2014. július 31., csütörtök

Töltött padlizsán fokhagymaöntettel

Annyi receptem vár lejegyzésre! Egy csomo grillezős recept is van, de nincs időm, hogy megírjam őket. Még jó, hogy a füzetembe viszont lejegyeztem mindent, így biztos, hoyg nem felejtem el a készítésüket. Az alábbi étel isteni volt. Lehet hússal is készíteni, de igazán nem hiányzott belőle. Így volt finom, ahogy volt. Kicsikém megkívánta a szalmakrumplit, ezért készült az is mellé (legalább másfél éve nem ettünk olajban sült szalmakrumplit, most viszont beadtam a derekam...), de jól kiegészítik egymást. Krumplival vagy más körettel egy-egy csónakot számíthatunk személyenként, ha nincs egyéb kísérő, akkor a kettőt mindenképpen.


Töltött padlizsán fokhagymaöntettel (húsmentes)

Hozzávalók 3-6 személyre: 3 közepes, szép padlizsán, 1 hagyma, 1 sárgarépa, 10 dkg rizs, 5-6 cikk fokhagyma, 2 ágacska rozmaring, 1 tojás, 60-70 ml olaj, só, bors, 1-2 piros húsú kápiapaprika, 6 zöld színű csípős paprika (vagy 1-2 zöld kápia), 20 dkg mozzarella sajt; az öntethez: 3 cikk fokhagyma, 1 vastag szelet citrom, só, 1 dl víz, 3-4 evőkanál olívaolaj; a tálaláshoz: szalmakrumpli (elmaradhat).

Elkészítése: A rizst megfuttatjuk 1 evőkanálnyi olívaolajon, majd fölöntjük dupla mennyiségű vízzel (öntsük a rizst egy pohárba, hogy tudjuk a vízmennyiséget is kiszámítani), és kavarás nélkül puhára főzzük. A padlizsánt megmossuk, hosszában félbevágjuk, és mindegyik fél padlizsánnak kivájjuk a belsejét úgy, hogy kb. 1 cm-es pereme maradjon. A csónakokat megszórjuk sóval és állni hagyjuk. A hagymát fölaprítjuk, és megdinszteljük a fölforrósított olívaolajon. Amikor már üveges, hozzáadjuk a finomra reszelt sárgarépát, majd 2-3 perc múlva hozzáadjuk a szabálytalanra összeaprított padlizsánhúst is. Addig pároljuk néha megkavargatva, míg a padlizsán is meg nem puhul. A megfőtt rizst leszűrjük, és hideg vízzel átöblítjük. Jól kinyomkodjuk. Egy tálba teszsük a padlizsános ragut, a főtt rizst, a zúzott fokhagymát meg a finomra aprított rozmaringot, hozzáadjuk a tojást, sózzuk, borsozzuk, és alaposan összedolgozzuk. A padlizsáncsónakokat folyó víz alatt leöblítjük, papírtörlővel megszárítgatjuk, majd az elkészített masszát eloszlatjuk a mélyedésekben. A fél padizsánokat kevés olajjal megkent hőálló tálba helyezzük, és mindegyik tetejére teszünk egy-egy szelet piros kápiapaprikát, illetve egy-egy egészben hagyott zöld csípős paprikát/ vagy kápiacsíkot. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 25 percig sütjük. Ekkor kivesszük, a padlizsánok tetején szétoszlatjuk a szeletekre vágott mozzarellát, és további 3 percre visszatoljuk a sütőbe. Az öntethez a fokhagymát meg a citromot kevés sóval mozsárban alaposan összezúzzuk, majd kicsinként belekavarjuk az olívaolajat. Végül felhígítjuk a vízzel. Az öntetet ki-ki maga adagolja a padlizsáncsónakokra. Az időközben megsütött szalmakrumplival tálaljuk.

Megjegyzés: Ha hússal készítjük, kb. 30 dkg darált húst használhatunk hozzá, és akkor adjuk a raguhoz, miután a hagymát és a saárgarépát megdinszteltük. Ha hússal készül, rizs nem muszáj hozzá.

NÚ - 2018/8.


2014. július 28., hétfő

Grillkolbász - nem disznóból

Nem jó érzés, amikor megírsz valamit, majd egy szerencsétlen mozdulattal valahogy az egészet törlöd.... És az automatikus mentés meg azonnal végzi a dolgát, esélyt sem adva a visszalépésre.

Naszóval, a rövidített változat: most készült el a fotó arról a grillkolbászról, amit még a tél végén készítettem. A kísérők: főtt krumpli, párolt brokkoli, fokhagymás olajon dinsztelt mángold és céklalevél, friss kerti paradicsom - piros és sárga - illetve a nap szenzációja: grillezett kukorica, az idei első, kertben termett kukoricából. :) Azért bemásolom a receptet is:


Házi kolbász kétféleképpen, nem disznóból

Hozzávalók a kétféle kolbászhoz: 2 kg csirkehús (melle és kicsontozott combja vegyesen), 1 kg marhahús, 65 dkg libaháj; a hagyományos ízesítésűhez: 1-2 fej fokhagyma (vagy ízlés szerint), 1-2 evőkanál (vagy ízlés szerinti) só, 2-3 teáskanál pirospaprika, 2-3 teáskanál bors; a grillkolbászhoz:1 kisebb hagyma, 8-10 cikk fokhagyma, 3 szem szegfűbors, 1 csapott teáskanál őrölt bors, 1 mokkáskanál őrölt kömény, 1 púpozott teáskanál szárított, morzsolt csombor, só, 1 evőkanál libazsír; továbbá: belek (birkabélbe szándékoztam eleinte tölteni, de éppen nem kaptam, így disznóbelet használtam).

Elkészítése: A kétféle húst ledaráljuk, a fagyos libahájat pedig jó apróra vagdossuk (fagyosan könnyebb). Az egészet tálba tesszük, és kézzel jó alaposan összedolgozzuk. Ezután elosztjuk kb. 2/3-1/3 arányban, és egy időre hideg helyre tesszük. A fokhagymát megpucoljuk és összezúzzuk. A nagyobb adag húshoz adjuk az összezúzott fokhagymát, illetve rászórjuk a fűszereket, és ismét alaposan összegyúrjuk. Egy kis fasírtnyi adagot egy száraz felforrósított serpenyőbe teszünk, mindkét oldalát megsütjük, majd megkóstoljuk, és ha szükséges, ízlésünknek megfelelően pótoljuk a fűszereket. Minden plusz adag fűszer hozzáadása után alaposan dolgozzuk össze a masszát. Amikor jónak ítéljük, a húst belekbe töltjük hosszabb vagy rövidebb kolbászokat formálva belőle, majd tetszés szerint frissen lefagyasztjuk vagy felfüstöljük.

A grillkolbászhoz a finomra aprított hagymát és fokhagymát megdinszteljük a libazsíron, hozzáadjuk az őrölt fűszereket, majd az egészet jó alaposan kidolgozzuk. A továbbiakban az eljárás ugyanaz, mint az előzőnél. 


KT - 2014/12


2014. július 26., szombat

Rumos diófagylalt (nagyon töményen diós)

Véééééégre rávettem magam, hogy diófagyit készítsek. Nem tudom, miért vártam eddig, talán inkább csak azért, mert féltem: az enyém úgysem lesz olyan, mint azok valamelyike, amelyik annyira ízlik nekem. Tudniillik két helyen veszek nagyon finom diós fagylaltot (végülis 3 helyen, de két helyen szinte ugyanazt lehet venni). Az egyikben benne van az őrölt dió is, barna színű, és Eszterházynak hívják, a másik, az dobozos kiszerelésű: maga a fagyi fehér, de benne rengeteg karamellizált diódarab van. Igazából sosem tudtam dönteni, melyik ízlik jobban, egyik ezért jó, a másik meg azért, így aztán én úgy döntöttem, hogy a kettő kombinációját hozom össze. Tehát nem kell csodálkozni azon, hogy ultra-full diós, ezért aki nem, vagy csak kicsit szereti a diót, messze kerülje el. :) A rumaroma ízlés szerint adagolható.


Rumos diófagylalt

Hozzávalók az alaphoz: 3 tojássárgája, 15 dkg cukor, 10 dkg finomra őrölt dió, 4 dl tej, 25 ml rumaroma, 2 dl habtejszín; a grillázshoz: 4 evőkanál cukor, 15 dkg dióbél; az öntethez: 3 dkg vaj, 1 dl tejszín.

Elkészítése: A tejet fölforraljuk. A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az őrölt dióbelet is. Ezután merőkanalanként beledolgozzuk a felforrt tejet, majd az edényt nagyon kicsi lángra vagy vízgőz fölé helyezzük, és állandóan kavargatva besűrítjük. Hagyjuk kihűlni, vagy hogy gyorsabban menjen, hideg vízbe állítjuk. Miután kihűlt, belekeverjük a rumaromát és az éppencsakhogy icipicit felvert tejszínt. A keveréket jól összedolgozzuk, és hűtőbe tesszük 3-4 órára, vagy gyakran átkevergetve 1 órára betoljuk a fagyasztóba. Amíg a massza hűl, elkészítjük a grillázst. Vastag aljú edényben világosra karamellizáljuk a cukrot, majd amikor szép folyékony az egész, beledobjuk a dióbelet is. Szilikonlapáttal jól összeforgatjuk, majd sütőpapírral leterített deszkára simítjuk a lehető legvékonyabb rétegben. Hagyjuk kihűlni, megszilárdulni. Miután ez megtörtént, sodrófával néhányszor végiggurítunk rajta úgy, hogy ne törjük túlságosan össze, inkább nagyobb darabokban maradjon. A karamellizáló edényben visszamaradt karamellhez hozzáadjuk a vajat meg a tejszínt, és állandóan kavargatva, az edény oldalait is locsolgatva, hogy az összes karamell leolvadjon, elkészítjük a karamellöntetet. Ha a fagylaltmassza alaposan kihűlt, beleöntjük a fagylaltgépbe, és addig kevertetjük, amíg a nekünk tetsző állagot le nem éri. Amikor a fagylalt már szemmel láthatóan kezd összállni, belepotyogtatjuk a karamellizált diódarabokat is. Tetszés szerint kevertetjük tovább. Ha nincs fagylaltgépünk, a masszát dobozba öntjük, és a fagyasztóban néhány óra alatt kifagyasztjuk. Közben félóránként többször átkeverjük. A diódarabokat akkor adjuk hozzá, amikor a massza már kissé megfagyott. Tálaláskor karamellt csöpögtetünk a gombócokra.

BA - 7-8/2018


2014. július 24., csütörtök

Tonhalas kölessaláta

Egy régen készült saláta, aminek most jött el az ideje. Mármint a leírásának. :) Kölessel nagyon finom, de ennek híján készülhet rizzsel vagy valamilyen tésztafélével is. 


Tonhalas kölessaláta

Hozzávalók 4 személyre: 25-25 dkg köles, főtt bab és főtt kukorica, 1 csokor újhagyma vagy 1 lila hagyma, 1-2 piros kápia paprika, 1 szál új fokhagyma vagy 3-4 cikk fokhagyma, 2 doboz natúr tonhalkonzerv, 2 dl joghurt vagy tejföl, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, koriander és menta vegyesen, só, bors, citromlé, olívaolaj.


Elkészítése: A kölest többszöri hideg vízben átmossuk, majd kétszeres mennyiségű hideg vízben főni tesszük. Enyhén megsózzuk, elkavarjuk, majd miután fölforrt, többé nem kavargatjuk, hanem kis lángon főzzük kb. 15 percig. Ekkor a lángot elzárjuk, az edényt pedig lefedjük, és hagyjuk, hogy a köles az összes folyadékot magába szívja. Ezután átrakjuk el tálba, hozzáadjuk a babot meg a kukoricát, illetve a tetszés szerint feldarabolt zöldségeket meg a finomra aprított zöldfűszerek felét, és lazán összeforgatjuk. Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, meglocsoljuk citromlével és olívaolajjal. A tonhalkonzervet leszűrjük, és a halhúst is lazán a többihez keverjük vigyázva, hogy ne törjük össze túlságosan. 15-20 percig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek, utána tálaljuk a maradék zöldfűszerrel ízesített joghurt kíséretében. 

EK - 2014/8

Piknikeztünk

Az már kevésbé lényeges, hogy a szoba közepén történt. Bár... kinn úgy ömlött az eső, mintha dézsából öntötték volna, s így akár valami szuper vízesés mellett, folyóparton is képzelhettük volna magunkat. Vendég gyerek is volt nálunk, sosem evett még lepénykenyeret. Bevallom, az a fajta nap volt, amikor az előző napi maradékot megettük reggelire, és a többi teendő mellett nem jutott időm semmi normális ebédet főzni. Így aztán nem maradt más választás, mint a boltból vásárolt csirkesonka, illetve a hűtőben lévő füstölt lazac. No meg a többi zöldség-s-miegymás, amitől végül mennyei lakomában volt részünk. Házi kolbásszal, maradék sült csirkével, grillezett hússal biztos még finomabb lett volna, sőt, vajban párolt vargányát is terveztem mellé, de sajna, megkukacosodott.
Sok kommentárt már nem kell hozzáfűznöm, ki-ki előszedi azt, amit otthon a hűtőben-kamrában talál, és összedobja a maga szájíze szerinti kísérőket. A szeletelt endívia, olajbogyó és különféle csírák mellett én két salátafélét hoztam össze, bár az egyik inkább salsa volt, a másik meg öntet. :)


Egyszerű zöldségsalsa

Hozzávalók: paradicsom, hagyma, piros kápia paprika, petrezselyemzöld, só, bors, citromlé, kevés olívaolaj.
Elkészítése: A zöldségeket apró kockákra vágjuk, a zöld fűszert finomra aprítjuk. Sóval, borssal, citromlével ízesítjük, végül meglocsoljuk olívaolajjal. 

EK - 2014/8

Fűszeres joghurtöntet

Hozzávalók: 2 evőkanál savanyított kapribogyó vagy 2 kisebb savanyú uborka, petrezselyemzöld, 1 cikk fokhagyma, 1,5 dl joghurt, 1,5 dl tejföl, só, bors, olívaolaj.
Elkészítése: A kapribogyót (vagy uborkát), valamint a petrezselyemzöldet és a fokhagymát összeaprítjuk, majd elkeverjük a joghurttal meg a tejföllel. Ízlés serint sózzuk, borsozzuk, illetve 1-2 evőkanálnyi olívaolajat keverünk bele. A tetejére is locsolhatunk kevés olívaolajat.

EK - 2014/8



2014. július 23., szerda

Banános gyümölcssorbet

Nem győzöm a lányokat fagyival tartani. Ha kimgyünk valahová, fagyit kérnek, ha itthon vagyunk, ugyanazt. A nemrég vásárolt fagyigép pedig nagyon jó szolgálatot tesz, ha kell, nagyon gyorsan tudok finomat (és sokat) gyártani vele. Hideg vagy fagyos alapanyagokat használva, mint pl. most is, nem kell várni a kikeverés előtti hűtésre, a massza mehet egyenesen a fagylaltgépbe.


Banános gyümölcssorbet

Hozzávalók: 50 dkg fagyasztott bogyós gyümölcs, 3 jó érett banán, 3 evőkanál fruktóz (v. 5 evőkanál cukor), csipetnyi só, 3 dl víz.

Elkészítése: A víz kivételével mindent egy magasabb falú tálba teszünk, és botmixerrel pépesíteni kezdjük. Közben fokozatosan adagoljuk hozzá a vizet, míg elérjük a kívánt állagot. Én a fent említett mennyiséget tettem bele, ki-ki ízlés szerint többet vagy kevesebbet is használhat.  Ha van fagylaltgépünk, a masszát beleöntjük, és kikevertetjük vele, ha nincs, műanyagdobozba simítjuk, és fagyasztóba tesszük. 1 óra elteltével felkavarjuk, majd félóránként ismételten átkavarjuk. Addig fagyasztjuk, míg elérjük a kívánt állagot.

Megjegyzés: Ha friss gyümölcsből dolgozunk, mielőtt a fagylaltgépbe öntenénk, a masszát hűtsük jól le. Igazán csak akkor készül el gyorsan, ha fagyasztott gyümölccsel és fagylaltgéppel dolgozunk.

KT - 2016/7

2014. július 19., szombat

A kert (2)

Az alábbiak még a június folyamán készült képek, azóta már sok minden más. :)
Egy június közepi "zsákmány" a kertből. A cseresznyét és a gingko biloba leveleket egy szomszéd bácsi kertjéből szedtem, tehát az nem nálunk termett, de 2-3 év, és cseresznyénk már nekünk is lesz. :) A gingko biloba elég a bácsinál... :)


Már leérett azóta... Kevés volt, de nem is reméltük, hogy egyáltalán lesz málnánk, hiszen az ősszel ültettük őket!


A lila krumplim: 7-ből 5 tő bújt ki. Tegnap 61 bogarat szedtem le róla. :(


Az első uborkák egyike...


Nőnek a körte alakú sárga paradicsomok... :)


Kicsi paprika. Az első. :)


Egy szép karfiolpéldány. A karfiollal nem jártunk túl szerencsésen, nem lettek szép fehérek mind, és a fejek sem fejlődtek rendesen. Az ízük sem volt jó azoknak. Már ki is húztuk az összes tövet.


Egy csodás karalábé. Van lila, téli is.


Az egyik első cukkinikezdemény. Már régen megettük... :)


Nyári káposzta

Kelkáposzta


Karós fuszulyka, azaz bab. :)


Az egyik gyönyörűszép rózsa:


Lett egy kevés fekete ribizlink is:



Meggy sem volt túl sok, de nagyon finom ízű volt.


Egres, szintén néhány szem. Ezeket is az ősszel ültettük.


Az egyik diófa.


Szilva...


Alma...


Júliusban, azaz éppen az elmúlt héten: sok-sok paprika...


Kezd érni a sárga körte alakú (hét eleji fotó):


Érik a piros is:

Ezeket azóta már meg is ettük:


Brokkolit még sosem termesztettünk. Csodálatosak! Mindegyik terem. 20 tövet ültettünk, és már lassan elérik a megfelelő méretet:


Nő a kelkáposzta:


És a nyáriak között is már vannak iylen hatalmasok:


A karósbab is ontja a "gyümölcsöt":


Nő a cukkini:


Nem, ez a kép nem tévedésből került ide: ekkora a borsó a másodvetésből. :) Sőt, már nem is ekkora, sokkal nagyobb; ez is még hét eleji kép.


Az egyik bazsalikomom:


Irul-pirulgat a szeder is:


A póréhagyma ujjnyi vastag. Alig győzöm ritkítani:


Piros koktélparadicsom:


Csicseriborsó - szépen alakulgatnak már a hüvelyek:


És tegnapra már megérett a sárga:


Sárga koktélparadicsom:


Múlt hét elején szedtem ennyit. Tegnap 3 tál telt meg:


Nagyobbikom készítette a salátát az ételhez. Ő maga szedte le, amit akart hozzá:




Related Posts with Thumbnails

2014. július 31., csütörtök

Töltött padlizsán fokhagymaöntettel

Annyi receptem vár lejegyzésre! Egy csomo grillezős recept is van, de nincs időm, hogy megírjam őket. Még jó, hogy a füzetembe viszont lejegyeztem mindent, így biztos, hoyg nem felejtem el a készítésüket. Az alábbi étel isteni volt. Lehet hússal is készíteni, de igazán nem hiányzott belőle. Így volt finom, ahogy volt. Kicsikém megkívánta a szalmakrumplit, ezért készült az is mellé (legalább másfél éve nem ettünk olajban sült szalmakrumplit, most viszont beadtam a derekam...), de jól kiegészítik egymást. Krumplival vagy más körettel egy-egy csónakot számíthatunk személyenként, ha nincs egyéb kísérő, akkor a kettőt mindenképpen.


Töltött padlizsán fokhagymaöntettel (húsmentes)

Hozzávalók 3-6 személyre: 3 közepes, szép padlizsán, 1 hagyma, 1 sárgarépa, 10 dkg rizs, 5-6 cikk fokhagyma, 2 ágacska rozmaring, 1 tojás, 60-70 ml olaj, só, bors, 1-2 piros húsú kápiapaprika, 6 zöld színű csípős paprika (vagy 1-2 zöld kápia), 20 dkg mozzarella sajt; az öntethez: 3 cikk fokhagyma, 1 vastag szelet citrom, só, 1 dl víz, 3-4 evőkanál olívaolaj; a tálaláshoz: szalmakrumpli (elmaradhat).

Elkészítése: A rizst megfuttatjuk 1 evőkanálnyi olívaolajon, majd fölöntjük dupla mennyiségű vízzel (öntsük a rizst egy pohárba, hogy tudjuk a vízmennyiséget is kiszámítani), és kavarás nélkül puhára főzzük. A padlizsánt megmossuk, hosszában félbevágjuk, és mindegyik fél padlizsánnak kivájjuk a belsejét úgy, hogy kb. 1 cm-es pereme maradjon. A csónakokat megszórjuk sóval és állni hagyjuk. A hagymát fölaprítjuk, és megdinszteljük a fölforrósított olívaolajon. Amikor már üveges, hozzáadjuk a finomra reszelt sárgarépát, majd 2-3 perc múlva hozzáadjuk a szabálytalanra összeaprított padlizsánhúst is. Addig pároljuk néha megkavargatva, míg a padlizsán is meg nem puhul. A megfőtt rizst leszűrjük, és hideg vízzel átöblítjük. Jól kinyomkodjuk. Egy tálba teszsük a padlizsános ragut, a főtt rizst, a zúzott fokhagymát meg a finomra aprított rozmaringot, hozzáadjuk a tojást, sózzuk, borsozzuk, és alaposan összedolgozzuk. A padlizsáncsónakokat folyó víz alatt leöblítjük, papírtörlővel megszárítgatjuk, majd az elkészített masszát eloszlatjuk a mélyedésekben. A fél padizsánokat kevés olajjal megkent hőálló tálba helyezzük, és mindegyik tetejére teszünk egy-egy szelet piros kápiapaprikát, illetve egy-egy egészben hagyott zöld csípős paprikát/ vagy kápiacsíkot. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 25 percig sütjük. Ekkor kivesszük, a padlizsánok tetején szétoszlatjuk a szeletekre vágott mozzarellát, és további 3 percre visszatoljuk a sütőbe. Az öntethez a fokhagymát meg a citromot kevés sóval mozsárban alaposan összezúzzuk, majd kicsinként belekavarjuk az olívaolajat. Végül felhígítjuk a vízzel. Az öntetet ki-ki maga adagolja a padlizsáncsónakokra. Az időközben megsütött szalmakrumplival tálaljuk.

Megjegyzés: Ha hússal készítjük, kb. 30 dkg darált húst használhatunk hozzá, és akkor adjuk a raguhoz, miután a hagymát és a saárgarépát megdinszteltük. Ha hússal készül, rizs nem muszáj hozzá.

NÚ - 2018/8.


2014. július 28., hétfő

Grillkolbász - nem disznóból

Nem jó érzés, amikor megírsz valamit, majd egy szerencsétlen mozdulattal valahogy az egészet törlöd.... És az automatikus mentés meg azonnal végzi a dolgát, esélyt sem adva a visszalépésre.

Naszóval, a rövidített változat: most készült el a fotó arról a grillkolbászról, amit még a tél végén készítettem. A kísérők: főtt krumpli, párolt brokkoli, fokhagymás olajon dinsztelt mángold és céklalevél, friss kerti paradicsom - piros és sárga - illetve a nap szenzációja: grillezett kukorica, az idei első, kertben termett kukoricából. :) Azért bemásolom a receptet is:


Házi kolbász kétféleképpen, nem disznóból

Hozzávalók a kétféle kolbászhoz: 2 kg csirkehús (melle és kicsontozott combja vegyesen), 1 kg marhahús, 65 dkg libaháj; a hagyományos ízesítésűhez: 1-2 fej fokhagyma (vagy ízlés szerint), 1-2 evőkanál (vagy ízlés szerinti) só, 2-3 teáskanál pirospaprika, 2-3 teáskanál bors; a grillkolbászhoz:1 kisebb hagyma, 8-10 cikk fokhagyma, 3 szem szegfűbors, 1 csapott teáskanál őrölt bors, 1 mokkáskanál őrölt kömény, 1 púpozott teáskanál szárított, morzsolt csombor, só, 1 evőkanál libazsír; továbbá: belek (birkabélbe szándékoztam eleinte tölteni, de éppen nem kaptam, így disznóbelet használtam).

Elkészítése: A kétféle húst ledaráljuk, a fagyos libahájat pedig jó apróra vagdossuk (fagyosan könnyebb). Az egészet tálba tesszük, és kézzel jó alaposan összedolgozzuk. Ezután elosztjuk kb. 2/3-1/3 arányban, és egy időre hideg helyre tesszük. A fokhagymát megpucoljuk és összezúzzuk. A nagyobb adag húshoz adjuk az összezúzott fokhagymát, illetve rászórjuk a fűszereket, és ismét alaposan összegyúrjuk. Egy kis fasírtnyi adagot egy száraz felforrósított serpenyőbe teszünk, mindkét oldalát megsütjük, majd megkóstoljuk, és ha szükséges, ízlésünknek megfelelően pótoljuk a fűszereket. Minden plusz adag fűszer hozzáadása után alaposan dolgozzuk össze a masszát. Amikor jónak ítéljük, a húst belekbe töltjük hosszabb vagy rövidebb kolbászokat formálva belőle, majd tetszés szerint frissen lefagyasztjuk vagy felfüstöljük.

A grillkolbászhoz a finomra aprított hagymát és fokhagymát megdinszteljük a libazsíron, hozzáadjuk az őrölt fűszereket, majd az egészet jó alaposan kidolgozzuk. A továbbiakban az eljárás ugyanaz, mint az előzőnél. 


KT - 2014/12


2014. július 26., szombat

Rumos diófagylalt (nagyon töményen diós)

Véééééégre rávettem magam, hogy diófagyit készítsek. Nem tudom, miért vártam eddig, talán inkább csak azért, mert féltem: az enyém úgysem lesz olyan, mint azok valamelyike, amelyik annyira ízlik nekem. Tudniillik két helyen veszek nagyon finom diós fagylaltot (végülis 3 helyen, de két helyen szinte ugyanazt lehet venni). Az egyikben benne van az őrölt dió is, barna színű, és Eszterházynak hívják, a másik, az dobozos kiszerelésű: maga a fagyi fehér, de benne rengeteg karamellizált diódarab van. Igazából sosem tudtam dönteni, melyik ízlik jobban, egyik ezért jó, a másik meg azért, így aztán én úgy döntöttem, hogy a kettő kombinációját hozom össze. Tehát nem kell csodálkozni azon, hogy ultra-full diós, ezért aki nem, vagy csak kicsit szereti a diót, messze kerülje el. :) A rumaroma ízlés szerint adagolható.


Rumos diófagylalt

Hozzávalók az alaphoz: 3 tojássárgája, 15 dkg cukor, 10 dkg finomra őrölt dió, 4 dl tej, 25 ml rumaroma, 2 dl habtejszín; a grillázshoz: 4 evőkanál cukor, 15 dkg dióbél; az öntethez: 3 dkg vaj, 1 dl tejszín.

Elkészítése: A tejet fölforraljuk. A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az őrölt dióbelet is. Ezután merőkanalanként beledolgozzuk a felforrt tejet, majd az edényt nagyon kicsi lángra vagy vízgőz fölé helyezzük, és állandóan kavargatva besűrítjük. Hagyjuk kihűlni, vagy hogy gyorsabban menjen, hideg vízbe állítjuk. Miután kihűlt, belekeverjük a rumaromát és az éppencsakhogy icipicit felvert tejszínt. A keveréket jól összedolgozzuk, és hűtőbe tesszük 3-4 órára, vagy gyakran átkevergetve 1 órára betoljuk a fagyasztóba. Amíg a massza hűl, elkészítjük a grillázst. Vastag aljú edényben világosra karamellizáljuk a cukrot, majd amikor szép folyékony az egész, beledobjuk a dióbelet is. Szilikonlapáttal jól összeforgatjuk, majd sütőpapírral leterített deszkára simítjuk a lehető legvékonyabb rétegben. Hagyjuk kihűlni, megszilárdulni. Miután ez megtörtént, sodrófával néhányszor végiggurítunk rajta úgy, hogy ne törjük túlságosan össze, inkább nagyobb darabokban maradjon. A karamellizáló edényben visszamaradt karamellhez hozzáadjuk a vajat meg a tejszínt, és állandóan kavargatva, az edény oldalait is locsolgatva, hogy az összes karamell leolvadjon, elkészítjük a karamellöntetet. Ha a fagylaltmassza alaposan kihűlt, beleöntjük a fagylaltgépbe, és addig kevertetjük, amíg a nekünk tetsző állagot le nem éri. Amikor a fagylalt már szemmel láthatóan kezd összállni, belepotyogtatjuk a karamellizált diódarabokat is. Tetszés szerint kevertetjük tovább. Ha nincs fagylaltgépünk, a masszát dobozba öntjük, és a fagyasztóban néhány óra alatt kifagyasztjuk. Közben félóránként többször átkeverjük. A diódarabokat akkor adjuk hozzá, amikor a massza már kissé megfagyott. Tálaláskor karamellt csöpögtetünk a gombócokra.

BA - 7-8/2018


2014. július 24., csütörtök

Tonhalas kölessaláta

Egy régen készült saláta, aminek most jött el az ideje. Mármint a leírásának. :) Kölessel nagyon finom, de ennek híján készülhet rizzsel vagy valamilyen tésztafélével is. 


Tonhalas kölessaláta

Hozzávalók 4 személyre: 25-25 dkg köles, főtt bab és főtt kukorica, 1 csokor újhagyma vagy 1 lila hagyma, 1-2 piros kápia paprika, 1 szál új fokhagyma vagy 3-4 cikk fokhagyma, 2 doboz natúr tonhalkonzerv, 2 dl joghurt vagy tejföl, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, koriander és menta vegyesen, só, bors, citromlé, olívaolaj.


Elkészítése: A kölest többszöri hideg vízben átmossuk, majd kétszeres mennyiségű hideg vízben főni tesszük. Enyhén megsózzuk, elkavarjuk, majd miután fölforrt, többé nem kavargatjuk, hanem kis lángon főzzük kb. 15 percig. Ekkor a lángot elzárjuk, az edényt pedig lefedjük, és hagyjuk, hogy a köles az összes folyadékot magába szívja. Ezután átrakjuk el tálba, hozzáadjuk a babot meg a kukoricát, illetve a tetszés szerint feldarabolt zöldségeket meg a finomra aprított zöldfűszerek felét, és lazán összeforgatjuk. Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, meglocsoljuk citromlével és olívaolajjal. A tonhalkonzervet leszűrjük, és a halhúst is lazán a többihez keverjük vigyázva, hogy ne törjük össze túlságosan. 15-20 percig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek, utána tálaljuk a maradék zöldfűszerrel ízesített joghurt kíséretében. 

EK - 2014/8

Piknikeztünk

Az már kevésbé lényeges, hogy a szoba közepén történt. Bár... kinn úgy ömlött az eső, mintha dézsából öntötték volna, s így akár valami szuper vízesés mellett, folyóparton is képzelhettük volna magunkat. Vendég gyerek is volt nálunk, sosem evett még lepénykenyeret. Bevallom, az a fajta nap volt, amikor az előző napi maradékot megettük reggelire, és a többi teendő mellett nem jutott időm semmi normális ebédet főzni. Így aztán nem maradt más választás, mint a boltból vásárolt csirkesonka, illetve a hűtőben lévő füstölt lazac. No meg a többi zöldség-s-miegymás, amitől végül mennyei lakomában volt részünk. Házi kolbásszal, maradék sült csirkével, grillezett hússal biztos még finomabb lett volna, sőt, vajban párolt vargányát is terveztem mellé, de sajna, megkukacosodott.
Sok kommentárt már nem kell hozzáfűznöm, ki-ki előszedi azt, amit otthon a hűtőben-kamrában talál, és összedobja a maga szájíze szerinti kísérőket. A szeletelt endívia, olajbogyó és különféle csírák mellett én két salátafélét hoztam össze, bár az egyik inkább salsa volt, a másik meg öntet. :)


Egyszerű zöldségsalsa

Hozzávalók: paradicsom, hagyma, piros kápia paprika, petrezselyemzöld, só, bors, citromlé, kevés olívaolaj.
Elkészítése: A zöldségeket apró kockákra vágjuk, a zöld fűszert finomra aprítjuk. Sóval, borssal, citromlével ízesítjük, végül meglocsoljuk olívaolajjal. 

EK - 2014/8

Fűszeres joghurtöntet

Hozzávalók: 2 evőkanál savanyított kapribogyó vagy 2 kisebb savanyú uborka, petrezselyemzöld, 1 cikk fokhagyma, 1,5 dl joghurt, 1,5 dl tejföl, só, bors, olívaolaj.
Elkészítése: A kapribogyót (vagy uborkát), valamint a petrezselyemzöldet és a fokhagymát összeaprítjuk, majd elkeverjük a joghurttal meg a tejföllel. Ízlés serint sózzuk, borsozzuk, illetve 1-2 evőkanálnyi olívaolajat keverünk bele. A tetejére is locsolhatunk kevés olívaolajat.

EK - 2014/8



2014. július 23., szerda

Banános gyümölcssorbet

Nem győzöm a lányokat fagyival tartani. Ha kimgyünk valahová, fagyit kérnek, ha itthon vagyunk, ugyanazt. A nemrég vásárolt fagyigép pedig nagyon jó szolgálatot tesz, ha kell, nagyon gyorsan tudok finomat (és sokat) gyártani vele. Hideg vagy fagyos alapanyagokat használva, mint pl. most is, nem kell várni a kikeverés előtti hűtésre, a massza mehet egyenesen a fagylaltgépbe.


Banános gyümölcssorbet

Hozzávalók: 50 dkg fagyasztott bogyós gyümölcs, 3 jó érett banán, 3 evőkanál fruktóz (v. 5 evőkanál cukor), csipetnyi só, 3 dl víz.

Elkészítése: A víz kivételével mindent egy magasabb falú tálba teszünk, és botmixerrel pépesíteni kezdjük. Közben fokozatosan adagoljuk hozzá a vizet, míg elérjük a kívánt állagot. Én a fent említett mennyiséget tettem bele, ki-ki ízlés szerint többet vagy kevesebbet is használhat.  Ha van fagylaltgépünk, a masszát beleöntjük, és kikevertetjük vele, ha nincs, műanyagdobozba simítjuk, és fagyasztóba tesszük. 1 óra elteltével felkavarjuk, majd félóránként ismételten átkavarjuk. Addig fagyasztjuk, míg elérjük a kívánt állagot.

Megjegyzés: Ha friss gyümölcsből dolgozunk, mielőtt a fagylaltgépbe öntenénk, a masszát hűtsük jól le. Igazán csak akkor készül el gyorsan, ha fagyasztott gyümölccsel és fagylaltgéppel dolgozunk.

KT - 2016/7

2014. július 19., szombat

A kert (2)

Az alábbiak még a június folyamán készült képek, azóta már sok minden más. :)
Egy június közepi "zsákmány" a kertből. A cseresznyét és a gingko biloba leveleket egy szomszéd bácsi kertjéből szedtem, tehát az nem nálunk termett, de 2-3 év, és cseresznyénk már nekünk is lesz. :) A gingko biloba elég a bácsinál... :)


Már leérett azóta... Kevés volt, de nem is reméltük, hogy egyáltalán lesz málnánk, hiszen az ősszel ültettük őket!


A lila krumplim: 7-ből 5 tő bújt ki. Tegnap 61 bogarat szedtem le róla. :(


Az első uborkák egyike...


Nőnek a körte alakú sárga paradicsomok... :)


Kicsi paprika. Az első. :)


Egy szép karfiolpéldány. A karfiollal nem jártunk túl szerencsésen, nem lettek szép fehérek mind, és a fejek sem fejlődtek rendesen. Az ízük sem volt jó azoknak. Már ki is húztuk az összes tövet.


Egy csodás karalábé. Van lila, téli is.


Az egyik első cukkinikezdemény. Már régen megettük... :)


Nyári káposzta

Kelkáposzta


Karós fuszulyka, azaz bab. :)


Az egyik gyönyörűszép rózsa:


Lett egy kevés fekete ribizlink is:



Meggy sem volt túl sok, de nagyon finom ízű volt.


Egres, szintén néhány szem. Ezeket is az ősszel ültettük.


Az egyik diófa.


Szilva...


Alma...


Júliusban, azaz éppen az elmúlt héten: sok-sok paprika...


Kezd érni a sárga körte alakú (hét eleji fotó):


Érik a piros is:

Ezeket azóta már meg is ettük:


Brokkolit még sosem termesztettünk. Csodálatosak! Mindegyik terem. 20 tövet ültettünk, és már lassan elérik a megfelelő méretet:


Nő a kelkáposzta:


És a nyáriak között is már vannak iylen hatalmasok:


A karósbab is ontja a "gyümölcsöt":


Nő a cukkini:


Nem, ez a kép nem tévedésből került ide: ekkora a borsó a másodvetésből. :) Sőt, már nem is ekkora, sokkal nagyobb; ez is még hét eleji kép.


Az egyik bazsalikomom:


Irul-pirulgat a szeder is:


A póréhagyma ujjnyi vastag. Alig győzöm ritkítani:


Piros koktélparadicsom:


Csicseriborsó - szépen alakulgatnak már a hüvelyek:


És tegnapra már megérett a sárga:


Sárga koktélparadicsom:


Múlt hét elején szedtem ennyit. Tegnap 3 tál telt meg:


Nagyobbikom készítette a salátát az ételhez. Ő maga szedte le, amit akart hozzá: