2009. január 23., péntek

Aktualitások....


Hát, nálam nagyon érvényes a mondás: „Edith tervez...” Aztán, hogy ki végez, az általában változó, tegnap éppen a férjecském volt az, aki miatt nem tudtam mindent leírni. No, de sebaj, legalább már alakul a lakásunk, a majdnem háromhetes felfordulás már kezd felszámolódni, bár még sok van a végéig. De ma legalább jöttek Leviék és összeszerelték a lányoknak az emeleteságyat, berakták a szekrénybe a polcot és a másik szekrényre az ajtókat. Így egy részét a ruháknak már pakolhatom be. Jaj, igaz, ez nem tartozik ide, de már leírtam...

Szóval, ott maradtam el, hogy...

Hünkar begendi, azaz a (hamis) szultán kedvence ... falafellel.

Ez is úgy történt, hogy vasárnap este a Törökmézben láttam. (Persze, nem falafellel, de én aznapra azt terveztem.) Tulajdonképpen egy nagyon finom padlizsánkrém, aminek a tetejébe báránypörköltet pakoltak és a tányért egy négybevágott paradicsommal és petrezselyemzölddel díszítették. A pörkölt részét most nem írom le, egy egyszerű pörkölt, amit amúgyis ki-ki ízlése szerint készít. Falafellel is nagyon finom lett, bár csak a család fele rajongott érte, de én amúgyis fogom még készíteni.

A padlizsánpüréhez kell:
- 4 nagy padlizsán (én egy jó nagy adag fagyasztottat használtam)
- 2 ek. liszt
- kb. 1 dl tej (de ha túl sűrű lenne, ízlés szerint lehet hígítani)
- 1 jó ek-nyi vaj,
- 10 dkg enyhe ízű sajt
- só, citromsó vagy citromlé

Elkészítés: A padlizsánokat nyílt lángon megsütjük és héjukat lehúzzuk. (Lehet sütőben is megsütni, majd a húsukat kikaparni, csak így nem lesz szép fehéres a húsa.) Egy tálba vizet töltünk és citromsóval/lével megsavanyítjuk. Ebbe tesszük bele a padlizsánhúst és hagyjuk állni egy ideig. Így a húsa nem barnul meg és a citromos lé kiszívja a padlizsánok savas-kesernyés levét is. Végül leszűrjük és amennyire lehet, kinyomkodjuk, majd valamilyen nemfém eszközzel pépesítjük. (Nekem van direkt ehhez fakésem, de végülis botmixerrel is lehet pürésíteni! A kést mindenképpen kerülni kell, mert megbarnítja.)
Érdekes volt nekem, ahogyan a nő teljesen fordítva végezte el a műveleteket, mert én sima rántást készítettem volna, majd belőle besamelt, amibe belekavarom a padlizsánt. De most én is úgy készítettem el, ahogyan ő, azaz egy edénykében kissé megpirítottam a lisztet, szárazon, majd félretettem. Csak nagyon enyén pirítottam, mondhatni még rózsaszín sem lett igazán. Aztán a padlizsánpépet egy lábosba tettem és hevíteni kezdtem. Amikor már forró volt, hozzáöntöttem féldecinyi tejet, összekavartam, rászórtam a pirított lisztet, azzal is összekavartam és csak ezután jött a többi tej. Ez a püré lehet kissé lágyabb is, tehát 1 decinél több tejet is lehet beletenni, ha felveszi, mert a sajt majd úgyis összefogja. Jól kiforraltam, állandóan kevergetve, majd elkavartam benne a vajat és végül a reszelt sajtot. Csak sóztam, semmi mást nem tettem bele.

Falafel

Régóta tervezem elkészíteni, és mivel szárazon nem kaptam csicseriborsót, hát most egy konzervet vettem hozzá.
Tehát beletettem:
- 1 doboz (kb. 270 g) főtt csicseriborsót,
- 1 kisebb hagymát,
- 1 cikk fokhagymát,
- 1 kiskanálnyi apróra vágott petrezselyemzöldet
- késhegynyi őrölt koriandert és köményt
- borsot, sót, pirospaprikát
- 2 ek. olajat és
- 2 csapott ek. lisztet.

A csicseriborsót, a hagymát és a fokhagymát botmixerrel pürésítettem, majd beletettem a fűszereket, az olajat és a lisztet és jól eldolgoztam. Jó sűrű masszát kaptam belőle. Olajat forrósítottam és golyókat formálva a masszából, kisütöttem. Vigyázat, nem szabad egyszerre túl sokat sütni, max. 4-5-öt, mert az olajnak nagyon forrónak kell lennie, különben szétmennek a fasírtocskák. Ez is saját tapasztalat!

Ugyanúgy tálaltam, ahogyan a csaj az eredetit: a tányéron szép kört formáztam a padlizsánpüréből, a közepébe pedig egy mélyedést csináltam, amibe belehelyeztem a fasírtokat. Paradicsom híján viszont a paprika is megtette!


2 megjegyzés:

Évi írta...

Lányok!
Én mostmár kezdem komolyan szarul érezni magam, hogy olvasom a főzős blogokat.
Igyekszem minnél hamarabb túllenni az ilyen dolgokon.A lényeg, hogy van kaja meg minden, de extrákat nem vállalok be.Ti meg mint a szakácsnők.És kicsi gyerekekmellett.
Mér' vagyok ennyire béna a konyhához:-(((((???

Kati írta...

