2009. március 6., péntek

Egy hét ételei röviden


Csak röviden említem meg a múltheti ételeinket, mert ha nem, sosem kerül időm, hogy leírjam őket. Bár semmi extra nem készült, sőt, mi több, „spórolgattam” és szinte mindig csak egyfogásos ebédet ettünk. Fotót is keveset készítettem.

Vasárnap fokhagymás zöldségleves volt, amihez murkot (sárgarépát) reszeltem a nagylyukú reszelőn, 2 ek. olajon picit dinszteltem, majd felöntöttem húslével. Hozzáadtam egy csíkokra vágott hagymát, 1 szintén lereszelt paszternákot, egy kiskanálnyi darált piros paprikát és egy jó maréknyi rizset. Addig főztem, míg puha lett minden, ekkor pedig behabartam 1 kanálnyi lisztből és 2 dl-nyi tejből készített eresztékkel és belenyomtam vagy 5-6 cikk fokhagymát. Sóztam és savanyítottam ízlés szerint. Kiforraltam és megszórtam tavaszi zöldfűszerekel. Tálaláskor tejfölt tettem minden tányérba.



Másodiknak grillezett csirkeszárny volt színes rizzsel. A szárnyakat megszórtam só-bors-pirospaprika-őrölt kömény keverékével és egy kicsit állni hagytam. Minél többet áll, annál jobb, és érdemes meglocsolni egy kevés olajjal is, hogy később ne száradjon ki. Én most nem tettem ezt meg, és bár finom volt így is, azért szaftosabb lehetett volna! A gázgrillen sütöttem őket ropogós-pirosakra. A színes rizshez a rizset olajon fehéredésig pirítottam, majd felöntöttem vízzel. Belekevertem egy ek-nyi darált piros paprikát, utána még sóztam picit és puhára pároltam. Végül apróra vágott petrezselyemzöldet kavartam bele. Savanyú káposztával ettük.



Méghogy nem böjtölünk! :D Hétfőn nokedli volt vadasmártással. A nokedlihez két és fél tojást (2 egész és egy fehérje, mert ez megmaradt), 1 kk-nyi sót és kb. 40 deka lisztet használtam. Vízzel megfelelőre hígítottam a masszát és forró vízbe szaggattam. Végül petrezselymes olajba szedtem ki és forgattam át. A vadast úgy készítettem, mint legutóbb. Godoltam, lesz „duma”, hogy ilyen egyszerű az étel, de érdekes módon, az én tésztákat nem szerető Férjecském a nokedlit és a tarhonyát szívesen megeszi.

Kedden gombás-fokhagymás spiráltészta volt, amiből Férjecském legszívesebben kihagyta volna a spirált... A tésztát kifőztem, a gombát kevés olajon megpirírtottam, majd beledobtam néhány cikk darabolt fokhagymát. Végül összekavartam a kifőtt tésztával.
Vacsorára csirkecomb volt sült krumplival. Mivel Anyuék végleg eljöttek most már Sárpatakról, és már napok óta nem ettek meleg ételt a költözés közepette, aznap este itt vacsoráztak. És aznap este aludtak először az új házban mindketten. A csirke felsőcombokat megmostam és befűszereztem. Ezúttal csak sót és borsot használtam, tekintve Apu klasszikus ízlését. Egy tepsibe tettem őket és köréjük terítettem a négybe vágott krumplikat is. Érdekességképpen rádobtam egy hasábokra vágott murkot (sárgarépát) is. Jól megsóztam ezt is (bors is ment rá, de nem túl sok), meglocsoltam egy kevés olajjal, aláöntöttem egy decinyi vizet és alufóliával lefedve a sütőbe tettem. Kb. 40 perc alatt kész lett, az utolsó 10 percben levettem a fóliát.



Szerdán pizza volt sonkával, gombával és sajttal. A tésztájához ötvöztem a régi receptem adagját a legfrissebb kenyeres ismereteimmel, így eszerint készült el: 60 dkg liszt, 2 ek. burgonyapehely, 2 kiskanál só, 1 C-vitamin összetörve, ehhez pedig öntöttem 1,5 dl aludttejet (joghurt is jó) és 2,5 dl langyos vizet, amiben feloldottam 1 kiskanál cukrot és 3 dkg élesztőt. Végül 2 kanál olajat is belegyúrtam, jól kidolgoztam és duplájára kelesztettem. Végül két részre osztottam és kinyújtottam. Az előmelegített sütőben félkészre sütöttem és ezután tettem rá a házi ketchupot, a sonkát és az előzőleg kissé megpárolt gombát (hogy ne a pizzán engedje ki a levét). Készre sütöttem és ekkor szórtam meg a reszelt sajttal. Csak addig tettem vissza a sütőbe, amíg a sajt megolvadt. Ez a tésztaadag kb. 6 személyre elegendő. Éhesebb emberek esetén, 4-5-re.:D

Tegnap csak egyszerű tárkonyos krumplilevest főztem, amihez krumplit vágtam kockákra, egy hagymát csíkokra és darált paprikával együtt főni tettem. Egy marék rizset is dobtam a vízbe és egy leveskockát. Megszórtam szárított zellerzölddel. Puhára főztem mindent, végül pedig még sóztam és tárkonyecettel savanyítottam.

Ma a lányoknak van még a levesből, én meg kapok valamit ebédre, estére pedig, mire Férjecském is jön, oldalast vettem elő a fagyasztóból. Azt hiszem, csak simán kisütöm a lerben (sütőben). Bár én amúgysem leszek itthon vacsoraidőben, ma (is ;)) kirúgok egy kicsit a hámból.

4 megjegyzés:

Kati írta...

Te mindennap főzöl? :o Ezt nevezem, ügyes vagy!
Én teljesen másként csinálom - meg nálunk mindenki - a leveseket. :)

duende írta...

Nagyon guszták a csibeszárnyak. A kedvencem. Nem is szeretek mást a csirkéből, csak a szárnyát, de azt nagyon! :)

sedith írta...

Kati, nem épp minden nap, de azért legtöbbször. Ha marad leves, akkor a második a friss, ha hús marad, akkor új levest főzök. De ezt végülis csak elméletben, mert mostanában igyekszem oylasmit főzni, hoyg ne kelljen két fogás.:-$ De van, hoyg a lányoknak főzök levest (Boróm nagyon szereti, ezért ritka nap, amikor nem adok neki), magunknak pedig valami mást. Amúgy mostanában a férjem kap a munkahelyén meleg ételt, ezért könynebb a dolgom, amíg itthonról vitt szendvicset, muszáj volt a komplett menü, hoyg legalább egyszer egyék normálisat egy nap!
Puszi

sedith írta...

Duende, mi mindenét szeretjük a csirkének, de a szárnya, így grillezve, isteni, valóban. Már csak az vetekszik vele, amikor kinn a szabadban sütjük meg faszénparázson. Olyankor bambuszpálcára szoktam szúrni és úgy kiterül, könnyebben átsül.
Puszi

Related Posts with Thumbnails

2009. március 6., péntek

Egy hét ételei röviden


Csak röviden említem meg a múltheti ételeinket, mert ha nem, sosem kerül időm, hogy leírjam őket. Bár semmi extra nem készült, sőt, mi több, „spórolgattam” és szinte mindig csak egyfogásos ebédet ettünk. Fotót is keveset készítettem.

Vasárnap fokhagymás zöldségleves volt, amihez murkot (sárgarépát) reszeltem a nagylyukú reszelőn, 2 ek. olajon picit dinszteltem, majd felöntöttem húslével. Hozzáadtam egy csíkokra vágott hagymát, 1 szintén lereszelt paszternákot, egy kiskanálnyi darált piros paprikát és egy jó maréknyi rizset. Addig főztem, míg puha lett minden, ekkor pedig behabartam 1 kanálnyi lisztből és 2 dl-nyi tejből készített eresztékkel és belenyomtam vagy 5-6 cikk fokhagymát. Sóztam és savanyítottam ízlés szerint. Kiforraltam és megszórtam tavaszi zöldfűszerekel. Tálaláskor tejfölt tettem minden tányérba.



Másodiknak grillezett csirkeszárny volt színes rizzsel. A szárnyakat megszórtam só-bors-pirospaprika-őrölt kömény keverékével és egy kicsit állni hagytam. Minél többet áll, annál jobb, és érdemes meglocsolni egy kevés olajjal is, hogy később ne száradjon ki. Én most nem tettem ezt meg, és bár finom volt így is, azért szaftosabb lehetett volna! A gázgrillen sütöttem őket ropogós-pirosakra. A színes rizshez a rizset olajon fehéredésig pirítottam, majd felöntöttem vízzel. Belekevertem egy ek-nyi darált piros paprikát, utána még sóztam picit és puhára pároltam. Végül apróra vágott petrezselyemzöldet kavartam bele. Savanyú káposztával ettük.



Méghogy nem böjtölünk! :D Hétfőn nokedli volt vadasmártással. A nokedlihez két és fél tojást (2 egész és egy fehérje, mert ez megmaradt), 1 kk-nyi sót és kb. 40 deka lisztet használtam. Vízzel megfelelőre hígítottam a masszát és forró vízbe szaggattam. Végül petrezselymes olajba szedtem ki és forgattam át. A vadast úgy készítettem, mint legutóbb. Godoltam, lesz „duma”, hogy ilyen egyszerű az étel, de érdekes módon, az én tésztákat nem szerető Férjecském a nokedlit és a tarhonyát szívesen megeszi.

Kedden gombás-fokhagymás spiráltészta volt, amiből Férjecském legszívesebben kihagyta volna a spirált... A tésztát kifőztem, a gombát kevés olajon megpirírtottam, majd beledobtam néhány cikk darabolt fokhagymát. Végül összekavartam a kifőtt tésztával.
Vacsorára csirkecomb volt sült krumplival. Mivel Anyuék végleg eljöttek most már Sárpatakról, és már napok óta nem ettek meleg ételt a költözés közepette, aznap este itt vacsoráztak. És aznap este aludtak először az új házban mindketten. A csirke felsőcombokat megmostam és befűszereztem. Ezúttal csak sót és borsot használtam, tekintve Apu klasszikus ízlését. Egy tepsibe tettem őket és köréjük terítettem a négybe vágott krumplikat is. Érdekességképpen rádobtam egy hasábokra vágott murkot (sárgarépát) is. Jól megsóztam ezt is (bors is ment rá, de nem túl sok), meglocsoltam egy kevés olajjal, aláöntöttem egy decinyi vizet és alufóliával lefedve a sütőbe tettem. Kb. 40 perc alatt kész lett, az utolsó 10 percben levettem a fóliát.



Szerdán pizza volt sonkával, gombával és sajttal. A tésztájához ötvöztem a régi receptem adagját a legfrissebb kenyeres ismereteimmel, így eszerint készült el: 60 dkg liszt, 2 ek. burgonyapehely, 2 kiskanál só, 1 C-vitamin összetörve, ehhez pedig öntöttem 1,5 dl aludttejet (joghurt is jó) és 2,5 dl langyos vizet, amiben feloldottam 1 kiskanál cukrot és 3 dkg élesztőt. Végül 2 kanál olajat is belegyúrtam, jól kidolgoztam és duplájára kelesztettem. Végül két részre osztottam és kinyújtottam. Az előmelegített sütőben félkészre sütöttem és ezután tettem rá a házi ketchupot, a sonkát és az előzőleg kissé megpárolt gombát (hogy ne a pizzán engedje ki a levét). Készre sütöttem és ekkor szórtam meg a reszelt sajttal. Csak addig tettem vissza a sütőbe, amíg a sajt megolvadt. Ez a tésztaadag kb. 6 személyre elegendő. Éhesebb emberek esetén, 4-5-re.:D

Tegnap csak egyszerű tárkonyos krumplilevest főztem, amihez krumplit vágtam kockákra, egy hagymát csíkokra és darált paprikával együtt főni tettem. Egy marék rizset is dobtam a vízbe és egy leveskockát. Megszórtam szárított zellerzölddel. Puhára főztem mindent, végül pedig még sóztam és tárkonyecettel savanyítottam.

Ma a lányoknak van még a levesből, én meg kapok valamit ebédre, estére pedig, mire Férjecském is jön, oldalast vettem elő a fagyasztóból. Azt hiszem, csak simán kisütöm a lerben (sütőben). Bár én amúgysem leszek itthon vacsoraidőben, ma (is ;)) kirúgok egy kicsit a hámból.

4 megjegyzés:

Kati írta...

Te mindennap főzöl? :o Ezt nevezem, ügyes vagy!
Én teljesen másként csinálom - meg nálunk mindenki - a leveseket. :)

duende írta...

Nagyon guszták a csibeszárnyak. A kedvencem. Nem is szeretek mást a csirkéből, csak a szárnyát, de azt nagyon! :)

sedith írta...

Kati, nem épp minden nap, de azért legtöbbször. Ha marad leves, akkor a második a friss, ha hús marad, akkor új levest főzök. De ezt végülis csak elméletben, mert mostanában igyekszem oylasmit főzni, hoyg ne kelljen két fogás.:-$ De van, hoyg a lányoknak főzök levest (Boróm nagyon szereti, ezért ritka nap, amikor nem adok neki), magunknak pedig valami mást. Amúgy mostanában a férjem kap a munkahelyén meleg ételt, ezért könynebb a dolgom, amíg itthonról vitt szendvicset, muszáj volt a komplett menü, hoyg legalább egyszer egyék normálisat egy nap!
Puszi

sedith írta...

Duende, mi mindenét szeretjük a csirkének, de a szárnya, így grillezve, isteni, valóban. Már csak az vetekszik vele, amikor kinn a szabadban sütjük meg faszénparázson. Olyankor bambuszpálcára szoktam szúrni és úgy kiterül, könnyebben átsül.
Puszi