm-es átmérőjű tortaforma vagy lábos.

Elkészítés:
A piskótának valókat egybe is el lehet készíteni, de én inkább külön-külön csináltam, hogy a második piskótának való ne álljon olyan sokat. 3 tojást szétválasztottam, a fehérjét pedig verni kezdtem. Amikor kezdett összeállni, rendre hozzáöntöttem 3 kanál vizet, majd szintén rendre, beleszórtam 6 kanál cukrot. Kemény habbá vertem. Közben narancsaromát is csepegtettem bele. Ezután fakanállal óvatosan belekavartam a tojások sárgáját, a reszelt narancshéjat és 6 kanál lisztet, amibe beleszórtam egy fél kiskanál sütőport is.
A masszát a kikent-kilisztezett kisebbik formába öntöttem és kb.25 perc alatt megsütöttem. Az első 5-7 percben magasabb lángon kell sütni, utána mérsékelni kell egy kicsit. Kb negyedóráig nem is szabad megnyitnia sütő ajtaját. Mielőtt kivennénk, azért érdemes tűpróbát csinálni. (Én fogpiszkálóval szoktam végezni úgy, hogy beleszúrom a tészta közepébe és ha nem ragad rá semmi, akkor megsült.)

Ugyanígy jártam el a nagyobbik piskótával is, csak azt 6 tojásból készítettem. 25-30 perc alatt sült meg. Amiben én ezt sütöttem, nem tortaforma volt, hanem a gázgrillemnek a fedője; azért választottam ezt, mert kissé öblös volt és jobban megfelelt a gomba kalapjának. De végül nyestem még le egy kicsit belőle, hogy gombásabb legyen.

A piskótalapokat kettévágtam és meglocsoltam cukorból, vízből és narancsaromából készült sziruppal. A nagyobbik piskóta alsó felét nem kell túlságosan megöntözni.

A krémhez a túrót kézi mixerrel habosra kevertem a cukorral, majd hozzáadtam a mascarponét és a felvert tejszínhab háromnegyedét. Ebbe is csepegtettem pár csepp narancsaromát.

Ezután kezdtem összellítani:
Legalul jött egy kis piskótakarika, rá krém, majd erre egy réteg babapiskóta, amit szintén meglocsoltam. (Így utólag már tudom, hogy akár bele is mártogathattam volna őket a szirupba, de féltem, hogy nehogy igen elázzanak.) Ezt a réteget is bevontam krémmel, majd jött rá a második piskótalap. Bevontam krémmel a tetejét és az oldalát is, különben később már nem fértem volna hozzá az oldalához. Ráhelyeztem a nagyobbik tortalap alját és alulról, kb. 5 centis távolságokban, megtámasztottam babapiskóta darabkákkal.

Ezután folytattam mindent, mint az alsó szintnél:
Végül a tetejét még meglocsoltam a maradék sziruppal és bevontam a maradék, simán hagyott tejszínhabbal. Így hagytam másnapig, a cukorkákat, azaz a gomba pöttyeit csak akkor tettem rá, de utólagos tapasztalatként azt javasolom, hogy inkább csak felszolgálás előtt rátenni őket, mert a tejszínhab eléggé megolvasztotta a piros mázukat és néhol picit elfolytak. A gomba tövét ki lehet rakni színes (zöld, sárga, kék, piros) cukorkákkal fű és virágok gyanánt.
Szeleteléskor a gomba fejét két széles kés vagy hosszú lapátka segítségével leemeljük (akár kétemberes művelet) és így könnyen szeletelhető. Az egyéves lányom és én:

5 megjegyzés on "„GOMBA”"

Ottis on 2009. január 18. 14:35 írta...

Szia, jó lett nagyon a torta!Gratula!

marcsi on 2009. január 18. 14:52 írta...

Borókának boldog szülinapot kivánok!
Nagyon jól mutattok Ti "hárman"

gabojsza on 2009. január 18. 17:49 írta...

Szép lett a torta!
Borókának én is nagyon boldog szülinapot kívánok!

sedith on 2009. január 19. 14:39 írta...

Köszönöm a hozzászólásokat és a gratulációkat, no meg a köszöntéseket a lányom nevében!
Ottis, Marcsi, várlak máskor is! :)
Gabojsz, puszi!

emmarci on 2009. január 23. 14:26 írta...

Gyönyörű!Meg a kis ünnepelt is. :)

Related Posts with Thumbnails