Borsószezon volt nálunk az elmúlt két hétben, nagyon sok borsós ételt készítettem...
Az, hogy kertünk lett, sok olyan lehetőséget teremtett, ami eddig nem volt megadatva: friss cukorborsót enni egyenesen a tőről, "elkapni" a borsót olyan frissen, fiatalon, hogy a hüvelye is fogyasztható legyen, és nem utolsó sorban, hogy saját magad által fejtett, friss borsót egyél és tegyél jócskán a mélyhűtőbe. Igaz, hogy eléggé pepecs munka a kibontása, és a kukacok is néha megkeserítették az "életünket", de már szinte két hete kiszedtük és elraktároztuk a borsót. Sőt, azóta már lassan tenyérnyi magas az újabb borsóvetemény, szóval a kiürült földet ismét bevetettük, s így őszig még begyűjtünk egy adag borsót. :)
A galuskakészítéssel még mindig hadilábon állok: mikor sikerül, mikor nem. Édesanyám sokszor elmondta már, hogyan csináljam, de nem mindig jön be. Annyit mindig kihangsúlyoz, hogy vigyázzak, a gríz ne legyen túlzottan finom szemcséjű, mert akkor sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy keményebb lesz. Nos, ezt ellensúlyozandó, én mindig teszek kukoricadarát is bele. Ezúttal nagyon jól sikerült, büszke vagyok rá, és a friss borsóval meg fiatal kerti hagymával és murokkal együtt isteni leves született belőle.
Borsóleves galuskával
Hozzávalók 5-6 személyre: 55 dkg zöldborsó, 1 nagy hagyma (még enyhén zöld volt), 5-6 közepes új sárgarépa, 1 csokor petrezselyemzöld, 1,5 l húsalaplé, só, 2 evőkanál olaj; a galuskához: 2 tojás, 1/2 mokkáskanál só, 1/2 mokkáskanál szódabikarbóna, 7 csapott evőkanál búzadara, 2 csapott evőkanál kuskoricadara.
Elkészítése: Felforrósítjuk az olajat, és megdinszteljük rajta a finomra aprított hagymát. Ezután rádobjuk a felkarikázott sárgarépát, és együtt dinszteljük néhány percig. Hozzáadjuk a zöldborsót is, elkeverjük, majd fölöntjük a húsalaplével, illetve kiegészítjük még annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk. Enyhén megsózzuk, és addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak benne. Ezalatt a galuskához a tojást felverjük, hozzáadjuk a sót meg a szódaport, végül belekeverjük a kétféle darát is. 5-10 percig hagyjuk állni, majd két evőkanál segítségével csendesen gyöngyöző, enyhén sós vízbe szaggatjuk, és puhára főzzük. Miután megpuhultak, szűrőkanállal átszedjük őket a levesbe, hagyjuk a levest egyet kettőt lobbanni, ha szükséges, utánasózunk, illetve megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.
Megjegyzés: A galuskákat ajánlatos laposabb, de szélesebb edényben főzni, hogy kényelmesen elférjenek egymás mellett. Miután beleszaggattuk őket a vízbe, figyeljünk, hogy a víz ne kezdjen el lobogni, úgy a jó, ha éppen forrpont alatt tartjuk. Ennek érdekében időnként kevés hideg vizet csorgathatunk az edénybe. A galuskákat szűrőkanállal néha forgassuk át, hogy egyenletesen puhuljanak, duzzadjanak. 10-15 percnyi csendes "abálás" után a lángot elzárjuk, az edényre fedőt teszünk, és így hagyjuk addig, amíg a leves el nem készül.
EK - 2018/5
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2014. július 2., szerda
Borsóleves galuskával
Borsószezon volt nálunk az elmúlt két hétben, nagyon sok borsós ételt készítettem...
Az, hogy kertünk lett, sok olyan lehetőséget teremtett, ami eddig nem volt megadatva: friss cukorborsót enni egyenesen a tőről, "elkapni" a borsót olyan frissen, fiatalon, hogy a hüvelye is fogyasztható legyen, és nem utolsó sorban, hogy saját magad által fejtett, friss borsót egyél és tegyél jócskán a mélyhűtőbe. Igaz, hogy eléggé pepecs munka a kibontása, és a kukacok is néha megkeserítették az "életünket", de már szinte két hete kiszedtük és elraktároztuk a borsót. Sőt, azóta már lassan tenyérnyi magas az újabb borsóvetemény, szóval a kiürült földet ismét bevetettük, s így őszig még begyűjtünk egy adag borsót. :)
A galuskakészítéssel még mindig hadilábon állok: mikor sikerül, mikor nem. Édesanyám sokszor elmondta már, hogyan csináljam, de nem mindig jön be. Annyit mindig kihangsúlyoz, hogy vigyázzak, a gríz ne legyen túlzottan finom szemcséjű, mert akkor sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy keményebb lesz. Nos, ezt ellensúlyozandó, én mindig teszek kukoricadarát is bele. Ezúttal nagyon jól sikerült, büszke vagyok rá, és a friss borsóval meg fiatal kerti hagymával és murokkal együtt isteni leves született belőle.
Borsóleves galuskával
Hozzávalók 5-6 személyre: 55 dkg zöldborsó, 1 nagy hagyma (még enyhén zöld volt), 5-6 közepes új sárgarépa, 1 csokor petrezselyemzöld, 1,5 l húsalaplé, só, 2 evőkanál olaj; a galuskához: 2 tojás, 1/2 mokkáskanál só, 1/2 mokkáskanál szódabikarbóna, 7 csapott evőkanál búzadara, 2 csapott evőkanál kuskoricadara.
Elkészítése: Felforrósítjuk az olajat, és megdinszteljük rajta a finomra aprított hagymát. Ezután rádobjuk a felkarikázott sárgarépát, és együtt dinszteljük néhány percig. Hozzáadjuk a zöldborsót is, elkeverjük, majd fölöntjük a húsalaplével, illetve kiegészítjük még annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk. Enyhén megsózzuk, és addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak benne. Ezalatt a galuskához a tojást felverjük, hozzáadjuk a sót meg a szódaport, végül belekeverjük a kétféle darát is. 5-10 percig hagyjuk állni, majd két evőkanál segítségével csendesen gyöngyöző, enyhén sós vízbe szaggatjuk, és puhára főzzük. Miután megpuhultak, szűrőkanállal átszedjük őket a levesbe, hagyjuk a levest egyet kettőt lobbanni, ha szükséges, utánasózunk, illetve megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.
Megjegyzés: A galuskákat ajánlatos laposabb, de szélesebb edényben főzni, hogy kényelmesen elférjenek egymás mellett. Miután beleszaggattuk őket a vízbe, figyeljünk, hogy a víz ne kezdjen el lobogni, úgy a jó, ha éppen forrpont alatt tartjuk. Ennek érdekében időnként kevés hideg vizet csorgathatunk az edénybe. A galuskákat szűrőkanállal néha forgassuk át, hogy egyenletesen puhuljanak, duzzadjanak. 10-15 percnyi csendes "abálás" után a lángot elzárjuk, az edényre fedőt teszünk, és így hagyjuk addig, amíg a leves el nem készül.
EK - 2018/5
Az, hogy kertünk lett, sok olyan lehetőséget teremtett, ami eddig nem volt megadatva: friss cukorborsót enni egyenesen a tőről, "elkapni" a borsót olyan frissen, fiatalon, hogy a hüvelye is fogyasztható legyen, és nem utolsó sorban, hogy saját magad által fejtett, friss borsót egyél és tegyél jócskán a mélyhűtőbe. Igaz, hogy eléggé pepecs munka a kibontása, és a kukacok is néha megkeserítették az "életünket", de már szinte két hete kiszedtük és elraktároztuk a borsót. Sőt, azóta már lassan tenyérnyi magas az újabb borsóvetemény, szóval a kiürült földet ismét bevetettük, s így őszig még begyűjtünk egy adag borsót. :)
A galuskakészítéssel még mindig hadilábon állok: mikor sikerül, mikor nem. Édesanyám sokszor elmondta már, hogyan csináljam, de nem mindig jön be. Annyit mindig kihangsúlyoz, hogy vigyázzak, a gríz ne legyen túlzottan finom szemcséjű, mert akkor sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy keményebb lesz. Nos, ezt ellensúlyozandó, én mindig teszek kukoricadarát is bele. Ezúttal nagyon jól sikerült, büszke vagyok rá, és a friss borsóval meg fiatal kerti hagymával és murokkal együtt isteni leves született belőle.
