2014. július 3., csütörtök

Kacsasült friss salátával

A cím nagyon hétköznapi, egyáltalán nem adja vissza azt az ízorgiát, amit az illatos-fűszeres sült és a saláta összetalálkozása eredményezett. Csak annyit tudok mondani, próbáljátok ki. :) (Mostanában többször vettem már kacsát - egészet vagy combot -, elég jó árban adják egyes helyeken.)


Illatos-fűszeres kacsasült friss salátával, almás vinaigrette-tel

Hozzávalók 4-6 személyre: 1 konyhakész kacsa (kb. 1,5 kg), só, bors, 1 csokor friss majoránna, kb. 1/2 dl olaj, 1 alma, 1 narancs, 1 hagyma, 2 szál új fokhagyma; a salátához: 1 zsenge karalábé, 5-6 hónapos retek, salátalevelek (pl. jégsaláta, sóska, rukkola), 1 kápia paprika, 2-3 uborka, 1 csokor újhagyma; a vinaigrette-hez: 2 savanykás alma, só, 1 evőkanál barna cukor, 1/2 citrom leve, 1 dl napraforgóolaj - semmiképpen sem jó az olíva, túl erős ízű, víz.

Elkészítése: A kacsát átmossuk, megtörölgetjük, majd kívül-belül megszórjuk só és bors keverékével. A majoránna leveleit lecsipkedjük a száráról, összeaprítjuk, elkeverjük az olajjal, majd a keveréket ráöntjük a kacsára, és kézzel alaposan "belemasszírozzuk". A gyümölcsöket jól megmossuk, és négybe vágjuk a hagymával együtt. A hagymát és a gyümölcsöket felváltva a kacsa belsejébe tömködjük, végül pedig "elzárjuk" a nyílást a fokhagymaszárakkal. A fokhagymafejeket durvára aprítjuk, és tűzálló tálba szórjuk. Belehelyezzük a félretett majoránnaszárakat is, majd rátesszük a bepácolt kacsát. Ha van időnk, hagyjuk állni egy ideig, majd kevés vizet öntünk alá, lefedjük, és 150 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 3 órára, ezalatt omlósra puhul a húsa. Végül a hőt 230 fokra emelve, fedő nélkül, a kacsát szép pirosra pirítjuk. A salátához megmossuk a leveles zöldségeket, és egy konyhatörlővel felitatjuk róluk a vizet. A többi zöldséget megmossuk és hasábokra vagy csíkokra vágjuk, az újhagymát felkarikázzzuk. Az egészet egy tálba tesszük. A vinaigrette-hez az almát meghámozzuk, kockára vágjuk, majd magas falú pohárba tesszük. Hozzáadjuk a többi alapanyagot, és végül annyi vizet öntünk rá, amennyi az almadarabokat ellepi. Botmixerrel vagy blenderben sima péppé dolgozzuk. Tovább ízesíthető, hígítható tetszés szerint. A megsült kacsát feldaraboljuk, salátát kínálunk mellé, és leöntjük az almás vinaigrette-tel.

KAL - 2016.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2014. július 3., csütörtök

Kacsasült friss salátával

A cím nagyon hétköznapi, egyáltalán nem adja vissza azt az ízorgiát, amit az illatos-fűszeres sült és a saláta összetalálkozása eredményezett. Csak annyit tudok mondani, próbáljátok ki. :) (Mostanában többször vettem már kacsát - egészet vagy combot -, elég jó árban adják egyes helyeken.)


Illatos-fűszeres kacsasült friss salátával, almás vinaigrette-tel

Hozzávalók 4-6 személyre: 1 konyhakész kacsa (kb. 1,5 kg), só, bors, 1 csokor friss majoránna, kb. 1/2 dl olaj, 1 alma, 1 narancs, 1 hagyma, 2 szál új fokhagyma; a salátához: 1 zsenge karalábé, 5-6 hónapos retek, salátalevelek (pl. jégsaláta, sóska, rukkola), 1 kápia paprika, 2-3 uborka, 1 csokor újhagyma; a vinaigrette-hez: 2 savanykás alma, só, 1 evőkanál barna cukor, 1/2 citrom leve, 1 dl napraforgóolaj - semmiképpen sem jó az olíva, túl erős ízű, víz.

Elkészítése: A kacsát átmossuk, megtörölgetjük, majd kívül-belül megszórjuk só és bors keverékével. A majoránna leveleit lecsipkedjük a száráról, összeaprítjuk, elkeverjük az olajjal, majd a keveréket ráöntjük a kacsára, és kézzel alaposan "belemasszírozzuk". A gyümölcsöket jól megmossuk, és négybe vágjuk a hagymával együtt. A hagymát és a gyümölcsöket felváltva a kacsa belsejébe tömködjük, végül pedig "elzárjuk" a nyílást a fokhagymaszárakkal. A fokhagymafejeket durvára aprítjuk, és tűzálló tálba szórjuk. Belehelyezzük a félretett majoránnaszárakat is, majd rátesszük a bepácolt kacsát. Ha van időnk, hagyjuk állni egy ideig, majd kevés vizet öntünk alá, lefedjük, és 150 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 3 órára, ezalatt omlósra puhul a húsa. Végül a hőt 230 fokra emelve, fedő nélkül, a kacsát szép pirosra pirítjuk. A salátához megmossuk a leveles zöldségeket, és egy konyhatörlővel felitatjuk róluk a vizet. A többi zöldséget megmossuk és hasábokra vagy csíkokra vágjuk, az újhagymát felkarikázzzuk. Az egészet egy tálba tesszük. A vinaigrette-hez az almát meghámozzuk, kockára vágjuk, majd magas falú pohárba tesszük. Hozzáadjuk a többi alapanyagot, és végül annyi vizet öntünk rá, amennyi az almadarabokat ellepi. Botmixerrel vagy blenderben sima péppé dolgozzuk. Tovább ízesíthető, hígítható tetszés szerint. A megsült kacsát feldaraboljuk, salátát kínálunk mellé, és leöntjük az almás vinaigrette-tel.

KAL - 2016.

Nincsenek megjegyzések: