Véééééégre rávettem magam, hogy diófagyit készítsek. Nem tudom, miért vártam eddig, talán inkább csak azért, mert féltem: az enyém úgysem lesz olyan, mint azok valamelyike, amelyik annyira ízlik nekem. Tudniillik két helyen veszek nagyon finom diós fagylaltot (végülis 3 helyen, de két helyen szinte ugyanazt lehet venni). Az egyikben benne van az őrölt dió is, barna színű, és Eszterházynak hívják, a másik, az dobozos kiszerelésű: maga a fagyi fehér, de benne rengeteg karamellizált diódarab van. Igazából sosem tudtam dönteni, melyik ízlik jobban, egyik ezért jó, a másik meg azért, így aztán én úgy döntöttem, hogy a kettő kombinációját hozom össze. Tehát nem kell csodálkozni azon, hogy ultra-full diós, ezért aki nem, vagy csak kicsit szereti a diót, messze kerülje el. :) A rumaroma ízlés szerint adagolható.
Rumos diófagylalt
Hozzávalók az alaphoz: 3 tojássárgája, 15 dkg cukor, 10 dkg finomra őrölt dió, 4 dl tej, 25 ml rumaroma, 2 dl habtejszín; a grillázshoz: 4 evőkanál cukor, 15 dkg dióbél; az öntethez: 3 dkg vaj, 1 dl tejszín.
Elkészítése: A tejet fölforraljuk. A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az őrölt dióbelet is. Ezután merőkanalanként beledolgozzuk a felforrt tejet, majd az edényt nagyon kicsi lángra vagy vízgőz fölé helyezzük, és állandóan kavargatva besűrítjük. Hagyjuk kihűlni, vagy hogy gyorsabban menjen, hideg vízbe állítjuk. Miután kihűlt, belekeverjük a rumaromát és az éppencsakhogy icipicit felvert tejszínt. A keveréket jól összedolgozzuk, és hűtőbe tesszük 3-4 órára, vagy gyakran átkevergetve 1 órára betoljuk a fagyasztóba. Amíg a massza hűl, elkészítjük a grillázst. Vastag aljú edényben világosra karamellizáljuk a cukrot, majd amikor szép folyékony az egész, beledobjuk a dióbelet is. Szilikonlapáttal jól összeforgatjuk, majd sütőpapírral leterített deszkára simítjuk a lehető legvékonyabb rétegben. Hagyjuk kihűlni, megszilárdulni. Miután ez megtörtént, sodrófával néhányszor végiggurítunk rajta úgy, hogy ne törjük túlságosan össze, inkább nagyobb darabokban maradjon. A karamellizáló edényben visszamaradt karamellhez hozzáadjuk a vajat meg a tejszínt, és állandóan kavargatva, az edény oldalait is locsolgatva, hogy az összes karamell leolvadjon, elkészítjük a karamellöntetet. Ha a fagylaltmassza alaposan kihűlt, beleöntjük a fagylaltgépbe, és addig kevertetjük, amíg a nekünk tetsző állagot le nem éri. Amikor a fagylalt már szemmel láthatóan kezd összállni, belepotyogtatjuk a karamellizált diódarabokat is. Tetszés szerint kevertetjük tovább. Ha nincs fagylaltgépünk, a masszát dobozba öntjük, és a fagyasztóban néhány óra alatt kifagyasztjuk. Közben félóránként többször átkeverjük. A diódarabokat akkor adjuk hozzá, amikor a massza már kissé megfagyott. Tálaláskor karamellt csöpögtetünk a gombócokra.
BA - 7-8/2018
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2014. július 26., szombat
Rumos diófagylalt (nagyon töményen diós)
Véééééégre rávettem magam, hogy diófagyit készítsek. Nem tudom, miért vártam eddig, talán inkább csak azért, mert féltem: az enyém úgysem lesz olyan, mint azok valamelyike, amelyik annyira ízlik nekem. Tudniillik két helyen veszek nagyon finom diós fagylaltot (végülis 3 helyen, de két helyen szinte ugyanazt lehet venni). Az egyikben benne van az őrölt dió is, barna színű, és Eszterházynak hívják, a másik, az dobozos kiszerelésű: maga a fagyi fehér, de benne rengeteg karamellizált diódarab van. Igazából sosem tudtam dönteni, melyik ízlik jobban, egyik ezért jó, a másik meg azért, így aztán én úgy döntöttem, hogy a kettő kombinációját hozom össze. Tehát nem kell csodálkozni azon, hogy ultra-full diós, ezért aki nem, vagy csak kicsit szereti a diót, messze kerülje el. :) A rumaroma ízlés szerint adagolható.
Rumos diófagylalt
Hozzávalók az alaphoz: 3 tojássárgája, 15 dkg cukor, 10 dkg finomra őrölt dió, 4 dl tej, 25 ml rumaroma, 2 dl habtejszín; a grillázshoz: 4 evőkanál cukor, 15 dkg dióbél; az öntethez: 3 dkg vaj, 1 dl tejszín.
Elkészítése: A tejet fölforraljuk. A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az őrölt dióbelet is. Ezután merőkanalanként beledolgozzuk a felforrt tejet, majd az edényt nagyon kicsi lángra vagy vízgőz fölé helyezzük, és állandóan kavargatva besűrítjük. Hagyjuk kihűlni, vagy hogy gyorsabban menjen, hideg vízbe állítjuk. Miután kihűlt, belekeverjük a rumaromát és az éppencsakhogy icipicit felvert tejszínt. A keveréket jól összedolgozzuk, és hűtőbe tesszük 3-4 órára, vagy gyakran átkevergetve 1 órára betoljuk a fagyasztóba. Amíg a massza hűl, elkészítjük a grillázst. Vastag aljú edényben világosra karamellizáljuk a cukrot, majd amikor szép folyékony az egész, beledobjuk a dióbelet is. Szilikonlapáttal jól összeforgatjuk, majd sütőpapírral leterített deszkára simítjuk a lehető legvékonyabb rétegben. Hagyjuk kihűlni, megszilárdulni. Miután ez megtörtént, sodrófával néhányszor végiggurítunk rajta úgy, hogy ne törjük túlságosan össze, inkább nagyobb darabokban maradjon. A karamellizáló edényben visszamaradt karamellhez hozzáadjuk a vajat meg a tejszínt, és állandóan kavargatva, az edény oldalait is locsolgatva, hogy az összes karamell leolvadjon, elkészítjük a karamellöntetet. Ha a fagylaltmassza alaposan kihűlt, beleöntjük a fagylaltgépbe, és addig kevertetjük, amíg a nekünk tetsző állagot le nem éri. Amikor a fagylalt már szemmel láthatóan kezd összállni, belepotyogtatjuk a karamellizált diódarabokat is. Tetszés szerint kevertetjük tovább. Ha nincs fagylaltgépünk, a masszát dobozba öntjük, és a fagyasztóban néhány óra alatt kifagyasztjuk. Közben félóránként többször átkeverjük. A diódarabokat akkor adjuk hozzá, amikor a massza már kissé megfagyott. Tálaláskor karamellt csöpögtetünk a gombócokra.
BA - 7-8/2018
Rumos diófagylalt
Hozzávalók az alaphoz: 3 tojássárgája, 15 dkg cukor, 10 dkg finomra őrölt dió, 4 dl tej, 25 ml rumaroma, 2 dl habtejszín; a grillázshoz: 4 evőkanál cukor, 15 dkg dióbél; az öntethez: 3 dkg vaj, 1 dl tejszín.
Elkészítése: A tejet fölforraljuk. A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az őrölt dióbelet is. Ezután merőkanalanként beledolgozzuk a felforrt tejet, majd az edényt nagyon kicsi lángra vagy vízgőz fölé helyezzük, és állandóan kavargatva besűrítjük. Hagyjuk kihűlni, vagy hogy gyorsabban menjen, hideg vízbe állítjuk. Miután kihűlt, belekeverjük a rumaromát és az éppencsakhogy icipicit felvert tejszínt. A keveréket jól összedolgozzuk, és hűtőbe tesszük 3-4 órára, vagy gyakran átkevergetve 1 órára betoljuk a fagyasztóba. Amíg a massza hűl, elkészítjük a grillázst. Vastag aljú edényben világosra karamellizáljuk a cukrot, majd amikor szép folyékony az egész, beledobjuk a dióbelet is. Szilikonlapáttal jól összeforgatjuk, majd sütőpapírral leterített deszkára simítjuk a lehető legvékonyabb rétegben. Hagyjuk kihűlni, megszilárdulni. Miután ez megtörtént, sodrófával néhányszor végiggurítunk rajta úgy, hogy ne törjük túlságosan össze, inkább nagyobb darabokban maradjon. A karamellizáló edényben visszamaradt karamellhez hozzáadjuk a vajat meg a tejszínt, és állandóan kavargatva, az edény oldalait is locsolgatva, hogy az összes karamell leolvadjon, elkészítjük a karamellöntetet. Ha a fagylaltmassza alaposan kihűlt, beleöntjük a fagylaltgépbe, és addig kevertetjük, amíg a nekünk tetsző állagot le nem éri. Amikor a fagylalt már szemmel láthatóan kezd összállni, belepotyogtatjuk a karamellizált diódarabokat is. Tetszés szerint kevertetjük tovább. Ha nincs fagylaltgépünk, a masszát dobozba öntjük, és a fagyasztóban néhány óra alatt kifagyasztjuk. Közben félóránként többször átkeverjük. A diódarabokat akkor adjuk hozzá, amikor a massza már kissé megfagyott. Tálaláskor karamellt csöpögtetünk a gombócokra.
BA - 7-8/2018
1 megjegyzés:
- EmBeJa írta...
-
Na,ennek ma azt hiszem neki is látok!!Épp a tegnap vettem egy doboz ostya-tölcsért!!Én nem szeretem a diót,sőt allergiás is vagyok rá picit:)-de a fiaim imádják!Köszi szépen a receptet!!
- 2014. július 26. 13:32
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
1 megjegyzés:
Na,ennek ma azt hiszem neki is látok!!Épp a tegnap vettem egy doboz ostya-tölcsért!!Én nem szeretem a diót,sőt allergiás is vagyok rá picit:)-de a fiaim imádják!Köszi szépen a receptet!!
Megjegyzés küldése