Borsóleves galuskával
Hozzávalók 5-6 személyre: 55 dkg zöldborsó, 1 nagy hagyma (még enyhén zöld volt), 5-6 közepes új sárgarépa, 1 csokor petrezselyemzöld, 1,5 l húsalaplé, só, 2 evőkanál olaj; a galuskához: 2 tojás, 1/2 mokkáskanál só, 1/2 mokkáskanál szódabikarbóna, 7 csapott evőkanál búzadara, 2 csapott evőkanál kuskoricadara.
Elkészítése: Felforrósítjuk az olajat, és megdinszteljük rajta a finomra aprított hagymát. Ezután rádobjuk a felkarikázott sárgarépát, és együtt dinszteljük néhány percig. Hozzáadjuk a zöldborsót is, elkeverjük, majd fölöntjük a húsalaplével, illetve kiegészítjük még annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk. Enyhén megsózzuk, és addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak benne. Ezalatt a galuskához a tojást felverjük, hozzáadjuk a sót meg a szódaport, végül belekeverjük a kétféle darát is. 5-10 percig hagyjuk állni, majd két evőkanál segítségével csendesen gyöngyöző, enyhén sós vízbe szaggatjuk, és puhára főzzük. Miután megpuhultak, szűrőkanállal átszedjük őket a levesbe, hagyjuk a levest egyet kettőt lobbanni, ha szükséges, utánasózunk, illetve megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.
Megjegyzés: A galuskákat ajánlatos laposabb, de szélesebb edényben főzni, hogy kényelmesen elférjenek egymás mellett. Miután beleszaggattuk őket a vízbe, figyeljünk, hogy a víz ne kezdjen el lobogni, úgy a jó, ha éppen forrpont alatt tartjuk. Ennek érdekében időnként kevés hideg vizet csorgathatunk az edénybe. A galuskákat szűrőkanállal néha forgassuk át, hogy egyenletesen puhuljanak, duzzadjanak. 10-15 percnyi csendes "abálás" után a lángot elzárjuk, az edényre fedőt teszünk, és így hagyjuk addig, amíg a leves el nem készül.
EK - 2018/5
2 megjegyzés:
- Katalin írta...
-
Finom levest főztél. A galuskakészítéssel én is így vagyok, hol jobban sikerül, hol kevésbé, attól függően, hogy a szódabikarbóna mennyiségét hogy találom el. Mert ha túl sok van benne, szétesnek, ha kevés, kemények maradnak... :-)
- 2014. július 2. 17:28
- sedith írta...
-
Akkor jó, ha nem vagyok egyedül! :) Édesanyám nem tesz szódabikarbónát a galuskába, mégis mindig tökéletesek. De én már inkább teszek, így biztosabb. E recept szerint nagyon jól sikerültek. :)
- 2014. július 2. 23:09
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2 megjegyzés:
Finom levest főztél. A galuskakészítéssel én is így vagyok, hol jobban sikerül, hol kevésbé, attól függően, hogy a szódabikarbóna mennyiségét hogy találom el. Mert ha túl sok van benne, szétesnek, ha kevés, kemények maradnak... :-)
Akkor jó, ha nem vagyok egyedül! :) Édesanyám nem tesz szódabikarbónát a galuskába, mégis mindig tökéletesek. De én már inkább teszek, így biztosabb. E recept szerint nagyon jól sikerültek. :)
Megjegyzés küldése