2009. január 29., csütörtök
Mai „lányebéd”: murok-, azaz sárgarépafőzelék
Időnként nagyon sok főzeléket készítek, máskor meg hetekig elfeledkezek e műfajról. Gondolkodtam ma is, mi legyen a „második” ebéd (mert Istvánnak a lucskos káposzta lesz, hiába próbálja foggal-körömmel megúszni!), hogy finom, gyors, egészséges és a legkisebb pénzbefektetésű legyen. (Lefekvés előtt fahéjas-vaníliás tejberizset ettek.) Eszembe jutott a pincében „felejtett” sárgarépa, hoztam fel belőle és vagy 6-ot meghámoztam. Egy hagymát is hámoztam és feldaraboltam, és némi olajon üvegesre pároltam. Rádobtam az apró kockára vágott répát (reszelni szoktam, de most a reszelő a gépben volt) és együtt pároltam tovább. Néha egy kis vizet öntöttem alá és többször kavargattam is. Egy kis idő múlva egy felkockázot paszternákot is beledobtam, csak mert volt otthon és nagyon finom, aromás lesz tőle. Végül egy kanál darált paprikát is tettem bele (lusta voltam paprikát is kockázni)és készre pároltam. 1 ek. lisztet elhabartam tejjel és ezzel besűrítettem. Felengedtem vízzel a kívánt sűrűségűre, jól kiforraltam, tavaszi fűszerkeverékkel (petrezselyemzöld, kapor, csombor, fokhagymaszár, zellerzöld, lestyán, kakukkfű), sóval és citromlével ízesítettem és már kész is volt. Már csak egy kis tejföl járt a tetejére és egy csipetnyi darált paprika – díszítésként.
EK - 2012/5
2009. január 29., csütörtök
Mai „lányebéd”: murok-, azaz sárgarépafőzelék
Időnként nagyon sok főzeléket készítek, máskor meg hetekig elfeledkezek e műfajról. Gondolkodtam ma is, mi legyen a „második” ebéd (mert Istvánnak a lucskos káposzta lesz, hiába próbálja foggal-körömmel megúszni!), hogy finom, gyors, egészséges és a legkisebb pénzbefektetésű legyen. (Lefekvés előtt fahéjas-vaníliás tejberizset ettek.) Eszembe jutott a pincében „felejtett” sárgarépa, hoztam fel belőle és vagy 6-ot meghámoztam. Egy hagymát is hámoztam és feldaraboltam, és némi olajon üvegesre pároltam. Rádobtam az apró kockára vágott répát (reszelni szoktam, de most a reszelő a gépben volt) és együtt pároltam tovább. Néha egy kis vizet öntöttem alá és többször kavargattam is. Egy kis idő múlva egy felkockázot paszternákot is beledobtam, csak mert volt otthon és nagyon finom, aromás lesz tőle. Végül egy kanál darált paprikát is tettem bele (lusta voltam paprikát is kockázni)és készre pároltam. 1 ek. lisztet elhabartam tejjel és ezzel besűrítettem. Felengedtem vízzel a kívánt sűrűségűre, jól kiforraltam, tavaszi fűszerkeverékkel (petrezselyemzöld, kapor, csombor, fokhagymaszár, zellerzöld, lestyán, kakukkfű), sóval és citromlével ízesítettem és már kész is volt. Már csak egy kis tejföl járt a tetejére és egy csipetnyi darált paprika – díszítésként.
EK - 2012/5
3 megjegyzés:
- Mia és Maja írta...
-
Ámulok és bámulok...:o:o:o
Két kicsi gyerek mellett drága Edith,hááát,le a kalappal előtted!!!
Én ma felhívtam anyut,hogy is kell a borsófőzeléket csinálni...:$;)
Gondolj ilyen kezdő szakácsokra is,mert most már sűrűben benézek!:))) - 2009. január 29. 22:25
- Kati írta...
-
Én is pont így vagyok a főzelékekkel. Na, de majd holnap! ;)
Köszönöm, kedves Edith, a bíztató szavakat.Ha csak arra lesz jó a napló, hogy ha nem jut eszembe semmi, és valamit kilesek belőle, már megérte. Ha viszont valakinek olyan örömet okozok vele, mint te nekem - a más ételek, a helyi jellegzetességek, az ételek nevei, az ötletek - akkor meg duplán megéri. :)
Egyébként én is jobban szeretek olyan naplókat olvasgatni, amelyekben "hétköznepi" étkek vannak. :) - 2009. január 29. 23:49
- sedith írta...
-
Nóri, hát akkor nézz be sűrűn!:) A mai ételek mind gyorsak és egyszerűek voltak. A borsófőzeléket is így szoktam, mint a répát, csak zöldborsóval:) Van, hoyg tükörtojást adok mellé.
Kati, teljesen egyetértek veled, hajrá, írás!:)
Puszi - 2009. január 30. 5:38
3 megjegyzés:
Ámulok és bámulok...:o:o:o
Két kicsi gyerek mellett drága Edith,hááát,le a kalappal előtted!!!
Én ma felhívtam anyut,hogy is kell a borsófőzeléket csinálni...:$;)
Gondolj ilyen kezdő szakácsokra is,mert most már sűrűben benézek!:)))
Én is pont így vagyok a főzelékekkel. Na, de majd holnap! ;)
Köszönöm, kedves Edith, a bíztató szavakat.Ha csak arra lesz jó a napló, hogy ha nem jut eszembe semmi, és valamit kilesek belőle, már megérte. Ha viszont valakinek olyan örömet okozok vele, mint te nekem - a más ételek, a helyi jellegzetességek, az ételek nevei, az ötletek - akkor meg duplán megéri. :)
Egyébként én is jobban szeretek olyan naplókat olvasgatni, amelyekben "hétköznepi" étkek vannak. :)
Nóri, hát akkor nézz be sűrűn!:) A mai ételek mind gyorsak és egyszerűek voltak. A borsófőzeléket is így szoktam, mint a répát, csak zöldborsóval:) Van, hoyg tükörtojást adok mellé.
Kati, teljesen egyetértek veled, hajrá, írás!:)
Puszi
Megjegyzés küldése