2009. január 22., csütörtök

Aktualitások: kebab, rántott csirke, hünkar begendi, pizza és más finomságok


Most már következhetnek az olyan ételek, amiket mostanában főztem…

Szombaton nagyon jó áron akadtunk felső csirkecombra, így az előzetes tervek ellénére is vettünk egy bax-szal, volt benne vagy 8 kiló. Szétosztottam, lett vagy 8 zacskóval, mindegyikbe hatot-hetet tettem, plusz vasárnapra hagytam kiolvadni kb. tizenegyet.

Későeste néztem a tévét és elkaptam a Törökméz egyik adását, ahol a nő kebabot készített. Elmondta ügyesen, hogy Törökországban általában bárányból készítik, de ő ezalkalommal mégis borjúból csinálja, mert úgy tartja kedve és úgy is nagyon finom. Csorgott a nyálam, amíg elkészítette, és állandóan azon gondolkodtam, hogy honnan és mikor szerezhetnék leghamarabb borjút vagy bárányt. És ekkor fedeztem fel a spanyolviaszt: nem lesz egyik sem, csirke lesz. És lett.

“Şişkebab” – csirkéből

A csirkecombokról lehúztam a bőrt és kicsontoztam őket. (A csontokból és a bőrből finom húslevest főztem.) A húst kb. 2x2 cm-es kockákra vágtam, bár ez nagyon relatív, hiszen a combból nem lehet tökéletes kockákat vágni. De ez nem gond, majd a felszúrásnál úgyis lehet igazítani rajta, hogy a cafatok ne lógjanak!
Egy közepes hagymát félbe, majd csíkokra vágtam és a húskockákkal együtt egy tálba tettem. Sót, borsot, pirospaprikát és jó sok szerecsendiót szórtam rá, majd tiszta kézzel jól összekevertem. Meglocsoltam egy kevés olívaolajjal, összeráztam és lefóliázva a hűtőbe tettem. Legalább félórát kell pácolni, de természetesen, még jobb, ha többet is. Nekem kb. egy órát ült a hűtőben. (Ezalatt befűszereztem a többi csirkecombot (a férjuramnak más kívánsága volt a combokból, így azt is teljesítettem) ugyanazzal a fűszerkeverékkel és odatettem főni a krumplit, pürének.)

Egy piros kaliforniai paprikát kicsumáztam és kb. a hússal megegyező nagyságúra kockáztam és három kisebb lilahagymát megpucoltam és félcentis karikákra daraboltam. 6 bambusznyársat pár percig vízben áztattam, majd elkezdtem felszúrkálni rá a hozzávalókat: hús, hagyma, hús, paprika, hús, hagyma, stb... Mindaddig, amíg a hús elfogyott. A 6 nyárs éppen megtelt. A grillserpenyőbe pici olívaolajat öntöttem, felforrósítottam és beletettem a nyársakat. Állandóan forgatgatva, kb 15 perc alatt szép pirosra sütöttem. Az utolsó 5 percben azért öntöttem rá egy kis házibort, mert féltem, hogy a nyárs mellett még nem sült meg teljesen a hús, és az olaj is már nagyon égett volna!

Csirkecombok sajtos-szezámos bundában

Mint mondtam, az uracskám mást kért a csirkéből: szezámosan rántva kellett neki. Kiválogattam a minél kisebb combokat, hogy könnyeben átsüljenek, de azért a csont mellett kétfelől, és ahol vastagabb volt a hús, még bevagdostam. (Utólagos tapasztalatként elmondom, hogy ez sem volt elég, úgyhogy, ha valaki készíteni szeretné, azt javasolom, hogy vagy csontozza ki a combokat, és akkor szép szeleteket kap belőle, vagy előzőleg párolja őket meg egy kicsit. Saját kárán tanul az ember!) Megszórtam a só-bors-pirospaprika-szerecsendió keverékével és egymásra helyezve ezeket is érleltem egy kicsit a hűtőben. Majd 3 tojást felvertem, és mivel nem volt otthon csak lágyabb sajtom, apróra reszeltem és a tojásba szórtam. Ebbe is tettem a maradék fűszerekből egy keveset. Egy másik tálcára prézlit (zsemlemorzsát) és szezámmagot tettem. A húsokat lisztbe, a sajtos tojásba, majd a szezámos morzsába forgattam és forró olajban, lassan kisütöttem. Ami jól átsült, isteni lett, ami pedig nem, azt úgy „gyógyítottam meg”, hogy leszedtem a bundáját, kissé felnyitottam, ahol nyers volt, és újból lisztbe, tojásba, morzsába mártva, kisütöttem ismét.

Ez van, a kaland sosem ér véget! ;) :)

Így nézett ki. Hű, de megenném most is!

2 megjegyzés:

duende írta...

Húú, ez nagyon guszta! :-)
Rajongok a kebabért. :-)

A rántott combokat én is mindig bevagdosom, egészen a csontig beszúrom két oldalról. Akkor nem marad nyers, ha nagyon lassú tűzön sütöm, tehát kb. 25-30 perc kell. 15 perc egyik oldal, uyganennyi a másik oldal. Így biztosan átsül. A csirkeszárnyat is így sütöm, nálunk az a number one, és annak is kell idő.
A nem egészen átsült csirkecomb... brrrr. Néha én is kicsontozom, nem mindig. csonttal együtt sülve ízletesebb, megéri sokáig sütni. :-)

Kati írta...

Ez igen!Hm! Finom lehetett... a kebab. A sajtos-szezámos husiról ugyanis tudom, hogy finom - nem csak gondolom -, :) ugyanis én is szoktam csinálni. Még disznóhúból is, abból is ízletes.
(még egy kérdés: a kebabot is pürével ettétek?) Kati

Related Posts with Thumbnails

2009. január 22., csütörtök

Aktualitások: kebab, rántott csirke, hünkar begendi, pizza és más finomságok


Most már következhetnek az olyan ételek, amiket mostanában főztem…

Szombaton nagyon jó áron akadtunk felső csirkecombra, így az előzetes tervek ellénére is vettünk egy bax-szal, volt benne vagy 8 kiló. Szétosztottam, lett vagy 8 zacskóval, mindegyikbe hatot-hetet tettem, plusz vasárnapra hagytam kiolvadni kb. tizenegyet.

Későeste néztem a tévét és elkaptam a Törökméz egyik adását, ahol a nő kebabot készített. Elmondta ügyesen, hogy Törökországban általában bárányból készítik, de ő ezalkalommal mégis borjúból csinálja, mert úgy tartja kedve és úgy is nagyon finom. Csorgott a nyálam, amíg elkészítette, és állandóan azon gondolkodtam, hogy honnan és mikor szerezhetnék leghamarabb borjút vagy bárányt. És ekkor fedeztem fel a spanyolviaszt: nem lesz egyik sem, csirke lesz. És lett.

“Şişkebab” – csirkéből

A csirkecombokról lehúztam a bőrt és kicsontoztam őket. (A csontokból és a bőrből finom húslevest főztem.) A húst kb. 2x2 cm-es kockákra vágtam, bár ez nagyon relatív, hiszen a combból nem lehet tökéletes kockákat vágni. De ez nem gond, majd a felszúrásnál úgyis lehet igazítani rajta, hogy a cafatok ne lógjanak!
Egy közepes hagymát félbe, majd csíkokra vágtam és a húskockákkal együtt egy tálba tettem. Sót, borsot, pirospaprikát és jó sok szerecsendiót szórtam rá, majd tiszta kézzel jól összekevertem. Meglocsoltam egy kevés olívaolajjal, összeráztam és lefóliázva a hűtőbe tettem. Legalább félórát kell pácolni, de természetesen, még jobb, ha többet is. Nekem kb. egy órát ült a hűtőben. (Ezalatt befűszereztem a többi csirkecombot (a férjuramnak más kívánsága volt a combokból, így azt is teljesítettem) ugyanazzal a fűszerkeverékkel és odatettem főni a krumplit, pürének.)

Egy piros kaliforniai paprikát kicsumáztam és kb. a hússal megegyező nagyságúra kockáztam és három kisebb lilahagymát megpucoltam és félcentis karikákra daraboltam. 6 bambusznyársat pár percig vízben áztattam, majd elkezdtem felszúrkálni rá a hozzávalókat: hús, hagyma, hús, paprika, hús, hagyma, stb... Mindaddig, amíg a hús elfogyott. A 6 nyárs éppen megtelt. A grillserpenyőbe pici olívaolajat öntöttem, felforrósítottam és beletettem a nyársakat. Állandóan forgatgatva, kb 15 perc alatt szép pirosra sütöttem. Az utolsó 5 percben azért öntöttem rá egy kis házibort, mert féltem, hogy a nyárs mellett még nem sült meg teljesen a hús, és az olaj is már nagyon égett volna!

Csirkecombok sajtos-szezámos bundában

Mint mondtam, az uracskám mást kért a csirkéből: szezámosan rántva kellett neki. Kiválogattam a minél kisebb combokat, hogy könnyeben átsüljenek, de azért a csont mellett kétfelől, és ahol vastagabb volt a hús, még bevagdostam. (Utólagos tapasztalatként elmondom, hogy ez sem volt elég, úgyhogy, ha valaki készíteni szeretné, azt javasolom, hogy vagy csontozza ki a combokat, és akkor szép szeleteket kap belőle, vagy előzőleg párolja őket meg egy kicsit. Saját kárán tanul az ember!) Megszórtam a só-bors-pirospaprika-szerecsendió keverékével és egymásra helyezve ezeket is érleltem egy kicsit a hűtőben. Majd 3 tojást felvertem, és mivel nem volt otthon csak lágyabb sajtom, apróra reszeltem és a tojásba szórtam. Ebbe is tettem a maradék fűszerekből egy keveset. Egy másik tálcára prézlit (zsemlemorzsát) és szezámmagot tettem. A húsokat lisztbe, a sajtos tojásba, majd a szezámos morzsába forgattam és forró olajban, lassan kisütöttem. Ami jól átsült, isteni lett, ami pedig nem, azt úgy „gyógyítottam meg”, hogy leszedtem a bundáját, kissé felnyitottam, ahol nyers volt, és újból lisztbe, tojásba, morzsába mártva, kisütöttem ismét.

Ez van, a kaland sosem ér véget! ;) :)

Így nézett ki. Hű, de megenném most is!

2 megjegyzés:

duende írta...

Húú, ez nagyon guszta! :-)
Rajongok a kebabért. :-)

A rántott combokat én is mindig bevagdosom, egészen a csontig beszúrom két oldalról. Akkor nem marad nyers, ha nagyon lassú tűzön sütöm, tehát kb. 25-30 perc kell. 15 perc egyik oldal, uyganennyi a másik oldal. Így biztosan átsül. A csirkeszárnyat is így sütöm, nálunk az a number one, és annak is kell idő.
A nem egészen átsült csirkecomb... brrrr. Néha én is kicsontozom, nem mindig. csonttal együtt sülve ízletesebb, megéri sokáig sütni. :-)

Kati írta...

Ez igen!Hm! Finom lehetett... a kebab. A sajtos-szezámos husiról ugyanis tudom, hogy finom - nem csak gondolom -, :) ugyanis én is szoktam csinálni. Még disznóhúból is, abból is ízletes.
(még egy kérdés: a kebabot is pürével ettétek?) Kati