Szép! (is) ;)

Related Posts with Thumbnails

2009. január 23., péntek

Aktualitások....


Hát, nálam nagyon érvényes a mondás: „Edith tervez...” Aztán, hogy ki végez, az általában változó, tegnap éppen a férjecském volt az, aki miatt nem tudtam mindent leírni. No, de sebaj, legalább már alakul a lakásunk, a majdnem háromhetes felfordulás már kezd felszámolódni, bár még sok van a végéig. De ma legalább jöttek Leviék és összeszerelték a lányoknak az emeleteságyat, berakták a szekrénybe a polcot és a másik szekrényre az ajtókat. Így egy részét a ruháknak már pakolhatom be. Jaj, igaz, ez nem tartozik ide, de már leírtam...

Szóval, ott maradtam el, hogy...

Hünkar begendi, azaz a (hamis) szultán kedvence ... falafellel.

Ez is úgy történt, hogy vasárnap este a Törökmézben láttam. (Persze, nem falafellel, de én aznapra azt terveztem.) Tulajdonképpen egy nagyon finom padlizsánkrém, aminek a tetejébe báránypörköltet pakoltak és a tányért egy négybevágott paradicsommal és petrezselyemzölddel díszítették. A pörkölt részét most nem írom le, egy egyszerű pörkölt, amit amúgyis ki-ki ízlése szerint készít. Falafellel is nagyon finom lett, bár csak a család fele rajongott érte, de én amúgyis fogom még készíteni.

A padlizsánpüréhez kell:
- 4 nagy padlizsán (én egy jó nagy adag fagyasztottat használtam)
- 2 ek. liszt
- kb. 1 dl tej (de ha túl sűrű lenne, ízlés szerint lehet hígítani)
- 1 jó ek-nyi vaj,
- 10 dkg enyhe ízű sajt
- só, citromsó vagy citromlé

Elkészítés: A padlizsánokat nyílt lángon megsütjük és héjukat lehúzzuk. (Lehet sütőben is megsütni, majd a húsukat kikaparni, csak így nem lesz szép fehéres a húsa.) Egy tálba vizet töltünk és citromsóval/lével megsavanyítjuk. Ebbe tesszük bele a padlizsánhúst és hagyjuk állni egy ideig. Így a húsa nem barnul meg és a citromos lé kiszívja a padlizsánok savas-kesernyés levét is. Végül leszűrjük és amennyire lehet, kinyomkodjuk, majd valamilyen nemfém eszközzel pépesítjük. (Nekem van direkt ehhez fakésem, de végülis botmixerrel is lehet pürésíteni! A kést mindenképpen kerülni kell, mert megbarnítja.)
Érdekes volt nekem, ahogyan a nő teljesen fordítva végezte el a műveleteket, mert én sima rántást készítettem volna, majd belőle besamelt, amibe belekavarom a padlizsánt. De most én is úgy készítettem el, ahogyan ő, azaz egy edénykében kissé megpirítottam a lisztet, szárazon, majd félretettem. Csak nagyon enyén pirítottam, mondhatni még rózsaszín sem lett igazán. Aztán a padlizsánpépet egy lábosba tettem és hevíteni kezdtem. Amikor már forró volt, hozzáöntöttem féldecinyi tejet, összekavartam, rászórtam a pirított lisztet, azzal is összekavartam és csak ezután jött a többi tej. Ez a püré lehet kissé lágyabb is, tehát 1 decinél több tejet is lehet beletenni, ha felveszi, mert a sajt majd úgyis összefogja. Jól kiforraltam, állandóan kevergetve, majd elkavartam benne a vajat és végül a reszelt sajtot. Csak sóztam, semmi mást nem tettem bele.

Falafel

Régóta tervezem elkészíteni, és mivel szárazon nem kaptam csicseriborsót, hát most egy konzervet vettem hozzá.
Tehát beletettem:
- 1 doboz (kb. 270 g) főtt csicseriborsót,
- 1 kisebb hagymát,
- 1 cikk fokhagymát,
- 1 kiskanálnyi apróra vágott petrezselyemzöldet
- késhegynyi őrölt koriandert és köményt
- borsot, sót, pirospaprikát
- 2 ek. olajat és
- 2 csapott ek. lisztet.

A csicseriborsót, a hagymát és a fokhagymát botmixerrel pürésítettem, majd beletettem a fűszereket, az olajat és a lisztet és jól eldolgoztam. Jó sűrű masszát kaptam belőle. Olajat forrósítottam és golyókat formálva a masszából, kisütöttem. Vigyázat, nem szabad egyszerre túl sokat sütni, max. 4-5-öt, mert az olajnak nagyon forrónak kell lennie, különben szétmennek a fasírtocskák. Ez is saját tapasztalat!

Ugyanúgy tálaltam, ahogyan a csaj az eredetit: a tányéron szép kört formáztam a padlizsánpüréből, a közepébe pedig egy mélyedést csináltam, amibe belehelyeztem a fasírtokat. Paradicsom híján viszont a paprika is megtette!


2 megjegyzés:

Évi írta...

Lányok!
Én mostmár kezdem komolyan szarul érezni magam, hogy olvasom a főzős blogokat.
Igyekszem minnél hamarabb túllenni az ilyen dolgokon.A lényeg, hogy van kaja meg minden, de extrákat nem vállalok be.Ti meg mint a szakácsnők.És kicsi gyerekekmellett.
Mér' vagyok ennyire béna a konyhához:-(((((???

Kati írta...

Szép! (is) ;)