2008. december 12., péntek

Alternatíva gombás rántottára


Négynapos útról jött haza István tegnap, gondoltam, valami finommal várom. Vízvásárlás közben megláttam a gombát és vettem jó félkilónyit. Volt vagy 15 szép példány! No, de valami még kell mellé, gondoltam, és variálgattam. Valami tojásosat akartam, de nem rántottát! Ahhoz viszont, hogy gombában sült tükörtojást készítsek, mégis túl kicsik voltak a fejek. Aztán eszembe jutott, hogy Zita múltkor valami zöldséges-kolbászos tojásfélét említett, gondoltam, biztos, gombával is finom lehet! Lementem és meg is kérdeztem, hogyan csinálta, én aztán megcsináltam úgy, ahogy a hozzávalóimból adódott. :)

Egy hagymát csíkokra vágtam és olívaolajon üvegesre pirítottam. A gombákat négybe (a nagyobbakat hatba) vágtam és a hagymára dobtam, együtt pirítottam. Nem túl sokáig, kb. amíg elfőtt a fele leve. Ekkor beletettem a vékony karikákra szeletelt pikáns kolbászt is (kb. egy arasznyi volt belőle) és 2-3 percig ezzel együtt is pirítottam. Fakanállal mélyedésféléket csináltam a gombába és beleütöttem 4 tojást. Megsóztam őket. És persze, előzőleg a gombákat is! Borsot nem tettem, mert a kolbász eléggé pikáns volt, mi meg nem szeretjük a nagyon csípős ízeket. Egy fedőt tettem a serpenyőre és addig sütöttem még az egészet, amíg a tojások fehérje jól megdermedt. Végül szárított zöldpetrezselymet szórtam rá.
Nagyon “romantikus” körülmények között fogyasztottuk el … a férjem a kádban, én meg a vécére telepedve ettem. De István nem győzte dicsérni…



Aztán meg, ismét koktéloztam. Eljárt a szám, hogy egyik este milyen finomságot kotyvasztottam magamnak, így Istvánnak is készíteni kellett. Persze, most már sem banán, sem narancs, mandarin nem volt otthon, csak citrom. Ezért most tettem bele fagyasztott eperből vagy 5-6 szemet, aztán egy kis üveg eperbefőttet, még s tavaszi eltevésből, ezt főleg a lé miatt kellett, utána jött a vodka és a citromlé, majd még egy kis cukor és még citromlé. Összeturmixoltam és kész volt. Nem volt olyan finom, mint a múltkori, de azért jó volt.



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2008. december 12., péntek

Alternatíva gombás rántottára


Négynapos útról jött haza István tegnap, gondoltam, valami finommal várom. Vízvásárlás közben megláttam a gombát és vettem jó félkilónyit. Volt vagy 15 szép példány! No, de valami még kell mellé, gondoltam, és variálgattam. Valami tojásosat akartam, de nem rántottát! Ahhoz viszont, hogy gombában sült tükörtojást készítsek, mégis túl kicsik voltak a fejek. Aztán eszembe jutott, hogy Zita múltkor valami zöldséges-kolbászos tojásfélét említett, gondoltam, biztos, gombával is finom lehet! Lementem és meg is kérdeztem, hogyan csinálta, én aztán megcsináltam úgy, ahogy a hozzávalóimból adódott. :)

Egy hagymát csíkokra vágtam és olívaolajon üvegesre pirítottam. A gombákat négybe (a nagyobbakat hatba) vágtam és a hagymára dobtam, együtt pirítottam. Nem túl sokáig, kb. amíg elfőtt a fele leve. Ekkor beletettem a vékony karikákra szeletelt pikáns kolbászt is (kb. egy arasznyi volt belőle) és 2-3 percig ezzel együtt is pirítottam. Fakanállal mélyedésféléket csináltam a gombába és beleütöttem 4 tojást. Megsóztam őket. És persze, előzőleg a gombákat is! Borsot nem tettem, mert a kolbász eléggé pikáns volt, mi meg nem szeretjük a nagyon csípős ízeket. Egy fedőt tettem a serpenyőre és addig sütöttem még az egészet, amíg a tojások fehérje jól megdermedt. Végül szárított zöldpetrezselymet szórtam rá.
Nagyon “romantikus” körülmények között fogyasztottuk el … a férjem a kádban, én meg a vécére telepedve ettem. De István nem győzte dicsérni…



Aztán meg, ismét koktéloztam. Eljárt a szám, hogy egyik este milyen finomságot kotyvasztottam magamnak, így Istvánnak is készíteni kellett. Persze, most már sem banán, sem narancs, mandarin nem volt otthon, csak citrom. Ezért most tettem bele fagyasztott eperből vagy 5-6 szemet, aztán egy kis üveg eperbefőttet, még s tavaszi eltevésből, ezt főleg a lé miatt kellett, utána jött a vodka és a citromlé, majd még egy kis cukor és még citromlé. Összeturmixoltam és kész volt. Nem volt olyan finom, mint a múltkori, de azért jó volt.



Nincsenek megjegyzések: